Hur Kina kan hjälpa Syrien att återhämta sig efter konflikten

1
799

Artikel upphittad och översatt av Rolf Nilsson.

https://sputnikglobe.com/20230923/how-china-can-help-syrias-post-conflict-recovery-1113592265.html

Av Andrej Dergalin, Sputnik News, den 23 september 2023

Denna vecka anlände Syriens president Bashar Assad till Kina för att träffa sin kinesiska kollega Xi Jinping, vilket gör det till hans första officiella besök i det asiatiska landet sedan den syriska konflikten började för över ett decennium sedan.

 

Assads besök äger rum samtidigt som han fortsätter att styra Syrien och envist stå emot västmakternas, såsom USA:s, försök att lamslå hans land genom ekonomiska sanktioner och militanta proxygrupper.

Under mötet mellan Assad och Xi tillkännagav de två världsledarna skapandet av ett strategiskt partnerskap mellan sina länder, vilket Assad beskrev som en viktig milstolpe i historien om relationerna mellan Damaskus och Peking.

Den syriske presidenten berömde också Kina och sade att Kina alltid har stått för internationell lag, ärlighet och rättvisa.

Xi sade å sin sida att Kina stöder Syriens ansträngningar att återuppbygga och förbättra sin antiterrorismkapacitet, liksom att förbättra relationerna mellan Damaskus och andra arabländer.

Ett antal bilaterala samarbetsdokument har också undertecknats mellan Syrien och Kina under Assads besök, inklusive de som rör ekonomiskt och tekniskt samarbete och Syriens deltagande i Kinas Belt and Road-initiativ.

Dan Kovalik, professor i internationella mänskliga rättigheter vid University of Pittsburgh School of Law, kommenterade denna utveckling till Sputnik, att Assads resa kan vara ett tecken på att Syrien ”långsamt kommer ut ur sin isolering som väst har infört”.

”Jag tror att det också betyder att Syrien behöver Kinas hjälp för återuppbyggnad”, sade Kovalik och noterade att åratal av våldsam väpnad konflikt lämnade landet i Mellanöstern i ett ”fruktansvärt skick”.

Han påpekade att USA:s styrkor och ombud fortsätter att ockupera omkring en tredjedel av Syriens territorium, inklusive den ”mest oljerika delen” av landet, ”vilket gör återuppbyggnaden ännu svårare.”

”Jag tror att Kina är nyckeln till att Syrien ska komma på fötter igen ekonomiskt och ta sig igenom denna humanitära kris”, postulerade den adjungerade professorn.

Hans uppfattning bekräftades av Carl Zha, podcastvärd för ”Silk and Steel”, som noterade att Kina, tillsammans med Ryssland, fortsatte att stödja Syrien under hela proxykriget mot Damaskus ”av USA och NATO-länderna.”

”Medan Syrien fortfarande är föremål för allvarliga sanktioner från Washington, kan Kina ge seriös finansiell hjälp i återuppbyggnaden av Syrien, vilket Syrien desperat behöver”, sade Zha.

Han föreslog vidare att Syrien kan spela en viktig roll i Kinas Belt and Road Initiative, som en ”kanal för transport av varor”, och att detta kan vara en betydande välsignelse för den syriska återhämtningen efter konflikten.

”Kina kan inkludera Syrien i sitt Belt and Road-initiativ och genom att bygga infrastruktur, genom att bygga hamnar, bygga vägar och bygga mer globala förbindelser, kommer det att bidra till att återintegrera Syrien i det globala samfundet”, menade Zha.

Samtidigt menade Kovalik att Assads resa också visar att ”Kina behöver Syrien och vill ha Syriens vänskap”, på grund av Damaskus uppenbara betydelse i Pekings ögon.

”Jag tror att de ser Syrien som ett viktigt land i världen, inte bara på grund av dess olja, utan på grund av dess historia och dess betydelse i Mellanöstern som ett land som har gett orubbligt stöd till palestinierna, till exempel. Så jag tror att det är ett ömsesidigt bra förhållande”, sade han.

Enligt Kovalik bidrar USA:s agerande också till att föra samman Kina och Syrien, eftersom Washington under en längre tid har varit ”på krigsstigen” mot både Peking och Damaskus.

Ett gemensamt uttalande från Kina och Syrien säger också att Peking står fast vid att lyfta alla olagliga ensidiga sanktioner som införts mot Syrien.

Kina, tillsammans med Ryssland, har upprepade gånger lagt in sitt veto mot FN:s säkerhetsråds resolutioner om Syrien som skulle ha kunnat leda till införandet av anti-syriska sanktioner på grund av det upptrappade våldet i landet i Mellanöstern.

Precis som Moskva är Peking ett av de länder som kontinuerligt förespråkat en fredlig lösning på den syriska krisen och uppmanat vissa världsmakter att inte blanda sig i Syriens interna angelägenheter.

Föregående artikelDen nya polska regeringens politik får stora konsekvenser
Nästa artikelDebatt med SvD och andra: Vad vill Israel? Nu med inledning
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. Då ska väl USA och Israel blanda sig i och göra allt för att underminera dessa vänskapsförbindelser. USA tillåter sannolikt inte sådana förbindelser. Det skulle ju strida mot den egoistiska Världshegemonin. Det ”vi” inte kan kontrollera ska vi döda, råna eller kväva.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here