”Det svenska ubåtskriget”: Om hur Sverige lät sig luras i det internationella maktspelet.

3
749
U-båtsjakt i Hårsfjärden. Bild från SvD.

Frågan om u-båtar i svenska farvatten har varit en återkommande, ej sällan het debattfråga i Sverige. Jag har bidragit något genom att publicera artiklar om detta. Se under “Relaterat”.

Idag diskuteras frågan av de två allra främsta experterna på denna fråga på ABF. Synd man är bortrest då!


 

Ingress av arrangörerna: 1980-talets Sverige präglades av ständiga ubåtsjakter mot en gäckande fiende. Inget annat land utsattes för dessa intrång. Tidigare hade flera stater opererat i vårt territorialhav, men på 80-talet uppträdde små ubåtar djupt inne i hamnar och marinbaser. ”För första gången sedan 1809 möter svenska soldater utländska soldater på svensk mark. Det visar hur allvarligt detta är”, sa oppositionsledaren Ulf Adelsohn.

Idag vet vi att US Navy hade ytterst hemliga hydrofoner i svenska vatten, som följde rörelserna till alla sovjetiska ubåtar. De gjorde inga djupa intrång, sa amerikanerna. Hydrofonerna underhölls av små ubåtar, som togs in till Östersjön på ombyggda handelsfartyg. På 80-talet, när amerikaner och britter såg på svensk utrikespolitik som oacceptabel, lät de dessa ubåtar visa upp sig för fiskare och seglare.

Hysterin spred sig. Diplomater, journalister och forskare talade om ”ryssen”. Regeringen protesterade mot Moskva i skarpa ordalag. På tre år blev Sverige till ett annat land. Regeringen tvingades till reträtt. Välkommen.

MedverkandeOla Tunander (Research Professor Emeritus vid Fredsforskningsinstitutet i Oslo, PRIO) presenterar sin nya bok Det svenska ubåtskriget (Medströms Förlag, 2019. https://www.medstromsbokforlag.com/aktuellt )
Tunander var forskare vid PRIO 1987-2017 och har skrivit flera böcker om utrikes- och säkerhetspolitik, inte minst böcker om marinstrategi och ubåtsoperationer.
Han var civil expert i den svenska Ubåtsutredningen 2001.

Mathias Mossberg, ambassadör och Sovjetansvarig i det svenska utrikesdepartementet samt dess chef för ”policy planning”. Han var huvudsekreterare i den svenska Ubåtsutredningen 2001 och även huvudsekreterare i den Säkerhetspolitiska utredningen 2002. Han var vicepresident vid EastWest Institute i New York.

Samtalsledare
Anders Björnsson, svensk historiker och journalist och tidigare Samtidsredaktör vid Svenska Dagbladet och redaktör för Baltic World.

Lokal: Palmesalen, plan 1
Observera att föreläsningssal kan ändras vid behov. Uppdaterad information om föreläsningssal finns alltid på skärmarna i ABF-husets entré. Välkommen.


Artiklar i frågan som publicerats på mina bloggar.

Varför ska USA öva ubåtsjakt på svenskt vatten?
Ännu en (rysk) ubåt?
Ryska hotet förblir ett påhitt.
Ubåtshotet – Den djupa staten på grunt vatten. SvT vägrar informera!

3 COMMENTS

 1. Datum 28/1
  Tid 18:00
  Arrangör ABF Stockholm och Medströms bokförlag
  Plats ABF-huset, Sveavägen 41
  Pris 90:- (Ord. pris)
  70:- senior, arbetssökande och studerande

 2. Det var väl så att Bilds karriär började med en massa falska anklagelser gentemot Sovjet.Har för mig att Ryssland gjorde en egen undersökning.Denna bekräftade,enligt Gorbatjov eller Jeltsin,att det inte var deras ubåtar och jag tror att det är sant.Denna propagandarädsla är irrationell när man jämför USA:s ständiga övergrepp och mördande av civilbefolkningar.Ryssland sitter relativt stilla och sköter sitt medan väst pekar med hela handen:Mot moskoviten med falsk propaganda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here