Hur amerikanska sanktioner gjorde Ryssland till den snabbast växande ekonomin i Europa

4
696

Fredsforskaren Jan Öberg på TFF, Transnational Foundation, skriver 16 apr Jag har följt Cyris Janssens YouTube-kanal och annat i flera år. Jag tycker att det finns så mycket information, fakta och sunt förnuft i det han gör och säger – även i den här artikeln. Jag rekommenderar helhjärtat att du läser den här analysen – också för att den inte exakt är vad du får höra av västerländsk mainstreammedia. Under en alldeles för lång tid har västerländska beslutsfattare fattat förhastade/panikbeslut utan några analyser av deras konsekvenser för oss själva. Detta – inte Rysslands politik – är ett hot mot oss alla. Men, som förmodligen du och Janssens också, jag tror inte att en analys som denna skulle få våra beslutsfattare att stanna upp – och fundera. Det finns för mycket ”grupptänkande” inom den mörka lådan av självgod, permanent konfrontation och krigföring och folkmord.

Cyrus Janssen

 

Källa: https://cyrusjanssen.substack.com/p/how-us-sanctions-made-russia-the?utm_source=cross-post&publication_id=255720&post_id=141678964&utm_campaign=1655621&isFreemail=true&r=qy55g&triedRedirect=true&utm_medium=email. Artikeln publicerades i februari. IMF har nyligen uppgraderat sina tidigare bedömningar av utvecklingen av Rysslands ekonomi https://www.rt.com/business/596078-russia-economy-growth-upgrade-imf/

Västerländska medier håller äntligen på att vakna upp till det faktum att västerländska sanktioner mot Ryssland har varit ett fullständigt misslyckande och de senaste ekonomiska uppgifterna som kommer ut Ryssland är så chockerande; det kommer att förändra allt du vet om kriget i Ryssland och Ukraina. Förra veckan bröt Financial Times en berättelse med titeln ”The Surprising Resilience of the Russian Economy”

Den här artikeln förändrar spelet, för under de senaste två åren har våra medier bara predikat ett konsekvent budskap. Ryssland förlorar, Ryssland kommer att besegras, Ryssland står på sitt sista ben. Men ekonomiska data ljuger inte.

 

Rysslands ekonomiska tillväxt 2023 överträffade den för alla G7-länder.

Vad som är ännu mer otroligt är att Rysslands ekonomi nu förväntas fortsätta denna trend under 2024!

Detta är utan tvekan en av århundradets viktigaste ekonomiska berättelser, en missräkning av västerländska nationer som är så stora att den systematiskt förändrar hur hela världen uppfattar USA:s världsledda ordning.

Om du inte tror mig titta bara på Tucker Carlson, en av USA:s mest välkända journalister som lämnade Fox News förra året och lanserade sitt eget medievarumärke på X, den tidigare Twitter. Tucker Carlson flög till Moskva  för att genomföra en en-mot-en-intervju med Putin och ge den amerikanska allmänheten en inblick i andra sidan av kriget. När Tucker tilltalade sina följare live från Moskvas gator, höll han en kraftfull öppningsmonolog som talade så mycket sanning, men här är den del av hans tal som verkligen var anmärkningsvärd:

Låt oss gå tillbaka i tiden till början av 2022 när Frankrikes finansminister Bruno Le Maire stolt deklarerade:

”Vi för ett omfattande ekonomiskt och finansiellt krig mot Ryssland. Vi kommer att orsaka kollaps av den ryska ekonomin.”

Den intervjun gick live på fransk radio den 1 mars 2022 och var fylld av fantastisk passion och känslor. Den franske ministern måste vara passionerad, han sålde ett nytt krig till sina medborgare i EU, och de behövde övertygas om att USA, EU och dess allierade skulle kunna krossa Ryssland och hjälpa Ukraina omedelbart att vinna detta krig.

Men krig vinner man aldrig med känslor, och de flesta västerländska ledare var alldeles för känslomässiga i sina svar. De var ivriga att se Rysslands ekonomi kollapsa och om saker gick som de skulle, kanske till och med tvinga fram ett regimskifte och bli av med Putin. Men här är vi två år senare och Rysslands ekonomiska tillväxt 2023 överträffade den för alla G7-länder och vad som är ännu mer pinsamt är att Ryssland fyrdubblade Frankrikes tillväxttakt 2023! Frankrikes ekonomminister kunde inte ha haft mer fel i sin bedömning, och det är verkligen vad jag menar när krig inte vinner med känslor.

Till en skara aktivister på fredagen i Tula, huvudstaden i Rysslands vapenindustri, förklarade Vladamir Putin stolt att Ryssland har gått segrande mot västerländska sanktioner. Han fortsatte med att konstatera:

”De förutspådde nedgång, misslyckande, kollaps – att vi skulle behöva stå tillbaka, ge upp eller falla isär. Det får dig att vilja visa dem en välkänd gest, men jag vill inte göra det, det finns många damer här inne. Vår ekonomi växer till skillnad från deras!”

Det är förvisso ett djärvt uttalande från den ryske presidenten men västerländska medier har nu tvingats överge detta känslomässiga tänkande och står inför den hårda verkligheten att Rysslands ekonomi faktiskt är mycket starkare än tidigare. Världsbanken bekräftade detta med sin senaste rapport som rankar Rysslands BNP mätt med köpkraftsparitet före Tyskland, motorn i Europas ekonomi.

Internationella valutafonden bekräftade Putins uttalanden om den ryska ekonomin när den reviderade sin egen BNP-prognos för Ryssland till 2,6 % i år, en höjning på hela 1,5 procentenheter jämfört med vad den förutspådde i oktober förra året.

Men detta väcker två stora frågor … hur uppnådde Ryssland detta? Och hur kunde västvärlden inte se detta komma? Svaret börjar 2014 när kriget mellan Ryssland och Ukraina faktiskt började. Vid den tiden sa den amerikanska senatorn Lindsay Graham:

”Putin, som har en ekonomi lika stor som Italien, spelar ett pokerspel med ett par tvåor och vinner.”

Genom att jämföra den ryska ekonomin med Italien säger den amerikanska senatorn i princip till det kollektiva väst, oroa dig inte för Ryssland, deras ekonomi är för liten för att göra någonting. Vi behöver inte oroa oss för dem.

Här är ett annat bra exempel, en artikel från Forbes, publicerad 2018, som frågade: Vilken har den större ekonomin: Texas eller Ryssland?


Artiklar som denna är luddbitar utformade för att blåsa upp Forbes-läsarnas amerikanska egon. När man faktiskt bryter ner storleken på Rysslands ekonomi med köpkraftsparitet, är den ryska ekonomin den 5:e största i världen. Men ännu viktigare är att huvuddelen av Rysslands ekonomi kommer från sektorer som är viktiga för den globala ekonomin, inklusive många viktiga råvaror.

Till exempel, medan Ryssland inte är den största producenten av olja i världen, är det faktiskt den största exportören av olja, och exporterar till och med mer olja globalt än Saudiarabien! Ryssland är också en stor global aktör inom vete, nickel, platina och även fryst fisk!

Men nu riktar Ryssland en tredjedel av landets budget, cirka 14 biljoner rubel 2024, mot krigsinsatsen, en trefaldig ökning från 2021. Här är en detaljerad graf som framhäver landets intäkter och utgifter.

Olje- och gasintäkterna är nu de högsta i historien, liksom intäkter från andra källor. Utgifterna är också de högsta i historien eftersom hela landets ekonomi har gått över till att producera för kriget.

Strävan efter att producera mer missiler, artilleri och i synnerhet drönare ger utdelning för Ryssland på slagfältet i en tid då Ukraina kämpar för att säkra finansieringen för de avancerade västerländska vapen som Kiev behöver för att slå tillbaka invasionen. Tidigare förra veckan erkände Ukrainas arméchef Valery Zaluzhny att Ukraina och dess allierade inte hade gjort tillräckligt för att förbättra Ukrainas kapacitet vid en tidpunkt då Rysslands förmåga att återinvestera i sin egen försvarsindustri hade gett landet en betydande eldkraftsfördel.

Att koppla ihop det med en stor förändring av den allmänna opinionen i USA mot fortsatt stöd för Ukraina och Ukrainas framtid ser mycket dyster ut.

Över 55 % av republikanerna stöder ett slut på konflikten så snabbt som möjligt, även om det innebär att Ryssland får behålla territorium som det har erövrat från Ukraina.
Och denna procentandel kommer bara att öka när Donald Trump fortsätter att bygga fart i kapplöpningen mot Biden om det amerikanska presidentskapet 2024.

Otroligt nog dyker Donald Trump nu upp inför omröstningarna mot Joe Biden och trots att han har 91 brott mot honom har han en legitim chans att återvända till Vita huset nästa år.

Joe Bidens blinda stöd till Israel, som för två veckor sedan bedömdes vara troligt att begå folkmord i Gaza, har blivit en stor fråga för unga väljare, och kan bara vara X-faktorn som avslutar Bidens omvalskampanj. Som amerikansk medborgare har jag accepterat det faktum att min regering missbedömde motståndskraften i Rysslands krigstidsekonomi, men det väcker en ännu viktigare fråga.

Vad händer om vår regering gör samma misstag igen med Kina, en ekonomi mätt med köpkraftsparitet är sex gånger så stor som Ryssland och 20 % större än USA? Naturligtvis vet vi att nykonstnärerna i Washington aldrig kommer att sluta krigshärja och planterar aktivt fröet för nästa konflikt.

Titta bara på den här senaste artikeln från Foreign Policy med titeln

 How Primed for War is China?/
Det viktigaste argumentet som författarna presenterar är att Kina genomgår den största militära uppbyggnaden av något land på decennier, vilket visas av denna graf som tydligt indikerar att Kina har 10 gånger sina militära utgifter under de senaste 3 decennierna.

Men betyder detta att Kina verkligen förbereder sig för krig? Betyder detta att Kina kommer att attackera Taiwan i framtiden? Det gör det absolut inte och för att förstå varför behöver vi mer information. När vi tittar på Kinas militära utgifter som andel av BNP under samma tidsram, har de faktiskt minskat med 50 %!

Jag lämnar dig med en sista kommentar från min geopolitiska favoritkommentator fransmannen Arnaud Bertrand.

USA är djupt involverade i två stora krig i både Mellanöstern och Östeuropa just nu och gör det bästa för att starta en ny konflikt i Asien och Stillahavsområdet med Kina om Taiwan.

USA är i desperat behov av bra ledarskap och ännu viktigare smartare utrikespolitiska beslutsfattare. Det är allt närmare till presidentvalet 2024 och tyvärr ser våra val ut som Biden och Trump igen. Det här kommer att bli en svår tid för USA, men man hoppas att lärdomarna från kriget med Ryssland kan visa sig vara en lärdom för att hjälpa oss att vägleda oss till bättre utrikespolitiska beslut i framtiden.

Vi ser fram emot att följa dessa berättelser och om du vill se hela videopresentationen, se till att kolla in den på YouTube:

 

Föregående artikelKinas plan för fred i Ukraina
Nästa artikelSexhundra miljarder skott
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Och icke att förglömma – RYSSLAND ÄR NUMERA EUROPAS STÖRSTA EKONOMI. 👍👍👍
  Eller på pur svenska – världens femte största ekonomi heter Ryssland.
  Vad säger allehanda bluff Rysslands kännare?

  Vi vet förstås att när det gäller det militära så är Ryssland i särklass den starkaste makten.

 2. Rysslands ekonomiska tillväxt 2023 överträffade den för alla G7-länder.
  Och detta sker när landet lider enorm brist på arbetskraft,
  när över 200 000 krigar istället att arbeta,
  när varje månad startar 10-15 nya produktioner/fabriker.
  Något att tänka på för politiker, eller rättare sagt – för tänkande politiker?

 3. ”The Ruble to rubble”, rubeln till skrot, det var planen som skulle fixas, lätt som en plätt. Detta är problemet med västpolitiken. Den vilar på propaganda som man själv tror på. Eller för att ta den ännu större illusionen. I mer än trettio år har ”experter” deklarerat att Kinas ekonomi står inför en kollaps – kanske nästa vecka ?

  Artikeln är dock behäftad med en inexakthet. Den ryska ekonomin förväntas nämligen växa ännu fortare än vad som prognosticerats tidigare.

  BNP-jämförelserna är inte meningsfulla eftersom de döljer lika mycket som de redovisar. Allting som kan mätas i pengar ingår i redovisningen även om det skulle handla om verksamheter som belastar en sund ekonomi och inte stärker den, ta som exempel den kostnadskrävande och ineffektiva amerikanska vårdsektorn, det dyra utbildningsväsendet m.m.

  Handfast materiell produktion smäller fortfarande högt även om alla tjänster inte skall underskattas de heller. Men när den högsta sakkunskapen representerad av president Obama påstår att Ryssland inte tillverkar någonting, vad gör man ? Planer som slutar i fiasko.

 4. Man skämmer ut sej mer med såna uttalanden som Lindsey kom med tex. Gillar att man påpekar att dessa kollektiva Väst har HELT agerat (KÄNSLOMÄSSIGT) Det varit MYCKET känslomässigt både i olika uttalanden OCH agerande från dessa gäng klantskallar. Hur var läget inför året 2022. Man kan EJ slå Ryssland och kommer EJ slå Ryssland. Det var sånt prat DAGLIGEN och samma med medierna. Det handlar om att tillfoga så mycket skador mot Ryssland på ALLA sätt man kan komma på ALLT detta jävla SKIT. Vare sej de Militärt, Ekonomiskt, Diplomatiskt, Och västliga propaganda bolags massmedierna. Sverige ingår som bekant där tvärs igenom. Usa Nato och EU har grävt ned sej så djupt i diket så man EJ ens vet hur man ska komma ut ur dessa grova misslyckanden. Man är ett gäng hjärndöda åsnor raka puckar. Samtidigt kämpar man järnet med att dölja sina alla misslyckanden. Man verkligen kämpar järnet med att dölja ALLA sina lögner och misslyckanden. Där västliga massmedierna spelar ett MYCKET avgörande roll under dessa två åren. Men även där börjar det explodera i ansiktet på dom bit för bit, då övriga världens massmedier gjort sitt jobb(SOM MAN SKA GÖRA)Det är bokstavligen talat som att se på ett gäng hjärndöda åsnor dessa Usa Nato ledarna. Nato borde skickas till Haag som HELT hållet lagt sej i två länders konflikt där ingen av dom är medlemmar. Hussen Usa har använt ALLA redskap man haft och har där 10tusentals dött. Ryssland har skämt ut dessa 40talet länder måste man HELT klart erkänna framför hela världen. Där Usa Nato västvärlden också ALDRIG haft världens majoritets befolkning bakom sej. Lååångt ifrån och ALDRIG ens närheten. Som en amerikansk general för någon månad sa, så har dessa Usa Nato EU grävt ned sej djupt i diket utan att på allvar veta hur man ska lyckas komma ur detta, samtidigt som man räddar ansiktet och fortsätter dölja ALLA lögner och misslyckanden. Håller HELT med där. Vilken tragedi

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here