Internationella domstolen kommer att arrestera ledare för Israel och Hamas

3
135
Karim Khan

Internationella domstolen ICC har utfärdat en begäran om arrestering av Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och försvarsminister Yoav Gallant samt tre ledare för Hamas. De anklagas för krigsförbrytelser. https://www.middleeasteye.net/news/icc-seeking-arrest-netanyahu-sinwar-gallant-and-haniyeh-over-gaza-war
Detta kom ut i ett uttalande från ICC-åklagaren Karim AA Khan: Statement of ICC-åklagaren Karim AA Khan KC: Ansökningar om arresteringsorder i situationen i staten Palestina.https://www.icc-cpi.int/news/statement-icc-prosecutor-karim-aa-khan-kc-applications-arrest-warrants-situation-state

Yoav Gallant

Vid sidan av Gallant och Netanyahu namngavs Hamasledaren i Gaza Yahya Sinwar, organisationens militärbefälhavare Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, mer känd som Mohammed Deif, och dess politiska ledare Ismail Haniyeh i ett uttalande av chefsåklagare Karim Khan.

Gallant och Netanyahu anklagas för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten för att svälta civila som en metod för krigföring, avsiktligt tillfogande av stort lidande, avsiktligt dödande, avsiktliga attacker mot en civilbefolkning och utrotning, bland flera andra anklagelser.

I sitt uttalande som åtföljde åtalet skrev Khan: ”Mitt kontor hävdar att bevisen vi har samlat in, inklusive intervjuer med överlevande och ögonvittnen, autentiserat video-, foto- och ljudmaterial, satellitbilder och uttalanden från de ansvariga, visar att Israel medvetet och systematiskt berövat civilbefolkningen i alla delar av Gaza föremål som är oumbärliga för mänsklig överlevnad”.

Hamas-ledarna
står också inför anklagelser för utrotning, mord, gisslantagande, sexuella övergrepp och tortyr, tillsammans med flera andra anklagelser.

Angående anklagelserna sa Khan: ”Mitt kontor hävdar att det finns rimliga skäl att tro att [Sinwar, Deif och Haniyeh] är kriminellt ansvariga för dödandet av hundratals civila israeler i attacker utförda av Hamas (särskilt dess militära gren, al-Qassam-brigader) och andra väpnade grupper den 7 oktober 2023 och ta minst 245 gisslan”.

Måndagens tillkännagivande är Israels mest betydande diplomatiska bakslag någonsin och kommer när landet desperat försöker skydda sitt internationella rykte mitt i det förödande kriget i Gaza.

Red: ”Men flera EU-länder, däribland Sverige, stöttar rättsprocessen. ”Sverige upprätthåller alltid det multilaterala systemet”, skriver utrikesminister Tobias Billström (M) till SVT. https://www.svt.se/nyheter/utrikes/flera-lander-stottar-iccs-ansokan-om-arresteringsorder-viktigt-steg

”Du har blivit varnad”: Republikanska senatorer hotar ICC-åklagaren. ICC och deras åklagare har inte skrämts till tystnad av hoten från republikanska senatorer i USA. https://steigan.no/2024/05/du-har-blitt-advart-republikanske-senatorer-truer-icc-aktor/

En grupp inflytelserika republikanska senatorer har skickat ett brev till Internationella brottmålsdomstolens (ICC) chefsåklagare Karim Khan, där de varnar honom för att utfärda internationella arresteringsorder för Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och andra israeliska tjänstemän, och hotar honom med ”stränga sanktioner” om han gör. https://steigan.no/2024/05/du-har-blitt-advart-republikanske-senatorer-truer-icc-aktor/

”Attacka Israel och vi kommer att attackera dig”, skrev senatorerna till Khan och tillade att de skulle ”sanktionera din personal och dina medarbetare och förbjuda dig och dina familjer från USA.”

Och brevet har den olycksbådande slutsatsen: ”Du har blivit varnad”.

Karim Khan och ICC skrämdes inte till tystnad.

Israel är inte medlem i ICC. Men eftersom staten Palestina beviljades medlemskap 2015 kan domstolen utreda israeliska individer för brott som begåtts i de ockuperade palestinska områdena, som inkluderar Gaza, Västbanken och östra Jerusalem.

År 2021 inledde ICC en officiell utredning av anklagelser om krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten som begåtts i det ockuperade Palestina sedan juni 2014.

Chefsåklagare Khan sa förra året att domstolen också hade jurisdiktion över brott som begåtts av Hamas i Israel och av israeler i Gaza under det pågående kriget.

”Medlemsstaterna har en rättslig skyldighet att samarbeta fullt ut med domstolen, vilket inkluderar att arrestera de som omfattas av en arresteringsorder”, säger den juridiska experten Eitan Diamond.

Även om sannolikheten för att israeliska ledare ställs inför rätta i Haag är låg, kommer detta att ha en påtaglig inverkan bortom symbolik och skada på rykte.

Om de åtalas kommer israeliska tjänstemän att behöva begränsa sina resor in och ut från de 124 medlemsländerna i ICC.

President Biden fördömer domstolen
President Joe Biden fördömde begäran från ICC:s chefsåklagare att arrestera israeliska tjänstemän och sa att ”vad denna åklagare än föreslår finns det ingen likvärdighet – ingen – mellan Israel och Hamas.”

”Vi kommer alltid att stå med Israel mot hot mot dess säkerhet”, tillade Biden.

I ett tidigare uttalande kallade USA:s utrikesminister Antony Blinken försöket ”skamligt.”

Föregående artikelMöt den nya ledaren Putin – inte densamme som tidigare
Nästa artikelInternationella storfinansen och Wallenberg hjälpte Hitler
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

  1. Det är inte Hamas som begår folkmord utan satans avkomma ledare för folkmord regimen israel. Att utfärda arresterings order för Hamas ledarna är som att efterlysa en VÅLDTÄKTSOFFER!

    Inatt brände dessa satans avkomma 50 människor till döds levande, varav många är barn.
    https://www.presstv.ir/Detail/2024/05/27/726305/Palestine-Israel-Rafah-Gaza-war
    Den eller de som ser till att denna barnamördarnas regim förintas skulle göra mänskligheten en stor förtjänst

  2. Folkmördar regimen apartheid israel är ett hot inte bara mot Gaza utan mot hela mänskligheten.
    Turkiets President, Recep Erdogan)

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here