Hysteriskt om Indien?

14
2372
Kremering i Indien. Bild hos Pål Steigan 210501. Kremationer som detta är en tradition i Indien. Här från Varanasi 2008. Shutterstock

Ingress: Denna artikel Hysteriskt om Indien har publicerats hos Pål Steigan 1 maj.
Den har översatts av Rolf Nilsson.

Dödligheten med COVID-19 är drygt åtta gånger högre i Sverige än i Indien, i förhållande till invånarantalet.här. Sannolikt finns en underrapportering i främst Indien. I Sverige medtas de som haft positivt COVID-19-test under de senaste 30 dagarna som COVID-döda, oberoende om infektionen de facto verkligen bidragit till dödsfallet. Vi har mått på döda med COVID, ej på grund av detta. Jag har själv bedrivit och publicerat vetenskapliga studier av dödlighet och området har sina vetenskapliga problem. Vi har rimligen en inflation i våra siffror för den som är intresserad av död pga COVID-19. (Tydlig underliggande dödsorsak).


Hysteriskt om Indien

De spekulativa nyheterna om Indien och att corona-dödsfallen där är inhumana och skapar en skräckstämning på bekostnad av sjuka människor och som uppenbarligen har som uppgift att hålla ångesten vid liv också i väst. Tidningen New York Post hade rubriken COVID-våg som ”sväljer” människor i Indien ”som ett monster”. Och det är inte bättre i Norge.

En läsare skriver till oss på Pål Stegian:

Nu ger regeringen stora summor i ”hjälp” till Indien, och tabloidtidningarna hävdar att ett enormt antal dör i covid-19. De presenterar de höga dödstalen i Indien med det faktum att det är viruset som är orsaken. Om du slår upp VG (Verdens gang, norsk tidning, ö.a.) har den verkligen blivit som ”Verdens Ganges”, full av vilseledande publiceringar och skrämselpropaganda.

Liksom floden Ganges i Indien flyter den full av skräp genom media. Det är uppenbart att det finns en politisk agenda bakom den ensidiga propaganda som de och andra tabloidtidningar driver, utan att berätta för läsarna att Indien kämpar i den värmebölja som nu råder. Om politikerna, som nu kastar ut våra skattepengar med båda händerna i ”hjälp”, inte känner till förhållandena i Indien nu, borde de läsa på. Prata med människor de känner, med kontakter därifrån, så att de får rätt information.

Indien har en befolkning på cirka 1,4 miljarder. Väldigt många där saknar tillgång till färskvatten. De bor i starkt förorenade områden. En halv miljard människor bor längs floden Ganges. Fattiga människor använder floden som en deponi, de badar både sig själva och sina husdjur i den, de tvättar kläder i den och textiltillverkare har utsläpp i floden. Detta vatten dricker människor. India Wants To Use Flesh Eating Turtles To Rid The Ganges Of Decomposing Bodies (HBO) – YouTube

Fattiga människor har inte pengar att köpa vatten på flaska, och många har inte heller tillgång till det. Många bor på gatorna och sover överallt. Detta utnyttjar västerländska medier och tar bilder av människor som ligger så här och sover och hävdar att de ligger strödda av döden till följd av covid-19. Det här är falska bilder som pressen använder. Att människor nu dör som flugor i Indien kommer från helt andra förhållanden än covid-19, så sluta låta pressen skrämma människor med denna lögn-propaganda.

Ett stort problem – men behåll proportionerna

Det är uppenbart att coronadödsfall i Indien är lika tragiska som på andra håll, och att det indiska hälsovårdssystemet, som är ett av de allra sämsta i världen, har enorma problem att hantera detta.

Men denna orgie i död och kremationer (som är vanliga i Indien) hör inte hemma i seriösa medier. Tittare och läsare får intrycket att coronakrisen i Indien är fruktansvärt mycket värre än någon annanstans. Och det är helt enkelt inte sant!

Om du relaterar till Worldometer och minns reservationen att man inte gärna skiljer på om människor dör med eller av covid-19, så ser vi att Indien den 30 april 2021 hade registrerat 211 800 döda. Men för att kunna säga om det finns många i förhållande till andra länder, måste man beräkna det i relation till befolkningen.

Med en befolkning på 1,4 miljarder (1 400 miljoner) betyder detta att Indien har registrerat 150 dödsfall per miljon. Enligt samma källa har Norge registrerat 756 dödsfall, och som bekant är Norges siffror mycket låga i ett internationellt sammanhang. Det är 137 per miljon, vilket inte är mycket mindre än Indien. Italien med 60 miljoner invånare har registrerat 120 000 döda (samma källa, samma reservation). Det är 2000 per miljon, eller relativt 13 gånger så många som Indien.

7 000 människor dör av hunger varje dag i Indien

Trots Indiens stora ekonomiska framsteg under de senaste 20 åren har Indien fortfarande en tredjedel av alla undernärda barn i världen. Den främsta orsaken till undernäring och hunger är en pandemi som kallas klassförtryck, i Indien förvärrad av kastsystemet. Femtio procent av alla barn i Indien, som dör före fem års ålder, dör av undernäring. En tredjedel av alla människor som drabbas av hungersnöd i världen bor i Indien. 836 miljoner indier överlever på mindre än 20 rupier om dagen. 7 000 indier dör av hunger varje dag. Och ja, de dör på gatorna, som det heter i rapporterna.

Det normala är att svältdöden tar dubbelt så många liv som den förmodligen våldsamma coronavågen. Men VG skriver inte om det och NRK berättar inte om det, för då talar vi om den globala kapitalismens pandemi, vilken fortfarande dödar väldigt många fler än vad coronaviruset någonsin kommer att göra.

Corona-lockdown dödar många fler än viruset i Indien

2020 var en katastrof för Indien. Man förväntade sig att ekonomin skulle få en allvarlig smäll, men de faktiska siffrorna är sämre än man fruktade. Prognoserna angav ett fall på 18,3 procent. Lockdown medförde att 140 miljoner människor förlorade sina jobb. Byggbranschens aktivitet halverades och industriaktiviteten minskade med 39,3 procent.

Den världsberömda indiska författaren, aktivisten och samhällskritikern Arundhati Roy sa i en intervju med Financial Times att Indiens svar på pandemin har blivit en social katastrof. Den 24 mars annonserade premiärminister Modi den mest bestraffande och sämst planlagda nedstängningen i världen. 1,38 miljarder människor hade fyra timmar på sig att följa åtgärderna.

Den korta tidsfristen för lockdown ledde till att miljontals arbetare blev strandsatta i städerna utan mat, pengar eller transportmedel. Traumatiserade människor gick hundratals kilometer från städerna till sina byar. Många dog av svält och utmattning på vägen, andra dödades i olyckor under sin desperata flykt hem.

Lockdown i Indien har inte bara lett till den värsta arbetslösheten någonsin, den har också lett till svält och till att sjukdomar som malaria och tuberkulos kräver många fler offer än tidigare, för att patienterna inte får behandling.

Bland de många negativa effekterna av detta är att det värsta monstret av dem alla, tuberkulosen, nu är stadd på rask frammarsch. Lockdown har hindrat patienter från att träffa läkare, stoppat leveranser av läkemedel och förstört försörjningskedjor. Tuberkulos dödar 1,5 miljoner människor och nu ökar smittan. Detta skriver Apoorva Mandavilli i New York Times. Hon är hälsojournalist för NYT och prisvinnare i Medical Science Reporting.

I Indien, där 27 procent av offren för tuberkulos finns, har corona-nedstängning lett till en minskning av diagnosarbetet med 75 procent.

75 miljoner indier drivna ut i fattigdom genom lockdown

En analys av Pew Research visar att regeringens lockdown-politik i Indien har drivit 75 miljoner människor ut i fattigdom. Nästan 60 procent av de fattigaste i världen bor i Indien. I januari 2020 förväntade sig Världsbanken en tillväxt i Indien på 5,6%, men på grund av coronapolitiken har siffran nu reviderats till -9,6%.

Ljuspunkten: Bondeuppror och strejker över hela Indien

Under flera månader har indiska fackföreningar och jordbruksorganisationer genomfört stora landsomfattande demonstrationer och blockader, riktade mot Modi-regeringens politik. Den 26 mars 2021 genomförde 40 fackföreningar en nationell stängning av Indien där järnvägar, motorvägar, marknader och köpcentra stängdes. Kampen riktar sig mot premiärminister Modis ”liberalisering” av jordbruket. Denna politik går bokstavligt talat lös på livet. Och över 250 miljoner människor har gått i strejk och vidtagit åtgärder mot denna politik. Det är den största strejkrörelsen i världshistorien.

Föregående artikelUSA, Kina, Ryssland: Ute på okända vatten
Nästa artikelAntifascistisk proteståtgärd i det ukrainska parlamentet, efter pronazistisk manifestation.
Pål Steigan
Pål Steigan är en ledande norsk och nordisk geopolitisk analytiker och bloggare i www.steigan.no

14 KOMMENTARER

 1. Bra artikel om coronadebacletn
  Men sedan. Livsmedlen till de som behöver dem finns redan i Indien. Det är bara det att pengarna är felaktigt fördelade. Om den indiska staten betalade sina invånare en medborgar/minimilön skulle saken vara biff. Men vem vill ha en enkel lösning? Iallafall inte oligarkerna och de som slickar deras bakre regioner.

 2. ”Ty med det mått som ni mäter med skall det mätas upp åt er.”
  Västländer själva har jo misslyckat med Covid-19. De har ertappats med byxorna nere. Deras vårdsystem visade sig inte vara det hypade avancerade ble ha bla ha utan ett system i ett bedrövligt tillstånd (t ex USA, Italien, Spanien och England). Att måla katastrofbilder av Covid-19 i Indien avleder jo – man är på det gamla banan där väst hjälper dessutom känns fint eller hur? Kina visade på ett exemplariskt sätt hur man handskas med Covid-19 något som inget land i väst lyckats med. I ärlighetens namn är det t ex USA som behöver hjälp. (Passar på att påminna samling Rysslands hatare att landet har inte det problemet – det är åter till det normala där. Gråta över detta kan Ryssland hatare gärna göra dock)

  De ofria svenska medierna kan självfallet inte skriva om t ex covid-katastrof i USA. Men att oja om Indien går alldeles utmärkt: https://www.globalresearch.ca/covid-19-chronicles-usa/5712850

 3. Tyvärr kan jag inte hålla med här.
  Bristen på lockdown och bristen på handlingskraftig regering orsakade i pandemins initiala skede tusentals onödiga dödsfall i mitt hemland Sverige.
  Den röde statsministern och hans hälsominister samt inte minst deras vapendragare statsepidemiologen har även rött blod från Covid-döda människor på sina fingrar.

  En tysk studie bekräftar men även utan den ter det mig som fullkomligt självklart när man jämför dödsstatistiken mellan de olika nordiska länderna.

  https://samnytt.se/tysk-studie-slar-fast-regeringen-lofven-dodade-tusentals-svenskar/

  För mig är det orubbligt fakta att vilsna teorier före sunt förnuft och logiskt tänkande orsakade den Covid-död i Sverige som grannländerna och övriga delar av världen förundras över.

  Snälla berätta för mig, vad har den här rödgröna regeringen lyckats med?
  Vad har blivit bättre?
  Vad har de att erbjuda för Sverige?

  Könsneutralitet? Vision om jämställdhet med U-länder? Tillväxtpolitik för ökat våld i samhället?
  Eller vad?
  Kanske en demokratur med begränsad åsiktsfrihet?

  https://samnytt.se/tysk-studie-slar-fast-regeringen-lofven-dodade-tusentals-svenskar/

  Appropå könsneutralitet.
  Jag har nu en lång tid funderat över en bild på SVT Public Service första sida.
  Bilden finns långt upp till höger.
  Texten lyder
  Tipsa SVT Nyheter. Hör av dig till våra granskande reportrar.
  Sedan är det en bild på en homo sapiens.
  Hur länge jag än studerar personen kan jag inte avgöra om det är en hon eller han.
  Men när jag tittat färdigt får jag en känsla av könsneutralitet.
  Samt en stilla undran, är det så framtiden ska se ut?

  • Är det problem att inte veta om personen framför dig har en könsidentitet eller inte?
   I vilken aspekt isf?
   Vad har du för intresse av att veta någons könsidentitet?
   Vad fyller det för funktion?
   Jag har mycket svårt att se någon.

   • Jag finner frågan utopiskt formulerad.
    Som om det skulle vara möjligt att revidera människans historia?
    Men för mig finns inga andra kön än kvinna och man.
    Det står också i Genesis.
    Gud skapade Adam och Eva.
    Som sedan reproducerade sig själva.
    Fortfarande och alltjämt två olika kön.
    Fler kön än så är inget annat än historieförfalskning.

    Men sexuella avvikelser är något vi får leva med.
    Både nu och tillbaka i tiden.
    Gränsen för mig går där vissa personer med anspråk på elitism gör försök att bygga normer.
    Det är en form av kultursociala människor med anspråk på att framstå som arkitekter till någon framtidsanda som kullkastar allt var tradition och sedvänjor heter.
    Du tror de här utopisterna välkomnas av alla?
    Men det tror inte jag.
    Viss förändring och underkastelse kan de möjligen åstadkomma.
    Men går de för långt så kommer ovillkorligen revolten.

 4. Jag hittade en perfekt åskådliggörande bild av coviddöden världen över i länken nedan.
  Ju mörkare desto fler döda. Ljusare för länder som klarat sig bättre.
  Sverige ser mörkt ut men inte döden i nattsvart.
  Länder med resande befolkning ser ut att ha klarat sig sämre.

  Vad jag kan läsa har USA och Ryssland ungefär lika många Coviddöda.
  Men USA har över dubbelt så stor folkmängd.

  Ryssland är ett undantag.
  Inte särskilt urbaniserat frånsett Moskva och absolut ingen globetrotter-befolkning.
  Varför är coviddöden så stor i Ryssland?

  https://www.di.se/nyheter/grafik-antalet-bekraftat-sjuka-och-doda-i-corona-land-for-land/

  Ser man till antalet smittade så ligger Sverige mycket illa till liksom resten av Europa.
  Dock ej våra nordiska grannländer Norge och Finland.

  Kina, Australien och Grönland samt länder i inre Afrika ser ut att klarat sig bäst från smittan.
  Jag tolkar det som länder relativt isolerade samt för Kinas del en aktiv lockdown-politik tillsammans med effektiv hantering.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Coronaviruspandemin_2019%E2%80%932021#/media/Fil:COVID-19_Outbreak_World_Map_per_Capita.svg

  Den rödgröna regeringen och deres hangarounds ord ringer i mina öron.
  ”Det är fel och jämföra nordiska länder, vi ska jämföra med Europa istället”.

  Själv tycker jag det skulle vara bättre och jämföra regeringar och vad de gjort respektive inte gjort för att stoppa smittan och Coviddöden.

  • Kina har inte haft någon lockdown-politik. Vad man gjort är att minimera kontakterna, som att uppmana folk att handla en gång i veckan istället för varenda dag. Då minskar smitt-kontakterna med en faktor 7. Man använder digitalteknik för att minska, inte eliminera, potentiella smitt-kontakter. I Sverige existerar inget sådant. Personligt ansvar, själv-kontroller och samarbete tillsammans med förebyggande åtgärder har varit Kinas lösning. Se även videon nedan. Chockerade – eller hur.

   • Väldigt mycket positiva omdömen om Kina i många av dina kommentarer.
    Det gick en tid innan jag förstod det inte alltid gick att ta på allvar.
    Men det är typiskt somliga debattörer och inte minst på den radikala vänsterkanten att påståendena om än det ena och än det andra formligen sprutar ut.
    Det blir som en dimma som skymmer verkligheten.
    Och förmodligen är det avsikten, för att nå ut med sina egna idéer som kanske inte alltid är så efterfrågade.

    Jag hittade en länk till Wikipedia om lockdownåtgärder i Kina.
    Studera den och sedan kan du återkomma med en kommentar närmare de verkliga förhållandena.

    https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_lockdown_in_China

    • Inte omdömen utan iakttagelser. Upplevelser i första hand. När du lever mitt i händelserna och är del av dom då är det verkligen allvar. Det finns inget land i mänsklighetens historia som har varit så framgångsrikt som dagens Kina. Det kom varken lätt eller billigt, det kostade 100 miljoner människoliv, huvudsakligen under Kinas demokrati 1912 till 1949, men nu är det verklighet. När det gäller Wikipedia, USAs främsta propagandakanal och lögn-kanal. Vill du tro på propagandan, då kan jag inte göra något åt det. Som någon sagt, när verkligheten och kartan inte stämmer överens, då är det verkligheten som gäller, och det är där jag befinner mig. Detta är inte Wikipedia. Det är min personliga upplevelse, handgripligen – i verkligeten.
     https://mychinaway.wordpress.com/2020/03/30/virusrapport-inifran-kina-mitt-eget-virus-och-zhou-dynastin/
     Dagens Kina kan du se i denna video taken under helgerna. Detta är verkligheten, inte kartan Wikipedia
     http://1253985869.vod2.myqcloud.com/ee20c49fvodtransgzp1253985869/4ade939a5285890817762921678/v.f100030.mp4

     • Karl, det är så att ”arbetarklassen” lever i sin egen verklighet baserat på MSM-propaganda och det han läser i sagoboken bibeln!

     • Benny. Därför är det så viktigt att tala om verkligheten, inte kartan. Ett gammalt talesätt i Kina är ”När en vis man pekar på månen, då stirrar idioten på fingret”. Månen är här den intensiva USA propagandan som målar upp en så grovt falsk bild av verkligheten, och folk tror på den. Den pekar jag på, och en del ”stirrar” på mitt ”finger”. MSM och Public Service skriver om Kina, det är de grövsta av lögner. Inse det. Förstå det. Agera mot det. Public Service, SVT och SR, åkte till Xinjiang och påstår att dom inte fick intervjua någon, inte kunde bilda sig själva en uppfattning och övervakades. Dom ljuger, och dom ljuger å det grövsta. Sanningen är att man misslyckades med att hitta ”smutsen” man åkte dit för att skriva om. Hur kommer det sig att amatörer och Vloggare som Daniel Dumbrill (se Youtube) med flera får intervjua vem dom vill, besöka familjer i hemmet i Xinjiang, intervjua de som examinerats från utbildningen i ”lägren”, och till och med jobba som bomullsarbetare på bomullsfälten.
      https://sverigesradio.se/artikel/i-xinjiang-foljer-vakande-ogon-varje-steg
      https://www.svt.se/nyheter/utrikes/analys-svart-att-med-egna-ogon-se-vad-som-hander-i-xinjiang
      SVT skrev: ”Analys: Nu väntas svaret på hur Kina ska bli klimatneutralt”
      https://www.svt.se/nyheter/utrikes/nu-vantas-svaret-pa-hur-kina-ska-bli-klimatneutralt
      När planen publicerades skickade jag den till SVT och reportern, men den har mörkats. Ingen skall tillåtas veta något positivt.

 5. Vi skall först komma ihåg att även om det var bättre i Kina under demokratin än Indien idag, men inte mycket bättre. Mellan demokratins införande 1912 och kommunismens avskaffande 1978 dog omkring 100 miljoner. Det är alltså värt att studera hur Kina gjorde, även om det inte går att kopiera rätt av. Det gäller även Sverige.

  I Kina är nu över 275 miljoner vaccinerade, eller 2% av innevånarna. Inte ett enda problem, för det skulle omedelbart ha rapporterats på Folkmedia (liknande svenska sociala media). Idag (5/5) rapporteras 7 nya fall, alla importerade. Hemligheten, förmodligen profylax, främst TCM.

  Så har ser det ut i Kina under 1 maj firandet.
  http://1253985869.vod2.myqcloud.com/ee20c49fvodtransgzp1253985869/4ade939a5285890817762921678/v.f100030.mp4
  Resandet slår rekord, inga restriktioner, inga lockdown. Sverige kanske kunde lärs sig ett och annat.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here