Irak anklagar Pentagon för att extremt överdriva antalet IS-terrorister. USA:s försvarsminister håller med.

0
805
ISIS ute och går. Hur många svenskar var med där?

Denna artikel från 12/8 har jag fått översatt av Catarina Östlund. Tack Catarina! Nu på morgonen 22/8 läser jag att USA:s nye försvarsminister Mark Esper mer eller mindre håller med. ”Jag håller inte med om att ISIS håller på att öka sin närvaro i Syrien, men det betyder inte att vi inte har sett dem dyka upp på platser som Afghanistan,” sade Esper i en intervju med Fox News, hans första sedan han blev försvarsminister.” CNN

Irak anklagar Pentagon för att överdriva antalet IS-terrorister.

Det amerikanska försvarsministeriets generalinspektör släppte en formell rapport i början av augusti, vilken hävdade att ISIS har kvar mellan 14 000 och 18 000 medlemmar i Irak och Syrien, något som Pentagons tjänstemän brukade hävda för en fortsatt närvaro av amerikanska trupper i Syrien. Rapporten.
De framhöll rapporten som ”en verifikation ” på att ett amerikanskt tillbakadragande från Syrien skulle möjliggöra ett återuppvaknande för ISIS.

Den irakiska militären, om än samarbetande med amerikanska styrkor, har avvisat rapporten och kallat den ”extremt överdriven”.

”Siffran som tillkännages av Pentagon är extremt överdriven,” sade, talesmannen för det gemensamma operationskommandot, brig. General Yahya Rasool, i ett pressmeddelande, vilket citerades av den irakiska nyhetsbyrån Malouma och de regionala nyhetssändingarna Kurdistan24.

Generalen tillade att de irakiska nationella styrkorna befinner sig i tredje och sista fasen av en utrensningsoperation av de sovande IS-cellernas sista fickor.
Förra tisdagen presenterades en Pentagon-rapport för kongressen som hävdade att ISIS-terroristerna ” återigen växer i styrka” i Syrien och Irak, och en bild målades upp av hur Islamiska Staten åter etablerar sig i regionen i samma utsträckning som amerikanska trupper lämnar den.

”Trots att man har förlorat sitt territoriella” kalifat ”, har den islamiska staten i Irak och Syrien (ISIS) stärkt sin upprorskapaciteter i Irak och den har återuppstått i Syrien detta kvartal,” säger rapporten.

Man bör komma ihåg att det är exakt samma argument som anti-syriska hökar upprepade gånger har använt för att motverka president Trumps tidigare planer på att ”föra hem trupperna ”. Bagdads tjänstemän har själva i allt högre grad ansett att de inte har behov av de impopulära amerikanska trupperna på irakisk mark.

På samma sätt som Osama bin Laden och al-Qaida figurerade efter den 9/11, är det ständigt uppblåsta ”ISIS-hotet” det nya spöke som fortsätter att leverera: neokonservativa och hökar kommer att hålla fast vid det så länge det möjliggör en utökad amerikansk närvaro i Mellanöstern.

Föregående artikelVattenplundring i Sverige
Nästa artikelHur ser Kina på fredsfrågan? Rapport från möte i Stockholm.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here