Irländska parlamentsledamöter uppmanar till diplomati i Ukraina och fördömer ”krigets fruktansvärda galenskap

6
1056

En läsare tipsade mig om detta välgrundade förslag, djärvt i denna församling av krigsaktivister som EU-parlamentet nu utgör.  Detta är en artikel av Jake Johnson på Commondreams: https://www.commondreams.org/news/2022/10/07/decrying-horrible-madness-war-irish-meps-call-diplomacy-ukraine

Irländska parlamentsledamöter uppmanar till diplomati i Ukraina och fördömer ”krigets fruktansvärda galenskap”

”De flesta verkar gilla det faktum att det eskalerar”, sade den socialdemokratiska ledamoten Clare Daly, som fördömde EU för att inte göra något för att förhindra att Rysslands krig blir ”en större skräck”.

Clare Daly

Två irländska ledamöter av Europaparlamentet röstade på torsdagen mot en resolution som kräver en massiv ökning av vapentransporter till Ukraina och kritiserade EU:s medlemsländer för deras vägran att driva diplomatiska initiativ för att avsluta Rysslands förödande krig.

I ett eldigt tal inför torsdagens omröstning om resolutionen – som slutligen antogs med en överväldigande marginal på 504 mot 26, med 36 nedlagda röster – beklagade den irländska ledamoten Clare Daly att ”praktiskt taget ingen i den här kammaren gör något för att förhindra” att kriget i Ukraina ”snabbt eskalerar till en bredare konflikt”, vilket är en vinkling till den ökande risken för en kärnvapenkatastrof i takt med att den ryske presidenten Vladimir Putin trappar upp sin hotfulla retorik.

”Jag uppmanar till eldupphör, förhandlingar och genuina insatser från EU:s sida för att säkra en fred.”
”Faktum är att de flesta människor verkar oroade av det faktum att det eskalerar”, sade Daly, som är oberoende. ”Och just i detta ögonblick attackeras och tystas naturligtvis som vanligt de röster som ifrågasätter krigshetsen, smutskastas som förrädare, kumpaner, Putins marionetter, Kremls hantlangare, ryska agenter.”

”Uppriktigt sagt är det patetiskt”, fortsatte hon. ”Och jag gör inte jämförelsen lättvindigt, men råheten och cynismen i dessa smädelser som kommer från de etablerade EU-partierna kunde lika gärna ha skrivits av [den nazistiske krigsförbrytaren] Hermann Göring, som ökänt sa att även om människor aldrig vill ha krig kan de fås att kriga med hjälp av hot och smädelser.”

”Parlamentet borde skämmas för denna debatt”, tillade Daly. ”Ord förvrängs, betydelser undergrävs och sanningen vänds på huvudet. Att motsätta sig krigets fruktansvärda galenskap är inte antieuropeiskt, det är inte antiukrainskt eller proryskt: det är sunt förnuft. Europas arbetarklass har inget att vinna på detta krig och allt att förlora. Och jag tycker att det är skrattretande att de som kräver vapen till Ukraina aldrig kräver vapen till Palestinas folk eller Jemens folk. Till skillnad från er motsätter jag mig alla krig. Jag vill att det ska upphöra. Jag ber inte om ursäkt för det.”

Förutom att uppmana nationer som stöder Ukraina att ”massivt öka sitt militära stöd” fördömde den nyligen godkända resolutionen ”i starkast möjliga ordalag det omotiverade, oprovocerade och olagliga ryska angreppskriget mot Ukraina” och fördömde som ”olagliga och illegitima” de ”skenbara folkomröstningar som genomfördes under pistolhot för att annektera oblasterna Donetsk, Kherson, Luhansk och Zaporizhzhia”.

Daly och hans kollega Mick Wallace, oberoende irländsk parlamentsledamot, betonade efter torsdagens omröstning att de konsekvent har motsatt sig rysk aggression i Ukraina och att de förkastade resolutionen på grund av dess krav på fler vapenleveranser och dess ”krigiska, eskalerande språkbruk”.

”Vi tror inte att det är en bra idé att ösa in fler vapen i Ukraina”, sade Wallace i en radiointervju på fredagen. ”Vi tror att fler ukrainare kommer att dö och att det kommer att få en fruktansvärd inverkan på en fruktansvärd massa människor.”

Sedan Rysslands invasion inleddes i februari har EU:s medlemsländer gett militärt stöd till Ukraina till ett värde av flera miljarder euro.

Tidigare i veckan gick Daly och Wallace samman med den oberoende irländska parlamentsledamoten Luke Ming Flanagan – som avstod från att rösta på resolutionen – för att lägga fram ett ändringsförslag där de fördömde ”avsaknaden av diplomatiska initiativ från EU” och förespråkade ”förhandlingar och dialog för att uppnå ett eldupphör” och ett fredligt slut på kriget.

Irish Times rapporterade att ändringsförslaget ”förkastades av majoriteten av parlamentsledamöterna”.

I en förklaring till sin röst på torsdagen skrev Daly att även om hon fördömer ”Rysslands olagliga aggression”, så håller hon inte med om ett ”ensidigt narrativ som ursäktar västvärldens roll i det som nu händer”.

”Jag uppmanar till eldupphör, förhandlingar och genuina EU-insatser för att säkra fred”, fortsatte Daly. ”Jag motsätter mig politiken för kollektiv bestraffning, sanktioner som också drabbar europeiska medborgare, översvämningen av Ukraina med vapen och andra åtgärder som trappar upp kriget och riskerar att antända en direkt konflikt mellan Nato och Ryssland.”

Läs gärna även Andra artiklar av Clare Daly.

Föregående artikelJan Hammarlund sjunger David Rovics ”killing the Messenger”
Nästa artikelKonsensus för krig verkar försvagas i USA.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

  1. […] Av Global Politics – 26 oktober, 2023 0 371 Alldeles i dagarna har Norska Pen tilldelat Julian Assange årets Ossietzkypris. Priset delas ut för enastående insatser för yttrandefrihet. Och nyligen blev Julian Assange huvudstaden Roms hedersmedborgare. Rom är den första huvudstaden i världen som beviljar Assange hedersmedborgarskap. Den 28 september förklarade Neapels borgmästare, Gaetano Manfredi, att staden beviljade Assange hedersmedborgarskap. Men detta sker ändå i ett läge när Julian Assange kan utvisas när som helst till USA, den så kallade Day X kan infalla nu, har vi glädjen att hälsa Clare Daly, medlem i EU-parlamentet, varmt välkommen! Clare Daly Clare Daly kommer från Dublin och representerar Independents 4 Change (Irland). Hon är med i EU-parlamentet sedan 2019 och är mycket kunnig och har kraftfullt verkat för Julian Assanges frigivning och för yttranderättsfrågor. . Clare Daly är också en av EU:s hårdaste kritiker av NATO och en kämpe för att hålla Irland utanför militäralliansen. Hon manar till vapenvila och fred i Ukraina. Irländska parlamentsledamöter uppmanar till diplomati i Ukraina och fördömer ”krigets fruktans… […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here