Varför ska USA öva ubåtsjakt på svenskt vatten?

13
1720
Ubåtsjakt i Hårsfjärden. Bild från Svenska Dagbladet.

Denna fråga diskuteras och besvaras i en artikel av Utgivarna på Alliansfriheten.se. USA skall inte öva ubåtsjakt i skärgården.

Artikeln avslutas ”Nu är USA:s marin inbjuden att delta i ubåtsjaktövningar just i södra skärgården som under alla år varit mest utsatt för kränkningar och som är den viktiga inkörsporten till Stockholm. Det kan inte vara i vårt intresse som alliansfritt land att släppa en stormakt in i vårt mest känsliga territorialvatten och visa upp vilken kapacitet vi har (och inte har) i marinen och var möjligheter och begränsningar finns för en kränkande makt som använder ubåtar mot oss eller vill använda våra vatten för att med ubåtar positionera sig i dueller med andra stormakter.”.

Men varför det då? Läs artikeln och få en förklaring!

Relaterat.
Ännu en rysk ubåt.

Föregående artikelDet ”amerikanska partiet” i EU-parlamentet.
Nästa artikelTerroristernas stöttepelare USA terroristklassar Irans anti-terroristarmé. Hör ni vad Wallström, Löfvén och Hultqvist säger?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

13 KOMMENTARER

 1. Hela UD är ju i främmande makts händer. Accepterat är detta av alla partier nu finns ingen i tex Vänsterpartiet som protesterar mot detta.

 2. Man kan undra vad man övar mot?
  Natos ubåtar kan det ju knappast handla om då dom redan verkar ha fri tillgång till vår skärgård och Ryssland har bara två ubåtar i Östersjön, två Kilo klass ubåtar, drygt 70 meter långa och 18 meter höga räknat från köl till torntak.
  Naturligtvis är det helt osannolikt att en dylik ubåt skulle försöka sig på att tränga in i vår skärgård där den bara kan gå i farlederna utan att gå upp i övervattensläge.
  Misstänker att ubåtsövningen är ett sätt för att sprida rädsla i landet, en övning som påstås vara viktig för vår säkerhet när det i verkligheten är precis tvärtom.

 3. Därför at de ryska ubåtarna tänker försöka använda svensk skärgård som gömställe i kampen mot Nato, och Sverige klarar inte av att hålla rent själva, efter alla gånger försvaret har halverats. Sverige är allierat med USA och västeuropa mot Ryssland. Sverige är en del av väst, och inte neutralt.

 4. Ja, se dessa patrioter som gärna ser utländska trupper, ubåtar och stridsflyg på svensk mark. Det troliga är väl att vi vid en konflikt invaderas av Academi? och andra privatiserade namnbytande (typ Is) organisationer kopplade till den kristna högern i USA. Men vi är väl sedan länge förmål för den kristna USA-högerns omsorger?

  ”Academi (tidigare Xe, Blackwater Worldwide samt Blackwater USA) är ett amerikanskt säkerhetsföretag/militärföretag som startades 1997, och har sitt högkvarter i . I december 2011 bytte man namn till Academi. Företaget har uppträtt i ett 30-tal olika namn vid federala upphandlingar efter Irakkriget. Under 2014 utfördes en företagssammanslagning med den forna konkurrenten Triple Canopy. Det nya bolagets namn är Constellis Group.”
  ”Under 2006 startade bolaget sitt dotterbolag Greystone Inc med säte på Bermuda. Företagets VD Chris Burgess och dess ägare Eric Prince är bekanta sedan deras tid som soldater inom Navy SEAL. Greystone har registrerat sig som leverantör till FN inom områdena träning, bemanning samt logistik.”
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Academi

 5. Vår kollega var en av befälhavarna på Vertol i Hårsfjärden. Han berättade att varje gång man fick kontakt nekades besättningen verkanseld. De få gånger man fyrade av en torped for de iväg åt helt fel håll.
  Han var helt övertygad om att det inte var några Ryssar man jagade.

 6. USA har exakt samma intresse av svensk skärgård som Ryssland. Av spegelvänt skäl. Man kan gömma sig in en sänka vid Lidö eller Utö eller vilken kobbe som helst och sen dyka upp någon minut och skjuta en målstyrd missil som halverar fiendens flotta i en enda smäll.

 7. bästa kim , vad skulle putin med 10 miljoner gnällspikar till rysslands naturtillgångar är 1000 gånger större än sveriges, ryssarna är nog glada att slippa alla svenska messersmittar

 8. Bäste Ervin, läs innantill.

  När man tittar på bilden, slås man av ett tredje skäl, vid sidan av stormakternas nytta av den svenska skärgården i kampen mot varann. Vertolhelikoptrarna såldes illa kvickt, så fort beslutet att vi skulle ha nya dyra helikoptrar tagits. De nya är mycket snabbare och skjuter Hellfiremissiler och allt möjligt, men till ubåtsjakt är de inte så bra. Vi har alltså gjort oss av med ubåtsjakten, och då måste USA klara det åt oss också ?

 9. trams kim, usa bestämmer i lättland estland litauen norge polen ungern rumänien tyskland som hoppar när usa säger hoppa och alla har närhet till ryssland usa vill ha trupper i sverige finland oxå som som språngbräda for att anfalla ryssland, ryssland har ingen nytta av dessa länder, det putin behöver är inte land vilket dom har i överflöd, det putin behöver är större befolkning , jag tvivlar på att svenskar platsar som arbetare i detta tuffa land, bäste kim tänk

 10. Läs innantill, Ervin. Det blir enklare om du svarar på vad jag skriver, ditt eget hittepå adresserar inte de geografiska och militärteknologiska realiteterna. Sveriges skärgård är användbar, vi har bara skuggan av ett försvar mot främmande ubåtar. De främmande ubåtarna är rädda för varandra, inte oss. Vi har varken pengar eller lust att köpa oss ett försvar, vi hade inte ens lust att behålla de gamla helikoptrarna. Bägge sidor vet allt de behöver om svenskt försvar. De enda som vill stoppa huvudet i sanden är svenskarna.

  • Och på vilkas inrådan avskaffade Sverige sitt försvar? Svaret på det är USA som ville ha kanonmat till alla sina krigsprojekt i Mellanöstern och Afrika. Därav alla Natobrigader från Sverige som utarmat resten av försvaret. ”Die dumme Schweden” får en helt ny innebörd!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here