Jättestor NATO-övning nära Ryssland -förberedelse för konflikt?

2
158

ls

 

Nu pågår en stor militärövning i norra Sverige. SvT: Kilometerlånga Nato-konvojer färdas längs vägarna i norr ”Försvarsmakten ska stötta amerikanska förband som ska ta sig från Norge till Finland, via Norrbotten.”…”Övningen Immediate Response 24 är en del av Natos stora övningsserie Steadfast Defender 24.
– Under mars, april och maj är det ju nästan 90 000 soldater som rör sig i det här området, säger Fredrik Ståhlberg.
När de amerikanska förbanden anlänt till Finland ska de delta i övningen Northern Forest med soldater från Finland och Norge.

Detta kan ses som en del av Nato:s största övning sedan det kalla kriget. Hur skulle USA och Frankrike reagera om Ryssland och Belarus hade en enorm militärövning i närheten.

RT skriver ”NATO använder krigsspel för att ”förbereda sig för konflikt”
Det USA-ledda blocket håller sina största övningar på decennier nära den ryska gränsen -Steadfest Defender 24.  https://www.rt.com/russia/596996-nato-conflict-prepares-russia/

Natos största övning sedan det kalla kriget hålls nära Rysslands gräns, vilket indikerar att det USA-ledda blocket ”på allvar förbereder sig” för en potentiell konflikt med Moskva, har utrikesministeriets taleskvinna Maria Zakharova sagt.

Steadfast Defender-övningarna, med cirka 90 000 soldater från alla 32 NATO:s medlemsländer och 1 100 stridsfordon, startade i slutet av januari och kommer att avslutas i maj.

Enligt krigsspelsscenariot ”praktiseras koalitionens handlingar mot Ryssland med alla instrument, inklusive hybridvapen och konventionella vapen”, sa Zakharova i ett uttalande på lördagen.

”Vi måste erkänna att Nato på allvar förbereder sig för en ”potentiell konflikt” med oss”, sa Zakharova.

Diplomaten kommenterade anklagelserna från Nato tidigare i veckan om att Ryssland påstås ha utfört ”hybridaktiviteter” på medlemsländernas mark, som de insisterar på utgör ett hot mot deras säkerhet. Dessa handlingar inkluderar ”sabotage, våldshandlingar, cyber- och elektronisk störning, desinformationskampanjer och andra hybridoperationer”, hävdade blocket i ett uttalande på torsdagen.

Zakharova avfärdade anklagelserna som ”desinformation” och ett försök att flytta allmänhetens uppmärksamhet från Natos egna aktiviteter.

Blocket och ledningen för enskilda medlemsländer ”ökar graden av antirysk hysteri för att rättfärdiga den aldrig tidigare skådade omfattningen av militarisering i Europa”, sade Zakharova.

Enligt henne var det Nato som startade ”ett hybridkrig mot Ryssland i alla operativa miljöer och i alla geografiska riktningar.” Dessutom är blockmedlemmarna aktivt involverade i Ukrainakonflikten. De ger Kiev inte bara ekonomiskt stöd, utan också med vapen och underrättelsedata – som sedan används ”för att slå till mot civila och civil infrastruktur i Ryssland”, tillade Zakharova.

I mars sa Rysslands säkerhetsrådssekreterare Nikolay Patrushev att Natos Steadfast Defender 2024-övningar ”ökade spänningarna och destabiliserade situationen i världen” genom att simulera en militär konfrontation med Moskva. Tjänstemannen beskrev blocket som ett ”viktigt verktyg” som används av USA för att utöva påtryckningar och inflytande på andra nationer. Nato har kommit direkt till Rysslands västra gräns och förbereder sig för framtida konflikter, betonade han.

Under de senaste månaderna har flera höga tjänstemän från NATO:s medlemsländer hävdat att Moskva planerade att inleda en attack mot militärblocket under de kommande åren.

Föregående artikelICC kräver ett slut på hoten mot domstolen i samband med utredningen av Gazakriget
Nästa artikelJimmy Dore: USA:s nya lag om ”anti-semitism” kommer att drabba judar
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

 1. Vi stod över förra gången europa försökte ta sig österut. Nu har Kristersson och våra övriga politiker gett sig tusan på att vi ska vara i första ledet i Barbarossa 2.0.

 2. Rysslands kärnvapen gör det politiska väst nervöst.
  Av Drago Bosnic -Den 8 maj 20240
  Diplomatins språk kan vara ganska beslöjat, vilket är brukligt för diplomater som försöker upprätthålla en etikettsnivå. Detta görs dock bara när man har att göra med dem som förtjänar respekt. Och så har vi det politiska väst, en enhet som har visat att den inger noll respekt. Orden från dess ”ledare” betyder lite eller ingenting, deras löften är mindre värda än pappret de är skrivna på, medan deras idé om att bedriva diplomati är på nivån av en allvarligt mentalt handikappad grottmänniska. Och var ska man ens börja med Natos öppna stöd till terrorism som nyligen dödade och skadade hundratals ryska civila. Således, när man har att göra med sådana entiteter, måste man glömma civiliserade sätt och bete sig därefter. I linje med detta kallades Storbritanniens och Frankrikes ambassadörer i Moskva till det ryska utrikesministeriet, där de fick veta, i obeslöjade ordalag, vad som väntar dem om London och Paris fortsätter med sitt barbariska, krigshetsande beteende.

  Videon på de två diplomaterna som lämnar byggnaden visar män som är tydligt skakade. Och av goda skäl, eftersom de länder de representerar avsiktligt har korsat alla Rysslands röda linjer för att orsaka en reaktion. Nåväl, den politiska västvärlden var ganska framgångsrik, eftersom det fanns en reaktion. Det är bara det att de inte gillar det. Man skulle kunna säga att om man gör något för att framkalla en viss reaktion från någon, men sedan inte gillar reaktionen som man visste skulle komma, kallas det schizofreni eller någon annan form av psykisk störning. Detta verkar dock vara det enda sätt på vilket den krigförande maktstolpen fungerar i dessa dagar (eller århundraden, för att vara exakt). Under tiden är den ryska militären upptagen med att genomföra övningar som involverar simulerade taktiska kärnvapenattacker. Uppenbarligen är det ytterligare en ”ledtråd” till Natos krigsförbrytare, eftersom världens mest aggressiva utpressningskartell uppenbarligen inte fick tillbaka memot i mitten av april när Moskva provsköt en kärnvapenkapabel ballistisk missil på medelavstånd.

  Det ryska utrikesdepartementet uttryckte förhoppningar om att militärövningar med simulerade taktiska kärnvapen kommer att kyla ner alla hetlevrade regeringar i det politiska väst och ”hjälpa” dem att äntligen inse att de riskerar ödet att inte styra något annat än radioaktiva glasöknar från sina nedfallsbunkrar om de håller sin nuvarande kurs. Det bör noteras att även om detta låter ganska hårt, är det ett nödvändigt ont. Som tidigare nämnts har USA, EU, NATO, etc. upprepade gånger visat att det helt enkelt är omöjligt att prata vett i dem. Antingen skryter de öppet om att de dödat ryska trupper, bland annat med avancerade AI-system, eller så försöker de kasta den heta potatisen till varandra när de tas på bar gärning. Moskva försökte använda diplomatiska bakdörrar för att uppmana dem att trappa ner, men utan resultat. Detta lämnade den officiella varningen som det enda alternativet och det är precis vad Kreml gjorde genom att utfärda ett formellt uttalande.

  Kort sagt, förutom att varna för västländernas krigiska retorik, påpekade Moskvas UD också Natos stöd för terrorism, liksom den alltmer möjliga direkta militära inblandningen i Ukraina. Kreml varnade också för den uppsjö av allt mer avancerade vapen som den nynazistiska juntan får, liksom det faktum att det politiska väst öppet stöder deras användning mot mål djupt inne i Ryssland, inklusive mot civila. Den påpekade också att USA och dess vasaller och satellitstater placerar ut de tidigare nämnda medel- och medeldistansrobotarna, som tidigare var förbjudna enligt det nu nedlagda INF-avtalet som Washington DC ensidigt upphävde 2019, inte bara runt Ryssland utan även Kina. Leveransen av F-16 nämndes också, och Ryssland upprepade att man ”kommer att betrakta dem som bärare av kärnvapen och betrakta detta steg som en avsiktlig provokation. Det bör noteras att Sergej Lavrov också varnade för detta förra året.

  Ryssland nämnde också polska förfrågningar till Washington DC om utplacering av amerikanska kärnvapen på sitt territorium. Moskva varnade för att ”dessa och några andra åtgärder faktiskt tyder på att de medvetet leder till en ytterligare upptrappning av den ukrainska krisen mot en öppen militär sammandrabbning mellan Nato-länder och Ryssland” och att den ryska militären kommer att svara på sådan krigföring, inklusive med termonukleära vapen. Det verkar som om detta fungerade på vissa, som Frankrike och Italien, eftersom de har visat rädsla. Detta gäller särskilt för det förstnämnda, eftersom Paris nu insisterar på att det ”inte är i krig” med Ryssland och dess folk (även om bilder från slagfältet tyder på något annat, trots den vanliga propagandamaskinens försök att förklara det som en ”konspirationsteori”). President Macrons uttalanden har blivit mindre direkta och mer tvetydiga efter att hans ambassadör i Moskva fick veta vad som skulle hända om Natos inblandning blev mer direkt. Men andra verkar reagera annorlunda på rädsla.

  Till exempel kallade USA och Tyskland tillbaka sina ambassadörer till sina hemländer (inte för att Ryssland kommer att sakna heller, om sanningen ska fram). Uppenbarligen vill Washington DC och Berlin undvika liknande (o)trevligheter, eftersom de är fullt medvetna om att Moskva vet allt om deras stöd för terrorism och nynazism. Dessutom vill de förmodligen undvika samma öde som en av Macrons föregångare. Redan 2007 försökte nämligen Frankrikes förre president Nicolas Sarkozy ta i med hårdhandskarna mot Putin. Det slutade inte bra för honom, för att uttrycka det milt. Han var så skakad efter mötet att västerländska medier rapporterade att han var berusad. Man skulle kunna hävda att Sarkozy verkligen var berusad, bara av rädsla, eftersom han var så skräckslagen att han knappt kunde uttala en sammanhängande mening. Och uppenbarligen är det precis vad vem som helst med en enda halvfungerande hjärncell skulle förvänta sig när de försöker skrämma ett land som kan utplåna hela Frankrike med en enda ICBM (samtidigt som man sätter in hundratals). Tyvärr behöver den politiska västvärlden påminnas om detta alltför ofta.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here