Snowden: Åtalet mot Assange visar att Bidens hyllning av ’modiga journalister’ på World Press Freedom Day bara är en läpparnas bekännelse

4
1670

Vi var sju av åtta möjliga som delade ut flygblad utanför DN vid lunchtid på World Press Freedom Day 3 maj. Glest med folk, men några trevliga diskussioner. Rapporteras separat.

Manifestation på Pressfrihetens dag 3 maj 2021 utan byggnaden på Kungsholmen med redaktionerna för DN och Dagens Industri

Visselblåsaren Edward Snowden har skrivit i frågan, publicerat 4 maj.
Snowden säger att åtalet mot Assange visar att en läpparnas bekännelse från Biden till ’modiga journalister’ på World Press Freedom Day ekar ihåligt


Snowden: Åtalet mot Assange visar att Bidens hyllning av ’modiga journalister’ på World Press Freedom Day bara är en läpparnas bekännelse.

Medan USA:s president Joe Biden uppmärksammade World Press Freedom Day med beröm till heroiska oberoende medier, försöker hans regering fortfarande fängsla Julian Assange från WikiLeaks för journalistik, säger NSA:s visselblåsare Edward Snowden.

Den berömda visselblåsaren för NSA ställde på måndagen administrationen till svars, efter att utrikesminister Antony Blinken skröt om USA:s hängivenhet mot ”pressfrihet” och ”säkerheten för journalister över hela världen.”

Det pågående åtalet mot Assange kan omöjligt fås att överensstämma med dessa löften, sa Snowden.

Detta skulle vara mer övertygande om Vita huset inte aggressivt ville få till stånd en dom med ett 175-årigt fängelsestraff, för utgivaren av prisbelönt journalistik av global betydelse – trots vädjanden från alla betydande pressfrihets- och mänskliga rättighets-organisationer, twittrade han.

Medan Biden själv talade om vikten av ”sanningssägare som vägrar att låta sig skrämmas” i firandet av världens pressfrihetsdag, fortsätter hans administration att driva ett 18 punkters åtal mot WikiLeaks-utgivaren, inklusive anklagelser enligt the Espionage Act som anförts av Trump administrationen 2019.

 

Sammantaget står Assange inför hotet om nästan två århundraden bakom galler, med de flesta anklagelserna kopplade till publicering av hemligstämplat material – till exempel krigsloggar från Irak och Afghanistan – läckta 2010 av den tidigare underrättelsesanalytikern i armén, Chelsea Manning.

Även om den nyligen installerade administrationen har återkallat mycket av Trumps politik, fortsätter den att söka Assanges utlämning från Storbritannien, mot en kör av invändningar från pressfrihetsgrupper.

I ett brev riktat till Bidens justitiedepartement tidigare i år, hävdade cirka två dussin medborgerliga frihetsgrupper – inklusive Pressfrihetsstiftelsen, ACLU, Amnesty International och the Committee to Protect Journalists – att Assanges åtal utgör ett allvarligt hot mot pressfriheten, eftersom många av de handlingar som beskrivs i åtalet är handlingar som journalister engagerar sig i rutinmässigt.”

Snowden fick sällskap av ett antal journalister och aktivister, som krävde Assanges frisläppande på World Press Freedom Day, bland dem den australiensiska parlamentsledamoten Andrew Wilkie, samt modern till Assanges barn, Stella Morris.

Det är ingen överdrift att säga att användningen av spionagelagen från 1917 mot Julian är det enskilt största, mest brådskande hotet mot pressfrihet och ett fritt samhälle”, sa hon.

Det är också djupt felaktigt. Julian är inte bara oskyldig. Han straffas för att ha gjort rätt, för att ha avslöjat de orättfärdiga mordenjournalister och tusentals civila, för att ha dokumenterat krigsförbrytelser.

 

Assange greps i april 2019, efter att Ecuador återkallat hans asyl. Sedan dess har han suttit fängslad i Belmarsh’s högsäkerhets-fängelse i södra London, långt efter att hans straff för att rymma från borgen hade löpt ut, eftersom utlämningsprocessen drar längre ut på tiden.

 

 

 

Föregående artikelAntifascistisk proteståtgärd i det ukrainska parlamentet, efter pronazistisk manifestation.
Nästa artikelVad vet man om Holodomor-katastrofen i Ukraina? ”Vems fel”?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

  1. När Assange publicerade hur USA å det grövsta begick krigsförbrytelser är som pressfrihet skall fungera. Å andra sidan, hur skall vi kunna försäkra att det används så. Inte att förglömma att just pressfrihet var det verktyg som fick Hitler vald och Nazismen etablerad i Tyskland, det var det verktyg som fick Biden vald, det var Hitlers verktyg för att annektera Österrike, anfalla Polen, och det var USAs verktyg för att annektera Irak. Det är USAs verktyg idag i deras försök att annektera Xinjiang. Om media skall vara oberoende, varför representerar svenska media så öppet och tydligt USA regimen och svenska regimen. Fram till förra veckan uttryckte reportrarna på MSM och Public Service ”det har rapporterats att 2 miljoner uigurer sitter i koncentrationsläger”, eller ”det påstås”. Unisont, som på en signal, ändras det och nu heter det ” 2 miljoner uigurer sitter i koncentrationsläger”. Nu är det i bestämd form, vem beordrade det. Expressen talar om hot mot reportrar, men inte om orsaken. Dessa journalister är föraktade, avskydda och rent ut hatade för deras förföljelser och lögner. Lex Benny Fredriksson som drevs i döden av ett drevande pack av journalister. Ingen hålls ansvarig. Detta medan oberoende media och sidor stängs ner eller reduceras och trakasseras, SwebbTV Granskning Sverige, Exakt24, osv. Regimen har direkttelefon till Google, Facebook, osv. STÄNG!! Det finns tekniska lösningar, men just dom stoppar regimen frenetiskt, förbudet mot Huawei och propagandan mot WeChat som exempel.

  2. Vice President Kamala Harris skriver på sin twitter:
    ”A free press is critical to democracy. On this #WorldPressFreedomDay , we recognize the courage of journalists around the world. And we recommit ourselves to protecting and promoting a free and independent press everywhere.”
    Hon borde skrivit undantag gäller USA:s krigsbrott, USA:s övriga brott mot mänskliga rättigheter ex. Steven Donzinger, en amerikansk advokat känd för sina juridiska strider med Chevron, särskilt oljefältet Lago Agrio. Donziger representerade över 30 000 bönder och ursprungsbefolkningar från Ecuador i ett mål mot Chevron relaterat till miljöskador och hälsoeffekter orsakade av oljeborrning. Han är fråntagen sin advokatlicens och sitter i husarrest nu 600 dagar utan rättegång, för att han vann ett mål mot Chevron till fördel för ursprungsbefolkningen. USA har utnämnt honom till statens fiende.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here