Jakartametoden

3
2264

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan och idag” återpubliceras denna artikel, lika aktuell som alltid efter 1965.

På bilden ses general Suharto.

Ingress: Detta är en väldigt informativ och levande bok om ett fruktansvärt massmord 1965. Med mycket omfattande dokumentation och intervjuer med överlevande Av någon miljon människor i Indonesien. Utfört av indonesisk militär under ledning av general Suharto och med starkt stöd av USA. Ett av USA:s många stöd till statskupper i demokratier. Se längre ned

Det uppmärksammades föga i Väst 1965, men har då och då ändå nämnts eller lyfts fram.

Boken har skrivits av Vincent Bevins, en amerikansk författare som tidigare arbetat för Financial Times och som varit utrikeskorrespondent för Los Angeles Times.

Nedan bokförlaget Karnevals presentation, följt av en liten förteckning av USA-stödda eller av USA genomförda statskupper i demokratier.

________________________________________________________________

Jakartametoden

Åren efter andra världskriget slöt sig många tidigare koloni­­se­­rade länder samman för att staka ut en politisk kurs som var ­­obero­ende både till det kapitalistiska väst och det kommunistiska öst.

I centrum för denna rörelse stod Indonesien som 1955 var värd för en afroasiatisk konferens, Bandungkonferensen, vars ­deltagarländer ­representerade över halva jordens befolkning. En social och ekono­misk utveckling utanför de två super­mak­ter­nas, Förenta staternas och Sovjetunionens, hägn såg ut att vara möjlig.

Men i mitten på 1960-talet förändrades situationen. Den indonesiska militären med general Suharto i spetsen tog makten i Jakarta och mördade en miljon civila med hjälp av CIA. Därefter blev landet en lojal ­partner till USA.

Denna geopolitiskt motiverade metod för regim­­skifte kom att kallas »Jakartametoden« och skulle under de ­föl­jande årtiondena praktiseras med stor framgång även på andra håll i världen. I boken Jakarta­metoden berättar den ­ameri­kanske reportern Vincent Bevins den idag del­vis bortglömda historien om det världsompännande och systematiska massvåld som i hög grad bidrog till att USA kunde gå segrande ur det kalla kriget.

Boken bygger på lit­teratur och arkivmaterial på fyra språk engelska, indone­siska, portugisiska och spanska och på intervjuer med ögonvittnen till hur »Jakarta­metoden« tillämpades, inte bara i ­Indonesien utan också i Argentina, Brasilien, Chile, Guatemala, ­Syd­korea, Vietnam och Östtimor.

Vincent Bevins är en amerikansk ­journalist och författare. Han har tidigare arbetat på Financial Times i London och som korrespondent för Los Angeles Times i Brasilien och Washington Post i Sydostasien. Han har publicerat artiklar i bland annat Economist, Foreign Policy, Guardian, New York Review of Books och New York Times.

Massvåldet som formade vår värld

Under åren 1945-90 uppstod ett löst nätverk av USA-stödda antikommunistiska utrotnings­program som utförde massmord i minst 23 länder. Programmen bör ses som sammanlänkade och som en viktig del av Förenta staternas seger i kalla kriget.

De som utförde målmedvetna avrättningar av dissidenter och obeväpnade civila lärde sig av varandra. De antog metoder som hade utvecklats i andra länder. Ibland uppkallade de till och med sina program efter program som de försökte efterlikna. Jag fann bevis som indirekt kopplade metaforen ”Jakarta”, till minst elva länder.

Och även om några av dessa program var missriktade eliminerade de verkliga motståndare till det globala projekt som leddes av USA. ­Indonesien är det viktigaste ­exemplet. Utan massmordet på kommunistpartiets medlemmar skulle landet aldrig ha gått från Sukarno till Suharto.

Även i länder där regeringens öde inte stod på spel fungerade massmord som effektiv terror, både inom länderna och i ­omgivande regioner, där de signalerade vad som kunde hända dem som satte sig till motvärn.

Vincent Bevins skriver ”Jag vill påstå att detta lösa nätverk av utrotningsprogram, organiserade och motiverade av antikommunistiska principer, var en så viktig del av USA:s seger att våldet i grunden formade den värld vi lever i idag.”

SAGT OM DEN ENGELSKSPRÅKIGA UTGÅVAN (Urval)

”En av de hittills bästa, mest informativa och mest belysande skildringarna av hur CIA har format USA:s roll i världen.” Glenn Greenwald

”Om Indonesien 1965 ses som en ’seger’ för regimskiftesanhängarna, så är idén om regimskifte helt bankrutt och bör aldrig praktiseras igen.” American Conservative

”En fängslande historia om det kalla kriget sedd genom det globala antikommunistiska ­vål­dets lins.” New Statesman

”En fascinerande och oroande redogörelse.” Financial Times

”En utomordentlig bok … Bevins blandar intervjuer med akademiska källor, tidigare hemliga CIA-rapporter med tilltänkta revolutionärers krossade drömmar, och åstadkommer ett välresearchat och stramt arbete som ibland är extremt provokativt, både politiskt och känslomässigt.” London School of Economics Review of Books

”Utmärkt … bygger på en historia som de flesta amerikaner aldrig har lärt sig eller hellre skulle vilja glömma.” Washington Post

”En redogörelse för hur det USA-stödda blodbadet i Indonesien inspirerade andra länder att utöva ett mordisk förtryck av sina egna vänsterrörelser. Genom att fokusera på Indonesien, och andra länder som inte var allierade till vare sig USA eller Sovjet­unionen, går han bortom det kalla krigets traditionella historieskrivning om kapprustning och intriger.” Foreign Policy

”En oumbärlig bok för alla som är intresserade av tredje världen under kalla kriget och av kopplingarna mellan olika operationer av den antikommunistiska internationalen ett ämne vars betydelse jag tror bara kommer att öka. Det kan i själva verket komma att visa sig att de avgörande globala förändringarna inte var de som vi för närvarande ser som sådana (som Berlinmurens fall), utan snarare de som inträffade i länder som Kina, Indien, Vietnam, Indonesien och Brasilien.” Branco Milanovic, författare till Brave New Europe

_____________________________________________________________________

Urval av USA-stödda statskupper i demokratier.

– 1953 Mossadeq, Iran

– 1954 Arbenz, Guatemala

– 1960  Lumumba, Kongo

– 1964 Brasilien

-1965 Dominikanska republiken

– 1965 Sukarno i Indonesien

– 1973 Allende, Chile

– 1970 Sihanouk i Kambodja

– 1983 USA, Bishopregeringen, Grenada

– 2002-2019 Olika statskuppsförsök i Venezuela mot presidenterna Chavez och Maduro

– 2014 Haiti.

–  2009 Zelaya, Honduras

– 2013 Morsi,  Egypten

– 2014 Ukraina

-2019 Bolivia

– 2021 Belarus?

Läs gärna Kajsa Ekis Ekmans recension i ETC.

Föregående artikelUSA skickar klusterbomber som en del av ett nytt vapenpaket på 300 miljoner dollar
Nästa artikelVarför det mesta som berättas är en lögn. Varför Sverige och Finland måste gå med i Nato
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

3 KOMMENTARER

  1. Norsk tv har gjort ett program där man låter de som utförde mördandet berätta om hur det gick till. Programmet har visats i svensk tv.

  2. Jag har läst att det var CIA som skickade över en lista till Suhartos regim med tusentals namn på påstådda och faktiska kommunister med en önskan om att dessa skulle dödas. Vilket Suhartos regim gjorde med stor flit.

    Under Suhartos sista år som diktator lyssnade jag väldigt uppmärksamt på Sveriges Radio för att höra ur de definierade honom när han kom på tal. Aldrig någonsin hörde jag honom kallas diktator eller något annat nedsättande.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here