DN hoppas att Kuba ska gå under

5
1165
Kuba 1 maj 2018.

Denna artikel har skrivits av Eva Björklund och publicerats på hemsidan för Svensk-kubanska föreningen DN hoppas att Kuba ska gå under.

Undertiteln är ”I Latinamerika är det Kuba som bäst bromsar coronaepidemin.”

Den 4 april publicerade DN artikeln: ”Argentina och Brasilien har tacklat problemen med corona på helt olika sätt.” Det är rubriken på Henrik Brandão Jönssons artikel om Covid-19 i Latinamerika.

De flesta länder i Latinamerika har sina sätt, varianter på liknande åtgärder på många håll, och djup kris, många smittade och döda. Men, påstår Brandão Jönsson: ”Ett av de länder som kan gå under på grund av coronakrisen är Kuba”.
Svenska medier har annars hållit ganska tyst om Kuba i dessa pandemitider, trots att Kuba bättre än något annat land har kunnat hålla pandemin stången.
Dels genom en offentlig, välorganiserad alltomfattande och kunnig sjukvård.
Dels genom en samhällsanda där regler för att undvika smittspridning tillämpas rigoröst, med stort folkligt engagemang.
Kuba har enligt senaste rapporter bara 212 covid-smittade, varav 6 dödsfall.

Kuba bistår också länder både i Europa och Latinamerika med erfarna läkarbrigader som räddar liv och har dessutom tagit fram ett läkemedel mot Covid-19 som efterfrågas av många länder, fast de riskerar höga ”böter” till USA för handel med Kuba.

Detsamma gäller turismen från Europa, arrangörerna kan drabbas av höga straffavgifter till USA.
Och redan 1962 införde USA förbud för sina medborgare att turista i Kuba.

Det förbudet upphävdes av Obama och har nu återinförts av Trump och stoppat den omfattande turism från USA till Kuba som utvecklats. Det har drabbat Kubas ekonomi hårt, och drivit de många privata företagarna inom turistnäringen till konkurs. Med Covid-19 har även europeisk turism minskat påtagligt. Så visst är läget svårt för kubanerna.

USAs såväl ekonomiska, finansiella som handelsblockad mot Kuba syftar till att svälta Kuba till underkastelse. Den är ett brott mot internationell rätt och har fördömts så gott som enhälligt av FNs Generalförsamling under 27 år, med 3 undantag i senaste omröstningen 2019: USA, Brasilien och Israel.

Brandão Jönsson verkar tro att USA har lyckats och att Kuba inte längre har varken jordbruk, råvaror eller tillverkningsindustri. Han har inte bara glömt sockret, cigarrerna och romen, utan också undvikit det beröm Kuba får för sin ekologiskt hållbara utveckling, med organiskt jordbruk, sol-, vind-och vattenenergi.

Relaterat.
USA stjälper dem som hjälper. Hjälpsändning hindras från att komma till Kuba.
Har Kuba en hjälp mot Coronasmittan?

Föregående artikelBevittnar vi ett sönderfallande EU?
Nästa artikelSkottland: ”Vi visar vårdens vettiga vägval”
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. Jag skrev till SVT och undrade varför de inte nämnde Interferonmedicinen från Kuba, då många tidningsartiklar tog upp den som positiv. De svarade förstås inte.

 2. Besvärjelse journalistik : ”Kuba går under”
  Besvärjelse journalistik : ”Kuba går under”
  Besvärjelse journalistik : ”Kuba går under”
  Besvärjelse journalistik : ”Kuba går under”
  Besvärjelse journalistik : ”Kuba går under”
  Besvärjelse journalistik : ”Kuba går under”
  Besvärjelse journalistik : ”Kuba går under”

  De sju satserna ska upprepas fem gånger om dan …

  Äkta journalistik: USA inne i en kris av gigantiska proportioner
  https://www.zerohedge.com/markets/crash-2000-now-worse-great-depression

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here