Israeliska befälhavare tror att diplomati är det enda sättet att befria israeliska gisslan

5
466
 
Rök stiger efter israeliska flygangrepp mot staden Rafah i södra Gazaremsan, 10 oktober 2023. / Infälld faksimil från New York Times.

Av  Dave DeCamp 18 januari på https://news.antiwar.com/2024/01/21/israeli-commanders-believe-diplomacy-is-the-only-way-to-free-israeli-hostages/.

Av Dave DeCamp .

Fyra israeliska militärledare säger till  New York Times  att målet att decimera Hamas är oförenligt med att rädda gisslan.

Fyra höga israeliska militärledare  sa till  The New York Times  att de har dragit slutsatsen att det enda sättet att säkra frigivningen av de mer än 100 israeliska gisslan i Gaza är genom diplomati, inte militära åtgärder.

Befälhavarna, som talade på villkor av anonymitet, sa till tidningen att Israels premiärminister Benjamin Netanyahus mål att utrota Hamas är oförenligt med att rädda gisslan. Israel har endast orsakat begränsad skada på Hamas, och befälhavarna sa att en långvarig attack sannolikt skulle döda de israeliska gisslan, som tros hållas i Hamas tunnelnätverk, som är mycket större än israeliska tjänstemän först trodde.

Före den israeliska invasionen av Gaza trodde israeliska tjänstemän att tunnlarna var 100 miles långa. Men nu tror de att det finns upp till 450 mil av underjordiska tunnlar, och det skulle vara otroligt svårt att penetrera dem.

Times-rapporten  sade att Israel planerade att ta operativ kontroll över Gaza City, Khan Younis och Rafah i slutet av december. Men israeliska styrkor kontrollerar nu bara delar av Khan Younis och har ännu inte inlett en invasion av Rafah. Hamas styrkor bekräftar också sin närvaro i områden i Gaza City, som israeliska trupper har lämnat.

Militär situation i Gaza 20 januari 2024 (SouthFront.press)

Efter att  Times-rapporten  publicerats avvisade Netanyahu offentligt ett erbjudande från Hamas att frige alla gisslan i utbyte mot frigivning av palestinska fångar, vapenvila och tillbakadragande av israeliska styrkor från Gaza. Netanyahu lovade att fortsätta slakten i Gaza, som har dödat mer än 25 000 palestinier, mest kvinnor och barn.

”I utbyte mot frigivningen av våra gisslan kräver Hamas ett slut på kriget, tillbakadragande av våra styrkor från Gaza, frigivning av alla mördare och våldtäktsmän. Och lämna Hamas intakt”, säger han.  ”Jag avvisar bestämt villkoren för kapitulation från Hamas monster.”


 

 

Föregående artikel”Det svenska ubåtskriget”: Om hur Sverige lät sig luras i det internationella maktspelet.
Nästa artikelICJ fäller Israel för anklagelse om folkmord i Gaza
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. Personligen misstänker jag att Bebe och fulmedia håller den där gisslan själva, så att han skall kunna fortsätta med avledningsmanövern från det stora democidet…

  Dr John Campbell – Hjärtsjukdomar skapar fortsatt hög överdödlighet i hela världen
  https://swebbtube.se/w/8HTATBhQeD6YwfeoGs1rJT

  … samt kunna fortsätta med det lilla genocidet och i slutet kunna visa upp den ”fritagna gisslan”, och bli hjälte, eller vad tror ni? Är det en alltför konspirationsteoretisk förklaring?

  • Den är väl nånstans runt en av mina personliga favoriter här U-137 gick på grund till en följd av nåt Usa gjort (som vanligt) men Sovjet sa ingenting för dom fick avancerad teknik av Usa för att dom hade listat ut att månlandningen aldrig ägde rum.
   Dom ologiska fantasifostren ni drar fram för att försöka förklara er verklighet är verkligen underbara.
   ”Personligen misstänker jag att Bebe och fulmedia håller den där gisslan själva, så att han skall kunna fortsätta med avledningsmanövern från det stora democidet…” Du fick in fulmedia där också men varför inte dom är ju judar hela bunten oj förlåt sionister. Tänker du igenom såna här kommentarer jag menar hur det skulle fungera i verkligheten eller är det bara en reflex?

    • Det har jag vart tror du jag läste om månlandningen.
     Ni är helt enkelt underbara, ni uppfinner dessa gigantiska konspirationer för att försöka förklara er världsbild och då den här siten i stort sett är en ekokammare med en otroligt subjektiv redaktör blir det hela en röra av tokerier byggda på andra tokerier.
     Ni använder obevisade konspirationer som om det vore nån sorts bevis för dagens obevisade konspirationer och så fortsätter det. Allt som talar emot möts på ett av två sätt, ett det är en del av den världsomspännande konspirationen och om det inte går sätter ni fingrarna I öronen och blundar riktigt hårt.

     Men det här med U-137 är ju bara löjligt.
     Finns ju bara två val. Ett dom var i skärgården utav en anledning. Två Sovjetiska ubåtskaptener är så okvalicifierade att dom inte vet vilket land dom är i.

     Men då vi alla vet att Sovjet aldrig skulle bedriva spionage så faller ett. Och naturligtvis var Sovjetiska kaptener helt fantastiska mycket bättre än dom i väst så där föll två.

     Så i er lilla värld måste det vara en komplott av CIA där dom fick ubåten att gå på grund. Men inte kan det vara så lätt att dom mutade honom korruption finns ju varken i Ryssland eller Sovjet så nu uppfinner ni nästa steg.

     Att ni inte själva ser hur jävla löjligt det här är gör det hela ännu roligare.

     • Vänligen återkom med konkret kritik. Sök fakta. Vad i uppgifterna är felaktiga, och varför?

      Dina spekulationer i inlägget är osakliga- Ola Tunander, professor emeritus i fredsforskning var med i ubåtskommissionen och skrivit ingående om ubåtsfrågan, med referenser etc. Bemöt gärna dessa.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here