Höjdpunkter från Putins politiska tal vid S:t Petersburgs internationella ekonomiska forum (SPIEF)

5
1859
St Petersburgs ekonomiska forum. Bild: Sputniknews.

 

Red: Ett viktigt tal av Putin enligt bl.a. Svenska Dagbladet Det är dags för president Vladimir Putins hett emotsedda årliga tal – det han brukar hålla under Internationellt ekonomiskt forum (SPIEF) i S:t Petersburg. I DN hittar jag inget om St Petersburgs Ekonomiska Forum. Noterar att Putin inte försöker motivera Rysslands angrepp (SMO), vilket man nästan avstått från att göra sedan krigets start. Nonchalant kan man tycka… Eller uppfattar man det som lönlöst eftersom knappast någon seriös diskussion om detta skett i etablerade medier, i Väst i alla fall.

 _______________

Väst kommer i slutändan att vilja diskutera de säkerhetsgarantier som man en gång förkastade, sade den ryske presidenten.

Rysslands president Vladimir Putin framträdde vid S:t Petersburgs internationella ekonomiska forum (SPIEF) på fredagen och höll ett långt tal samt deltog i en frågestund. Förutom ekonomiska ämnen gjorde presidenten flera uttalanden om internationella politiska frågor, som främst kretsade kring den pågående konflikten med Ukraina och ett bredare ställningstagande mot den samlade västvärlden.

Rysslands president gav en uppdatering om den pågående och sedan länge utlovade ukrainska motoffensiven, som inleddes preliminärt i början av juni. Hittills har Kievs styrkor förlorat cirka 186 stridsvagnar och 418 pansarfordon av andra typer, enligt Putin.

1: ”Deras förluster är mycket stora – ungefär mer än en av tio jämfört med den ryska armén. Det är ett faktum. Förlusten av denna utrustning ökar varje dag”, sade han och tillade att Kiev hittills har misslyckats med att uppnå sina mål och slösat bort sina strategiska reserver i kampen mot Rysslands styrkor.

2. Västligt militärt stöd kommer inte att hjälpa Ukraina

De intensifierade militära åtgärderna har orsakat en snabb utarmning av Ukrainas egna förråd av krigsmateriel sade Putin och förutspådde att landets väpnade styrkor kommer att bli helt beroende av utländsk hjälp inom den närmaste framtiden.”Tja, man kommer inte att kunna föra krig länge på det sättet. Vår försvarsindustri växer dock dag för dag”, sade han. Alla vapen som Kiev får från det samlade väst kommer att förstöras, varnade Putin. ”Stridsvagnar brinner. Bland dem finns Leoparderna. De brinner. Det kommer F-16-planen också att göra. Det råder det ingen tvekan om”, sade presidenten och syftade på de potentiella leveranserna av avancerade USA-tillverkade flygplan som Kiev länge efterfrågat.

3. NATO:s inblandning i konflikten fördjupas

Den potentiella leveransen av F-16 stridsflygplan skulle göra det USA-ledda NATO-blocket ännu mer djupt involverat i konflikten, sade Putin. Dessutom kan flygplanen komma att stationeras utomlands, medan de endast opererar i Ukrainas luftrum under stridsuppdrag.

I ett sådant fall ”kommer vi att behöva titta på hur och var vi kan träffa de tillgångar som används i stridsoperationer mot oss”, sade Putin. ”Detta är en allvarlig fara för att ytterligare dra in NATO i denna väpnade konflikt.”

4. Väst kommer att vilja tala med Ryssland om säkerhetsgarantier

Moskva har aldrig vägrat att inleda en dialog med det samlade väst och lade fram ett omfattande förslag till säkerhetsavtal strax innan de pågående fientligheterna inleddes, sade Putin. Väst avvisade dock dialogen – men kommer i slutändan att tvingas överge sin konfrontativa hållning.

”När det gäller huruvida det är nödvändigt att föra en dialog med dem eller inte, upprepar jag än en gång att vi inte avvisade denna dialog”, sade Putin. ”Det var de som bestämde sig för att avbryta denna dialog med oss. Tja, de vill inte prata då. De kommer att göra det.”

5. Rysk inställning till kärnvapenanvändning förklaras

Rysslands president varnade också för att normalisera diskussionen om kärnvapenanvändning och menade att ”bara det faktum att man diskuterar detta ämne sänker redan tröskeln för att använda dem”. Samtidigt avvisade Putin tanken på att inleda några samtal med väst om kärnvapennedrustning.

”Vi har fler vapen av detta slag än NATO-länderna. De vet det och försöker alltid övertala oss att inleda förhandlingar om en minskning. ’Nuts’ till dem, vet du, som vårt folk säger”, sade han.

Källa:https://www.rt.com/russia/578169-putin-spief-speech-highlights/

Föregående artikelUSA:s militära närvaro i världen
Nästa artikelJeffrey Sachs om bakgrunden till dagens mycket farliga värld
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. USA och EU som påstår sig försvara länders rätt till självständighet, fortsätter att hota och förfölja länder som inte gör som de säger.
  Nedan information från Maria Zakharova. Ingen EU politiker lever upp till hennes nivå, intelligent och skarpsynt.

  Ryssland har information om hur västvärlden sätter press på bokstavligen varje land att vägra delta i St. Petersburg International Economic Forum, sa Maria Zakharova i en intervju med vår byrå vid sidan av SPIEF.

  – Trycket var fortfarande högt. Vi har information om hur bokstavligen varje land behandlades. Brev skrevs. Under mötena blev de hotade. Naturligtvis gjorde ledarna detta – det här är USA. Atmosfären skapades i allmänhet av Nato-centrerade länder. ingjuta tanken att det är omöjligt att gå till forumet, att de kommer att möta konsekvenserna, att nästa, så att säga, sanktionspaket är precis runt hörnet, och att alla bör tänka noga innan de deltar i evenemang på territoriet av Ryssland”, sa diplomaten och svarade på den relevanta frågan.

 2. Värt att notera att över 17,000 delegater från 130 länder var närvarande vid det 25:e St Petersburg (SPIEF ) mötet som ägde rum i veckan. Många fler delegater från Afrika, Asien och Sydamerika är med i årets upplaga.

  talande är det också temat för årets SPIEF eventet är “Sovereign Development – the Basis for a Just World”. Tiden då ”utvalda” skit kund hota med ”our way or the highway” är, i klar språk, över för gott.

  Mer om det: https://strategic-culture.org/news/2023/06/16/gee-thanks-america-us-sanctions-make-russian-economy-stronger-and-precipitate-multipolar-world/

 3. Det var Kiev som utlöste kriget i Ukraina 2014, och därför hade Ryssland all rätt att hjälpa Donbass i enlighet med FN:s stadga, sa Rysslands president Vladimir Putin vid ett möte med den afrikanska delegationen på lördagen.

  https://www.vtforeignpolicy.com/2023/06/putin-kiev-unleashed-war-in-2014-after-a-bloody-coup-russia-had-right-to-help-donbass-under-un-charter/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=putin-kiev-unleashed-war-in-2014-after-a-bloody-coup-russia-had-right-to-help-donbass-under-un-charter&mc_cid=846b1f46ba&mc_eid=74f740710b

 4. På nedan länk, visar Putin publiken en kort dokumentär om grymheterna som de ukrainska nationalisterna utförde under andra världskriget bl.a. Bandera. Det är otäcka bilder med beskrivning hur bestialiskt dödandet av människor gick till.
  Putin säger att det är dessa som Ukraina i dag hyllar som sina hjältar.
  Förstår ni att vi måste bekämpa dem?

  During Vladimit Putin’s speech at the St.Petersburg International Economic Forum, a video clip was played reminding the audience of the Kiev regime’s current ”heroes”: Organization of Ukrainian Nationalists a.k.a. Banderites during the WW2.

  @thecoppermountain

  https://t.me/thecoppermountain/4507

 5. Jag har nu följt Global Politics i snart 2år. Har sett så många inlägg av Vivianne under denna period. Måste säga att Vivianne är HELT suverän jämt. Alla delningar/länkar och övriga informationen, som Vivianne kommit med, är verkligen djupt uppskattat

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here