Jeju – motståndets ö i Korea!

1
1421

Agneta Norberg, mångårig ordförande i Sveriges Fredsråd sände till mig och andra denna video om USAs ockupation av den lilla ön Jeju som ligger söder
om Sydkorea och mycket nära KIna.

Där har USA nu färdigställt en stor marinbas trots befolkningens starka protester sedan ett 10-tal år tillbaka. Agneta Norbergs skrev ”Jag besökte Jeju Island, 2012. Global Network Against Weapons in Space där jag sitter i styrelsen, hade förlagt sitt möte där. Vi deltog i ö-befolkningens protester och blev arresterade.”

Jeju- öns folk har hemska minnen från USAs nära nog totala förintande av befolkningen på denna ö under Koreakriget. De ville INTE lyda under Syngman Ree som USA tillsatt. Berättelser om denna nära nog utrotning förbjöds att spridas.

Men 2002 vann en demokrat presidentvalet i Sydkorea och han beslöt att berätta sanningen om USAs krigsbrott och lät uppföra en fantastiskt fin minnesutställning och en konferensbyggnad där vi var inbjudna att hålla vår konferens.

Agneta Norberg bifogade videon ”Jeju: Resistance Island”

Den här videon Global Network fokuserar på Jeju historia och nuvarande kamp mot militariseringen av deras ö. Läs mer här.

Global Network blev inbjuden att hålla vår årliga konferens i Gangjeong Village 2012. Byn är där en marinbas har konstruerats som förstör fiske- och jordbruksmarker som har varit en grundläggande livskälla för de lokala byborna i hundratals år. Dessutom byggs en andra flygplats i turismens namn men den kommer faktiskt att användas av militärerna i både Sydkorea och USA, och många öbor ser att den har en fortsättning på militariseringen av deras hemland.

Marinbasen och den andra flygplatsen drivs fram på odemokratiska sätt där lokala bybor inte har gett sitt samtycke till sådant utnyttjande. Jejus kamp är en förvaring av utländska makter som påtvingar lokalbefolkningen militarisering och imperialism sedan april 3: e aprilupproret och massakern, där 30 000-60 000 människor dödades och ytterligare delade den koreanska halvön. Det globala nätverket står i solidaritet med folket i Jeju och Korea som är emot militarisering och står för fred och rättvisa.

YouTube video:

Föregående artikelInbördes strider i en stor terroristorganisation i Syrien. Glada nyheter?
Nästa artikelStor valseger för folkliga vänsterorienterade kandidaten i Bolivia! Har var det efter statskuppen förra hösten?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. US citizens are mad voting for Democrats and Republicans preemptive nuclear strikes. This goes against the MAD-doctrine. It also will not work, since there are nuclear submarines around. Nukes will cause a global nuke winter and high radiation levels everywhere. Organize! Cooperate! Your lives and our lives depend upon it!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here