Antifascistisk proteståtgärd i det ukrainska parlamentet, efter pronazistisk manifestation.

0
1526
Protester i Ukrainas parlament. Skärmdump från Bjärn Nistads blogg.

Den här artikeln av Björn Nistad 30/4 publicerades först på Kalejdoskop


Antifascistisk proteståtgärd i det ukrainska parlamentet

Den 29 april 2021 arrangerade företrädare för Oppositionsplattformen – För Livet en antifascistisk protest i det ukrainska parlamentet, genom att hålla upp porträtt av familjemedlemmar och släktingar som hade dödats, eller som hade deltagit i kriget mot Hitler-Tyskland 1941- 45. Manifestationen – som tydligen inspirerades av De odödligas regemente – rörelsen – ägde rum som svar på ukrainska nazister och högernationalister, som marscherade genom Kiev för att fira skapandet av SS-divisionen Galicien.

Redaktör Romelsjö: Om hyllningen till SS-divisionen Galicien läs här och West turns a blind eye to march honoring WW2 Nazi ‘SS’ in Kiev: Ukraine may not be a fascist state, but it has a fascism problem.

”Här är ett porträtt av min far. Han deltog under hela kriget som stridsvagnsförare. Det finns miljontals sådana porträtt i Ukraina. Vi är majoriteten och det kommer vi att visa på Segerdagen den 9 maj. Fienden kommer att krossas och segern kommer att bli vår”, säger Vadim Rabinovich, en av ledarna för oppositionsplattformen.

Titta på video från proteståtgärden i parlamentet med foton från den fascistiska marschen här.

I videon ser vi också en äldre man som, med hänvisning till Nürnberg-domstolen, skäller ut polisen för att de skyddar den fascistiska marschen. Och vi ser fraktionsledaren för president Vladimir Zelenskys parti, Folkets tjänare, förklara för en grupp journalister att han inte visste att en fascistisk marsch hade ägt rum i huvudstaden: ”Det händer så mycket att jag inte har tid att följa en liten grupp radikaler. ”

Det kommer att bli intressant att se om västerländska massmedier kommer att säga något om den antifascistiska proteståtgärden i det ukrainska parlamentet och den fascistiska marschen i Kiev. Parlamentsledamöter som håller upp porträtt av släktingar som dödats i kampen mot fascismen, i protest mot en fascistisk marsch i huvudstaden, skulle normalt få omfattande täckning i massmedia. Och detsamma skulle ske om ett påstående från en framstående politiker, att han inte var medveten om att det hade skett en fascistisk marsch.

Kan någon föreställa sig vilket uppror det skulle ha blivit om tyska politiker i Förbundsdagen hade hållit upp porträtt av människor som dödats av nazisterna, till exempel som svar på något Alternativ för Tyskland hade gjort? Eller om en grupp tyska högerradikaler hade försökt genomföra en marsch i Berlin för att hylla en SS-division? Eller om en framstående representant för Angela Merkels Kristdemokratiska parti, efter ett högerradikalt massmöte i den tyska huvudstaden, hade förklarat att hon inte var medveten om att det hade skett ett sådant möte?

Men Ukraina – och de baltiska staterna – är inte som resten av världen. Vad som skulle ha varit omöjligt någon annanstans på planeten – att genomföra en massdemonstration till stöd för en SS-division – är möjligt i Ukraina och de baltiska staterna. Det är därför troligt att både den antifascistiska proteståtgärden i det ukrainska parlamentet och den fascistiska marschen kommer att förtigas av västerländska massmedier.

Men var är Holocaust-centren? Borde de inte protestera mot den dolda rehabiliteringen av fascismen i dagens Ukraina? Kiev är faktiskt platsen för Babij Jar-massakern 1941, när tyskarna på två dagar dödade 30 000 judar, massakern som har blivit själva sinnebilden av Hitler-Tysklands folkmord på judarna. Borde inte Holocaust-centren reagera på marscher till stöd för SS-divisioner i den ukrainska huvudstaden, av vilka det har funnits dussintals sedan kuppen 2014, hyllningar av ukrainska högernationalister som dödade hundratusentals judar och polacker under andra världskriget och liknande pro-fascistiska markeringar?

Från manifestationen för SS-divisionen Galicien.

Det faktum att demonstrationen till stöd för SS-divisionen Galicien kunde genomföras, säger mest om den nuvarande ukrainska regimen. Cirka 5,3 miljoner ukrainare dödades i det stora patriotiska kriget mot Hitler-Tyskland, och det finns knappast en ukrainsk familj där ingen dödades under kriget. Om det var upp till vanliga ukrainare skulle människor som försökte organisera en marsch för att hedra en SS-division ha fått stryk och utvisats från det offentliga rummet.

Men makthavarna skyddar nazisterna och högernationalisterna och låter dem utföra sina handlingar. Kan detta förklaras på något annat sätt än att makthavare antingen sympatiserar med nazisterna och högernationalisterna eller att de ser dem som användbara anhängare, till exempel för att kontrollera massorna, eller att de inte är tillräckligt starka för att utmana dem ? Och betyder detta inte att den nuvarande ukrainska regimen måste karakteriseras som åtminstone halvfascistisk?

Samtidigt måste det sägas att det finns krafter som står upp mot fascismen i Ukraina. Oppositionen har bildat en antifascistisk folkfront. Och 1,5 miljoner ukrainare har redan anmält sig till en virtuell aktion av De odödligas regemente på Segerdagen den 9 maj, organiserad av TV-stationen Inter.

Läs om hur vanliga ukrainare, trots trakasserier från poliser och högernationalister, firar segerdagen den 9 maj här.

Några andra artiklar om Ukraina här.
Världspublicistorganisationen: Risk för att yttrandefriheten inskränks även i Ukraina.
Ukrainare i Ryssland får inte rösta. Demokratisyn?
Ukraina inrätter ny helgdag för nazistledare och mottar hundratals miljoner av svenska skattepengar
Krav för de-eskalering av den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina
Ekonomisk situation i Ukraina efter USA-stödd statskupp.
Zelensky blir president i Ukraina: Bakslag för USA, EU, IMF och Sverige samt nazismen.
Ukraina under Poroshenko: Stor ökning av fattigdom, nazistmanifestationer, korruption, emigration, och valmanipulationer.
Putin varnar Poroshenko för att inte följa Minsk-avtalet. Av Björn Ditlev Nistad.
Som observatör vid valet i Donbass, Ukraina. “Varför får vi inte bli en del av Ryssland?” Av Björn Ditlev Nistad.
Sköt Ukraina ned flygplanet MH17 i östra Ukraina? Ny information Av Björn Ditlev Nistad.
Dags att erkänna statskuppen i Kiev, UKRAINA, efter fem år!
Ukrainare i Ryssland får inte rösta. Demokratisyn?
Ukraina inrätter ny helgdag för nazistledare och mottar hundratals miljoner av svenska skattepengar
Krav för de-eskalering av den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina
Ekonomisk situation i Ukraina efter USA-stödd statskupp.

* Ukrainakrisen: Från Nulandkakor till kallt krig. Del 1
* Ukrainakrisen: Från Nulandkakor till kallt krig. Del 2
* Avslag från Granskningsnämnden
* Dödsskjutningarna på Maidan: USA-stödd ”false flag” enligt vetenskaplig rapport

Föregående artikelHysteriskt om Indien?
Nästa artikelSnowden: Åtalet mot Assange visar att Bidens hyllning av ’modiga journalister’ på World Press Freedom Day bara är en läpparnas bekännelse

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here