Inbördes strider i en stor terroristorganisation i Syrien. Glada nyheter?

2
1724
Hayat Tahrir al-Sham (http://theconflictarchives.com/insights/2019/5/29/from-al-nusra-to-hayat-tahrir-sham)

Jason Ditz i Antiwar.com rapporterade 13 oktober att ”Inbörde stridigheter hotar att slita sönder terroristorganisationen Ahrar al-Sham i Syrien.”

Ahrar al-Sham var en gång i tiden en av de största rebellfraktionerna i Syrien. Nu hotar inbördes stridigheter om politiken och de militära insatserna att slita isär gruppen. Ahrar al-Sham var en stor rebellgrupp, starkt islamistisk, men presenterades också av väst som en ”moderat” grupp, trots att ledningen talade positivt om al-Qaida. Som med de flesta rebellerna har de varit tvungna att begränsat sin verksamhet till norra Idlib-provinsen. Som en utlandsstödd grupp arbetar de med Turkiets stöd.

Politiska ledare verkar försöka hålla sig åtskilda från de stridande i gruppen, medan en av deras befälhavare nyligen har befriats från sitt politiska ämbete. Befälhavaren har avvisat detta och hotar med vedergällning. För att göra saker ännu mer komplicerade har befälhavaren fått sitt stöd i detta motstånd av Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som är den största rebellstyrkan som finns kvar i Idlib och kontrollerar största delen av terroristernas område där. De har försökt ena rebellerna under deras kontroll, och Ahrar al-Sham skulle vara ett stort förvärv i HTS:s försök att göra sig till den sista, verkliga rebelfraktionen.

Redaktören: Hayat Tahrir al-Sham ofta kallad Tahrir al-Sham, är en aktiv sunni-islamistisk militant grupp involverad i det syriska inbördeskriget. Det bildades den 28 januari 2017 som en sammanslagning mellan Jabhat Fateh al-Sham, Ansar al-Din-fronten, Jaysh al-Sunna, Liwa al-Haqq och Nour al-Din al-Zenki-rörelsen.

Föregående artikelKurderna i Syrien klämda mellan landets regering och angriparen USA?
Nästa artikelJeju – motståndets ö i Korea!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Det är väl det bästa som kan hända förutom en total rensning av dessa halshugga-terrorister från hela Syrien. Allt som gör att jihadister-för-israel slaktar varandra är av godo. Fortsätta slakta varandra ni världens avskum!

  2. Med tanke på att många har sänts till Libyen och det armenisk-azeriska kriget är frågan: hur många finns kvar i Syrien (och ”på lager” i bl.a. Turkiet)?

    Bifråga: vart kommer nästa gäng att sändas härnäst; alltså, hur många krig tror sig Erdogan-Qatar, osv ha råd med?

    Artikeln ger inga ledtrådar om vilka som avlönar vilka terrorister, som i andra artiklar påstås slåss för de som betalar bäst.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here