Stor valseger för folkliga vänsterorienterade kandidaten i Bolivia! Har var det efter statskuppen förra hösten?

47
3113

Igår var det presidentval i Bolivia, där president Morales var tvungen att fly efter en statskupp. Inga bevis finns för valfusk där, vilket jag nogsamt rapporterat. Jag återpublicerar nu en artikel som publicerades i maj.

PS. LUIS ACRE FRÅN FOLKLIGA VÄNSTERORIENTERADE PARTIET ”MAS” VANN PRESIDENTVALET I BOLIVIA REDAN I FÖRSTA VALOMGÅNGEN. DN: Valskräll i Bolivia – Morales socialister vann. Bekräftar tidigare indikation: svt: Morales socialister mot vinst i BoliviaKOMMER HÖGER ATT ACCEPTERA DETTA?DS

Eva Björklund har översatt och sammanfattat denna artikeln av Verónica Zapata, Resumen Latinoamericano, 10 maj 2020.


Bolivias öppna ådror blöder sex månader efter kuppen

Den 10 november 2019 ägde en våldsam statskupp rum i Bolivia, styrd av U.S.A. som lyckades sammanföra Bolivas rasistiska oligarkin med såväl polismakten som paramilitära grupper för att med vapen tvinga bort Evo Morales från presidentposten. Målet är att återta kontrollen över naturtillgångarna, framför allt litium, och utradera tanken på en regering med ett inhemskt ansikte skulle kunna som kommer till makten för första gången i historien.

Den 12 november utropade Áñez sig till president, gav våldet fria tyglar som ledde till massakrer i Sacaba och Senkata. De dödade 35 ursprungsbolivianer, sårade 800 allvarligt, kastade över 1 500 i fängelse och hundratals landsflykt. Jakten på folkliga ledare, journalister och legitima tjänstemän fortsätter. Ny är det den nyliberala politiken som gäller och landet kastas in i en politisk, social, ekonomisk och livsmedelskris.

Covid-19 och hälsokrisen fördjupar eländet till en ny form av absolut alltomfattande kris. Folket kräver val för att få en legitim regering som kan möta pandemin och den ekonomiska krisen. Istället för Áñez som använder pandemin för att hålla sig kvar vid makten på obestämd tid och avser att befästa sitt nyliberala politiska projekt med militär och polisär terror..

Från ekonomisk makt till självmord av svält
Med Evo Morales vid makten i Bolivia gick landet från att vara det näst fattigaste landet i Latinamerika till inta en första plats i ekonomisk tillväxt i världsdelen med en tillväxt på 4,9%, enligt FN. Bruttonationalprodukten fyrdubblades från 9,5 miljarder dollar till 45,5 miljarder dollar.

De makroekonomiska indikatorer överträffade alla i Sydamerika och som mest minskade den extrema fattigdomen, från 38 till 15%.

Efter kuppen blev Bolivia ett land där människor svälter ihjäl. I april begick 3 bolivianer självmord av hunger. Därav en 12-årig flicka som inte stod ut med hungersmärtan i magen hängde sig, och en familjefar gjorde det i förtvivlan över att inte kunna föda sina åtta barn och en 15-årig tonåring.

Den 27 april, stoppades tillförseln av bensin till Cochabambas tropiska områden. 11 miljoner fiskar dog av syrebrist på grund av brist på bränsle för att tillföra syrgas till 3 500 fiskodlares bassänger, vilket orsakade ekonomisk katastrof för hela regionen. De försökte också förhindra #TropicoSolidario-kampanjens fruktleveranser till låginkomstfamiljer.

Den 27 april införde Áñez en dag av ”fasta och bön” och , och massiva välsignelser från helioptrar över massornas huvuden för att mitt under hungersnöden övervinna COVID-19 med uppmaning till bön.

Folket kräver allmänna val för att överleva

Den 3 maj uppsköts de allmänna valen på grund av nödläget för hälso- och sjukvården. Den 29 april genomförde folk en ljudlig kastrulldemonstration och massiv smällare med krav på att ett datum skulle fastställas för val av legitim statschef och regering för att kunna komma ur den ekonomiska och hälsokrisen i landet.

Kuppmakarna hotade då att stänga ner den lagstiftande församlingen för att undvika allmänna val. Den 30 april antogs lag 1 297 om att genomförande av allmänna val, och att inom 90 dagar fastställa ett datum för valet. Áñez avvisade lagen och tillkännagav att hon skulle tillgripa den ”rättvisa” hon hanterar.

Den 22 januari upphörde mandatet för Áñezs ”övergångsregering” och hon förlängde den själv till 3 maj. Nu har tidsfristen löpt ut för andra gången och pandemin används som en ursäkt för självförnyat sitt mandar på obestämd tid för att befästa det nyliberala politiska projektet och den militära och polisiära terroriststaten.

Protester i Cochabamba – Förföljelse, fängelse och censur.

För att befästa terrorn och avveckla all samhällelig organisation inledde de jakt och åtal mot folkliga ledare, tidigare tjänstemän och journalister, det är brott mot de mänskliga rättigheterna liksom avskaffandet av konstitutionella garantier.

Mexikanska ambassaden i La Paz, där många sökt asyl, hålls som gisslan av diktaturen. Statsterrorismen radikaliserades med pandemin, som används som förevändning för att inskränka yttrandefriheten och fängsla motståndarna.

Murillo, de facto minister, domare och åklagare, skryter med sin cyberpatrullering och hotar de som ”felinformerar” om Covid-19, att fängsla den upp till tio år. Syftet är att dölja regeringens misskötsel. Medierna skyddar regeringen och demoniserar sociala rörelser. De skyller alla problem på Morales och beklagar att de måste ta över för att återställa lag och ordning.

 

Föregående artikelJeju – motståndets ö i Korea!
Nästa artikelHur rockstjärnan Roger Waters hängdes ut av Amnesty och Bellingcat för sin syn på ”kemvapenattacken” i Syrien
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

47 KOMMENTARER

 1. Socialisterna i Bolivia är besegrade. Alla i Bolivia gråter?
  Tror du verkligen det?
  Utan att veta något närmare så känner jag mig säker på där finns både besvikna och förtjusta.
  Faktum är dock de förtjusta segrade.
  Det var ett försök till socialism men några fler tror jag inte det blir.
  Anledningen är att det inte längre föds några vänsterradikala (folkliga) rörelser.
  De lever förvisso till viss del fortfarande men på lånad tid.
  Därför vågar jag påstå ’revolutionen’ är död.
  Vill du ha revolutionen får du söka dig bakåt i historien och leva på nostalgi.
  Men det är faktiskt precis tvärs emot den progressiva filosofin.

   • Jag tror inte det kan finnas så många rasister och rika i Bolivia att de kan störta en socialist regering? Jag ser parallellen med Venezuela men där är oppositionen för svag och för splittrad. Därför sitter Maduro kvar men hur länge?
    Trycket består eller hur?
    Tydligen kunde oppositionen i Bolivia formera sig och med stöd utifrån.
    Stöd utifrån är heller inget kontroversiellt.
    Även de historiska kända kommunistrevolutionerna har samtliga varit fjärrmanövrerade. På något sätt.
    Vi får beakta politiska ideologier aldrig är nationella.

    • Nej de fick förstås hjälp av USA och ledande statskuppsmilitärer hade utbildats i USA.

     • Ja, mot socialism är förmodligen USA bästa hjälpen.
      Men U.S president Trump förhållande till kommunistdiktaturen Nordkoreas ledare Kim Jong Un är intressant. Där finns nog en hel del som övriga världen inte känner till. Förmodligen får diktatorn hjälp av presidenten. Jag tycker det verkar så.
      Som om diktatorn behöver någon större makt att stötta sig emot. Jag läste på SVT diktatorn ska vara en ganska tragisk figur med dåliga levnadsvanor.
      Kanske Donald Trump tycker synd om honom?

     • Varför är så stor andel av befolkningen i USA då positiv till socialism? Spelar erfarenhet av kapitalism stor roll?

 2. 1, andel. Jag tror också det finns en stor andel av befolkningen i USA som är positiva till socialism. Men samtidigt tror jag också andelen beror på hur socialism definieras.
  Vårt land Sverige är absolut ett ”vänsterland” men hur stor andel är positiva till egendomsgemenskap?

  2, erfarenhet av kapitalism. Viss betydelse har det säkert men inte avgörande tror jag. Du såväl som jag vet väl att människan som varelse anpassar sig?

  Nä, jag tror huvudorsaken till din första fråga är en helt annan. Vi får inte glömma att de land där socialismen först skulle spridas vara faktiskt USA. Men så värst framgångsrikt var det inte därför socialismen jagades bort med batongers hjälp. Och det vet du ju ganska väl, eller hur?
  Jag tror svaret på din första fråga ligger nånstans varför socialismen kom till USA först.
  Senast igår läste jag på SVT Public Service hur deras (vänster)korrespondent i Latinamerika Tigran Feiler berättade att en viss andel ’fattiga’ i Brasilien faktiskt röstar Bolsonaro.
  Samma gäller Nordamerika USA, stor del av svarta och fattiga röstar republikanskt med högern.

  Av det faktum kan man ställa samma typ av fråga:
  Spelar erfarenheten av socialism och vänsterpolitik stor roll?
  Inget annat parti i vårt land Sverige har haft så snabb framgång som högerpartiet Sverigedemokraterna.
  Svara gärna varför.

  • Visst, men definitionen av socialism är inte avgörande i denna diskussion just nu. Och dessa männniskor bor i USA så nog har de erfarenhet av kapitalism.

   Gång efter annan har jag förmedlat nedanstående uppgifter: Läs (igen?)

   YouGov har genomfört opinionsundersökningar där man frågat folk om deras uppfattning om socialism och kapitalism. Bland unga (18-24 år) såg i januari 2016 43% positivt på socialismen» mot 26% som «såg negativt» på den.

   Yougov opinionsundersökning.

   I en opinionsundersökning juni-oktober 2009 av BBC World Service med 29 000 svarande i 27 länder menade bara 11 % att kapitalismen fungerade väl och att ökad reglering inte var en bra idé. Dubbelt så många som 11 %, 23 %, menade att kapitalismen var fundamentalt bristfällig och att ett nytt ekonomiskt system ”a new economic system” behövdes. En majoritet, 67 %, menade för övrigt att regeringar borde fördela välstånd mera jämnt. (BBC World Service. Poll. Wide dissatisfaction with capitalism – twenty years after fall of Berlin wall).

   En annan opinionsundersökning i USA 2009 fann att endast 53 % av de svarande ansåg att kapitalism var överlägset socialism. Bland dem som var under 30 år föredrog 37 % kapitalism medan 33 % föredrog socialism. (New Poll: Socialism is Gaining Popularity in America. Cleveland Leader, 9 april 2009).

   Man kan också notera att 45 % av de svarande i en opinionsundersökning i USA år 1987 trodde att det berömda uttrycket Karl Marx Kritik av Gotha-programmet (De tyska socialdemokraternas program 1875) ”från var och en efter dennes förmåga, till var och en efter behov” fanns inskrivna i USA:s författning. (Poll on Constitution Boston Globe Magazine 13 september 1987.

   Alltså en annan med demokratisk och mer jämlik värld är inte bara möjlig – den är nödvändig och den har stöd i människosläktets utveckling, och genetik (Se t.ex. Göran Greiders bok ”Den solidariska genen” som väl och balanserat sammanfattar kunskap om ”människans natur”).

   I en frågeundersökning 2011 i Politico uppfattade 40 % av tillfrågade i ett representativt befolkningsurval i USA ordet ”capitalism” som negativt, medan 60 % såg negativt på ordet ”socialism”.

   Läs mer i Politico: Poll: ’Capitalism’ slipping in the U.S.

   I representativ undersökning 2012 av Pew Research uppfattade 40 % i USA ordet ”capitalism” som negativt, medan 50 % såg det positivt. Sextio procent 60 % såg negativt på ordet ”socialism”. Två år tidigare var 37 % negativa till ”capitalism” medan 52 % var positiva. (”Capitalism is on the decline in America -at least the word is”).

   Man erinrar sig hur svag demokratin är i USA, och hur stora de socioekonomiska skillnaderna är. Ungefär 55 % röstar i presidentvalen. Trump fick 26 % av de röstberättigas röster – vilken legitimitet ger det? Och man måste ha tillgång till hundratals miljoner för att ha en chans att bli president.

   Det finns alltså mycket substantiella förhållanden i USA som bör kunna leda till en utveckling åt vänster trots hela etablissemanget stora ansträngningar att förtala socialism.
   Tyvärr saknar jag motsvarande uppgifter från Sverige. Skada bara att den etablerade pressen är privatägd, av företrädare för olika varianter av den bestående ordningen.Rädda klimatet och mänskligheten – nödvändigt att avskaffa kapitalismen? Olika energialternativ diskuteras också.

  • Egendomsgemenskap, alltså att det inte skulle finnas något ägt av individer, bara av kollektivet, provade både Kina och Sovjet, och det fungerade inte. Socialism har ingen entydig tolkning, både Sovjet och Kina provade ju kommunismen, centralstyrd diktatorisk socialism, och det fungerade inte. Det fungerar inte heller i Sverige just nu. Kinas ”socialism med kinesiska förtecken” tycks fungera. Det innebär distribution av makt och ansvar långt ner i samhället, en stark rätt till personligt ägande, men samtidigt med ett starkt ansvarskännande för både en själv, familjen och det omgivande samhället och de som lever i det. På kinesiska skrivs det att ”dela med sig”. Ett exempel. En gång för länge sedan gick jag till tandläkaren, en man ur den riktigt gamla stammen. När jobbet var färdigt frågade han om det var OK med ”normalt pris”. När jag undrade vad ”normalt pris” betydde förklarade han. Normalt pris är 70 kronor, men om du inte har pengar kan jag göra det billigare. Vi pratade om det. Kommer det en fattig lantarbetare skulle han kunna göra samma jobb för en femma. Mitt eget exempel. Jag gör en webbedit varje morgon för ett ungt gäng som försöker dra igång en ny webbsajt, och tar inte betalt. Det behövs inte, min egna pensionspengar räcker bra för att leva bekvämt på. Lyckas dom kommer även dom att ”dela med sig” och detta är en anledning till de stora framgångarna för kinetiska företag. Det är en kultur.

   • Karl
    Varför envisas du med att skriva så? ”centralstyrd diktatorisk socialism, och det fungerade inte. Det fungerar inte heller i Sverige just nu”!!!!!!!!!!!
    Upplysningsvis har vi kapitalism i den destruktiva nyliberala varianten i Sverige.
    Jag vet Karl, för jag bor här. Här finns inte ett spår av socialism. Att jämföra dagens Sverige med socialismens Sovjet och Kina som om dom hade samma samhällssystem är att motverka en bra debatt.
    Jag vet inte hur många gånger jag har behövt påpeka denna medvetna begreppsförvirring. Oftast kommer den från högerpopulistiskt håll, var du egentligen står i politiken vet jag inte, men din Kinapropaganda vinner knappast på att du uttrycker sig så.

    Sedan råder kapitalismen även i ditt eget land Karl och snikenhetens påverkan på kulturen har varit överväldigande i västvärlden. Det finns ingen anledning att tro annat än att den med tiden får liknande effekt i Kina. Akta dig för att förfalla till idealistiskt tänkande Karl. Det är den materiella verkligheten som styr idéerna och inte tvärtom.

    • ”Inte ett spår av socialism”, det känns lite roande. Glöm inte att även jag har bott i Sverige, och ett flertal andra länder. Jag har verkligen något att jämföra med. Jag känner inte något annat land som är så genomsyrat av radikal, orubblig och toppstyrd socialism av sovjet-typ som Sverige. Inte ens Sovjet eller DDR. Det stämmer, det finns kapitalism även i Kina, men den drivs inte centralt från en socialist-elit. Den drivs lokalt och är underordnad samhället och skall tjäna samhället och medborgarna. Vad jag menar är att i Sverige är det en liten politisk elit som driver kapitalismen istället för bankirer och storföretagen som i till exempel USA, eller Hong Kong. Du är naturligtvis välkommen att ha vilken åsikt och bedömning du vill, men för mig är du dessutom ett exempel på hur folk har hjärntvättats effektivt av propagandan, som alltid är en central komponent av alla sovjetsystem. Läs George Orwells ”1984”, ”Big Brother” skall dyrkas och lydas. Sverige av idag?

     • Sverige är ett kapitalistiskt land Karl. Det är troligen helt uppenbart för nästan alla som vistas här. Socialism däremot är samhälleligt ägande och det som en gång fanns är satt på snabb avveckling. Allt skall privatiseras och snart är detta genomfört.

      Sverige är numera helt i händerna på dom stora exportföretagen, som i sin tur ofta är intimt sammanflätade med den amerikanska krigsindustrin. Våra politiker är, som i alla västländer, endast storkapitalets springpojkar och definitivt ingen ”socialist-elit”.

      Du sprider förvirring Karl och du urvattnar vårt språk när du likställer kapitalism och socialism. Dessutom sprider du idealistiska sagor om dom kinesiska kapitalisterna. Deras materiella verklighet är mycket lik våra egna kapitalisters. Vinstmaximering och tillväxt står högst på dagordningen. Än så länge kan den kinesiska staten utöva viss kontroll, men det är sannolikt enbart en tidsfråga innan kapitalintressena breder ut sig i politiken även i Kina.

      Jag rekommenderar verkligen alla att läsa Karl W med en stor nypa salt. Ibland kommer det jättebra inlägg, men med regelbundna intervaller poppar rent strunt som detta upp.

     • Anders Åberg Att Sverige är ett kapitalistiskt land håller jag med om, och kapitalisten ät staten. Staten har bara ersatt den privata kapitalisten. Det är det systemet vi kallar sovjetsocialism. Socialism kan vara kollektivt eller samhälleligt ägande, eller som i Sverige samhällelig kontroll av ägande. Ägandet saknar frihet, det är kontrollerat. Staten samlar in 80% av det som produceras, och delar sedan ut det i bidrag och stöd, och själva väljer mottagarna och reglerar all verksamhet i minsta detalj. Det är just sovjetsystemet. Hård centraliserad kontroll och styrning. Storföretagen är intimt sammanflätade med den amerikanska krigsindustrin, och det var staten som öppnade för det, samtidigt som man stängde andra vägar.

     • Karl W
      Nej och åter nej. Svenska staten har avvecklat nästan all offentlig egendom i nyliberalismens namn. Staten samlar bara in en liten del av det den tidigare gjorde. Skatterna sänks och storföretag och rikemän blir stadigt allt rikare och får allt mer makt. Facken är helt bortkollrade. Arbetsmarknadslagstiftning och trygghetssystem urholkas i rask takt och företagen gör snart precis som dom vill med folk.

      Att staten fortfarande kan styra en del med olika moms och indirekta skatter, gör inte Sverige det minsta likt sovjetsocialismen. Det enda som liknar Sovjetunionen i Sverige är media, där gamla Pravda verkar vara förebild.

      Du skapar förvirring i frågan om socialism kontra kapitalism, men jag tror inte många låter sig luras så lätt. Samhälleligt och privat ägande är varandras motsatser. Att även offentligt ägda bolag i Sverige drivs enligt marknadsmässiga principer beror på den politiska högervridningen och krossandet av den folkliga organisering som en gång fanns. Rent formellt kan vi dock fortfarande rösta fram en regering som fattar helt andra beslut om dom statliga och kommunala bolagen. Det går inte med privatägda företag.

     • Anders Åberg Vad jag säger är att staten fortfarande övervakar, styr och kontrollerar varje individ och företag i minsta detalj och det med mer än skatter. Skatterna sänks, tja det är väl sant, sådär från 80% till 79% kanske, om man inkludera dolda och förtäckta skatter. Marknadsmässiga principer, där staten sätter principerna. När började man rösta fram en regering i Sverige, man röstar ju fram partier, som sedan utser styrande och regering, som gör precis vad dom vill utan folkinflytande. Tredje Rikets styrmedel med hjärntvätt och propaganda fungerar tydligen fortfarande utmärkt. Nej Tack.

     • Skattetrycket i Sverige är 42,9% https://www.ekonomifakta.se/fakta/skatter/skattetryck/skattetrycket-historiskt/
      Skattesystemet har dock förändrats så att en större del ligger på indirekta skatter, som drabbar folk med normal inkomst hårdare än rikemän och företag. Sverige lär numera ha regressiv skatt, dvs. dom rika betalar lägre andel i skatt än vanligt folk. https://www.aftonbladet.se/debatt/a/bKBW93/i-sverige-betalar-de-rikaste-minst-i-skatt

      Staten i Sverige styrs av företrädare för dom stora företagen och överklassen. Alla högre politiker har löner och arbetsvillkor som liknar direktörernas och dom agerar på order av direktörerna för dom stora företagen. Vanligt folk har idag inget inflytande över politiken. Så om man säger att staten sätter dom marknadsekonomiska principerna så gör den det efter att marknadens stora aktörer gett order om det. Att likna det vid tredje riket eller Sovjetunionen blir dock fullständigt galet.
      Du får det att låta som om Svenska staten förtrycker även storföretagen, vilket är direkt felaktigt. Du dristar dig t.om. till att kalla en stat helt i händerna på storföretag för socialistisk vilket sprider förvirring.

      Din propaganda för Kina är inte heller trovärdig. Kinesiska kapitalister agerar naturligtvis efter dom drivkrafter som kapitalismen skapar och befinner sig på väg åt samma håll som kapitalister i alla andra länder.
      Kina är unikt på flera sätt och idag en bundsförvant i kampen mot den mest aggressiva imperialismen från väst, men kapitalismen skapar imperialism. Det lär drabba och har drabbat även Kina, även om metoderna hittills är affärsmässiga i stället för bomber som i väst.

     • Anders Åberg Skattetrycket. Rekommenderad läsning.
      https://word.harrietsblogg.se/2020/05/22/attendo-tjanar-miljarder-pa-svensk-valfard-men-inte-en-krona-i-bolagsskatt/
      När det gäller Kina, du får naturligtvis tro på vad du vill, men jag rekommenderar att bo här några år. Det är faktiskt väldigt intressant. Kina har en helt annan samhällsform än Sverige. Man håller ihop, samarbetar, hjälps åt och gör framsteg, man slåss inte med varandra, river ner för varandra och förstör som i väst.

     • Hushållens skatter pratas det om i länken. Om matematiken stämmer vet jag inte, men då företagens skatter inte är med så skulle det kunna illustrera precis det jag skrev i min kommentar.
      Hur du får det till sovjetsocialism eller något som liknar tredje riket är dock fortfarande ett mysterium.

      Din förklaring till varför kinesiska kapitalister inte skulle bete sig som kapitalister har nu reducerats till ett allmänt hummande, vilket ju är ganska naturligt, med tanke på att det vore synnerligen onaturligt om dom inte gjorde det.

     • Du, Karl, kan inte gärna ha bott i Sverige efter inträdet i EU.

      Annars, långt innan, hade Anders Wall påpekat att det går alldeles utmärkt att bli rik i Sverige. Han fick på pälsen av högern eftersom det var ett blasfematoriskt uttalande, men han var då långt ifrån ensam om att ha bevisat det i praktiken. Han bara inte hade lust att hyckla, som de andra. Det skall han ha erkännande för.

      Din samhällessyn får mig att tänka på Robert Poujades eller, senare, Mogens Glistrups anhängare. Det fattas ett antal pusselbitar.

      Dock har näringsverksamhet alltid omgärdats av olika regler.
      Under Medeltiden var det korporationerna, städerna, kyrkan och monarken / länsherren och olika typer av representativa organ som i olika grad satte ramarna och bestämde skattenivåerna. Mesopotamien hade eget regelverk, precis som alla kända statscivilisationer.
      Det gick inte för vem som helst att göra vad som helst när eller var som helst.
      Det var den borgerliga revolutionen som avskaffade korporationerna och öppnade för kapitalismen såsom Charles Dickens beskrev den. Att röva bort småbarn (inte bara irländska) för att sälja dem som slavar till Nordamerika blev då en industri, som det mesta annat.
      I Sverige var det rövarbaronernas tid.
      Man bl.a. söp skogsägare till att bli av med sin skog. Vissa ståtliga kåkar i Sundsvall har den bakgrunden; nykterhetsrörelsen också.
      Det är från den perioden som talesättet ”bakom varje förmögenhet gömmer sig ett brott” härrör.

      Du är kunnig i mycket men ibland låter du som en naiv pubertal anarkist som har tröttnat på livet i en kibbutz.

 3. A-Åberg. Vem/vilka sprider förvirring?

  1848 utvecklade Karl Marx och Friedrich Engels en teori som de kallade den vetenskapliga socialismen. Samma år publicerade de det ”Kommunistiska manifestet”. Det la grunden till den sociala klasskampen.

  Produktionsmedlen i ett samhälle skall vara gemensamt ägda. Kapitalismen betonar individualism. Kommunismen betonar kollektivism och människan saknar personlig moral och äger ingen rätt till frihet och egendom.
  Staten är det högsta och all sanning. Genom väpnat uppror mot borgarklassen skall kommunisterna upprätta en totalitär och industriell stat, statskapitalismen.
  Kommunistiska förbundet har sitt ursprung i ’The League of Just’ som var den första marxistiska internationell organisationen. Marx och Engels anslöt sig till The League of the Just – De rättfärdigas förbund. Kommunisterna firar den 1 maj som födseln av deras revolutionära rörelse.
  Marx sökte finna lösningen i kapitalet. ”Das Kapital” kom ut 1867. I socialismen skulle alla personliga strävanden och egenintressen stoppas.
  Alla religiösa, ideologiska och kapitalistiska institutioner skulle krossas och ersättas av staten som den enda och riktiga sanningen. Folken blev förvandlade till ett statlig kollektiv och egendom utan personlig frihet och rättigheter.
  Så har både liberalismen och kollektivism samma rötter i kapitalet och med samma mål.

  • Ivan
   ”den sociala klasskampen” uppfanns inte av Marx och Engels. Den har sannolikt pågått i olika form sedan jordbruket och ägandet skapade samhällsklasserna för tusentals år sedan.

   ”människan saknar personlig moral och äger ingen rätt till frihet och egendom” Det häpnadsväckande uttalandet får nog stå för dig Ivan. En del religiösa galningar säger att all moral kommer från Gud, men tänkande människor som Marx och Engels fattade naturligtvis att moralen är en produkt av evolutionen.

   Kommunismen var ägnad att befria människan från klassförtryck och orättvisor och inte att ta ifrån oss rätten till frihet. Att äga egendom i form av mark, fastigheter och produktionsmedel är knappast en grundläggande mänsklig frihet, utan en biprodukt av jordbrukets uppfinnande. Den ”friheten” har skapat ofrihet för majoriteten av jordens befolkning.

   Marx tanke med staten var att den behövdes som en nödvändigt ont för att befästa arbetarklassens makt och bekämpa kontrarevolution, men målet var hela tiden kommunismen, dvs. ett tillstånd där staten inte längre behövs och därför kommer att försvinna. Marx var således motståndare till staten som institution.

   Liberalismen och kommunismen är varandras motpoler och har inga som helst mål gemensamt.
   Att kommunismen inte har kunnat förverkligas och att socialismen i öst har misslyckats har massor av olika orsaker. En av dom troligen att den kommunistiska teorin inte höll, men dom slutsatser du drar är grovt felaktiga. Inte en siffra rätt skulle jag säga.

  • Nja, Karl Marx är stundtals så virrig i sina utlägg att han går i alla riktningar samtidigt och kan tolkas till lite av varje. Han talar om att allt i ett samhälle skall vara gemensamt ägt, statskapitalismen. Vad han egentligen säger att allt skall vara statligt styrt och kontrollerat uppifrån. Det är just det som Sverige har lyckats med, och som inte fungerar. Kina-modellen fungera så att alla får bestämma själva, men finner stora fördelar i att samarbeta och dra i samma riktning med ansvar mot alla varandra. Jag tror inte Kina-modellen skulle ha en chans att fungera i Sverige, vilket vi tydligt ser under coronakrisen. ”liberalismen” gör att alla vill dra i olika riktningar utan något ansvar, och sedan gnäller att andra inte vill göra som ”jag” har bestämt är bäst.

   • Marx pratar om en stat styrd av arbetarklassen, vilket innebär att allt skall vara kontrollerat underifrån. Hittills har det dessvärre misslyckats och teorierna behöver sannolikt uppdateras rejält.

    I Kina får inte alls alla bestämma själva. Arbetarklassen i Kina har knappast mer inflytande över sin situation än arbetarna i Sverige.

    Kapitalisterna i Kina befinner sig i samma rörelse som överallt annars. Dom konkurrerar. En del går i konkurs och köps upp och en del växer och blir allt mäktigare. Kapitalet koncentreras i allt färre händer som får ett direkt intresse av att beskära politikens inflytande. Vi får se hur länge kommunistpartiet kan hålla emot, men jag tror dom får ge sig till slut.

    • Visst är det så att monopolkapitalisterna i väst bekämpar monopolkapitalisterna i öst…än så länge vill säga! Den sundare nationella kapitalismen som skapar välfärd i länderna de verkar lever nog på lånad tid då kapitalet hamnar hos allt mäktigare oligarker runt om i världen. Nu börjar ju det dess bättre gå upp för många att globalisterna och NWO är deras verkliga fiender, frågan är när detta går upp för vänstern i Sverige? Vänstern i Sverige verkar inte ha något emot Soros eller att svenska politiker springer hos Bilderbergarna stup i kvarten för nya instruktioner.

    • Jag bor ju i Kina sedan länge, här får vi faktiskt bestämma själva över våra liv. Här finns ingen separat ”arbetarklass”. Kina är verkligen styrt underifrån, och det fungerar. Sverige är styrt ovanifrån, eliten vet bäst. Exempel, massinvandringen. Staten, myndigheterna och befolkningen och företagarna står inte i ett motsatsförhållande i Kina som i Sverige, man samarbetar. Nästan 90% av alla företag är privata i Kina nu. Den kapitalistiska maktkoncentration som du ser i väst, främst USA, finns inte i Kina. Ta ett företag som Xiaomi. Det är kundstyrt. Försök det med Facebook eller Google. Dom svarar inte ens på tilltal, om det överhuvudtaget går att kontakta dom.

     • Karl W
      Men så bra. Då kan alltså Kinas arbetare bestämma sin egen lön, sin egen arbetstid, sin egen semester och sina egna pensioner. Ingen styrs av vinstbegär och inga företag växer på andra företags bekostnad.

      Min gissning är att det är fler än jag som inte riktigt tar det på fullt allvar Karl.

     • Anders Åberg Jo det kan dom faktiskt. Det går ju inte att betala ut mer pengar än företaget har, men nästan alla har lönerna relaterade till företagets inkomster, så ju bättre företaget går, ju mer betalt, eller det är relaterat till vad individen producerar. Arbetstid, jo – men problemet är att stoppa främst yngre från att försöka arbeta 25 timma om dygnet. Semester tar man alltid ut, det är under vårfestivalen eller Golden Week för det mesta. Pensioner bestämmer man och betalar själv i Kina. Ju mer man betalar in, ju mer får man ut. Det är inte vinstbegär som främst driver företag i Kina, utan framgång och utveckling. ”växer på andra företags bekostnad”, det beror på vad du menar. Ett välskött framgångsrikt företag konkurrerar naturligtvis ut ett illa skött företag. Vad du tror på eller inte är helt din ensak, men jag försöker i alla fall berätta hur det fungerar.

 4. Nedanstående klipp illustrerar väldigt bra, kuppmakarnas mentalitet i Bolivia, borde visats i SVT, men inte.
  Istället får vi höra massa negativa kommentarer om Morales, de har lyckats leta upp alla som är emot honom och ger dem utrymme i nyhetssändningarna.
  Bolivias högeropposition angrep Patricia Arce (borgmästare i Vinto) drog henne genom gatorna, täckte henne i röd färg och med våld klippte hennes hår och begick verbala övergrepp mot henne. Detta är den våldsamma kuppen mot valda politiker som man firar i väst.

  https://twitter.com/Underground_RT/status/1194207229320343552

  • Intressant intervju med Patricia Arce av Max Blumenthal. Där hon själv berättar hur hon togs till fånga av kuppmakarna och att de ville tvinga henne att tala negativt om Evo Morales, och när hon inte kunde det, hur de plågade henne och utsatte henne för misshandel, och även straffade hennes yngsta son. Hur hon har lidit under dessa 11 månader för att kuppmakarna gått efter ursprungsbefolkningen, och enbart gynnat en liten överklass elit i landet. Hon säger då Max Blumenthal frågar henne vad hon vill skall hända med dem som utsatte henne för misshandel, att hon kommer från en fredlig och kärleksfull kultur och har inga hämndbegär mot dessa personer som misshandlade henne.
   https://www.youtube.com/watch?v=gVSJ-aCqQH0

 5. Socialisterna har vunnit i Bolivia. Är det gråt på ex-Allians partiernas huvudkvarter?

  http://thesaker.is/bolivia-all-indications-that-for-once-the-people-have-won/

  Är det mycket ojande på tidningarnas aveny i Sveriges stora städer?

  https://www.rt.com/news/503878-bolivia-election-exit-polls/

  Ett köttberg i USA fick kramp anfall p ga nyheterna. Invänta mobilisering av hela regime change maskineriet med god hjälp av svenska medier. Som vanligt kommer det att bli mycket snack om ”rittigheter”, ”frittigheter” och tillspetsat med långa harang om demokriteri från sionist media

 6. Vad gör The Swamp, vågar man sig på en ny kupp i Bolivia ? Kommer det fortsatt att tränga ut illaluktande träskgaser från Rosenbad, eller kommer man att gratulera Bolivias folk till den massiva segern ?

  • Misstänker att ett stort illaluktande träskgasernas konvent kommer att hållas på initiativ av hans höghet köttberget Mike Pompeo, med allehanda små träskgas figurer från Rosenblad i uniform som serverar drinks, mat och finns till runt i kring det höga bordet för att behaga de högst illaluktande.

   Också det stundande USA ”valet” om vilket dött kött som ska leda landet tyder på att man låter bli gratulera det Bolivianska folket. Kampen om vilken illaluktande president ska leda USA – the land of the free slaves – ger legitimitet åt glömskan. Linde som jo var snabb i att döma ut Morales förra året och gav sin stöd till CIA-kuppen i Bolivia är i dagarna tyst som en råtta.

   Självklart är mediefolket i utkanten av det illaluktande konventet och ”rapporterar” om diverse lukter och ge fräna analyser av andemeningen och atmosfären på mötet. Höll ett öga på Vodoodarski Vinarsleskis syrliga kolumner framöver är mitt tips

   https://consortiumnews.com/2020/10/19/socialist-luis-arce-declares-victory-in-bolivia-election/

 7. Ja, socialisterna vann valet i Bolivia. Inte helt oväntat kanske.
  Jag ser ju hur många vänstermänniskor det faktiskt finns i mitt hemland.
  Spännande och se hur det ska gå nu.
  Med Morales som ledare gick det väl inte så bra kanske?
  Vill minnas hans karriär slutade med oroligheter och beskyllningar så pass han var tvungen gå i landsflykt.
  I USA tror jag Trump och högern vinner valet. Därför USA saknar vänstertraditionen i folkdjupet.
  Frihetskänslan är stark i USA och man vill inte ha något socialistiskt förmynderi.

  I Sverige är det väldigt synd om alla därför de är offer för ett ”orättfärdigt ekonomiskt system”.
  Inte riktigt alla kanske men väldigt många och särskilt de som får det trassligt eller trasslar till det för sig själva.
  I USA finns inte något sådant orättfärdigt system utan där vilar ansvaret mer på individen själv.
  Eller ska göra kanske. För nu har man i USA börjat pytsa ut federala medel så fort man ser det riskera krisa hos människor. Förmodligen politikerna är oroliga för de ska tappa sina väljare när de inte längre ser sin tillvaro uppdukat på ett silverfat.
  Bortskämda barn. Jag vet inte om det är den bästa miljön barnen kan få.

  • Det är lämpligt att läsa artikel innan man skriver en kommentar!

   ”Med Morales som ledare gick det väl inte så bra kanske?”

   Från ekonomisk makt till självmord av svält
   Med Evo Morales vid makten i Bolivia gick landet från att vara det näst fattigaste landet i Latinamerika till inta en första plats i ekonomisk tillväxt i världsdelen med en tillväxt på 4,9%, enligt FN. Bruttonationalprodukten fyrdubblades från 9,5 miljarder dollar till 45,5 miljarder dollar.

  • Jo du, arbetarklass ”frihetskänslan” är så stark i USA att man gjort sig till hela världens fångvaktare som spionerar på såväl sina egna vasaller som påhittade fiender! Det var väl knappast folket i Bolivia utan kuppmakarna med globalisterna i spetsen som ville åt naturtillgångar i Bolivia till en billig peng som jagade ut Morales! Du med ditt Trump-kramande…Ibland agerar Trump mot globalisterna men ofta särskilt i utrikespolitiken har de ju samma mål som i Bolivia t ex…Dina inlägg är för det mesta oinitierade! Du verkar heller inte ta till dig att USA är en union i upplösningstillstånd, och som agerar därefter, som en förvirrad galning som trampar runt och letar efter både verkliga och inbillade fiender när kaoset ökar på hemmaplan! Och ja, Biden är faktiskt värre än Trump men det är lite pest eller kolera över det kommande fusk-valet…Trump har ju inte startat några krig än så det är väl hans enda merit hittills!

   • Jag tror också att Biden är värre än Trump, då han är skickligare på att dölja både det onda han har gjort och sina onda avsikter. Trump verkar vara en lydig vovve som gör vad de viskar i hans öra, medan Biden själv är konstruktören bakom många dåliga beslut som han tagit. Inför valet nu i USA har det kommit upp på agendan att han var arkitekten bakom Crime Bill 1994, vilket innebar att USA sätter mer människor i fängelse än Kina. USA har 5% av världens befolkning men 20% av världens befolkning i fängelse.
    Han försvarade Crime Bill 1994 flera år efteråt i intervjuer med en självbelåten min. Han var stolt över den.
    Nu inför valet så säger han i en intervju att han ångrar att han gav support till Crime Bill 1994, men erkänner inte att det var han som var konstruktören.
    De unga svarta i USA är inte entusiastiska över att Joe Biden blir president, då det ingick i Crime bill att speciellt ge sig efter afro-amerikaner, ge långa fängelsestraff för lite narkotikainnehav. Där de utnyttjades till billig arbetskraft åt företagen. Han är en lismande lurifax.
    Trump sa att de var kvar i Syrien för att ta deras olja, (detta skulle inte Biden säga utan ljuga om något mer humanistiskt skäl som övriga ledare i USA gjort) vilket även general Wesley Clark sa i den berömda intervjun där han berättade att USA hade planer på att slå ut 7 länder på 5 år, och sa i samma intervju att om det inte funnits olja i mellanöstern skulle USA inte vara där.

 8. Fråga: Hur ska man svara på någon som kastar anklagelser hit och dit, hej vilt?

  Arreaza, Venezuelas utrikesminister har det perfekta svaret. Så här svarade han till Colombias utrikesminister en viss Claudia Blum Capurro på twitter

  ”Blah blah Venezuela, blah blah, OAS, blah blah, Maduro, blah blah, regime, blah blah, humanitarian crisis, blah blah, Maduro, blah blah blah, fraud, blah blah, right man, blah blah, mass emigration, blah blah, Maduro. But what about war, suffering, human rights and the drug trade in Colombia?”

  https://sputniknews.com/latam/202010201080825217-venezuelas-fm-offers-blah-blah-twitter-quip-in-response-to-colombian-counterparts-criticism-/

 9. Några nyheter från Bolivia

  Bolivian President Demands OAS Chief Resign Over His Part in 2019 Coup
  https://sputniknews.com/latam/202010251080875476-bolivian-president-demands-oas-chief-resign-over-his-part-in-2019-coup/

  Bolivia to Restore Relations With Russia, President Arce Says
  https://sputniknews.com/latam/202010261080879616-bolivia-to-restore-relations-with-russia-president-arce-says/

  …och kuppmakarna s****r på sig!!
  Time to Flee Bolivia? Jeanine Áñez Asks U.S. for 350 Visas after Arce’s Victory
  NBC news network journalist Tom Brokaw reported Thursday on a letter from Jeanine Áñez, in which he has requested 350 visas from the U.S. government for officials of his de facto coup government.
  The report, cited by the communication platform Resumen Latinoamericano, indicates that the reason behind the request is the concern that the Bolivian de facto government has about being prosecuted by the government of President-elect Luis Arce Catacora.

  The news has gone viral on social networks under the title: “Time to Escape?”
  https://www.globalresearch.ca/time-flee-anez-asks-us-350-visas-arce-victory/5727577

 10. Ett annat misslyckande av kuppmakarna:

  Bolivian court drops ‘terrorism’ charges against ex-President Evo Morales, withdraws arrest warrant – judge
  Bolivia’s regional court in La Paz has dismissed “terrorism” charges and dropped the arrest warrant issued against former President Evo Morales, arguing that his rights were violated and judicial procedures breached.
  The ex-president’s rights, including his right for judicial protection, have been violated, Judge Jorge Quino, the head of the Departmental Court of Justice in La Paz, said as he explained the court’s decision to grant a request filed by Morales’ lawyers.
  He also said that judicial procedures were violated in this case since Morales was not properly summoned. The charges were dropped as the prosecutors did not comply with the procedures established by law, Quino told Bolivia’s Unitel TV Network.
  https://www.rt.com/news/504631-bolivia-morales-terrorism-charges-drop/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS

 11. Det är bara att gratulera Arce till segern. Han gjorde ett bra jobb när han höll i finanserna så att Bolivia inte gick samma väg som Venezuela som har varit mer intresserade av att dränka militär och partiledning i dollarmiljarder. Evo kanske kommer tillbaka, hoppas i en underordnad position. Har nog aldrig varit med om en så pinsam ”revolutionär” som istället för att leda sitt folk mot fascismen går och gömmer sig under ett köksbord och låter vicepresident, talman och hela kongressens MAS-majoritet lämna frivilligt över till den där rasistiska fascistkärringen som nu förhoppningsvis är historia. Evo borde ha fört fram Arce redan från början istället för att bryta mot den konstitution som han själv drivit igenom. Nu hoppas jag att Arce fortsätter där han slutade och inte gör en 180 graders sväng som Lenin Moreno i Ecuador.

 12. Bolivia’s former ‘interim president’ and coup government ministers could face trial over 2019 crackdown on protesters

  The Bolivian parliament has approved a resolution demanding a criminal case be opened against the nation’s former interim president Jeanine Anez and some of the ministers in her government over their 2019 crackdowns on protests.

  The motion says Anez must stand trial over a decree authorizing the army to use force against the protesters back in November 2019, and exempting the military from any criminal responsibility as well as for what was called “massacres” in the cities of Cochabamba and El Alto.

  At least 37 people died in clashes with the soldiers and riot police officers, according to local media reports. Police and army were even reported to have assaulted processions of mourners carrying coffins of those killed in previous demonstrations.
  https://www.rt.com/news/504736-bolivia-interim-president-parliament-trial/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS

  Hoppas Sra Añez med övriga kuppmakarna inte hinner fly landet…

  • Det är goda nyheter att de skall ställas inför rätta. De verkar ha hunnit med att förstöra industriproduktionen, som den viktiga lithium produktionen. Ollie Vargas Boliviansk journalist skriver på sin twitter: This is how the coup killed the project and is now handing over the lithium to foreign capital.
   Undrar om kontrakten går att bryta, det är ju den produktionen som skulle hjälpa Bolivia ur fattigdomen. Det var väl det viktigaste för kuppmakarna att stjäla lithium produktionen

 13. Tensions Grow in Bolivia as Arce’s Inauguration Day Approaches

  Arce’s victory was not enough to overcome the effects of the coup in Bolivia. Currently, the country is strongly threatened by the confluence of the anti-democratic interests of various political groups, paramilitaries and religious fundamentalists who seek to prevent the inauguration of the new government, scheduled for November 8. Institutionally, there is no doubt about the validity of Arce’s victory, which has already been confirmed by the Bolivian Electoral Court, but even so, several groups continue to question the procedure. Day after day, new allegations of fraud and all sorts of accusations arise, even without any material evidence.
  https://www.globalresearch.ca/tensions-grow-bolivia-arce-inauguration-day-approaches/5728684

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here