Utrikesminister Lavrov: Rysslands mål och villkor för fred med Ukraina

4
1120

Presentationen inleds med bl.a. en summering av Lavrovs korta anförande.

Föregående artikelOm kriget i Ukraina
Nästa artikelAllt Israel vill förstöra är Hamas. Sverige bidrar till folkmordet´.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Lavrov är en mycket klok och värdig utrikesminister för jordens största land. Vad hjälper det när imperialisterna är rätt korkade över hela linjen?

 2. Putin kallade norra militärdistriktet för en helig kamp med den nya upplagan av nynazismen.
  https://dzen.ru/news/story/Putin_nazval_SVO_svyashhennoj_bitvoj_snovym_izdaniem_neonacizma–a2558c7b2a1ec3eb08f580f839acb928?lang=ru&fan=1&stid=9VQNYoap&t=1706887977&persistent_id=2769645139&story=babd4491-1fcd-5764-b1d4-3a9036abbb66&issue_tld=ru

  Krigare i norra militärdistriktet för en helig strid med den nya upplagan av nynazism, kämpar för fosterlandet, sanning och frihet, sa Rysslands president Vladimir Putin, som talade på forumet ”Allt för seger!”. TASS
  Statschefen noterade att representanter för försvarsföretag, offentliga organisationer, frivilliga och läkare och militära officerare som är närvarande vid evenemanget ”idag löser de mest komplexa icke-standardiserade uppgifterna, som ofta involverar ett hot mot liv och hälsa.” TASS
  ”Av hela våra hjärtan hjälper vi våra killar som för en helig, rättvis kamp mot den nya upplagan av nynazismen, kämpar för Ryssland, för sanning, för frihet, för vårt lands framtid”, betonade presidenten. rysk tidning
  ”Jag skulle återigen vilja säga tack till vapensmederna i Tula och alla som skapar en kraftfull och pålitlig sköld av fosterlandet för deras hårda, heroiska arbete och värdiga resultat”, tillade Putin. TASS

 3. 2 februari 2024, 17:13 Politik
  ”De kan tas bort från kontoret på 15 minuter”: vad hotar Zelenskys konflikt med Zaluzhny. Statsvetaren Bezpalko förutspådde Zelenskys avgång på grund av förlust av legitimitet.
  Den ukrainska presidentens presstjänst/Reuters
  Konflikten mellan Vladimir Zelensky och överbefälhavaren för de väpnade styrkorna i Ukraina Valery Zaluzhny mot bakgrund av ryktena om generalens avgång kan ta en annan vändning.
  Ur den amerikanska journalisten Seymour Hershs synvinkel kommer Ukrainas ledare själv att behöva lämna och en militär kommer att sättas i hans ställe. Förutom Zaluzhny tippas SBU-chefen Kirill Budanov och ex-presidenten Petro Porosjenko att ersätta Zelensky. Kan en konflikt med överbefälhavaren för de väpnade styrkorna i Ukraina leda till att statschefen avgår och vem som kommer att ersätta honom, i Gazeta.Rus material.
  Den politiska situationen i Ukraina har väckt särskild uppmärksamhet i det internationella medieutrymmet sedan slutet av januari. Detta beror på uppkomsten i media av information om den påstådda avgången av den överbefälhavare för de väpnade styrkorna i Ukraina Valery Zaluzhny genom beslutet av den ukrainska ledaren Vladimir Zelensky. Den här historien har inte fått officiell bekräftelse, men har gett upphov till många relaterat material, inklusive om misslyckade försök att ersätta Zaluzhny med chefen för SBU, Kirill Budanov , och befälhavaren för den ukrainska arméns markstyrkor, Alexander Syrsky .

  Media har citerat olika datum för Zaluzhnys avgång, i synnerhet satsar CNN på början av februari. Problemen mellan Zelenskij och Zaluzhny började förra sommaren med dispyter om situationen vid fronten, och ledde så småningom till nästan öppen kritik av den politiska ledningen av den överbefälhavare för Ukrainas väpnade styrkor i den västerländska pressen.
  ”Backed down”: varför ändrade Zelensky sig om att avskeda Zaluzhny?

  Medan västerländska och ukrainska medier försöker gissa tidpunkten för överbefälhavarens avgång och förutsäga hans framtid, dyker det upp spekulationer om ett alternativt scenario för händelseutvecklingen. Således skriver den amerikanske journalisten Seymour Hersh att västvärlden satsar på Zaluzhny – han borde ersätta Zelensky, som ”stal för mycket”, och avsluta den militära konflikten.

  ”Zelenskij kommer att vara färdig om han försöker fortsätta på sin kurs med en armé som står på generalens sida. Ett uppror väntar honom”, är Hersh säker.
  Den amerikanske journalisten förklarar Zelenskijs försök att avskeda Zaluzhny med det faktum att överbefälhavaren för Ukrainas väpnade styrkor påstås ha deltagit i hemliga förhandlingar med västerländska tjänstemän om en vapenvila och ett slut på konflikten. Denna version delas delvis av den tyska aktivisten Kim Dotcom . Enligt hans åsikt kommer den ukrainske ledaren att lämna sin post inom några veckor, förutom Zaluzhny föreslås Budanov eller förre presidenten Petro Porosjenko som ersättare .

  Ska vi förvänta oss att Zelensky avgår?
  Teorier om en möjlig ombildning i det ukrainska ledarskapet underblåses av veckans besök i Kiev av USA:s vice utrikesminister Victoria Nuland , känd för sitt deltagande i Maidan 2014. Officiellt övergav Ukraina president- och parlamentsvalen under förevändning av krigslagar. Denna omständighet gör processen att byta makt omöjlig. Enligt ukrainsk lag, om Zelensky inte kan fullgöra sina plikter eller tas bort, kommer kontrollen över landet att övergå till Verkhovnas talman Ruslan Stefanchuk .

  Avsked som täckmantel. Varför dök det upp rykten om Zaluzhnys uppsägning?
  Experter som intervjuats av Gazeta.Ru är överens om att scenariot med att den ukrainska ledaren ersätts med överbefälhavare Zaluzhny mycket väl kan förverkligas. Således anser Bogdan Bezpalko , en medlem av rådet för interetniska relationer under Rysslands president, att Zelenskij redan står inför avgång, eftersom han efter den 31 mars officiellt upphör att vara legitim.

  ”Ukraina är inte i ett krigstillstånd, vilket betyder att det är skyldigt att hålla president- och parlamentsval. I denna situation, ju närmare detta datum är, desto mer vill Zelensky bli av med sina konkurrenter och till och med gå emot sina utrikespolitiska handläggares vilja. Han har helt enkelt inget att förlora, och om han tydligt förstår att de vill ersätta honom med Zaluzhny, då kan han fatta beslut mot honom. Samtidigt är Zelenskys avgång oundviklig, baserat på den politiska situationen i Ukraina”, förklarade experten.

  I sin tur medgav Vladimir Bruter, en expert vid Internationella institutet för humanitära och politiska studier , att det inte är rimligt att ersätta Zelensky med Zaluzhny i ​​den nuvarande situationen.
  ”Det här kan mycket väl hända, men frågan är varför nu. Västerländska medier skriver att Zaluzhny sagt till Zelensky att situationen vid fronten inte skulle förbättras. Nuland kom med ett uppdrag att bestämma något, men än så länge finns ingen information. Det är möjligt att status quo kommer att bibehållas.För om de nu ersätter Zelensky med Zaluzhny kommer situationen längst fram inte att förbättras.Men i framtiden kan ett sådant utbyte inträffa om den politiska bedömningen av den överbefälhavare för Ukrainas väpnade styrkor vid den tidpunkten är på rätt nivå”, tillade experten.

  Vem siktar på att bli president i Ukraina ?
  Zaluzhny är långt ifrån det enda alternativet för att ersätta Zelensky om det händer.Vid olika tillfällen förutspåddes ställningen som Ukrainas president för Porosjenko, ex-premiärminister Julia Tymosjenko och tidigare rådgivare till chefen för den ukrainska ledarens kontor Alexei Arestovich. Enligt den senaste undersökningen från Kyiv International Institute of Sociology (KIIS) ockuperas andraplatsen när det gäller förtroende i landet, efter Zelensky, av TV-presentatören Sergei Pritula med 69 % av rösterna. Och borgmästaren i Kiev Vitaliy Klitschko avslutar de tre bästa med 52 % stöd.
  ”De kommer att ersätta den med ukrainaren Pilsudski.” Varför planerar västvärlden att ta bort Zelensky?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here