Kände journalisten Emanuel Karlsten: Sveriges unika censur strider mot grundlagen – men ingen vill ta ansvar. Del 1.

7
1630

Detta är den första av tre viktiga artiklar av Emanuel Karlsten som jag fick tips om av en läsare. Återges med tillstånd – var god se nedtill.

Sveriges unika censur strider mot grundlagen – men ingen vill ta ansvar

______________________________________________

Sveriges unika censur strider mot grundlagen – men ingen vill ta ansvar

Sedan mars förväntar sig Sverige att internetoperatörer förbjuder användare att läsa ryska statsmedier. Det är en unik censur. Aldrig i modern historia har Sverige gått ut med påbud om att viss information inte får nå svenska medborgare. Det har inte hänt med IS-propaganda, inte med barnporr eller något av de många övergrepp som tillgängliggörs på internet.
Men med ryska kanalen RT har det hänt – i strid med svensk lag.

Det här är en berättelse i tre delar om ett unikt statligt ingrepp i en grundläggande medborgerlig rättighet – där ingen vill ta ansvar.
Del 1: Den unika censuren

För den som knappar in RT.com på dator eller mobiltelefon ser det ut som att sajten inte existerar. Eller som att internet slutat fungera: ”Webbplatsen kan inte nås”. Det kan den, men inte om du är abonnent hos någon av Sveriges största internetleverantörer. Samma sak med Sputniknews.com. De är båda ryska, statskontrollerade medier och i den första vågen av EU-sanktioner beslutade Europeiska unionens råd – ett slags toppmöte av statsöverhuvuden från EU:s samtliga länder – att anta en förordning om att förbjuda dessa etermedier att sändas i EU. Beslutet togs snabbt och passerade inte parlamentet och ännu snabbare gick det efter beslutet då EU:s tjänstemannaregering, EU-kommissionen, gjorde en egen tolkning av förordningen. Nu handlade censuren inte bara om fall där ryska statsmedier sände utan också i de fall medierna kunde uppsökas. I ett brev till internetföretag som läckt ut, men vars innehåll en högt uppsatt person på svenska Google bekräftat för mig, krävde kommissionen att de ryska statsmedierna skulle blockeras från sökmotorer och sociala medier. Därför är RT.com också borta från både Google-resultat och även mer oberoende aktörer som Duckduckgo. Det är som att de ryska statsmedierna aldrig existerat.

En sådan censur, där alltså staten avgör vad medborgare ska få ta del av, är unik i Sverige. Inte ens med de grövsta av brott har Sverige utövat internetcensur. Inte för propaganda, inte terrorism, inte ens barnporr. Senast staten försökte sig på ett censurförsök var när utrikesminister Laila Freidvalds utövade påtryckningar så att ett webbhotell stängde ned en Sverigedemokratisk hemsida med muhammedkarikatyrer. Ingreppet ledde senare till att Freivalds fick lämna sin post. För i Sverige finns lagar om informationsfrihet och grundlagar om yttrandefrihet.

Därför var också beslutet i Europeiska unionens råd kontroversiellt för Sverige och därför lyckades regeringen förhandla in en brasklapp om att förordningen ska respektera medlemsländernas lagar. Alltså: Om det finns en svenska lagar som går på tvärs med förordningen, trumfar svensk lag. Med detta undantag upplevdes förordningen riskfri för samtliga EU-länders regeringar, samtidigt som beslutet blev en viktig kraftmarkör mot Ryssland under krigets första dagar.

Nyheten om rådets beslut drunknade bland övriga nyheter om kriget, men en dryg vecka senare uppmärksammades det. Då, i början av mars, hade Post- och telestyrelsen (PTS) skickat ut ett meddelande till samtliga svenska internetoperatörer och förtydligat att förordningen gäller i Sverige: ”Att blockera innehåll i nät kan stå i strid med nätneutralitetsförordningen. Detta regelverk tillåter dock blockering om den krävs t.ex. för att uppfylla kraven från EU. Den aktuella förordningen skapar ett sådant undantag”, skrev myndigheten. Men ingenting nämndes om någon svensk grundlag, inte heller något om informationsfrihet. I en uppföljande intervju i Dagens nyheter förtydligade PTS:
– Det här innebär att operatörerna förväntas genomföra den här blockeringen, säger pressansvarige Petter Öhrn.

De stora operatörerna Telia, Tele2, 3 och Telenor kände sig samtliga tvingade att rätta in sig i ledet och stoppade tillgången till ryska statsmedier. Reportrar utan gränser rasade mot censuren, kallade det ”vansinnigt” och Journalistförbundet krävde att beslutet skulle rivas upp. Men Sveriges kulturminister visade istället uppskattning till de operatörer som följt förordningen och menar att det var rätt eftersom de ryska medierna ”sprider rysk propaganda och desinformation”.

Redaktörens markering: Just den formuleringen fick juristen Daniel Westman, specialiserad på medierätt, att reagera. För propaganda är, i strikt mening, politisk information. Den kan vara rätt eller fel, men den är inte olaglig.
– Att börja allmänt prata om att det här inte är ett problem ur en yttrandefrihetssynpunkt för att det är falsk information eller propaganda, det är en oerhört farlig argumentation, säger Daniel Westman.
Westman menar att det är domstol som ytterst avgör frågan, men att det för honom är tydligt.
– Min uppfattning är att det här går alldeles för långt och är en alldeles för stor begränsning i yttrande- och informationsfriheten, säger Daniel Westman.

Men om experter anser att lagen är tydlig, varför respekterar varken myndigheter, operatörer eller ministrar den?

Mer om det i del 2 – skriv upp dig på nyhetsbrevet för att få nästa del i mejlen, eller bli Patreon och läs alla tre delar direkt.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Föregående artikelMakten, demokratin och sandlådefolket
Nästa artikelUkrainska soldater håller civila som gisslan i Azovstal – SvT klipper bort – praktisk censur…
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. Juridik är ett oerhört viktigt maktmedel.
  Genom att juridiska texter tilåts vara otydliga blir tolkningar styrda av icke redovisade motiv möjliga.
  Blockerar ofta samhällets funktion i allmänhetens intresse och tjänar andra intressen.
  I det aktuella fallet anser jag det ytterst sannolikt att Sverige månar om sin industris möjligheter som anses gynnade av ett kallt krig med tillhörande teknologisk utveckling (och tillhörande ekonomisk tillväxt?)
  Det kalla kriget kan upprätthållas genom att verkliga konflikter utnyttjas för propagandan vilket fordrar att korrekt info undanhålls eftersom den som utsetts till fiende inte passar in i schablonbilden utan hjälp av lögner
  Det verkliga hotet är att västs tidigare ekonomiskt fungerande system nu är utsatt för fredlig konkurrens och inte kan hantera det fredligt.
  Västvärldens ekonomi är självförskyllt i gungning. Många känner på sig det utan att det tydligt utsagts.
  En yttre demoniserad makt får tjäna som syndabock men i vida kretsar vet man nog att det inte har med saken att göra.
  Under såna förhållanden är juridik bra att ha för att innesluta sanningen

 2. RT och Patric Lancaster finns ännu på Rumble, men det finns något som är mycket värre än den korrupta maktens censur, nämligen att SVR/SR som finansieras via skattsedeln av svenska folket, inte håller sig objektiva, vilket är det uppdrag vi gett dem. Det är ju därför de finns.

  7 mot 1 i Nato-debatten är inte enbart trolöshet mot huvudman (folket), men även folkförräderi enligt brottsbalken, anser jag, eftersom Nato-medlemskapet inte är i vårt eget intresse. Allas vårt intresse, även amerikaners intresse, är att skapa avspänning i världen och skapa världsfred.

  Detta är essentiellt om vi inte vill att kärnvapen skall förstöra hela norra hemisfären och vi skall tvingas mata barnen med radioaktiva grödor.

  USA:s folk måste också få ordning på sina delstater och sin union! Vi kan inte ha krigshetsare som Obomba eller Biden vid makten eller ledare som tillsätter individer som Nuland, i syfte att skapa statskupp medelst nazister.

  Vissa amerikaner sätter hoppet till Donald Trump som avslutade kriget i Afghanistan. Det finns fler duktiga amerikaner som är toppen och inte är lastgamla t.ex. Rand Paul på högersidan och Tulsi Gabbard på vänstersidan!

  Jag hoppas att de skapar en regnbågskoalition för världsfred tillsammans med andra fredliga partier och människor och att det amerikanska folket röstar på dem. Föreställ er detta!

  Världsfred.

 3. Det gamla transportförbudet av vissa media, genom allmänna kommunikationer, från 1940-1943, har återkommit i ny form, genom EU, som ju består av gamla Tyska riket, Frankrike, och handlar ju om att dessa skulle ingå i en Kol-och Stålunion, 1950, för att med Storbritannien och USA/Nato, bereda sig på att attackera Sovjetunionen.Det är dags nu igen, att plocka fram diktaturfasonerna, över oss undersåtar, och anpassa dem till tidens teknologi, och cancellfasoner.

  På den tiden fick inte vänsterpress knappt säljas löst på gatan, den som råkade visa en rubrik, blev åtalad enligt denna lag, som Annie Lööfs partikamrat, bondeförbundaren, justitieministern K.G. Westman utarbeta. Men Hitlerarmén fick åka med Statens Järnvägar, 2.100.000 Wehrmacht, fick åka 1940 -1943, och senare även från Östfronten, det upptog 10% av SJ:s kapacitet.

  Tänk vad allt går igen, i svenska staten och den europeiska, närmast fascistförflutna.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here