USA hotar att sätta in kärnvapen mot Kina

6
2384
Biden och Suga. Bild Globaltimes.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel, som jag tycker är intressant också idag! Enligt förespråkare för svenskt medlemskap i Nato ska vi göra oss beroende av USA, helt ledande i brutala folkrättsvidriga krig och statskupper mot demokratier.

_________________________________________________________________________

Denna artikel USA hotar att sätta in kärnvapen mot Kina publicerades 17/4 2021 på RT. Hittar inget om detta i svenska medier, och knappt något i utländska. Antag nu att Kina hotat att använda kärnvapen mot Japan och/eller USA? Hade etablerade media tigit även då?

Peking beskyller Washington och Tokyo för att ha undergrävt stabiliteten i Asien och Stillahavsområdet efter att de släppt ett gemensamt uttalande om att ”regionala utmaningar” skulle hanteras på alla sätt, ”inklusive med kärnvapen.”
Uttalandet från USA: s president Joe Biden och Japans premiärminister Yoshihide Suga, den första utländska ledaren som officiellt besöker Biden i Vita huset, släpptes på fredagen. Det kritiserade Kina och föreslog att dess handlingar ”är oförenliga med den internationella reglerbaserade ordningen” och påverkar ”fred och välstånd” i regionen.

Alliansen mellan Washington och Tokyo, å andra sidan, ”har blivit en hörnsten i fred och säkerhet i Indo-Stillahavsområdet och runt om i världen”, och de två länderna ”är mer beredda än någonsin att ta itu med regionala utmaningar” enligt uttalandet. Pekings aktiviteter i Sydkinesiska havet nämndes bland utmaningarna, liksom frågor i Hongkong, Xinjiang och Taiwan.

”Japan beslutade att stärka sina egna nationella försvarsmöjligheter … USA återupprepade sitt orubbliga stöd för Japans försvar … med hjälp av hela sin förmåga, inklusive med kärnvapen,” löd uttalandet.

Peking fördömde dokumentet och sa att det gick utanför ramen för de bilaterala förbindelserna och ingrep i Kinas inre angelägenheter. Detta godkände också separatistiska aktiviteter, enligt ett uttalande från den kinesiska ambassaden i USA på lördag, vilket rapporterades av CGTN-nyhetskanalen.

Kina, som i årtionden har ansett Taiwan som en integrerad del av sitt territorium, har upprepade gånger uppmanat USA att inte blanda sig i sin inhemska politik. Spänningarna i Sydkinesiska havet har ökat sedan länge liksom ett antal militära övningar har hänt i regionen, särskilt runt ön Taiwan, som anser sig vara en självständig nation och stöds av väststater.

Uttalandet från de japanska och amerikanska ledarna nämnde också vikten av ”fred och stabilitet” i Taiwansundet, vilket är första gången en japansk premiärminister uttalar sig om Taiwan i en kommunikation med USA sedan 1969 ett möte mellan USA:s Richard Nixon och Japans Eisaku Sato. här.

Föregående artikelRyssland erbjuder belägrade ukrainska trupper en chans att kapitulera
Nästa artikelPolitisk dynamit – En svensk riksdagsgrupp besöker Taiwan i skymundan
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Taiwan anser sig INTE att vara en självständig nation. De har aldrig förklarat de jure självständighet från Fastlandskina. De åtnjuter heller inte internationellt erkännande i enlighet med FN stadgan. Enligt beslut i FN är Taiwan en del av Fastlandskina, till och med USA har skrivit under på denna deklaration. Endast runt 25 länder av 193 har erkänt Taiwan som egen nation.
  Saxat från FN:s hemsida:

  ”Vatikanstaten är den enda internationellt erkända stat som inte är medlem i FN, dock har man permanent observatörsstatus i FN. Ytterligare stater som inte är medlemmar är Cooköarna och Niue, som endast har begränsad självständighet. Palestina, Taiwan, Västsahara och Kosovo är ännu inte internationellt erkända som självständiga stater och kan därför ej heller bli medlemmar i FN. Palestina har dock sedan 2012 status som observatörsstat utan medlemskap i FN.”

  USA använder alla stående medel de kan för att sätta käppar i hjulen för Kina att utvecklas. De ordnar kravaller i Hong Kong, klagar över Uigurernas behandling i Xinjiang-provinsen, uppviglar till kravaller i Thailand och Myanmar. De låg bakom färgrevolutionen i Ukraina, bombade Irak, Afghanistan, Libyen och Syrien. USA har vidare mördat Muammar Gadaffi i Libyen och Saddam Hussein i Irak. Hur många människor som dött de senaste 20 åren efter alla dessa krig torde överstiga en miljon människor, de flesta muslimer.

  Inte bara Fastlandskina ser Taiwan som en integrerad del av Kina, det gör även FN: och en övervägande majoritet av FN:s medlemsländer, inklusive USA, fast man låtsas inte om det nu.
  Gör USA verklighet av det hotet och sätter in kärnvapen mot Kina då lär inte bara Kina försvara sig. Ryssland och Nordkorea lär nog få användning av sina arsenaler också. NATO:s kärnvapenländer i Europa ligger nog risigt till också i så fall.

 2. USA ser Japan som ett amerikanskt utlandsterritorium, likt det erövrade Guam. USAs ockupationstrupper sedan WW2 finns kvar i Japan, Japan ses mest som en amerikansk militärbas, och japans ekonomi har man försökt knyta mycket hårt till USAs ekonomi, vilket alltmer faller sönder. USAs problem är att japanerna, befolkningen, blir allt högljuddare i sin krav att slänga ut USA och bli självständiga. Det har varit åtskilliga stora demonstrationer i Japan, vilket svensk press mörkar. Dessutom stärks banden med Kina alltmer, RCEP, AIIB, allt fler i Japan lär sig tala kinesiska och allt fler i Kina lär sig japanska. Språken står närmare varandra än de flesta förstår. Hela japans kultur är baserad på kinesisk, skrivspråket i Japan baserat på kinesiskt, och vad de flesta inte vet är att nära halva japans språk faktiskt är lånad kinesiska. Trots falnande historiska motsättningar dras de två länderna närmare varandra. De yngre generationerna driver förändringarna. Kina kommer inte att anfalla eller hota Japan. USA gillar det inte och är alltmer desperat. En liknande utveckling pågår på Taiwan. Taiwan har kinesisk historia, kinesisk kultur, kinesiskt folk, och kinesiskt nationalspråk, mandarin. En ökande tre fjärdedelar av Taiwans befolkning vill närma sig Kina. Handel och kulturella utbyten mellan Taiwan och Kina ökar lavinartat, trots USAs försök att stoppa utvecklingen.

 3. Ungdomens populärkultur binder också dessa länder samman. Japansk manga, anime, film och popmusik är stort bland kinesiska ungdomar, Taiwanesiska skådisar och regissörer en masse verksamma i Kina sen länge och dito så Hong Kongs filmfolk, även Sydkoreansk film och K-Pop är stort.
  Hoppas ungdomen i dessa länder (och framtida makthavare) ger USA’s provokationer om krig fingret.

 4. KKP-hoten om invasion av Taiwan och de unilaterala anspråken på havet som delas med Filippinerna, Vietnam, Korea och Japan utgör enda krigshotet i regionen, förutom galningen i Pyongyang förstås. Som är stödd av KKP.

 5. Ett stort problem för oss i väst är att ’västmedia’ inte ägs av västerlänningar utan ’västerlänningar’ trogna endast ett sk land. Av västvärldens samtliga publikationer, dvs allt utgivet och producerat inom sk informationssfären, är ägandet vis 5st och dessa 5 är också ägda av de som dominerar militärindustriella,- pharma,- tech, – och finans. Det är framförallt två klaner, de vill inte under några som helst omständigheter ha fred men krig, kaos och konflikter för att driva fram sin nygamla världso ordning. Känslor driver krig, fakta stoppar krig. Av den anledningen stoppar de också all relevant och faktabaserad information. Fakta ger stabilitet vilket innebär att en stabil värld också skulle få det lugnet och den tid på sig för att komma fram till vilka de coverta kaosfaktorerna är. Dessvärre är det så här

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here