Gui Minhai Den kinesiska frågan på annat sätt – tycker Jan Myrdal

0
1594

Stefan Lindgren har på Nyhetsbanken publicerat en mycket intressant artikel om Gui Minhai-affären av Jan Myrdal. Jag återger inledningen och rekommenderar fortsatt läsning på Nyhetsbanken.
Nyhetsbanken: Jan Myrdal: Den kinesiska frågan på annat sätt.

Ingress av Stefan Lindgren:

Jan Myrdal, den främste svenske författare som skrivit från och om Kina under åren, menar att statsministerns tal om den svenska yttrandefriheten, när den medvetet går in för försämrade relationer med Kina är lögnaktigt.

Den kinesiska frågan på annat sätt (Jan Myrdal)

Sverige är ett land där man systematiskt censurerar vissa åsikter i officiella liksom i inofficiella media.
Den svenska regeringen har medvetet sökt, och nu lyckats, åstadkomma allt sämre relationer till Kina. Den har gjort detta under moralistiskt hojt. Statsministern har med stort patos talat om vår svenska yttrandefrihet.

Att han ljuger när han säger detta vet vi. Om det har jag och andra skrivit rätt utförligt. Hur medveten han är när han ljuger vet jag inte. Han är ju varken särskilt bildad, kunnig, eller för den del behäftad med en större allmän intelligens. Men han har visat sig vara en skicklig imperieintresset tjänande intrigör som i hemlandet klättrat partivägen upp till sin nuvarande mycket höga inkomst.

 

Hur mycket hans handlande bestämts av hans egna analyser av läget eller om han mer styrts direkt av villigheten att tjäna Förenta staternas intresse är svårt att avgöra. Sverige har ju under senare decennier utvecklats till en tydligt tjänstvillig lydstat med exempelvis en försvarsminister som sitter i Pentagons bröstficka. (En som om Sverige vore en fungerande formell demokrati borde ställts inför riksrätt har jag tidigare påvisat.)…

Föregående artikelNy mycket alarmerande klimatrapport. Vad bör göras?
Nästa artikelNu när Assange är säkert inlåst lägger Sverige ner sin ”utredning”
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here