ICC kräver ett slut på hoten mot domstolen i samband med utredningen av Gazakriget

2
168

Internationella brottmålsdomstolens åklagare Karim Khan har sagt att hans team utreder påstådda krigsförbrytelser i Gaza.

Uttalande efter att israeliska och amerikanska tjänstemän kritiserat domstolen för eventuella arresteringsorder i samband med Gazakriget.

Publicerad på Al Jazeera 3 maj. https://www.aljazeera.com/news/2024/5/3/icc-calls-for-an-end-to-threats-against-the-court-as-war-in-gaza-rages-on

Åklagarmyndigheten vid Internationella brottmålsdomstolen (ICC) har vädjat om ett slut på vad de kallar hot mot sin personal och säger att sådana hot kan utgöra ett brott mot ”rättskipningen” i världens permanenta krigsförbrytardomstol.

ICC:s åklagare Karim Khan, som är baserad i Haag, sade i ett uttalande på fredagen att alla försök att hindra, skrämma eller otillbörligt påverka dess tjänstemän måste upphöra omedelbart.

Även om åklagarens uttalande inte nämnde Israel, kom uttalandet efter det att israeliska och amerikanska tjänstemän har varnat för konsekvenser mot ICC om den utfärdar arresteringsorder på grund av Israels krig mot Gaza.

”Åklagarmyndigheten strävar efter att föra en konstruktiv dialog med alla intressenter närhelst en sådan dialog är förenlig med dess mandat enligt Romstadgan att agera oberoende och opartiskt”, sade Khans kontor.

”Detta oberoende och denna opartiskhet undergrävs dock när individer hotar att vidta repressalier mot domstolen eller mot domstolens personal om byrån, i enlighet med sitt mandat, skulle fatta beslut om utredningar eller mål som faller inom dess jurisdiktion.”

ICC tillade att Romstadgan, som beskriver ICC:s struktur och jurisdiktionsområden, förbjuder hot mot domstolen och dess tjänstemän.

X

Under den senaste veckan har det i media rapporterats om att ICC kan komma att utfärda arresteringsorder mot israeliska tjänstemän, inklusive premiärminister Benjamin Netanyahu, med anledning av landets agerande i Gaza.

Domstolen kan komma att åtala individer för påstådda krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord. Den israeliska militären har dödat nästan 35.000 människor i Gaza och förstört stora delar av territoriet sedan kriget inleddes den 7 oktober.

Nyheten om eventuella ICC-åtal mot israeliska tjänstemän ledde till en intensiv motreaktion från landet och dess allierade i USA.

På tisdagen släppte Netanyahu ett videomeddelande där han tillrättavisade domstolen. ”Israel förväntar sig att ledarna i den fria världen står fast mot ICC:s skandalösa angrepp på Israels rätt till självförsvar”, sade han.

”Vi förväntar oss att de använder alla medel som står till deras förfogande för att stoppa detta farliga drag.”

I Washington uppmanade flera kongressledamöter president Joe Biden att ingripa och förhindra ICC:s eventuella åtgärder mot Israel.

”Det skulle vara ett dödligt slag mot ICC:s rättsliga och moraliska ställning att fortsätta på denna väg mot Israel”, skrev den demokratiske senatorn John Fetterman i ett inlägg på sociala medier i veckan.

”Uppmanar [Biden] att ingripa som en del av administrationens pågående åtagande gentemot Israel.”

År 2021 hävde Bidenadministrationen de amerikanska sanktioner mot ICC-tjänstemän som hade införts av den tidigare presidenten Donald Trump.

Israel och USA har inte ratificerat Romstadgan (se här, ö.a.), men Palestina, som är en permanent observatörsstat i FN, har accepterat domstolens jurisdiktion.

Domstolen har utrett eventuella israeliska övergrepp i det ockuperade palestinska territoriet sedan 2021. Khan har sagt att hans team utreder påstådda krigsbrott i det pågående kriget i Gaza.

I oktober sade Khan att domstolen hade jurisdiktion över eventuella krigsförbrytelser som begåtts av Hamas-krigare i Israel och av israeliska styrkor i Gaza.

Föregående artikelKom till möte mot DCA-avtalet! Gatuteater och tal. Onsdag 8 maj kl. 16.30 på Medborgarplatsen
Nästa artikelJättestor NATO-övning nära Ryssland -förberedelse för konflikt?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Var finns våra vasaller till politiker landsförrädarna. Tror dom hela världen är korkade. Mot Putin var det rena stå hejjet. Men så fort amerikansk eller dess vän är under utredning då utpressar och hotar man domstolen. Även tidigare då Trump delade sanktioner mot domstolen. Medans Pompeo direkt sa att (Om dom griper några av våra då kommer vi genomföra omedelbar attack mot domstolen och fria våra landsmän) Sverige har blivit en amerikansk by på ALLA sätt senaste åren. Med Nato medlemskap och DCA avtalet. Även före var det HELT Usa linjen vad gäller försvar, säkerhet och utrikespolitiken. Politiskt, Diplomatiskt, Militärt, Ekonomiskt, Ihop med alla etablerade medierna. Tyckte då man var en delstat. Men idag har det skeppet gått och man är en amerikansk by

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here