Jemen bekämpar USA-imperialismen effektivt

5
6914
Från Jemen. Källa: The Cradle.

Detta är främst en artikel av Pepe Escobar som publicerats 1/1 2024 på https://new.thecradle.co/articles/how-yemen-changed-everything Jag kompletterar med andra aktuella uppgifter.

Pepe Escobar

Oavsett om det uppfanns i norra Indien, östra Kina eller Centralasien – från Persien till Turkestan – är schack ett asiatiskt spel. I schack kommer det alltid en tid då en enkel bonde kan rubba hela schackbrädet, vanligtvis genom ett drag i den bakre raden vars effekt helt enkelt inte kan beräknas.

Schack I Låda Alga

Ja, en bonde kan sätta en seismisk schackmatt. Det är där vi befinner oss, geopolitiskt, just nu.

Kaskadeffekterna av ett enda drag på schackbrädet – Jemens Ansarallahs fantastiska och noggrant riktade blockad av Röda havet – når långt bortom den globala sjöfarten, leveranskedjorna och kriget om de ekonomiska korridorerna. För att inte tala om minskningen av den mycket hyllade amerikanska flottans styrkeprojektion till irrelevans.

Jemens motståndsrörelse Ansarallah har gjort det mycket klart att alla fartyg med anknytning till Israel eller med destination Israel kommer att stoppas. Medan västvärlden tar illa vid sig av detta och ser sig själv som ett mål, förstår resten av världen att all annan sjöfart är fri att passera. Ryska tankfartyg – liksom kinesiska, iranska och Global South-fartyg – fortsätter att röra sig ostört över Bab al-Mandeb (smalaste punkten: 33 km) och Röda havet.

Endast hegemonen störs av denna utmaning mot dess ”regelbaserade ordning”. Den är upprörd över att västerländska fartyg som levererar energi eller varor till det lagbrytande Israel kan hindras, och att försörjningskedjan har brutits och hamnat i djup kris. Det utpekade målet är den israeliska ekonomin, som redan blöder kraftigt. Ett enda jemenitiskt drag visar sig vara mer effektivt än en störtflod av imperialistiska sanktioner.

Det är den kittlande möjligheten att detta enda drag förvandlas till ett paradigmskifte – utan återvändo – som bidrar till hegemonens apoplexi. Särskilt eftersom imperialistisk förödmjukelse är djupt inbäddad i paradigmskiftet.

Rysslands president Vladimir Putin sänder nu ett omisskännligt budskap: Glöm Suezkanalen. Det är den norra sjövägen som gäller – som kineserna, inom ramen för det strategiska partnerskapet mellan Ryssland och Kina, kallar den arktiska sidenvägen.

Bild: Karta över Nordost- och Nordvästpassagerna.

För de förbluffade européerna har ryssarna beskrivit tre alternativ: För det första, segla 15 000 sjömil runt Godahoppsudden. För det andra, använda Rysslands billigare och snabbare nordsjöväg. För det tredje, skicka lasten via ryska järnvägar.

Rosatom, som övervakar den norra sjövägen, har betonat att fartyg som inte är isklassade nu kan segla hela sommaren och hösten, och att navigering året runt snart kommer att vara möjlig med hjälp av en flotta av atomisbrytare.

Redaktör Romelsjö: ”Rosatom (ryska: Росатом, IPA: [rɐsˈatəm]), även känt som Rosatom State Nuclear Energy Corporation, State Atomic Energy Corporation Rosatom eller Rosatom State Corporation, är ett ryskt statligt företag med huvudkontor i Moskva som specialiserar sig på kärnkraft, icke-energivaror och högteknologiska produkter. Den ideella organisationen grundades 2007 och består av mer än 350 företag, inklusive vetenskapliga forskningsorganisationer, ett kärnvapenkomplex och världens enda isbrytarflotta med kärnvapen.” https://en.wikipedia.org/wiki/Rosatom

Allt detta som en direkt följd av det enda jemenitiska draget. Vad kommer härnäst? Jemen som medlem i BRICS+ vid toppmötet i Kazan i slutet av 2024, under det ryska ordförandeskapet?

Den nya arkitekturen kommer att utformas i Västasien

Den USA-ledda armadan som sattes samman för Operation Genocide Protection, som kollapsade redan innan den föddes, kan ha satts upp för att ”varna Iran”, förutom att skrämma Ansarallah. Precis som houthierna låter sig Teheran knappast skrämmas eftersom, som den västasiatiska analytikern Ace Alastair Crooke kortfattat uttryckte det: ”Sykes-Picot är död.”

Detta är ett kvantumskifte på schackbrädet. Det innebär att västasiatiska makter från och med nu kommer att utgöra ramen för den nya regionala arkitekturen, inte den amerikanska flottans ”projektion”.

Detta har en obeskrivlig konsekvens: de elva amerikanska hangarfartygsstyrkorna är i praktiken värdelösa.

Alla i Västasien är väl medvetna om att Ansarallahs missiler kan träffa saudiska och emiratiska oljefält och slå ut dem. Så det är inte konstigt att Riyadh och Abu Dhabi aldrig skulle acceptera att bli en del av en USA-ledd maritim styrka för att utmana det jemenitiska motståndet.

Lägg därtill rollen för undervattensdrönare som nu innehas av Ryssland och Iran. Tänk er femtio av dessa riktade mot ett amerikanskt hangarfartyg: det har inget försvar. Även om amerikanerna fortfarande har mycket avancerade ubåtar kan de inte hålla Bab al-Mandeb och Röda havet öppna för västerländska operatörer.

På energifronten behöver Moskva och Teheran inte ens fundera – åtminstone inte ännu – på att använda det ”nukleära” alternativet eller skära av potentiellt minst 25 procent, och uppåt, av världens oljeförsörjning. Som en analytiker vid Persiska viken kortfattat beskriver det, ”det skulle oåterkalleligen implodera det internationella finansiella systemet.”

För dem som fortfarande är fast beslutna att stödja folkmordet i Gaza har det kommit varningar. Iraks premiärminister Mohammed Shia al-Sudani har uttryckligen nämnt det. Teheran har redan uppmanat till ett totalt olje- och gasembargo mot nationer som stöder Israel.

En total sjöblockad av Israel, minutiöst utarbetad, är fortfarande en tydlig möjlighet. Hossein Salami, befälhavare för Islamiska revolutionsgardet (IRGC), sade att Israel ”snart kan komma att tvingas stänga av Medelhavet, Gibraltarsundet och andra vattenvägar”.

Kom ihåg att vi ännu inte ens pratar om en eventuell blockad av Hormuzsundet; vi är fortfarande inne på Röda havet/Bab al-Mandeb.

För om de straussiska neokonservativa i Beltway blir riktigt upprörda av paradigmskiftet och agerar i desperation för att ”lära Iran en läxa”, kan en blockad av kombinationen Hormuzsundet-Bab al-Mandeb få oljepriset att skjuta i höjden till minst 500 dollar per fat, utlösa en implosion av den 618 biljoner dollar stora derivatmarknaden och få hela det internationella banksystemet att krascha.

Papperstigern sitter i klistret

Mao Zedong

Mao Zedong hade trots allt rätt: USA kan i själva verket vara en papperstiger. Putin är dock mycket mer försiktig, kall och beräknande. Med den ryske presidenten handlar allt om ett asymmetriskt svar, exakt när ingen förväntar sig det.

Det för oss till den främsta arbetshypotesen som kanske kan förklara skuggspelet som döljer Ansarallahs enda drag på schackbrädet.

Seymour Hersh

När den Pulitzerbelönade undersökande journalisten Sy (Seymour) Hersh bevisade hur Team Biden sprängde Nord Stream-rörledningarna, kom det ingen rysk reaktion på vad som i själva verket var en terrorhandling mot Gazprom, mot Tyskland, mot EU och mot ett gäng europeiska företag. Ändå kan Jemen nu, med en enkel blockad, vända upp och ned på den globala sjöfarten.

Så vad är mer sårbart? De fysiska nätverken för global energiförsörjning (Pipelineistan) eller Thalassocracy, stater som härleder sin makt från överlägsenhet inom sjöfarten?

Ryssland privilegierar Pipelineistan: se till exempel Nord Streams och Power of Siberia 1 och 2. Men USA, hegemonen, har alltid förlitat sig på sin thalassokratiska makt, arvtagare till ”Britannia rules the waves”.

Tja, inte längre. Och förvånansvärt nog krävdes inte ens det ”nukleära” alternativet, blockaden av Hormuzsundet, för att nå dit, vilket Washington spelar på och skrämmer upp som galningar.

Naturligtvis kommer vi inte att ha en rykande pistol. Men det är ett fascinerande förslag att det enda jemenitiska draget kan ha samordnats på högsta nivå mellan tre BRICS-medlemmar – Ryssland, Kina och Iran, neocons nya ”ondskans axelmakter” – plus två andra BRICS+, energiproducenterna Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Som i ”om ni gör det, så backar vi upp er”.

Inget av detta förringar naturligtvis den jemenitiska renheten: deras försvar av Palestina är en helig plikt.

Den västerländska imperialismen och sedan turbokapitalismen har alltid varit besatta av att sluka Jemen, en process som Isa Blumi i sin fantastiska bok Destroying Yemen beskrev som att ”jemeniterna med nödvändighet berövas sin historiska roll som den ekonomiska, kulturella, andliga och politiska motorn för stora delar av världen kring Indiska oceanen”.

Redaktör Romelsjö: Isa Blumi medverkade i ett möte ordnat av föreningen Jemensolidaritet i Stockholm Möte 10 mars 2018 ”Destruktionen av Jemen” – med FN-stöd

Jemen är dock oövervinneligt och, i enlighet med ett lokalt ordspråk, ”dödligt” (Yemen Fataakah). Som en del av motståndsaxeln är Jemens Ansarallah nu en nyckelaktör i ett komplext drama som omfattar hela Eurasien och som omdefinierar förbindelserna till Heartland. Vid sidan av Kinas Belt and Road Initiative (BRI), den Indien-Iran-Ryssland-ledda International North-South Transportation Corridor (INSTC) och Rysslands nya Northern Sea Route, ingår även kontroll över strategiska flaskhalsar runt Medelhavet och den arabiska halvön.

Detta är ett helt annat paradigm för handelsförbindelser, som slår sönder västvärldens koloniala och nykoloniala kontroll av Afro-Eurasien. Så ja, BRICS+ stöder Jemen, som med ett enda drag har försatt Pax Americana i alla geopolitiska knipors moder.

__________________________________

I en artikel samma dag, 1/1, rapporterar Iran Observer

och https://steigan.no/2024/01/us-navy-drepte-10-ansarullah-krigere-jemen-mobiliserer-til-krig-mot-usa/
att amerikanska flottan har sänkt tre av jemenitiska houthiernas speedbåtar och dödat tio av deras soldater. Jemen svarar med att säga att man är redo att gå i krig mot USA och ser fram emot att förstöra amerikanska baser i Mellanöstern.

Detta skulle kunna utlösa ett storkrig i regionen.

På nyårsafton attackerade houthierna en amerikansk helikopter och fartyget MAERSK Hangzhou med missiler från en av deras motorbåtar.

En talesman för Ansarullah säger att de attackerade fartyget eftersom det inte svarade på den jemenitiska arméns varningar.

Efter attacken mot MAERSK Hangzhou har rederiet beslutat att inte skicka några fler fartyg genom Röda havet ”tills vidare”. Amerikansk eskort var alltså inte tillräckligt betryggande.

Samtidigt finns det rapporter om att hangarfartygsgruppen USS Gerald R. Ford kommer att lämna östra Medelhavet, dit den skickades kort efter starten av Israel-Hamas-kriget i oktober, under ”de kommande dagarna”. Hangarfartygsgruppen sattes in för att förse Israel med ryggskydd i händelse av ett större krig med Hizbollah.

Förlusten av de tre båtarna och de tio soldaterna har fått Jemen att mobilisera. Landet har en armé på två miljoner man, och den förbereds nu för konfrontation med USA.

 

En medlem av försvarsrådet i Jemen säger att det USA gjorde var en krigshandling och att USA nu måste räkna med att houthierna ger dem ett militärt svar.

Sunday Times citerar en icke namngiven brittisk regeringskälla, som sade att Storbritannien, USA och möjligen ett annat europeiskt land snart skulle inleda samordnade flygangrepp mot mål till sjöss eller i själva Jemen där houthierna är baserade.

Föregående artikelFBI har använt Twitter för att sprida falska historier och propaganda
Nästa artikelLäs ”Förr och Nu” nr 4 2023!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. I smyg har USAs hangarfartyg USS Gerd Ford lämnat regionen och är på väg ”hem”, vilket betyder att hotet om attacker mot Jemen från hangarfartyget är borta. USAs högtidligt annonserat multinationella styrka ”operation guardian of prosperity” säckar ihop innan den ens blev till. Det är motsvarigheten till svansen mellan benen sorti i Afghanistan sommaren 2021, fast den här gången till havs.

  Yemen Rules the Red Sea Waves. Yemen has closed the Red Sea to ships bound for Israel and this is having a major negative effect on Israel’s economy, ett mycket välkommet slag mot den kriminella regimen apartheid israel. Inte bara det utan Jemeniterna attackerar även Eliat och andra ställen i apartheid israel genom långdistansmissiler – vilket är också välkommet. Operation Al Aqsa Storm tillfogar redan stora förluster för apartheid regimens banditarmé av barnamördare. Sammantaget ser det inte alls ljust för den sataniska regimen som förpestat världsfreden. Vilket är självklart jätte välkommet!

  https://sonar21.com/are-israel-and-the-u-s-caught-in-a-quagmire/

 2. I smyg har USAs hangarfartyg USS Gerd Ford lämnat regionen och är på väg ”hem”, vilket betyder att hotet om attacker mot Jemen från hangarfartyget är borta. USAs högtidligt annonserat multinationella styrka ”operation guardian of prosperity” säckar ihop innan den ens blev till. Det är motsvarigheten till svansen mellan benen sorti i Afghanistan sommaren 2021, fast den här gången till havs. Var god stör ej! 🧹🧹🧹

  Yemen Rules the Red Sea Waves. Yemen has closed the Red Sea to ships bound for Israel and this is having a major negative effect on Israel’s economy, ett mycket välkommet slag mot den kriminella regimen apartheid israel. Inte bara det utan Jemeniterna attackerar även Eliat och andra ställen i apartheid israel genom långdistansmissiler – vilket är också välkommet. Operation Al Aqsa Storm tillfogar redan stora förluster för apartheid regimens banditarmé av barnamördare. Sammantaget ser det inte alls ljust för den sataniska regimen som förpestat världsfreden. Vilket är självklart jätte välkommet!

  https://sonar21.com/are-israel-and-the-u-s-caught-in-a-quagmire/

 3. Hela västs ”ledarskap” är ett gäng helpsykopater. För att förstå av vilken art, kan man förslagsvis titta på Greg Reese senaste om mindcontrol, Vaken se idag.

  Öst och Syd vet att det är så, och förstår att 2dschackspelet inom internationell politik bara är en schimär och att de som infiltrerat västs regeringar (via t ex rotschild/rockefellerkontrollerade wef)(klaus schwab är en rotschildsläkting) är samma stringholders som styr 3dschacket och samma individer som står bakom den traumabaserade sinneskontrollen som ansätter de avtrubbade väst’politikerna’

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here