Det ”amerikanska partiet” i EU-parlamentet.

9
1381

Detta är en artikel av Jan-Erik Gustafsson, som i många år varit ordförande i Folkrörelsen Nej till EU och är en av landets allra främsta experter. Uppskattar att få publicera den.

 


Det ”amerikanska partiet” i EU-parlamentet.

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet, och utrikes-och säkerhetspolitiken lär inte vara en fråga som de dominerande partierna vill prata alltför högt om i själva valkampanjen. Särskilt inte då om EUs alltmer morbida förhållande till Ryssland.

”Ryssland kan inte längre ses som en strategisk partner, och EU måste var berett att påtvinga ytterligare sanktioner om det fortsätter att våldföra sig på internationell rätt”

Detta sägs i en resolution som EU-parlamentet antog den 12 mars med röstsiffrorna 402 för, 163 emot och 89 avstod. Resolutionen (2018/2158(INI)), som presenterades av den lettiska parlamentarikern Sandra Kalniete, förnekar framförallt legitimiteten av presidentvalen i Ryssland, och kvalificerar dem som ”icke-demokratiska”, och därmed framställer president Putin som en som tagit makten utan folkligt stöd.

Kaniete anklagade Ryssland inte bara för ”våld mot Ukrainas och Georgiens territoriella integritet”, men också för ”interventionen” i Syrien och inblandningen i länder som Libyen, och i Europa för ”inblandning syftande till att påverka val och öka spänningar”. Hon anklagade även Ryssland för ”brott mot överenskommelser för kontroll av vapen”, och ger Ryssland ansvaret för att ha begravt INF-avtalet om begränsning av kärnvapenbestyckade medeldistansmissiler. Dessutom anklagade hon Ryssland för ”kraftigt våld mot mänskliga rättigheter i Ryssland, inklusive tortyr och extra-juridiska avrättningar” samt ”lönnmord utförda av ryska underrättelseagenter med hjälp av kemiska vapen på europeisk mark”.

Efter dessa och mängd andra anklagelser och påståenden uttalade sig EU-parlamentet för att Nord-Stream 2 – gasledningen i Östersjön som skall fördubbla gastillförseln från Ryssland till Tyskland – ”ökar Europas beroende av rysk gas, hotar EUs inre marknad och är inte förenlig med EUs energipolitik eller dess strategiska intressen och därför måste den stoppas”.

EU-parlamentets resolution är en rättrogen upprepning inte bara i innehåll utan även i ord av anklagelser som USA och NATO framför mot Ryssland och ett papegojliknande krav på EUs medlemsländer skall blockera rysk gas till förmån för leveranser av amerikanska oljebolag.

Till detta kan läggas att en talesperson från Pentagon till CNN sagt att USA är i startgroparna för att testa markbaserade ballistiska missiler (förbjudna enligt INF-avtalet som USA begravt) för försvar av Europa, vilket på nytt höjer risken för en kärnvapenkonflikt i Europa.

Hur ställde sig då de avgående svenska EU-parlamentarikerna till resolutionen? Ingen svensk ledamot röstade nej till resolutionen! Det visar sig att samtliga ledamöter utom fyra röstade för denna morbida resolution. Max Andersson var inte närvarande. Peter Lundgren röstade inte. Soraya Post avstod. Malin Björk avstod och agerade därmed emot den stora majoriteten i hennes grupp som röstade emot resolutionen.

Resultatet av röstningen bekräftar att den transatlantiska länken eller det ”amerikanska partiet” över partigrupperna i parlamentet fortfarande är dominerande för att EU skall driva en politik enligt USAs och NATOs strategiska intressen. Vilken inställning ar de nya kandidaterna till Ryssland i EU-valet?

Relaterat.
Om valen i USA och Ryssland.
USA och Ukraina vill stoppa TurkStream och Nord Stream 2. Ingen fri konkurrens här inte!
USA lämnar INF sedan väst-länder motsatt sig i FN att INF-avtalet behålls – ökad risk för kärnvapenkrig.
Väst-länder motsätter sig i FN att INF-avtalet behålls – ökar risken för kärnvapenkrig.

Föregående artikelVästs propagandalögner mot Syrien!
Nästa artikelVarför ska USA öva ubåtsjakt på svenskt vatten?
Jan-Erik Gustafsson
Jan-Erik Gustafsson, Styrelsemedlem och tidigare under många år ordförande i Folkrörelsen Nej till EU.

9 KOMMENTARER

 1. Det är hårresande uppgifter. Har alltid varit emot EU men så sakteliga försökt acceptera sakens läge. Det ÄR lättare att komma till rätta med klimathot o likn om man arbetar gemensamt mot det. Men innebär medlemskapet också att vi till varje pris i praktiken ska bryta mot våra neutralitet är EU inte värt det. Det är motsatsen till den fred som en gång sades vara anledningen till att gå med när EU bygger konflikt istället för fred och då måste vi gå ur alt förändra vårt förhållningssätt inom EU.

 2. Tyvärr minns jag inte var (man läser ju ibland så kaotiskt), men igår såg jag en kommentar om att de som ville bevara svensk neutralitet är ”nostalgiker”. Att vara för USA:s linje, att vara mot normalt diplomatiskt beteende, för konfrontationspolitik, för upprustningar måste då vara modernt. Arma Sverige, Du dras mer och mer med mot den kanske sista globala maktkampen! Men Kaolina, de långt flesta människor jag har runt mig ser inte att ”Det är hårresande uppgifter” hur är det runt Dig Kaolina?

 3. Som i allt tidigare kan jag inte se varför Ryssland blivit en icke fråga även för de svenska politiska partier som försöker få en plats vid köttgrytorna.

 4. Det är rimligt att betrakta EU som NATO;s politiska gren och tillsammans är dom mitt uppe i förberedelsearbetet för det tredje världskriget. Och vänsterpartiet lallar med. Man kräks!
  Bojkotta det jävla EU-valet!!

 5. ”Bojkotta det jävla EU-valet!!”

  Nej du. Inte den här gången. Nu tycker jag mig se en möjlighet att förändra EU. Politiskt genom EU-parlamentet. Av medierna har jag förstått att den liberala majoriteten börjar bli rädda för folkmakten. Demografiska förändringar har förändrat läget i opinionen. Planerna för globaliseringen har stött på patrull.

  • ”Nu tycker jag mig se en möjlighet att förändra EU. Politiskt genom EU-parlamentet.”

   Bättre ta reda på FAKTA!!
   Lagstiftningsförfarandet kan i regel inledas endast på initiativ av Europeiska kommissionen. Olika lagstiftningsförfaranden tillämpas beroende på lagförslagets rättsliga grund i fördragen.
   Europaparlamentets inflytande är samtidigt mycket begränsat.

 6. Det italienska kommunistpartiet kommer även – precis som Sveriges Kommunistiska parti – att delta i EU-valet. De stora borgerliga partierna i Italien (t ex det regerande höger populistiska partiet) försöker stoppa de mindre och ofta EU-fientliga partierna från att delta och komma in i parlamentet. Ännu en anledning för oss socialister/kommunister att delta i EU-valet.

  http://www.idcommunism.com/2019/04/partito-comunista-presente-communist-party-italy-will-participate-in-european-elections.html

  • Sedan när blev högerpopulistiska partier borgerliga?

   Tvärtom är det ju så att de här högerpopulistiska partierna betraktas bland de värsta fienderna för borgerligheten. Det har ju till och med gått så långt att borgerligheten börjat söka sig till vänstern för att stoppa de högerpopulistiska partierna. Det här syns ju hur tydligt som helst i den nuvarande svenska regeringen där även borgerliga partier som Centern och Liberalerna ingår i regeringssamarbetet. Den ’ickesocialistiska’ sidan av den svenska politiken ligger för närvarande i spillror och ur det här kaoset försöker nu partiet Sverigedemokraterna bygga ett konservativt block som kan balansera mot den nu regerande och breda vänsterliberala mittenpolitiken. Det möts dock av svårigheter då de kvarvarande borgerliga partierna inte är beredda på grund av sin ännu kvarsittande liberala inre struktur. Men tiden kan möjligen arbeta för en förändring vilken senaste SOM undersökning om väljarnas sympatier tydligt visar.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here