Hoten om krig mot Mexiko och USA:s stöd till drogkartellerna

1
1322
President Lopez Obrador i Mexiko.

Källa: https://steigan.no/2023/03/krigstruslene-mot-mexico-og-usas-stotte-til-narkokartellene/?utm_source=substack&utm_medium=email 

Som rapporterats i en annan artikel i mars sa senator Lindsay Graham att han var beredd att införa lagstiftning för att ”sätta scenen” för USA:s militära intervention i Mexiko. 

 Detta har ingenting att göra med drogkartellerna och allt att göra med att den härskande klassen i USA fruktar att den är på väg att tappa greppet om Mexiko. 

 Mexikos president: Mot invasioner, censur och svarta listor 

 Som ett land som har invaderats tidigare, av USA 1914, ”kan vi inte acceptera” fler invasioner, sa Mexikos president Andrés Manuel López Obrador (AMLO). 

 ”Inte från Ryssland i Ukraina eller från Kina i något annat land eller från USA i något annat land”, sa den mexikanske ledaren. ”Nej till invasioner! Ja till respekt för suveränitet och till folks oberoende”, tillade han. 

 López Obrador nekade också till att ha varit i kontakt med antingen Vladimir Putin eller Volodymir Zelensky de senaste dagarna. 

 Han uteslöt också möjligheten för Mexiko att införa ekonomiska sanktioner mot Ryssland, till skillnad från de flesta västländer. 

 ”Vi kommer inte att ta några ekonomiska vedergällningar eftersom vi vill upprätthålla goda relationer med alla regeringar i världen och vi vill vara i en position för att kunna prata med parterna i konflikt”, förklarade AMLO. 

 ”Fentanyl är inte vårt problem, det är USAs problem” 

 AMLO sa: ”Här producerar vi inte fentanyl och vi har inte konsumtion av fentanyl,” sa López Obrador. ”Varför hanterar de (USA) inte sitt eget problem med socialt förfall?” 

 CIA:s stöd till knarkkartellerna 

 Det är mycket hycklande av USA att peka på Mexikos ansvar för knarkkartellerna. New American skrev 2011: 

 Central Intelligence Agency var intimt involverad i den federala regeringens ökända ”Operation Fast and Furious”-plan för att skicka amerikanska vapen till mexikanska drogkarteller, samtidigt som de arbetade med andra myndigheter för att tillåta droger att transporteras över gränsen, enligt en rad explosiva rapporter. 

 En artikel i Washington Times citerar en icke namngiven CIA-källa och mer än antyder att amerikanska tjänstemän aktivt hjälpte organisationer som Sinaloa-kartellen med vapen och immunitet i ett försök att stoppa Los Zetas. Det beror på att det mäktiga och brutala brottssyndikatet Zetas enligt artikeln har potential att störta Mexikos regering – och kanske planerar att göra det. 

 Tydligen spelade den hemliga amerikanska underrättelsetjänsten också en nyckelroll i att skapa och använda den amerikanska regeringens vapenprogram för att beväpna vissa kriminella organisationer. 

 Mexiko är också känt för att stödja Julian Assange, som också uppenbarligen är en tagg i ögat på USA. 

Mexiko hedrar Julian Assange 

 Det handlar inte om droger. Det handlar om att Mexiko orienterar sig mot det Globala Syd, och Washington uppfattar det som ett ”existentiellt hot”, för att låna en term från en debatt vi känner till. 

Föregående artikelFramväxten av Europas militära åtstramning och upprustning
Nästa artikelVill USA upprätta ett sanningsministerium?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. Haha, det är verkligen skrattretande hur washington pushar sin psykopati. Anfalla Mexico..ook, men om Mexico hade haft kärnvapen..hade washington då varit lika sturskt.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here