Gula Västarna demonstrerar för 31:a lördagen i följd. Hur skildras våldet i Frankrike respektive i Hongkong?

12
2252
Gula Västar 20 april 2019

I Frankrike demonstrerade Gula Västarna i lördags för 31:a lördagen i följd. Liksom tidigare använder polisen våld. Tusentals människor har skadats av polis i samband med dessa demonstrationer, och några har dött.

Gula Västarna: Jag söker på Google Nyheter på ordet ”Gula Västar”, och får fram att senaste artikel i MSM-media publicerades 2/6 om en frontfigur som vill ändra arbetssättet. Därefter hittar man en artikel i ETC om polisvåldet 20/5. ETC skriver ”Skallskador, förlorade ögon och avslitna fingrar. Fransk polis använder rutinmässigt vapen som de flesta EU-länder ­förbjudit – gummiprojektilen LBD40 och tårgasgranaten GLI-F4 som ofta orsakar allvarliga skador.” Systematiskt övervåld mot gula västarna.

Hongkong: Massor av artiklarna i svenska MSM de senaste dagarna. men alltså tystnad om Gula Västarna i Frankrike. (Kan detta delvis ”förklaras” av att protesterna i Hongkong är ganska nya?) DN skrev igår ”En timme senare nådde de första demonstranterna fram till Tim Mei-avenyn, där regeringshögkvarteret ligger. Det var där manifestationen i onsdags urartade i våldsamheter mellan kravallpolis och demonstranter och 72 personer skadades.” Hongkongs ledare bad om ursäkt efter ny massprotest.

Kommentar: Som framgår nedan och av tidigare rapporter noteras betydligt fler skadade vid Gula Västarnas manifestationer än vid protesterna i Hongkong trots att dessa hade många, många fler deltagare. Noterar också att Hongkongregionens ledare Carrie Lam ber om ursäkt för ett lagförslag som dragits tillbaka, medan Frankrikes president Macron inte ber om ursäkt för det brutala polisvåldet med tusentals skadade i Frankrike.

Nedan användning av tårgas vid en uteservering.

Pål Steigan skriver Journalisten David Dufresne fortsätter sitt nitiska arbete på att dokumentera polisvåld. Fransk polis använde stora mängder tårgas i Toulose. Men det var inte i Hongkong, och media tiger. För demonstrationen lördagen 15 juni har han regisrerat 307 personer som hade skador i huvudet eller i ansiktet, därav 19 minderåriga, 19 journalister och 9 hälsopersonal. Aderton personer hade skador på händerna, och någon har förlorat en hand. Se statistiken nedan.

Föregående artikelSrebrenica och Jasenovac: Skillnaden mellan verkligt och påhittat folkmord?
Nästa artikelManifestation utanför brittiska ambassaden i Stockholm 17 juni till stöd för Julian Assange med brev till regeringen.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

12 KOMMENTARER

 1. Steigan.no och Russiatoday är ständigt återkommande källor på den här sajten. Dessutom verkar de utgöra sjuttio procent av allt du hänvisar till. Fråga en random statsvetare och hen skulle direkt fördöma dessa som tramsiga desinformationsportaler. Inte konstigt att du inte får ta plats på mer seriösa plattformar med ditt dravel. Men i din värld är väl all så kallad ”mainstream-media” korrupt ?? och du är ett nedtystat offer?

  (Denna kommentar har postats av en person i Lund som använder flera olika alias och ibland tar en annans persons namn. Det är inte tillåtet i detta forum. / redaktören)

  • Jag tycker att det är mycket intressantare om källorna har relevanta fakta och står för värden som demokrati, frihet, jämlikhet, stöd till FN-stadga och internationell rätt än vad en random statsvetare anser.

   Återkom med sakliga kommentarer för debatt!

   • Menar du på allvar att Ove skulle få för sig att komma med sakliga kommentarer? Du ser ju att han skriver ”mer seriösa plattformar” utan närmare hänvisning, och ”dravel” utan precisering. Ove är på intet sätt intresserad av verkliga konstruktiva inlägg. Han har bara behov av att vräka ur sig. Om nu denne Ove till exempel hade kommit med seriös kritik mot någon artikel på steigan.no hade det varit intressant. Det finns alldeles säkert brister där, även om jag bara funnit småfel hittills, men inte ens sådana förmår Ove ta fram. Varför sådana som han överhuvudtaget kommenterar på denna blogg är svårt för mig att förstå.

   • Anders Romelsjö

    Lite kritik till dig här. Du får sluta ta in dessa kommentarer av troll som bara tar tid av dig och förstör bland kommentarerna.
    Många av dessa kommentarer skrivs av samma personer med olika namn tex ”Ove”.

    • Man kan ha principen att ta in kommentarer som håller sig till sak, evident sant resonerande, d.v.s. frånvaron av kända osanningar, samt relevanta källhänvisningar. (d.v.s. INTE den fulmedia som är agenda-driven och ljuger vilseleder och bedrar dygnet runt, medelst kända former av osanning, åt olika intressenter och åt ägarna, s.k. ”presstitution”.)

  • Ove
   Vad tycker du själv om t.ex. skillnaderna i rapportering mellan Frankrike och Hongkong eller om hur USA:s besinningslösa massmördande sedan WWII tystas ner, men Ryssland, som säkert kan kritiseras för mycket, men som inte ens kommer upp till tånaglarna på USA när det gäller krig, utmålas som det stora hotet. Eller varför inte rapporteringen om Venezuela där Guaidó framställs som en seriös politiker, men jättedemonstrationer till stöd för Maduro tystas ner.

   Jag kan nog fylla åtskilliga spaltmeter med liknande exempel, men om vi nöjer oss med dessa. Tycker du att det känns som nyheter från ”seriösa plattformar”?

  • Hmm, Russia Today är väl en av de mer trovärdiga nyhetskällorna inom det s.k mainstream segmentet! CNN, Fox och svenska media i allmänhet som SVT, DN, AB etc ligger i botten när det gäller förtroende hos läsarna. Ditt inlägg är mycket märkligt i sammanhanget men du är nog en av alla dessa som har en gnagande känsla av att västmedia ljuger ganska konstant om det mesta…Kanske därför du tittar in här på bloggen? Kanske dags att släppa sargen Ove och inse att du är grundlurad av fulmedia?

  • Oj, oj. Det är smärtsamt för vissa att sanningen kommer ut. Deras värld av illusionsnummer om ”demokrati, frihet och rättighet” raserar av den. Då gäller det att gå till angrepp som en rottweiler.

 2. Eftersom de folkliga protesterna mot Makrons klimathysteriska skattehöjarpolitik står i konflikt med den politikerstyrda televisionens officiella åsiktsbearbetning döljs de. Hongkongbornas utsiktslösa kamp mot kinesiska kommunistpartiet erhåller heller inga politiska poäng.

  Klimatgreta och Obama med eget jetplan är däremot progressivt så det heter duga!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here