”Det svenska ubåtskriget”: Om hur Sverige lät sig luras i det internationella maktspelet.

39
5285
Den atomdrevne angrepsubåten USS «Seawolf» i norsk farvann. Foto: US Navy. Från Norges TV 2.

 

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett eller flera år sedan och idag” återpubliceras denna artikel.¨Kan ses som en påminnelse och en uppmaning för intresserade att gå till aktuella artiklar som nämns nedan.

Därefter har jag bl.a. publicerat ”Whiskey on the rocks” – Hur Sverige lät sig bedras av U137. Ola Tunanders nya bok: ”Navigationsexperten: ” och tidigare Svensk ubåtsjakt var psykologisk krigföring.

Frågan om u-båtar i svenska farvatten har varit en återkommande, ej sällan het debattfråga i Sverige. Jag har bidragit något genom att publicera artiklar om detta. Se under ”Relaterat”.

Idag diskuteras frågan av de två allra främsta experterna på denna fråga på ABF. Synd man är bortrest då!


 

Ingress av arrangörerna: 1980-talets Sverige präglades av ständiga ubåtsjakter mot en gäckande fiende. Inget annat land utsattes för dessa intrång. Tidigare hade flera stater opererat i vårt territorialhav, men på 80-talet uppträdde små ubåtar djupt inne i hamnar och marinbaser. ”För första gången sedan 1809 möter svenska soldater utländska soldater på svensk mark. Det visar hur allvarligt detta är”, sa oppositionsledaren Ulf Adelsohn.

Idag vet vi att US Navy hade ytterst hemliga hydrofoner i svenska vatten, som följde rörelserna till alla sovjetiska ubåtar. De gjorde inga djupa intrång, sa amerikanerna. Hydrofonerna underhölls av små ubåtar, som togs in till Östersjön på ombyggda handelsfartyg. På 80-talet, när amerikaner och britter såg på svensk utrikespolitik som oacceptabel, lät de dessa ubåtar visa upp sig för fiskare och seglare.

Hysterin spred sig. Diplomater, journalister och forskare talade om ”ryssen”. Regeringen protesterade mot Moskva i skarpa ordalag. På tre år blev Sverige till ett annat land. Regeringen tvingades till reträtt. Välkommen.

MedverkandeOla Tunander (Research Professor Emeritus vid Fredsforskningsinstitutet i Oslo, PRIO) presenterar sin nya bok Det svenska ubåtskriget (Medströms Förlag, 2019. https://www.medstromsbokforlag.com/aktuellt )
Tunander var forskare vid PRIO 1987-2017 och har skrivit flera böcker om utrikes- och säkerhetspolitik, inte minst böcker om marinstrategi och ubåtsoperationer.
Han var civil expert i den svenska Ubåtsutredningen 2001.

Mathias Mossberg, ambassadör och Sovjetansvarig i det svenska utrikesdepartementet samt dess chef för ”policy planning”. Han var huvudsekreterare i den svenska Ubåtsutredningen 2001 och även huvudsekreterare i den Säkerhetspolitiska utredningen 2002. Han var vicepresident vid EastWest Institute i New York.

Samtalsledare
Anders Björnsson, svensk historiker och journalist och tidigare Samtidsredaktör vid Svenska Dagbladet och redaktör för Baltic World.

Lokal: Palmesalen, plan 1
Observera att föreläsningssal kan ändras vid behov. Uppdaterad information om föreläsningssal finns alltid på skärmarna i ABF-husets entré. Välkommen.


Artiklar i frågan som publicerats på mina bloggar.

Varför ska USA öva ubåtsjakt på svenskt vatten?
Ännu en (rysk) ubåt?
Ryska hotet förblir ett påhitt.
Ubåtshotet – Den djupa staten på grunt vatten. SvT vägrar informera!

Föregående artikel”Aldrig mer (Never again) betyder aldrig mer för alla inklusive palestinierna
Nästa artikelIsraeliska befälhavare tror att diplomati är det enda sättet att befria israeliska gisslan
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

39 KOMMENTARER

 1. Datum 28/1
  Tid 18:00
  Arrangör ABF Stockholm och Medströms bokförlag
  Plats ABF-huset, Sveavägen 41
  Pris 90:- (Ord. pris)
  70:- senior, arbetssökande och studerande

 2. Det var väl så att Bilds karriär började med en massa falska anklagelser gentemot Sovjet.Har för mig att Ryssland gjorde en egen undersökning.Denna bekräftade,enligt Gorbatjov eller Jeltsin,att det inte var deras ubåtar och jag tror att det är sant.Denna propagandarädsla är irrationell när man jämför USA:s ständiga övergrepp och mördande av civilbefolkningar.Ryssland sitter relativt stilla och sköter sitt medan väst pekar med hela handen:Mot moskoviten med falsk propaganda.

  • I SR/SVT har nyhetsuppläsaren instruerats med att alltid påstå att Ryssland och Kina uppträder alltmer aggressivt men man ”glömmer” då att tala om att det oftast är frågan om en motreaktion till USA:s långt mer aggressiva handlande! Sen är det ju löjeväckande att påstå att Ryssland och Kina är aggressiva jämfört med USA som är världens i särklass mest aggressiva stat…Men propagandan i Sverige styrs uppenbarligen direkt från Washington och Bryssel så från PS är inget annat än lögner att vänta!

 3. Sovjetiska ubåtar som spionerade i svenska vatten var bara en bluff och var ett påhitt för att marinens anslag skulle ökas d v s budgetubåtar! Det måste kommit som en gudagåva för marinen när fyllekaptenen på U-137 körde på grund i Karlskronas skärgård! Jag kan tänka mig att det skålades när amiralerna insåg att här fanns pengar att hämta! Sedan att ubåtsvalsen senare avslöjats som en enorm bluff spelar ingen roll, pengarna har ju redan delats ut! En skandal i sig men i Sverige härskar korruptionen på alla områden så detta är väl bara en del i det hela! Man kan ju tänka sig hur tankegångarna gick hos den sovjetiska militären som säkert skrattade åt spektaklet…T o m en norsk amiral avfärdade hela ubåtscirkusen som ett skojeri på sin tid….Ja, det är ett sorgligt kapitel i svensk historia och det värsta är att det är inte länge sedan som media försökte blåsa liv i detta spektakel men misslyckades ömkligen när fiskaren Ove och marines bogserbåt visade sig vara ”skyldiga” till observationerna!

 4. En radioaktiv sovjetisk ubåt strandade i Karlskrona, ändå tror vänsterpensionärer att de var en bluff. Sveriges skärgård är av strategiskt intresse, bägge sidor förberedde sig genom att inspektera potentiella framtida stridsplatser. Bägge sidor var alltså här och informerade sig, sovjet hade bättre undervattenskartor än vi själva. Sovjet räknade kallt med att Sverige tillhörde Nato, Nato visste att vi samarbetade, regeringen visste att vi samarbetade. Krigsplaneringen utgick från ett enda krigsfall, sovjetiskt anfall västerut, och att vi skulle få hjälp från väst efter en vecka. Sverige har varit informell natomedlem, med anpassade standard för allt från ammunition till ledningsstruktur i decennier. De enda som inte visste att vi alltid tillhört Natos vänner är den del av svenska folket som röstat rött. De ständigt sjunkande försvarsanslagen visar på vilka sannolikhetskalkyler som gjorts, svenska politiker har rustat för fred. Vårt framtida liv i Nato kommer inte att känntecknas av krig med Ryssland, utan av lågintensivt inbördeskrig och havererade pensioner.

  • Ingen påstår väl att U-137 var en bluff! Men att tro att någon är så dum att man med en gammal ubåt skulle ”spionera” på Sverige är verkar inte vettigt! Kaptenen och besättningen var inte nyktra det är väl belagt! Och varför skulle man spionera med en gammal ubåt när det senare påstås att högteknologiska miniubåtar användes i stället? Finns ju ingen logik i det resonemanget! Däremot så var ju Sovjet medvetna om att Sverige spelade under täcket med Nato och tog mått och steg för att motverka detta…Inget nytt alltså utan bara ur militär synpunkt sund strategi att kartlägga den möjliga fiendens territorium! Sverige bedrev samma typ av spioneri mot Sovjet men kallade spioneriet för signalspaning etc…De tyckte väl att spioneri var ett för starkt ord för svenska folket att acceptera att man var inblandad i för Natos räkning! Nato är för övrigt en krigsorganisation och inte en fredsorganisation!

 5. Vad som pågick under lång tid var att högre officerare i Sverige hade kommit överens med USA och Storbritannien är skicka in ubåtar i svenska farvatten, och det utan att informera politikerna, regeringen och riksdagen. Ubåtarnas uppgift var att synas tillräckligt så sovjet och Ryssland kunde skuldbeläggas.
  https://www.8dagar.com/2020/01/en-mina-mot-det-svenska-ubatskriget.html
  Boken ”Det svenska ubåtskriget” av Ola Tunander. Även en amerikansk general prataqde i en intervju helt öppet om uppdragen i Sverige.

  • Det var en fd amerikansk försvarminister, Caspar Weinberger
   Aftonbladet

   I en intervju i TV 2:s Striptease i går kväll hävdade förre amerikanske försvarsministern Caspar Weinberger att ubåtar från Nato rutinmässigt kränkte svenskt vatten under 80-talet.
   ”Sverige godkände intrången”
   Weinberger, försvarsminister 1980-88, hävdar att ubåtarna med intrången skulle testa hur hög den svenska försvarsberedskapen var.
   Han hävdar också att Sverige godkände samtliga intrång.
   – Det fanns överenskommelser och konsultationer med den svenska regeringen, sa Weinberger i intervjun.
   Samarbetade med Nato
   Lennart Bodström, socialdemokratisk utrikesminister under åren 1982-85, är upprörd över avslöjandet att den svenska marinen samarbetat med Nato:
   – Nu är det kalla kriget över. Men frågan är om ryssarna längre har något förtroende för våra tidigare försäkringar om att vi inte samarbetar med Nato.
   Han bekräftar dock för Aftonbladet att den svenska marinen har samarbetat med Nato.
   – Det var ett samarbete som inleddes redan på 50- talet och som fortsatte in på 80-talet. Min företrädare Lennart Ljung satte stopp för det 1984, säger Gustafsson.
   https://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/0003/08/ubat2.html

   Från Anders Jallai (utmärkta) blogg:

   Atomubåtar besökte den inre svenska skärgården regelbundet under 1980-talet. Det sägs från Nato håll att det gjordes för att öva inför ett krigsläge, testa det svenska försvaret eller kanske leta efter uppehållsplatser i krigstid. Det har inte bara USA:s Försvarsminister 1981-87 Caspar Weinberger vittnat om (SVT2, 7/3-2000), utan även Brittiska Sir John Walker på brittiska militära underrättelse-tjänsten (Associated press, 7/3-2000) och Sir Keith Speed, Brittisk Marinminister (SVT2, 11/4-2000).

   Palme ville stoppa Natos kärnvapenubåtar från att använda Muskö-basen utanför Stockholm, och Karskrona-basen. Han ville ha ett kärnvapenfritt Skandinavien.
   Palme ville undvika att Skandinavien drogs in i en kommande kärnvapenkonflikt, vilket sannolikt hade varit fallet med det svenska hemliga Natosamarbetet. Det har idag bekräftats av gamla Sovjetiska ledare.

   Det handlade alltså mer eller mindre om en order till den hemliga Nato-medlemen Sverige och det blev “det andra Sverige” som fick ta hand om det, det s k Deep State. Många försök hade gjorts för att få bort Olof Palme på s k icke fysisk väg men tiden började rinna iväg. Snart var det bara en månad kvar till den fruktade Moskvaresan. Vi kan självklart aldrig med säkerhet veta om Olof Palme skulle skriva på ett avtal och stänga ute Nato från Skandinavien men det var i alla fall vad säkerhetstjänsterna trodde, enligt dokumentet och enligt flera av mina centrala källor fanns det en mötesagenda som innehöll den punkten. Det var det som skulle skaka Sverige i dess grundvalar, som Hans Holmér sa vid ett svagt ögonblick.
   Vi har en lång tradition av mörkläggningar i Sverige som började på allvar redan efter första världskriget då hela etablissemanget var Tysk-orienterade.
   https://www.jallai.se/2012/12/palme-stoppade-nato-nato-stoppade-palme/
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Anders_Jallai

   https://www.jallai.se/2013/01/en-italiensk-psyop-med-cia-innehall/
   https://www.jallai.se/2013/02/harsfjarden-1982-ett-landsforraderi/
   https://www.jallai.se/2013/01/bevisligen-en-nato-ubat/

 6. Vad som framförallt pågick under långliga tider var sovjetisk kunskapsinhämtning om svensk skärgård, deras kartor var bättre än våra egna. Det ingick i krigsplaneringen, dels invasionsplanerna, dels förhindrandet av att Nato skulle kunna använda svensk skärgård, oavsett vad vi tyckte. Man bör tänka sig Sverige som krigsmål oavsett svenskarnas åsikter, och huvudmotståndarna som upptagna främst av varandra. Vi insåg att bägge sidor tänkte använda svensk skärgård och luftrummet, amerikanerna talade naturligtvis om saken, men hade ingen trupp i skandinavien.

  Sverige var inte neutralt i kampen mellan socialistiska diktaturer under språk där svenskar inte ens kan gissa sig till orden och västeuropeiska demokratiska marknadsekonomier med vilka vi delar styrelseskick lagstiftning och språk. Sverige har en ställning och tog ställning, mot Sovjet. Sen Sovjet föll samman av sig självt och återgick till gamla autokratiska Ryssland är hotet inte längre akut. De har fortfarande sina kartor, men inga stående förband i Baltikum med färdiga invasionsplaner på kontoret. Svenska regeringar reagerade på sovjetkollapsen genom att lägga ner invasionsförsvaret och skicka ett kompani till mellanöstern, genom att införa yrkesarmé efter anglosaxisk standard, och genom att knyta allt tätare band med Nato. De planerar fortfarande för fred och affärer, vilket ter sig realistiskt just nu.

 7. Jag tycker att det bör komma fram här att dokumentärfilmaren, Maj Wechselmann, gjorde en viktig avslöjande film 1985. Den hette ”Med till sanning gränsande visshet” eller var det ”Med till visshet gränsande sanning”. Jag har glömt trots att jag var inspelningsledare för denna film. Det var en en viktig erfarenhet. Maj gömde filmrullarna efter varje inspelningsdag- så rädd var hon för att utsättas för nån form av sabotage. Det var en hemsk tid men vi är där nu igen. Alla Majs viktiga avslöjande filmer kan ses på webben.

 8. Att den sovjetiska ubåten U137 hade kärnvapen ombord, betvivlas av kommendören Karl Andersson, som var operativ chef med att lösa intrånget, 1981, han ansåg att det var en felnavigering, kanske fyllslag istället för sjöslag och ej med kärnvapen, besättningens kojer måste skyddas från strålning. Varför skrev Karl Andersson så , 15 år efteråt ? Han var en av marinens mest erfarna officerare, särskilt med minsvep-ning, och hur den utrustningen kan ge underliga bottenspår. (Men Ola Tunander tror att vanliga ryska ubåtar förde kärnvapen, som minvapen.) Men ubåtskränkningen 1982, jämför han med nerskjutningen av U2-planet 1960 över Sverdlovsk, men U.S.A -ubåten oktober 1982, Hårsfjärden, tystades ner i Sverige, vi har ju blivit vana vid det nu, herregud vad etablissemanget blåser oss, i alla frågor de kan, inte undra på att folk blir konspirativt lagda, i Sverige.

  Andersson avvisade alla påstått ryska u-besök, hur skall de navigera utan att skicka ut hydrofonljud, (bara 1982, Hårsfjärden) det är ju jättefartyg, men inga signaler har uppfattats, ingen sändning av radiosignaler, eller radar, bara det gör ju att ryssarna då är ”sju resor värre, på att dölja detta”, så blir fantasier verklighet, och så graderas vanföreställningarna upp. Någon makt kan inte skicka in ubåtar till svenska vatten i 13 år utan att sända radiomeddelanden till dem. Inte heller från land i Sverige , sas. Även propellerljudet var falskt och fel, enligt FRA. Ingen har tvingats upp till ytan, och inget annat U-materiel har hittats i skärgården.

  Det är nog tämligen säkert att 1982 års intrång, var en amerikansk ubåt, som skulle föreställa rysk, men som blev skadad av mindetonationen, och skickade upp en färgfläck, som bara Nato-ubåtar har. Eller var det tunna färg på botten, som rök, frågade Ekeús. Det var en lyckad PsyOperation som kostade Olof Palme skjortan, nu skulle hans förslag om kärnvapenfri zon torpederas bildligt, och hela Socialist Internationalen, som politiskt alternativ. En mycket skicklig ”false flag”, operation, och framgångsrik. Palme var den drivande kraften i Europa. Eftersom marinofficerare ofta bor i Täby , nära till sjökrigsskolan var hetsen mot Palme stark där. Täby-Reinfeldt var gift med dottern till marinofficeren, Cay Holmberg, som deltog i de 12 marinofficerarnas myteri mot Palme, 1985, SvD 10/11, det kokade i marinen tydligen, bara två veckor innan ANC-galan, som pågick den 29-30/11, då Palme höll ett tal.

  Även den sista ”ubåtskränkningen” 2014 oktober var i själva verket en havsforskningsboj, som pajat, men som , användes av socialdemokratin för att skriva på värdlandsavtalet, med Nato, man påstod att en rysk ubåt var här och nu skickade ut ”nödsignaler”, Holmström i DN, den skulle ha smakat att dra upp på land, men det var ju en ren lögn,ful-läcka, från FOI och försvarsdepartementet. Vi har ju lärt oss alla deras finter nu, därför är det slut på ubåtar nu, för tillfället iaf, men Estonia-ljuget är under utredning. Var det en ubåt, och från vilken flotta då? Nato-ubåtarna brukar inte gå norr om Åland, för att inte ställa till det för Finland, och det vet vi ju stämmer, aldrig några larm där, och finnarna garvar åt oss. Men vi har blivit specialister på att avslöja ubåts-manipulationer, på kuppen, det kan vi vara stolta över. Finns ingen som tar oss i den särskilda folkliga vapengrenen! Både Agrell och Ekéus och marinens egna ubåtsbuller-experter, sa emot, och blev då utsatt för påverkans-operationer , sas av marinen själv.

  Som 1982 kom detta larm efter en socialdemokratisk valseger, 2014, ett typiskt mönster ,” nu måste ni ansluta er till Nato”, för budskapet, och sossarna, lägger sig platt, av goda skäl. Men vi är trötta på dessa billiga tricks, som hela tiden plockas fram, samma metoder mot Huawei, Nordstream, abborrarna skulle må dåligt, ryssarna använda ledningen för att avlyssna Östersjön. Det är så etablissemanget driver igenom frågor, för att vara USA tilllags, som vi nu är helt integrerade med, lagom kul med en trashad supermakt på dekis.Så övervakade som vi svenskar är, bara av våra fattiga sparkonton, och om vi har ” politiska upp-drag”, DDR-Stasis våta dröm har förverkligats, i Sverige, vad fort det kan gå, i skymningstid, som man säjer

  Eftersom svenskar ubåtar sällan eller aldrig visar var man finns med sitt periskop, så ytterst få svenskar har väl sett ett periskop från marinen, varje sommar, knappt, de har ju självbevarelsedrift, men de utrikes ubåtar som vill skapa periskopsjuka de vill givetvis märkas. De svenska vet ju marinen var de finns.

  Sen 2018, dementerade ÖB Bydén, grundligt, den ubåt som visade upp sig kring Lidingö, det var en arbetsbåt, så den gick inte att använda till något alls, i periskopfobin. Det finns ingen sovjetisk /rysk bas eller organisation identifierad som skulle ha utfört hemliga ubåtsoperationer mot Sverige. Ingen avhoppare. Den ”Spetnazdykare” som fotades på någon kobbe, 2014, var en sportfiskare med en ryggsäck, nothing special – ja men tänk om det var en spetsnaz iaf ? Maskerad ? ”Det är ju så dom gör !” På den nivån går ubåtssnacket. Sillfisar. Men Olof Palme skulle åka till Moskva i april 1986, för förhandlingar, och den 29-30 november 1985, hölls den stora ANC-galan, där Palme framträdde och lovade miljoner i stöd till ANC.

 9. Man kan väl misstänka att sovjetiska ubåtar hade vapen som kunde sänka t ex hangarfartyg om det behövdes och torpeder med mini-kärnladdningar var nog ett sådant vapen även på U-137! Den svenska upprördheten över det blir ju närmast patetisk då båtar från GB och USA mer eller mindre hade skytteltrafik med flottbesök i Göteborg och de hade garanterat kärnvapen ombord vid besöken! Det mest komiska inslaget i ubåtscirkusen efter 2014, förutom fiskaren Ove på kobben, är ju killen som med en vattenskoter kör på fjärden i Stockholms skärgård och blir stämplad som rysk ubåt…Man tar sig för pannan när ”snillena” i media spekulerar utan en tillstymmelse till kritiskt tänkande! Angående Hårsfjärden 1982 så misstänker en del att det var en ubåt från Väst-Tyskland på ett uppdrag från Nato som skadades av en sjunkbomb.

  • Vi vet idag med säkerhet att U-137 var kärnvapenbestyckad, personer som fanns ombord har vittnat om det efter sovjets fall.

 10. Jag var och lyssnade på Ola Tunander i Folkets hus i Alvik på NEJ till NATO-dagarna. Lokalen var fullsatt men endast med personer som verkade vara i pensionsåldern, så varför finns inte något intresse hos unga i Sverige att lyssna på föredrag på en NEJ TILL NATO-dag..
  På youtube kan man se att av de få kommentarer, så är det bara två positiva (varav en blivit redigerad, jag undrar av youtube?), en är ifrågasättande, för att hans bekanta har ifrågasatt trovärdigheten i vad Ola Tunander säger, så han vill ha mer källförteckningar till föredraget,
  De negativa säger följande:
  1: Är det en ryss som talar?
  2. Herregud.. Ola har helt uppenbart inte en susning vad han pratar om. Har han ens någon som helst bakgrund i flottan?
  Skamligt att han fortfarande innehar proffessortitel. F.ö. talande att han talar på ett Nej Till Nato-möte.
  3.Osammanhängande svammel utan angivna källor. Säkert jättekul för åhörarna att han står och fiser varmluft i den lilla ”fredsbubblan”.
  Svensk fredsrörelse har varit och är fortfarande infiltrerade och agerar allt som oftast nyttig idiot åt motståndaren.
  Märkligt hur denna rörelse alltid reagerar på NATO-övningar och svenska övningar, men aldrig på ryska dito.
  Kärnubåtar och reaktordrivna samt kärnvapenbestyckad kryssare kan passera helt utan reaktion… Så länge det inte är en västmakts fartyg.
  Ni är så genomskinliga i ert agerade med politiska skygglappar.
  Övervintrade kommunister…
  Dessa negativa kommentarer överensstämmer nog rätt bra med hur det svenska samhällsklimatet är i dag, för jag möter samma värderingar som bara uttrycks med olika ord när jag slumpvis talar med människor som jag möter på mina promenader.
  Det känns som vi sakta men säkert och oundvikligen kommer att anslutas till NATO. För att få människor att vilja det krävs att de skall se Ryssland som det stora hotet, vilket den stora allmänheten i Sverige gör i dag.
  Ända möjligheten att stoppa NATO-anslutningen är att motverka den demonisering som sker av Ryssland i dag, som det stora krigshotet mot Sverige

  • Anledningen till att det inte finns något intresse hos unga i Sverige är förmodligen att dom vet att dom helt saknar inflytande ändå. Sverige är en diktatur under USAs kontroll och folkinflytande tillåts inte. Uppenbart förbered USA militära aktioner mot främst Ryssland, och Sverige är brohuvudet och kanonmaten.

   • Uppenbarligen förbereder USA inte alls militära operationer mot Ryssland i vår närhet, USA har ingen trupp i närheten och har lämnat sin bas i Reykavik för decennier sen. Sverige är inte en diktatur, och inte under USA´s kontroll, Sverige är naturligtvis inte brohuvud, ett sånt anlägger man i fiendens land, annars är det inget brohuvud. Sverige har nästan inget försvar och därmed ingen kanonmat. Finland, med betydligt bättre ordning på försvaret än Sverige, ligger mellan Sverige och Ryssland, men är inte heller något brohuvud.

    Karl W skriver ganska mycket oinitierat strunt, nästan som testballonger på skoj. Dagens svenska ungdom har helt andra förutsättningar än de generationer som lekt politik under sin skolgång, den klarar sig bra utan Karl W´s råd.

    • Nog planerar USA militära operationer mot Ryssland det kan vi vara säkra på! Men Loppi kanske har direktkontakt med Pentagon som förnekar detta? Sverige är en partidiktatur utan riktig opposition och är verkligen under USA:s kontroll vilket bevisas dagligen. USA behöver inte anlägga brohuvuden i Sverige eftersom Sverige är det mest undfallande landet mot USA i hela EU och låter USA:s spioner härja fritt och även hjälper dem om det behövs via FRA. Sverige klarar sig nog bäst utan Loppis ”råd”! För övrigt så är Ryssland alldeles för starkt militärt så några krigsäventyr från Pentagons sida stannar nog på planeringsstadiet!

 11. USA har fast trupp i Norge och bygger ut sina installationer där. Värdlandsavtalet går ut på att också svensk mark kan tas i anspråk. Här föreställer jag mig att vi pratar om krig luftades, en luftbro alltså, där bron går från den plats där man kan ha sitt flyg och sina missiler stationerade och till fiendens territorium. Ett brohuvud alltså. Med kanonmat avses kanske det faktum att om brohuvudet angrips i försvarssyfte kommer det civila omgivande samhället att stryka med, inkl. invånarna. ’Collateral damage’ är termen.

 12. Ola Tunander har nu kommit ut med en ny bok på Karneval Förlag om U-137: ”Navigationsexperten”. Han lägger fram en helt ny teori om grundstötningen och som vanligt argumenterar han väl för sin sak. Rekommenderas!

 13. USA har inte alls trupp i Norge, men har haft några hundra man under 2016-2020. Norge är med i Nato och härbärgerar dess vapenlager.
  https://www.svd.se/usa-drar-tillbaka-700-amerikanska-marinsoldater-fran-norge

  Det är självklart att bägge sidor förbereder sig på att möta motståndaren på svenskt territorium. Svensk skärgård har avgörande betydelse för kontrollen över Östersjön; en tillräckligt kraftigt bestyckad protagonist kan hindra antagonisten från att utnyttja Östersjön från dolda positioner i svensk skärgård. Frågan om ryska krigsförberedelser i skärgården besvarades redan av U137. Några år senare gjorde Sovjetunionen bankrutt och nästan alla deras angreppsstyrkor rostade bort. Baltikums befrielse hindrar ryska försök att göra Östersjön till ryskt innanhav. Vi kan vara säkra på att bägge sidor ser svensk skärgård som en fördel den egna sidan måste neka motståndaren tillgång till. Bägge sidor vet hur mjuk rygg vi har, och våra patetiska självförsvarsstyrkor har så liten numerär att de är slut på en förmiddag. Angrepp från öst är inte så troligt, angrepp från väst skulle bara inträffa om vi redan ockuperats av öst.

  De var mer rädda för varandra fram till 1991, sen inträffade den stora befrielsen. Ingen socialism – inget krig. Så enkelt är det.

 14. ”Ingen socialism – inget krig. Så enkelt är det.”

  Det påståendet börjar jag faktiskt kunna förstå.
  Socialism står för social förändring mer eller mindre total och ibland också med brutala metoder.
  En sådan förändring kan bara genomföras om tillräckligt många är med på det och de oppositionella tystas. Annars utbryter krig.
  Det finns heller inget som säger att förändringarna lyckas eller ens blir bestående.
  Jag är väldigt glad att den ryska sfären av länder som Ryssland, Ukraina och Belarus fått sina folkliga och kristna traditioner tillbaka efter USSR sönderfall. Ofta var de förbjudna eller förtryckta under Sovjettiden.
  Efter lite letande, med ryska språket som hjälp förstås, kan man få bli delaktig och se, höra hur det är där i verkligheten idag.
  Även midsommar firas i de här länderna. Liksom hos oss.
  Kallas där för Купалле eller Ivan Kupalas natt. Det är sommarsolståndet som firas
  Man sjunger och dansar ringlekar i folkliga dräkter och ofta med lokala artister som uppträder från scen.
  Midsommarstång hos oss men där istället tända eldar i mörkret.
  En sådan lokal artist har jag blivit riktigt förtjust i. Hon heter Natalia Martynovisjh och beskrivs så här:
  Наталья Мартынович простая деревенская леди, без музыкального образования, но поёт от души и для души
  (Natalia Martynovich är en enkel lantlig dam, utan musikalisk utbildning, men sjunger från hjärtat och för själen)
  Ryska artister är vanligtvis aktiva på sociala medier, även Facebook men i huvudsak deras eget ”Facebook” som kallas V-kontakte. Men för Natalia har jag inte lyckats hitta någonting.
  Därför kan jag då tro på beskrivningen.

  Det finns ungefär fem videor med henne på Youtube och jag tankat hem allihop med hjälp av en downloader. Då kan jag spela när som helst och alla i en följd utan störande reklam.
  Men vi är inte Ryssland, vi är i Belarus och det syns så tydligt på alla miljöer det börjar närma sig västra Europa. Men kulturen och språket är fortfarande ryskt. Eller belarusiska/vitryska som är snarlikt ryska språket.
  Här är en video där Natalia sjunger i en mindre ortodox kyrka förmodligen i sin hemby.
  Ikonbilderna är övertäckta med löpare för att markera det inte är liturgi eller gudstjänst.

  https://www.youtube.com/watch?v=uH7-9Jx2FEo

  https://allrus.me/ivan-kupala-day/

  https://be.wikipedia.org/wiki/Купалле

 15. Glömde säga att särskilt på en punkt har kommunistdiktaturen och socialismens principer blivit bestående inom den ryska sfären och det är uppvärmningen av bostäder.
  I de här länderna är uppvärmningen av bostäder så gott som enbart genom kollektiva fjärrvärmeanläggningar såsom det senare blivit även hos oss.
  Men sovjetkommunisterna var klart före. Det är en kollektiv idé som inte alls var självklar i väst.
  Men jag har läst att de här kollektiva uppvärmningssystemen inte är felfria i Ryssland, Ukraina, Belarus m.fl.
  Där är ofta problem och särskilt nu när rör och rörsystem blivit gamla, rostar och läcker.
  Är sedan rörisolering bristfällig eller otillräcklig så blir värmeekonomin därefter.
  Jag lyckades klara mitt hus från fjärrvärmeanslutning för något tjugotal år sedan.
  Det var jobbigt och påtryckningarna var många och ibland hårdare.
  Inte för jag gillar liberalism men där finns en poäng som menar att individen ska ha frihet och inte tvingas. Kanske var det den politiska traditionen (typisk västerländsk?) som räddade mig?
  Jag ska ner i källaren nu och tända en försiktig brasa i pannan.
  Det börjar kännas lite kyligt här inne och jag håller mig inomhus och vilar mig för igår flög det på mig en som jag tycker aggressiv infektion i övre luftvägarna. ”Förkylning”. Namnet känns felaktigt men vanligast ändå. Därför kunde jag ledigt sitta och skriva en stund och fixa fram länkar.
  Det är för mig själv förstås som samtidigt upptäcker och lär mig.
  Och kan det vara till nytta för någon annan så varför låta bli?

 16. Känner på mig att Ola Tunander har liknande uppfattning som jag att Sovjet satte den på grund helt avsiktligt. Min tes som jag tidigare framfört är att Usa hade givit Sovjet ett erbjudande som var av stort värde.
  Det förhöll sig nämligen så att Usa sedan 1973 bedrev en enormt omfattande tekniköverföring till Sovjet inom ramen för USTEC (som uttydes trade economic council) Nixon hade året innan undertecknat ett avtal som gav Sovjet tillgång till alla produkter och tjänster som de önskade. (Jo faktiskt! Och Sovjet hade då ett trumfkort i förhandlingarna – dom visste för mkt om Usas rymdprogram)
  USTEC omfattade Fortune 500 – gräddan av deras teknologiföretag.
  Anthony Sutton blev helt ifrån sig av oro och kallade till presskonferens med varningen att det var nationellt självmord. Det gjorde att denne föll i onåd och inte längre hade tillgång till tidigare resurser för sin forskning.
  Tidigare hade han visat att tekniköverföring var ett stående inslag under hela Sovjettiden med ett kort avbrott efter WW2. Men då hade dom så mkt utrustning från Lend Lease att sortera och dessutom var det före Chrustiev en mkt fientlig inställning från US/UK
  Men att Sutton inte förstod att det som hände 1973 var motiverat av helt andra skäl än det som var offentligt är begripligt.
  När ubåten grundstötte hade det sen Afghanistankrigets början blivit ett (som det visade sig tillfälligt) avbrott med USTEC.
  För att återta detta attraktiva samarbete fordrades en motprestation från Sovjet.
  Gissa vilken?
  Tunander ger nog detaljer om ubåtens navigationsexpert som kan vara av intresse för en jämförelse med ovannämnda motivbild.

  • ”Sovjet hade då ett trumfkort i förhandlingarna – dom visste för mkt om Usas rymdprogram”(bluffmånlandning)… Absolut rätt!
   Sovjet hade bevis – de hade hittat Apollo 13s kapsel nära Asorerna, UTAN astronauter.
   Listan på USA-byggda fabriker, avtal om olika vapenbegränsningar, är mycket långt från 70-talet…

 17. U137 var nog ingen konspiration utan en full kapten som körde sin båt på grund! Som redskap för spioneri är ubåtar begränsade och duger egentligen bara för att registrera undervattensinstallationer av defensivt syfte. Ska man spionera på militära installationer är det bättre att skicka en ”turist” på cykel, det är billigare, närmast riskfritt och ger bättre resultat. Nya Säpochefen fortsätter med nonsens om vilka som spionerar på Sverige där Kina, Ryssland och Iran utpekas medan den största spionen USA får husera fritt. Helt otroligt vilken inkompetens och faktiskt landsförräderi! (Quisling hade inte blivit dömd om tyskarna vunnit kriget!) Så ser det alltså ut i det förljugna Sverige är sanningen får stå i skamvrån och korrupta S-märkta politruker får härja fritt utan risk för straff trots sin dokumenterade oduglighet. Det ”sovande folket” sussar vidare och låter sig matas med propagandan! Det här kommer att sluta med förskräckelse…

 18. Till Vivianne som hade en bra punkt där. Har själv en dotter i övre tonåren. Alla vet att dessa släpper ALDRIG ifrån sej mobilen 24/7. Dom umgås med vänner på dom olika forum som är där.Dom gör även läxor där ofta. Har ärligt fått ALLA slags”Dumma”frågor av henne senaste åren om ”ryska”hotet. Våra unga vuxna har växt upp med denna ständiga desinformation och propaganda i MASSOR dagligen. Då gäller även våra största som Svt publik service eller DN med MÅNGA fler. Och hur har informationen varit där? EXAKT! Sedan lyssnar dom på våra alla KORKADE partierna och dess ledare,och hur har det låtit där om”ryska”hotet? EXAKT! Och hur har själva regeringen med Hultkvist och Ann Linde låtit alla senaste åren? EXAKT! Lovar dej att när detta ryssofobiska pumpas ut på detta sätt dagligen av alla våra största medier,där Svt publik service eller DN ingår,då ETSAR detta fast sej i ungdomen. Jag har fått ALLA slags”dumma”frågor av henne. Pappa varför vill Ryssland kriga mot oss,varför hatar Ryssland oss. När kommer dom kriga mot oss och vad ska, kommer vi Sverige göra då?(Bara ungefär) Hon har seriöst och på allvar sett det så länge,men hur skulle man inte det när hela tonåren varit på detta brutala sätt,både av medierna och politikerna. När hon nu blivit äldre har jag vågåt att på”allvar”säga åt henne att det är TOTALT SKITSNACK. Att det på allvar finns MASSOR med desinformation och propaganda inom medierna. Att alltid kolla upp knäppa saker från flera källor är viktigt när man är osäker,eller gäller viktigare saker/ämnen. Det är så lätt idag att kolla upp galna saker för dom med internet,kan googla alla ord osv. Men våra ungdomar växt upp med detta propaganda och desinformation i långa ÅR nu.Samtidigt som ALLA våra politiker och partier låtit som dom gjort. Ihop med regeringen där Hultkvist varit frontmannen med Ann Linde.(OFFENSIVEN började 2014) Det är8år med detta,och dom åren är mer än hela tonårslivet och in i vuxen ålder! Jag lovar dej att detta spelar STOR roll i unga vuxna (Som har mobil 24/7)till skillnad av oss då mobiler inte ens existerade.Våra största alla medierna, ihop med regeringen och övriga partierna i riksdagen har låtit på detta KORKADE sätt för länge. (Detta är bara en ungefärlig insändare nu utan finslipning)

 19. För mig framstår det lika uppenbart hur USA:s militära och politiska hökar (djupa staten?) målmedvetet rekryterat (il)lolajala kollaboratörer högt upp inom såväl den svenska Marinen (flottan och kustbevakningen) och övriga vapenslag, som då hela den högsta svenska militärledningen (men inte alla politiker) gick nazitysklands ärende under 1930 och början av 1940-talet.

  Denna först smygande militära och politiska kupp enligt välkänt USA/CIA-mönster har med en motsvarande medial kupp (dominerad av stockkonservativa USA-lojala ägare) snabbt accelererat till rena massuggesionen i klass med hur Goebbels fick tyska folket stöd för ”det totala kriget”.

  Politiker (och kapitalister) på högerkanten har bearbetats och ’köpts’ av inflytelserika intressenter inom den svenska och internationella vapenindustrin, läs Wallenbergfamiljen (som skodde sig på nazitysklands krigsindustri och belönades med Hitlers Tyska Örnens Orden liksom lillebror till arméchefen nazisten och greven Archiblad Douglas vars multidollarmiljardärsättlingar styr och ställer inom Moderaterna).

  Militärer (officerare) har odlats och utbildats i USA och Storbritannien, och de har länge stridit och övat ihop med USA, såväl inom som vid sidan om NATO (’hundkopplet’ kallas för ”den transatlantiska länken”) och nu lyder de allt vad ’husse’ ber om. Liknande höll på att ske i Turkiet med Gulen-rörelsen som redskap. Den kuppen misslyckades, för Erdogan var mer handlingskraftig och alert. Men de ”dumma svenskarna” – och i synnerhet Carl Bildt – har länge visat sig sällsynt lättlurade. Se filmen ’Ukraine on fire’ (se Vaken) om hur motsvarande USA/CIA-kuppande med Victoria Nuland i spetsen (med Carl Bildt som lydigt EU-redskap) drabbade Ukraina. Mängder av mellan- och sydamerikanska länder har stora ekonomiska och sociala ärr (nationellt posttraumatisk syndrom) efter liknade erfarenheter av kapitalistiska våldtäkter förövade av hänsynslösa USA-företag uppbackade av CIA och militära specialstyrkor. Liksom Afrika och Sydostasien. Fackföreningshataren Elon Musk försökte skaffa sig kontroll över Bolivia (litium till batterier) och Kock-brödernas intresse för den Venezuelanska oljan är säker betydande orsaker till hur de utsätts för starka påtryckningar, manipulationer och hot från USA/CIA. Som då Sveriges försvarsminister Hultqvist hotades av USA:s motsvarighet Mattis. Nu behövde de varken mörda en statsminister eller invadera landet, för vi de dumma svenskarna valde själva att sätta den USA, -odlade, -utbildade och nu även -planterade ’quislingen’, stridspitten och landsförrädaren Pål Jonson som svensk krigsminister. Genast plundrades svenska skattebetalare på 25 miljarder som kunnat gjort bättre nytta inom SVENSKA Regioner och Kommuner. Och Wallenberg skrattar hela vägen FRÅN banken.

  DCA-avtalet
  Det är dessa våldsverkare, med tortyr, dödsstraff, sprängning av infrastruktur (Northstream) , likvidering av politiska motståndare (Lumumba, Hammarskjöld, Palme, bin Laden, etc?) och andra brott mot de mänskliga rättigheterna som specialitet, som våra hjärntvättade svenska politiker nu är på väg att sälja ut hela Sveriges säkerhet till genom upplåtande av 17 st USA-kontrollerade militärbaser underställda USA:s lagstiftning. Dessutom utan krav på kärnvapenförbud. Jämför Sovjetiska baser på Kuba under Kubakrisen 1962, som höll på att starta ett tredje världskrig mellan kärnvapenstater. Vi har nu bara veckor på oss att avstyra denna interna militärkupp och hindra Sverige ifrån att bli en USA:s lydstat utan återvändo.

  Jag hade kunnat fortsätta liknelserna med Media och Bankkartellen, men det blir för långt.

 20. Det är enbart löjeväckande att påstå att man spionerar från en U-båt. De är överhuvud taget inte till för det och allra helst inte inne i en främmande lands skärgård, där minor sedan länge lagts ut.
  Vilket land och medborgare som hest har fri tillgång till kartor och sjökort över svenska vattendrag.
  Man undrar på vilket sätt U-båts-spioneri skulle gå till? Total idioti.
  Inte heller skickar man ryska spioner till Gotland med utlandsregistrerade skyltar på bilar, som idiotmedierna framfört (genom försvarsmakten). Spioner brukar man i så fall rekrytera från svensk försvarsmakt som tex initierade Officerare och andra med tillgång till hemligstämplat material. Inte heller har några ”spiondrönare” över svenska kärnkraftverk från främmande länder varit i farten. Och har det bekräftats så kan man vara säker på att det varit försvarsmakten själva som varit i farten enbart för att blåsa upp hatpropaganda bluffen mot ryssen.
  Hela den där mediala U-båtsbluffen har enbart iscensatts av USA och svenska officerare från början till slut. Tanken har hela tiden varit att rusta upp svenska försvarsmakten till USA och Natos behov och för det behövdes en skrämselkampanj utan motstycke i svensk historia och man lyckades dessutom förvränga folkopinionen med lögnpropaganda via media och på de vägen är det fortfarande.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here