Kinas plan för fred i Ukraina

0
438
Fredsuppropet i mars 2023

Det finns några olika fredsplaner för Ukraina. Tidigare artiklar i denna viktiga fråga finns längst ned under ”Relaterat”.  Här publiceras Kinas fredsplan efter översättning av en artikel 16 april i RT
https://www.rt.com/news/596034-china-ukraine-conflict-four-principles/

Ryssland och Ukraina står långt ifrån varandra. Detta framgår bl.a. av artikeln om det afrikanska fredsinitiativet. Putin och Zelensky kan separat träffa afrikanska ledare i ”ett fredsuppdrag” om Ukraina. Då skrev jag ”Ryssland och Ukraina står långt ifrån varandra när det gäller ett avtal för att avsluta kriget.

Kreml vill att Kiev ska erkänna Rysslands annektering av Krimhalvön och de ukrainska provinserna Donetsk, Kherson, Luhansk och Zaporizhzhia, vilket de flesta länder har fördömt som olagligt. Ukraina har avvisat kraven och uteslutit alla samtal med Ryssland tills dess att landets trupper drar sig tillbaka från alla ockuperade territorier.
Ukraina är fast beslutet att återta alla ryskockuperade områden.

Zelenskys 10-punkts fredsplan omfattar också en tribunal för att åtala aggressionsbrott, vilket skulle göra det möjligt att ställa Ryssland till svars för invasionen.” … ”FN:s generalsekreterare António Guterres informerades också om den afrikanska delegationens planerade möten och ”välkomnade initiativet”, sade Ramaphosa.” Senare har Ukraina beslutat att fredssamtal inte kan ske så länge Putin är vid makten. Motsvarande krav finns inte från Rysslands sida.

President Xi Jinping har angett fyra principer för att lösa fientligheterna mellan Moskva och Kiev

Världsmakter bör fokusera på att återställa fred och stabilitet i Ukraina snarare än att söka ”egoistiska vinster”, sa Kinas president Xi Jinping under ett möte med Tysklands förbundskansler Olaf Scholz  16/4.

Chinese President Xi Jinping meets with German Chancellor Olaf Scholz on his official visit to China at the Great Hall of the People in Beijing, capital of China, Nov 4, 2022. Photo:Xinhua

Kanslern anlände till Kina i söndags, tillsammans med en stor delegation av ministrar och företagsledare.

Vid ett möte med Scholz på Pekings Diaoyutai State Guesthouse sa till den tyska ledaren att alla parter borde arbeta tillsammans för att återställa freden i Ukraina så snart som möjligt. Den kinesiske ledaren beskrev också fyra principer som han tror kommer att förhindra att konflikten eskalerar.

”För det första bör vi prioritera upprätthållandet av fred och stabilitet och avstå från att söka själviska vinster,” sa Xi, som citerats av nyhetsbyrån Xinhua.

Nästa steg, enligt Xi, skulle vara att sluta ”tillföra bränsle till elden”, vilket skulle möjliggöra villkor för återupprättande av fred.

Den kinesiske ledaren krävde också en minskning av konfliktens inverkan på den globala ekonomin, och för parterna att ”avstå från att undergräva stabiliteten i globala industri- och leveranskedjor.”

Scholz, vars tredagarsresa till Kina är den andra sedan han tillträdde 2021, sa till Xi att han är villig att diskutera ”hur vi kan bidra mer till en rättvis fred i Ukraina.” Den pågående krisen har påverkat Tysklands ”kärnintressen” och har stört energiförsörjningen och den globala handeln, tillade kanslern.

Enligt Scholz har fientligheterna också haft en negativ inverkan på europeisk säkerhet och riskerar att skada ”hela den internationella ordningen”.

Kina, som har insisterat på att det är neutralt i Ukraina-konflikten, har fått stor kritik av västvärlden för att vägra att fördöma Moskvas militära operation.

Det strategiska partnerskapet mellan Moskva och Peking har stärkts sedan Ukrainakrisen bröt ut, eftersom de två länderna har ökat ekonomiskt samarbete och diplomatiska förbindelser.

Peking har länge uppmanat till fredssamtal mellan Ukraina och Ryssland, och utfärdade en fredsplan med 12 punkter för att avsluta fientligheterna på första årsdagen av konflikten i februari 2023.

Initiativet, som hyllas av Moskva, inkluderar en uppmaning till ett upphörande av fientligheterna, ett återupptagande av fredssamtalen, att överge en ”kalla krigets mentalitet” och att respektera alla nationers suveränitet.

I motsats till Pekings förslag att avsluta striderna, kräver Kievs tiopunktsfredsformel som först presenterades av president Vladimir Zelensky hösten 2022 ett fullständigt och villkorslöst tillbakadragande av ryska styrkor från alla territorier inom Ukrainas 1991 års gränser.

In this image from video provided by the Ukrainian Presidential Press Office, Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy speaks from Kyiv, Ukraine, early Monday, March 21, 2022. (Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov har beskrivit Zelenskijs fredsformel som ett ”absolut orealistiskt” ultimatum som är ”skilt från verkligheten”.

Relaterat
Israels tidigare premiärminister säger att USA ”blockerade” hans försök till ett fredsavtal mellan Ryssland och Ukraina
Ordföranden i Zelenskys parti ”Folkets tjänare” säger nu: Ukraina kunde ha accepterat Rysslands fredsplan våren 2022
USA tvingade Ukraina att förkasta fredsavtal med Ryssland uppger förre tyske rikskanslern Gerhard Schröder
Förhandlingsinvit från president Zelensky i mars 2022.

Putin: Ryssland har aldrig givit upp om fredssamtal om Ukraina!
Opinionsundersökning i 30 länder i Europa: En stor majoritet vill ha vapenvila och fredsförhandlingar i Ukraina.
Utrikesminister Lavrov: Rysslands mål och villkor för fred med Ukraina
Påven manar till fredssamtal om Ukraina innan det är ”för sent”.
Nyvalde presidenten i Slovakien som vill ha fred i Ukraina. Hemskt?
Fred för Ukraina: Tysk general, ambassadör och f.d. biträdande FN-generalsekreterare.

Föregående artikelDaniel Suhonen och Reformisterna: ”Marxist och socialdemokrat som tror på demokrati” – hur går det ihop?
Nästa artikelHur amerikanska sanktioner gjorde Ryssland till den snabbast växande ekonomin i Europa
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here