Högt tonläge från USA – tystnad från London

5
2420
Julian Assange den 21 okt 2019 i London efter ett förhör om utlämning till USA. Foto: Ruplty.com via Twitter
Julian Assange den 21 okt 2019 i London efter ett förhör om utlämning till USA. Foto: Ruplty.com via Twitter
https://twitter.com/Ruptly/status/1186292873827889153

Denna artikel ”Högt tonläge från USA – tystnad från London” har nyligen publicerats i NSD, ”Norrländska Socialdemokraten”, en tidning vi hade i familjen under uppväxten i Boden och Luleå.

Publicerats med tillåtelse av Tomas Bresky, som skrivit artikeln.


Högt tonläge från USA – tystnad från London

Samtidigt som det är näst intill omöjligt att undgå alla artiklar, tv- och radioinslag kring ”debatten” mellan Trump och Biden, råder nästan total medietystnad om den
politiska rättegång som sen en tid tillbaka pågår i London.

Angår den oss? Ja, utan tvekan. Den handlar om pressfriheten och rätten att avslöja brott mot mänskligheten. Det gäller USA:s begäran att få Julian Assange utlämnad och därmed kunna döma honom till uppemot 170 års fängelse.

Rättegången har inget att göra med Assanges eventuella sexuella övergrepp i Sverige, men rör ändå vår verklighet. Assange är anklagad för att ha publicerat uppgifter om USA:s krigsbrott i Afghanistan och Irak.

Assange och hans organisation WikiLeaks bröt igenom den mur mot insyn som amerikanarna byggt upp runt sina militära aktioner i de båda länderna och dokumenterade hur minst 15 000 civila irakier dödades.

Avslöjandena är liktydiga med spioneri, enligt amerikanarna.

Om han utlämnas är det en tydlig signal till alla journalister som sysslar med granskande reportage, särskilt om det gäller säkerhetsfrågor, att ni kan dömas för spioneri.

I går i amerikanska tv, i en oberoende kanal, visades en intervju med Daniel Ellsberg. Mannen som en gång avslöjade de så kallade Pentagonpapperen och som därmed bidrog till att avsluta kriget i Vietnam. 1973 åtalades han för detta ”brott”, friades, och har sedan dess varit en aktad och respekterad kritiker av den amerikanska krigspolitiken.

I tv-intervjun får han frågan om han ser några paralleller mellan sitt och Assanges agerande. På det svarar han rakt av ja, med tillägget att ”jag blev ju aldrig torterad och utsatt för den omänskliga och förnedrande behandling som Assanges nu utsätts för.” Ellsberg är mycket upprörd över hur Assange både fysiskt och psykiskt brutits ner under fängelsetiden i London.

Han understryker också att han själv aldrig blev rentvådd vid rättegången mot honom. Den lades ner sedan det visat sig att president Nixons rådgivare låg bakom ett olaglig inbrott hos Ellsbergs läkare.

Jag satt själv med vid rättegångens sista vecka i Los Angeles och rapporterade till Ekot. Intresset var stort världen över, Ellsberg riskerade ett långt fängelsestraff, och vi var många journalister som återgav de absurda spionerianklagelser som riktades mot honom.

När samme Daniel Ellsberg i dag ser likheter med hur också Assange anklagas för spioneri, då kan han inte hålla tyst utan riktar stark kritik mot politiker och jurister som tigande ser vad som händer. Han är också besviken på det lilla intresse medierna visar för rättegången i London och för hur Assanges har behandlats i fängelset. Den kritiken gäller även svenska medier.

 

Föregående artikelOmskärelse tillhör medeltiden!
Nästa artikelInternationell kampanj – Vi kräver åtal i Haag för brott mot mänskligheten i Chile!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. Bankmaffians lakejer pekar högerfinger mot hjältejournalisten Assange om brottslighet, men tre brottsliga fingrar med blod på pekar på dem själva och det blodigaste fingret pekar rakt upp på deras arbetsgivare: Bankmaffian.

  Lakejernas vänsterhand är uppkörd där bak, likt på en buktalares docka. Vad gör och säger vänsterdockan åt bankmaffian? – Den säger ex. kontrollordet ”Rasism!”, samtidigt som dockan med stor flit skapar förutsättningarna för rasism åt bankmaffian, stick i stäv med Olof Palmes varningar.

  Dockan säger ”Generös flyktingpolitik!”, fastän förstörelsen av Sverige åt högern alls inte är generöst för någon, allra minst för de som drabbas värst av politiken, d.v.s. invandrarna som har flytt den extrema islamismen eller fattiga svenskar i vårt samhälle, men det är inte ens generöst för högern självt, eftersom de blir folkförrädare på kuppen och får bo i ett mycket otryggt samhälle. För att inte tala om skammen. Det är synd om den kortsiktiga högern och kaviarvänstern som har förstört Sverige. De borde i vart fall skämmas.

  Dockan säger ”Assange kan inte hålla fingrarna i styr!” eller ”eventuella sexuella övergrepp”, fastän FN:s utredare Meltzer har visat att det rör sig om manipulerade vittnesmål. Märk väl att dessa sexistiska lakejer aldrig talar om huruvida rättssystemet eller kvinnorna borde ”hålla fingrarna i styr” från Assange, men insisterar på att ta in honom i sina egna sovrum! Nämn det i er nästa demonstration istället!

  Märk även hur denna vänsterdocka ibland drar på sig fittmössor och knytblusar, samt t.o.m. kvinnoförtryckande religiös symbolik inför världens värsta diktatur, allt för att få framstå som godheten eller få sälja vapen åt Wallenberg, som skall bomba människor med mörk hud till stenåldern i Jemen.

  Märk hur den hycklande vänsterdockan säger ”Mitt Europa bygger inga murar!”, ”Klimat!”, ”Corona!”. Allt för att skapa rädsla och undergräva nationell demokrati som är basen för en fungerande socialism, ekologisk hållbarhet, beredskap, ett effektivt bistånd och ett fredligt agerande i världen.

  Och finnss det inga krig och världsfred råder så är Assange strax fri, för då finns heller inga krigsförbrytelser att exponera, enbart de gamla som bör beivras.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here