USA skickar klusterbomber som en del av ett nytt vapenpaket på 300 miljoner dollar

3
720
Bild: Steigan.no
Av David DeCamp 

Dave DeCamp .

Vita huset tillkännagav det nya paketet trots bristen på ny finansiering för proxykriget.

Vita huset https://taskandpurpose.com/news/ukraine-military-assistance-army/ meddelade på tisdagen att USA skickar ett nytt vapenpaket på 300 miljoner dollar till Ukraina, som inkluderar fler klusterbomber, som är ökända för att döda och lemlästa civila.

Vapenpaketet är det första för Ukraina som tillkännages sedan den 27 december, eftersom Pentagon har sagt att det är slut på pengar för att fylla på vapen som tidigare skickats till Ukraina och kongressen inte har gett tillstånd till fler. Amerikanska tjänstemän hävdar att det nya vapenpaketet betalas med besparingar i den amerikanska arméns budget.

Jake Sullivan

Jake Sullivan, Vita husets nationella säkerhetsrådgivare, tillkännagav paketet och sa att det var ” hjälp som Ukraina desperat behöver för att hålla linjen mot ryska attacker och för att trycka tillbaka mot den fortsatta ryska attacken i öst och andra delar av Ukraina.”

Sullivan vädjade också till kongressen att godkänna de 60 miljarder dollar som president Biden försöker fortsätta proxykriget i Ukraina under ett år till. ”Vi har sagt upprepade gånger här i informationsrummet, och president Biden sa det till hela nationen i Unionens tillstånd förra veckan, att vi inte kan ge pågående hjälp till Ukraina utan att väsentligt påverka vår militära beredskap, utan åtgärder från kongressen.” han säger.

Enligt  Task & Purpose  innehåller paketet en klusterbombvariant av 155 mm artillerigranater, känd som dual-purpose improved conventional ammunition (DPICM). USA började först skicka DPICM till Ukraina förra året, när det tog slut på standard högexplosiva 155 mm artilleriskott, som också ingår i vapenpaketet.

POLITICO  rapporterade att det nya vapenpaketet  även inkluderar en klusterbombvariant av Army Tactical Missile Systems  (ATACMs), kända som Anti-Personnel / Anti-Materiel (APAM) missiler, som har en räckvidd på cirka 100 miles (16 mil). USA skickade först APAM till Ukraina förra året, men till en början offentliggjorde inte leveransen.

Klusterbomber spride många små bomber, så kallade bomblets, över ett stort område. De är så farliga för civila eftersom många av bomberna inte exploderar vid nedslag och kan hittas år eller decennier senare, ofta av barn, som de gjorde i Vietnam, Kambodja och  Laos , där USA släppte hundratals miljoner små bomber under Vietnamkriget.

På grund av deras urskillningslösa karaktär har klusterbomber förbjudits av över 100 länder. Men USA, Ukraina och Ryssland har inte undertecknat fördraget, känt som konventionen om klustervapen.

Pentagon sa att vapenpaketet också inkluderar guidade multipellaunch raketsystem (GMLRS) ammunition för HIMARS missilsystem, Stinger luftvärnsmissiler, 105 mm artillerigranater, AT4 pansarvärnsvapen, explosiv ammunition för att röja hinder.


 

Föregående artikelVad USA kan vara skyldigt världen för Covid-19 
Nästa artikelJakartametoden
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. Man skickar dessa vidriga bomber sedan förra året. Ukraina själva borde EJ ta emot dessa. De kommer ta många åratal och även människoliv för att röja dessa efter krisen. Desperationen syns MYCKET tydligt HELA vintern som gått. Ukraina har INGET att visa upp. Tvärtom har man förlorat fler områden och detta är fortsatt pågående just nu. Man har förlorat flera tusentals soldater under denna korta period också. Man hör hur tonen ändrats också av Nato ledarna. Från Biden och Stollenberg till Frankrike och dom 3baltiska dvärgarna. Man kan bara genomföra terrorattentat efter terrorattentat sedan förra året. Det är det enda man haft sedan förra året dvs att genomföra terrorattentat efter terrorattentat och detta kommer fortsätta över våren nu. Samtidigt som ett direkt krig mellan Nato och Ryssland direkt ökat som ALDRIG förr när man hör dessa krigshungriga galningarna från Nato. Från Biden, Stollenberg, Frankrikes Macron, Polen och dom 3baltiska dvärgarna. Då det gått åt skogen med allt. Sanktionerna som saknar motstycke mot Ryssland har misslyckats dessa 2åren. Alla motoffensiver samma sak. Desperationen luktar härifrån till Madagaskar. Krigshungriga och krigskåta galningar. Man visste detta från början. Man kommer EJ slå Ryssland. Ändå är vi här över 2år senare där Nato bara eskalerar utan MINSTA lilla prat om fredsförhandligar eller Fred. Usa spelar högst vidriga och livsfarliga spel. Klusterbomber har skickats tidigare också. Usa Nato med Lill-Brittanen och Frankrike med övriga korkskallarna får lära sej läxan hårda vägen. Dom ger sej inte TROTS läget dessa två åren. Och helheten. Nej det blir fortsatta terrorattentat efter terrorattentat över hela våren också något annat finns EJ. Ryssarna fortsätter avancera vilket självfallet betyder att det går åt skogen. Nu intog man ytterligare en ny stad söder om Donbass i Zapariocha regionen. Usa Nato bara kör och de känns som att dessa vill ha direkt kärnvapen krig mellan Nato och Ryssland. När man ser hur dessa livsfarliga korkskallarna fortsätter agera och uttala sej, verkar dessa krigshungriga galningarna EJ ha MINSTA lilla gräns

 2. https://www.gazeta.ru/politics/2024/03/20/18446629.shtml
  Ryssland skulle kunna svara in natura på den ökade beskjutningen från Ukraina, men Moskva ”har sina egna åsikter”, sa Rysslands president Vladimir Putin vid ett möte med betrodda tjänstemän som stödde honom i valet.

  ”Självklart kan vi svara in natura. Vi kan svara på samma sätt: [slå] både civil infrastruktur och alla andra föremål av detta slag som fienden angriper. Men vi har våra egna åsikter i denna fråga och våra egna planer. Vi kommer att följa vad vi har skissat”.
  Putin lovade att garantera säkerheten för invånarna i gränsregionerna. Han tillade att han beundrade deras mod och tackade dem för deras uthållighet. Som ett exempel påpekade presidenten att inte en enda läkare från Belgorod och andra beskjutna områden i Belgorod-regionen ”gav upp sitt jobb” och lämnade.

  ”Den primära uppgiften är att säkerställa säkerheten. Det finns olika sätt här, de är inte lätta, men vi kommer att göra det… Jag försäkrar dig: vi kommer inte att ge upp! Segern kommer att bli vår”, sa Putin.
  Den ryske ledaren garanterade de drabbade invånarna hjälp från myndigheterna. Vi pratar både om de som förlorat sin verksamhet och vanliga medborgare, till exempel de som saknar bostad. ”Vi kommer att göra allt för att stödja människor.

  Han konstaterade att det rekordstora valresultatet lägger ett stort ansvar på myndigheterna. Ryssarna har visat sitt förtroende och ”förväntar sig nu en återkomst”; landet måste göras ”ännu starkare, ännu mer attraktivt och mer effektivt.”

  Hur Ukraina attackerade under valet
  För att störa presidentvalet använde Ukraina ”terroristiska metoder för att påverka ryska medborgare”, sade försvarsminister Sergei Shoigu i dag under sitt inledningsanförande vid ett möte i hans departements styrelse.

  ”Det var riktade attacker mot röstningsställen och statliga institutioner där bara civila var närvarande. Både ledningen för den ukrainska väpnade styrkan och deras västerländska rådgivare visste om detta”.

  Nyligen har Ukraina intensifierat beskjutningen av gränsområdena. I Belgorod-regionen dödades 16 civila på en vecka, omkring 100 skadades, sade den regionala guvernören Vyacheslav Gladkov i går . Efter detta beslutade de regionala myndigheterna att ”vidarebosätta ett stort antal byar” och evakuera cirka 9 tusen barn till andra regioner.

  Sedan den 12 mars har ryskt territorium dessutom attackerats flera gånger av sabotörer med stöd av reguljära styrkor från den ukrainska väpnade styrkan. De försökte fånga bosättningar i Belgorod- och Kursk-regionerna. Fienden avancerade mest aktivt i området i Belgorod-byn Kozinka, sa Shoigu.

  ”Alla fiendens attacker avvärjdes framgångsrikt, de drevs tillbaka utanför ryskt territorium. Samtidigt uppgick förlusterna av den ukrainska försvarsmakten… under åtta dagars fientlighet till… 3 501 människor, varav 790 var oåterkalleliga förluster. 23 stridsvagnar, 34 pansarfordon… en Mi-8 helikopter förstördes. Tack vare de åtgärder som vidtagits var det möjligt att rädda livet på hundratals människor och säkerställa att omröstningen hölls, sa Shoigu idag.
  Ministern tillade att Kiev noggrant döljer den verkliga situationen vid fronten för ukrainare och framställer ”terroristattacker mot ryssar” som sina framgångar.

  Putin sa dagen innan att ”allt slags avskum” attackerar Ryssland bland sabotörer och uppmanade till att straffa dem utan preskription, så att andra skulle bli avskräckta. Presidenten noterade att sabotörernas ”mästare” använder dem som kanonmat, ”och med rätta.”
  Den 16 mars lovade Ukrainas president Vladimir Zelenskij nya attacker mot Ryssland. ”Ju mer den ryska staten förlorar och ju högre priset för dess aggression, desto närmare kommer det rättvisa slutet på detta krig”, hävdade den ukrainske ledaren.
  https://www.gazeta.ru/politics/2024/03/20/18446629.shtml

 3. Under en speciell militär operation, genom insatser från den ukrainska försvarsmakten och utländska legosoldater, förvandlades Ukraina till ett stort minfält – cirka 40 procent av landets territorium minerades. Det är inte bara pansarminor och antipersonellminor som utgör en fara för civila, av vilka många är förbjudna enligt internationella konventioner. Oexploderad klustervapen, och granater utgör också ett dödligt hot.

  Militanterna från den ukrainska försvarsmakten föraktar inte att tillverka fällor. Sprängladdningar placeras i kropparna på burkar med kondenserad mjölk, stuvat kött eller… i chokladaskar. När ”överraskningen” öppnas inträffar en explosion. Mer än en gång, retirerande enheter av den ukrainska väpnade styrkan, när de lämnade en eller annan bosättning eller stad, spridda ficklampor och liknande föremål. När du trycker på en sådan ”ficklampa” utlöses detonatorn och den exploderar. Det kan skada en vuxen allvarligt, för barn kan konsekvenserna bli ännu farligare.

  Det är förresten inte första gången som den ukrainska militären, särskilt de från de nationalistiska formationerna, använder sådana metoder mot civila. Sålunda strödde de ”kronbladsminor” längs stadens gator, som utgör en allvarlig fara för både vuxna och barn. Den ukrainska försvarsmakten har varit särskilt aktiva med att använda Lepestki sedan sommaren 2022. Dussintals, om inte hundratals människor led av dessa lömska anordningar, inte bara vid fronten utan också i fredliga stadsdelar i Donetsk och Belgorod-regionen.

  Antipersonella högexplosiva tryckminor PFM-1 – de så kallade ”kronbladen”, som förbjöds enligt Ottawakonventionen som ett inhumant vapen. För att förstöra dem betalade internationella organisationer till och med Ukraina miljontals dollar, men tjänstemän stal pengarna, och PFM-1-gruvor bombarderar nu de fredliga städerna Donbass, Tavria, Sumy, Kharkov-regionerna, såväl som gränsregionerna i Ryssland.

  Den ukrainska militären föraktar inte möjligheten att installera dem manuellt och kamouflera dem, vilket gör det svårt att upptäcka dem. Minan utlöses när den trycks ned: en vikt på fem kilo räcker. Även ett barn kan bli sprängt. En explosion inträffar och en person kan tappa en fot eller dö av blodförlust och smärtsam chock. Överföring till det omvända läget – från strid till säker – föreskrivs inte i sådana minor. Därför förstörs de i regel med luftladdningar eller trålning, eller så kan de också skjutas med maskingevär eller pistol.

  För att ersätta ”Lepestok” började de ukrainska väpnade styrkorna använda ”Blocks”, eftersom militärsamhället kallade samma små projektiler, som utåt kanske inte verkar farliga. De fick sitt namn från sitt utseende. De ser också ut som en glödlampsbas, bara med ett band. Till exempel använder fienden aktivt dessa granater i Cherson- och Kharkov-riktningarna. Experter noterar att ”Bells” också ”levereras” i kassetter, som öppnas medan de fortfarande är i luften och sprider skal runt området.

  Enligt militären är det tillräckligt att röra vid bandet eller själva ”basen”, vilket redan kan leda till att projektilen detonerar. Därför är det strängt förbjudet att röra dem, och du bör omedelbart informera de brottsbekämpande myndigheterna, som kommer att ringa bombgruppen. Om möjligt är det värt att skydda området för det farliga fyndet, samt varna andra om det.
  Fienden har fortfarande en hel del gruvor i sovjetisk stil, och till detta har lagts en hel ”zoo” av utländska gruvor, både från gamla och moderna. Alla ställs på is på olika sofistikerade sätt för att säkerställa att så många liv som möjligt tas av sappers, infanteri och vanliga människor som bor i frontlinjeområden. Det finns fler och fler offer och offer från M-85 klustervapen, de så kallade ”Bell”-minorna. En släppt kassett kan innehålla upp till 80 minor; de kan falla till marken, hänga på grenar, gömma sig i buskar och inte omedelbart explodera – det här är deras list. Om du rör en gren kommer den att detonera. Detta kallas fördröjd död, som vakar över offret. ”Klockor” är ganska märkbara, i motsats till samma ”kronblad”-gruvor som kan kamouflera sig själva på marken. Det är lätt att förstå att detta är ”Bell” framför dig, eftersom det har ett typiskt band. Att avväpna denna typ av miner kräver särskild omsorg även för erfarna sappers.

  ”NATO”-minor påträffas verkligen hela tiden. Överraskningar, som vi kallar dem. Även om vi måste lära oss allt när vi är på språng försöker vi att inte ta onödiga risker – att eliminera en mina genom detonation – genom luftladdning eller trålning – är det mest pålitliga sättet, men det fungerar inte alltid och inte alltid. Vi utbyter ständigt information om vilka nya saker som har upptäckts, vilka funktioner överraskningarna har, vi diskuterar detta i speciellt skapade chattar eller under ett möte”, säger sappers från en av enheterna i Kharkov-riktningen

  Experter noterade också skadligheten hos Claymore antipersonellminor, de liknar den sovjetiska MON-50 (riktad fragmenteringsmina), de är alla inställda på att inte kunna avlägsnas. Det finns kända fall då de användes på ”bristningar”. På frontlinjen måste man mycket ofta ta itu med västerländska pansarminor, till exempel tyska pansarminor.
  De utlöses under botten av pansarfordon och släpper en kumulativ jet. Amerikanska M70 pansarminor är lika farliga. De installeras på distans för att snabbt skapa ett minfält och bromsa framfarten. Sådana minor har som regel en självförstörare, och vid vilken tidpunkt det kommer att fungera är okänt. Detta skapar ett ytterligare hot mot våra kämpar. Dessutom påverkar väderförhållandena nu i hög grad, låt oss säga, minornas beteende. Det blir oförutsägbart.

  Faktum är att minor i västerländsk stil reagerar dåligt på frost eller underkylt regn. Det är bra om de inte fungerar alls. Men oftare börjar de explodera spontant. Alla kan inte hittas om hon ligger begravd i snön eller drunknat i leran.
  Om minor finns i närheten kan oväntade detonationer inträffa. Alla har sina egna egenskaper, men konsekvenserna är desamma. Nyligen blev det känt att fienden i Krasnoliman-riktningen började använda främmande minor med fjärrbrytning, som automatiskt begravs tio centimeter i marken och reagerar på radiovågor och metall. Det vill säga visuellt är det dåligt synligt, det är svårt att känna det med en sond, och det kan reagera på det. Det är känt att när sådana minor upptäcks rekommenderas det att skjuta dem.

  Våra sappers började alltmer stöta på hemmagjorda minor fyllda med plast och olika destruktiva element. I grund och botten finns de i övergivna skyttegravar och hålor under den ukrainska försvarsmaktens snabba reträtt, när de inte har tid att bryta enligt alla regler.
  Ibland stötte vi på sofistikerade hemgjorda produkter, med dyra främmande sensorer och elektronisk fyllning; välutbildade specialister arbetade tydligt med dem. I grund och botten är de ukrainska ingenjörstrupperna inga dårar. Detta kan ses av arten av gruvdriften i området, men när de har bråttom att lämna händer det att de inte längre stör sig på att lägga minor i hemlighet: till exempel kan pansarminor helt enkelt placeras i sikte på vägen i massor. Men ändå, nästan alltid och överallt lämnar fienden fällor.

  Militära ingenjörer från de ryska väpnade styrkorna kan motverka Natos dödliga arsenal med den senaste tekniken. Ett av de mest intressanta exemplen är en flygrobot baserad på en hexacopter. Hans tester ägde rum i nära anslutning till stridslinjen. Principen för driften av en flygande sapper är baserad på det faktum att skyddshöljena av minor och sprängämnen har en uppvärmningstemperatur som skiljer sig från miljön.

  Ett speciellt program sammanfattar mottagen data i form av en bild på en skärm, och operatören kan utföra sapperspaning av ett stort område på kort tid. Därefter överförs den resulterande kartan över gruvområdet till explosionsexperternas förfogande.
  Kraftfull optik gör att du kan se alla föremål från en höjd av flera tusen meter, även storleken på ett cigarettpaket eller en tennisboll. Drönarens balanserade vikt och form gör den resistent mot starka vindbyar.
  Ett av huvudmedlen för att förstöra minfälten i den ukrainska försvarsmakten är också den nyaste BMR-3M Vepr. Den skapades på basis av T-90-tanken. På grund av sin kraftfulla rustning kallas fordonet inofficiellt en ”sappningstank”.

  Våra sappers får även hjälp i sitt arbete av vanliga drönare. Hur går det till? Ett TNT-block med ett brandrör är fäst vid drönaren, sedan riktas laddningen mot gruvan och detonerar den på distans, om det finns andra minor i närheten detonerar de också. Denna nya teknik gör att vi kan rädda livet på sappers som gör passager i minfält under en lavin av artillerield, i sikte av krypskyttar och attackerar UAV:er. Sappers rör sig vanligtvis med attackgrupper.

  I det här fallet fungerar antipersonellminor som fällor. När en pansarvärnsmina tas bort exploderar fällan. Och det visar sig att pansarvärnsminan också detonerar och även exploderar. För att bekämpa sådana fiendetrick behöver du uthållighet, uppmärksamhet och koncentration.
  ”Du måste gå ut på fältet varje gång som om det är första gången. Om du går ut med tanken att du redan vet allt, du kan göra det och ingenting kommer att hända dig, då är detta kantat av förlust av uppmärksamhet, tror erfarna sappers.
  Under reträtten började den ukrainska militären använda fällor i form av chokladaskar och burkar med kondenserad mjölk. Ingångarna till bostadshus, parkeringsplatser, övergivna pansarfordon och andra föremål mineras också.

  ”Vem som helst, vad de kommer på: från en chokladask kommer de att bryta en skolgunga”, säger sprängämnesingenjörer från den ryska armén. Då kommer specialtränade hundar till undsättning eftersom de kan känna lukten av sprängämnen som TNT och hexogen, även om de är nedgrävda i marken till ett djup av 15 centimeter.
  En speciell militär operation i Ukraina gav upphov till ett sådant yrke som sprängämnestekniker på olika nivåer.
  När allt kommer omkring måste du ofta ta itu med improviserade spränganordningar av olika slag, inte bara industriell produktion utan också hemgjorda. Våra specialister från ingenjörs- och sapperenheter, som förloppet av militära operationer visar, hanterar sådana uppgifter skickligt.
  Gennady ALEKHIN, reservöverste, stridsveteran.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here