Israel – ockupation och apartheid

4
197

 

Konflikten i Israel-Palestina började inte med den Hamas-ledda aktionen mot södra Israel den 7 oktober 2023. Den långa förhistorien, som började redan före Israels bildande 1948, har dock inte fått någon stor plats i den nu rådande historieskrivningen. Det handlar om årtionden av markstölder, fördrivning och diskriminering riktad mot ursprungsbefolkningen i Palestina – en politik av ockupation och apartheid som lett fram till dagens situation.

Gunnar Olofsson

Gunnar Olofsson presenterar sin nya bok. Han är pensionerad läkare och har mer än 45 års erfarenhet av solidaritetsarbete med Palestina. Han har arbetat i regionen i flera omgångar.

Bokens ambition är att ge en mer fullständig bild av en av vår tids mest brännande frågor.

Länk på YouTube:
https://youtu.be/JXnb8a86Q90

Datum

5 juni, 2024

Plats

Solidaritetshuset, Tegelviksgatan 40, Stockholm

Arrangörer

Folket i Bild/Kulturfront avd 5 i samarbete med Svensk-kubanska föreningen, Stockholm och Föreningen Syriensolidaritet. Oktoberförlaget deltar med försäljning av boken

Sprid gärna till vänner och bekanta!

Filmare: Franz Smidek.

Föregående artikelPolisanmälan om DCA-avtalet av människorättsorganisationen Accoun
Nästa artikelEn ”axel av sju” (Kina, Ryssland, Centralasien), som komplement till SCO, Shangahikooperationen
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Tack!

  Tre bokstäver: BDS.

  Det knäckte det fascistiska apartheid-systemet i Sydafrika; ännu älskat och beundrat av Reagan och Thatcher, året 1987.

  1990 sopades regimen bort.

  Hur länge vill egentligen omvärlden ha denna evinnerliga och eviga islamist-sionistiska konflikt i dagens Palestina?

  Vem vinner politiskt och ekonomiskt på att denna konflikt, ja, INTE löses, medan israeliska krigsmakten faktiskt provskjuter helt nya amerikanska vapensystem in i en civilbefolkning som, ja, helt saknar krigsmakt?

  Följ pengarna. Stryp dessa. Med BDS.

  Få svenskar vet vad BDS är. Och nej, det är inte ett underbältesintresse för skumma mörka nattklubbar i källaren.

  Det sker i fullt dagsljus i direktsänd tv. Ett folkmord.

  Förenta nationernas rapport om konflikten som lades fram idag den 12 juni fastslår att såväl Hamas som Israelregimen begått allvarliga krigsbrott, men med det unika tillägget angående Israel; som klart slås fast begått brott mot mänskligheten.

  Folk hängdes för mindre i Nürnberg år 1946.

  Vi måste diskutera om det inte borde vara möjligt att döma Netanyahu, Gallant och ledarna för ockupanterna just till döden (trots att jag principiellt är emot dödsstraff), men här bör det göras ett undantag. Dödsstraff bör ingå i straffskalan mot de israeliska ledarna.

  Hade lika många barn dött i Europa i en statistik jämförelse hade över 3 miljoner barn mördats, i de nordamerikanska Förenta delstaterna strax över två miljoner mördade barn.

  Vi åser en alldeles ny förintelse i dagens Palestina. De gamla offren för den nazistiska förintelsen har nu själv begått precis samma brott.

  Följ pengarna, inför BDS!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here