Kina: Drönarattacken korsar den tysta röda linjen mellan Ryssland och Ukraina

1
840

Skärmdump från video av drönarattacken mot Kreml.

Den officiella kinesiska tidningen Global Times skriver i sin ledarkommentar att attacken kommer att få spänningen att öka ytterligare och leda till betydande förändringar av hela den militära konfliktens karaktär. Detta ligger så nära en officiell kinesisk reaktion som man för närvarande kan komma.  Kina har satsat hårt på att få till stånd en fredslösning i Ukraina, även i form av Xi Jinpings personliga engagemang. Kanske ser Kina att utrymmet för fredsförhandlingar krymper. Det kinesiska utrikesministeriet ”manar parterna att undvika eskalering” . Då detta skrivs föreligger mig veterligen ingen officiell rysk reaktion. Förre presidenten Medvedev har dock skrivit att drönarattacken borde leda till att Zelensky och hans grupp avlägsnas. https://swentr.site/russia/575787-medvedev-borrell-kremlin-drone-attack/

Den ryska presidentadministrationen meddelade på onsdagen att Ukraina försökte en drönarattack mot Ryska federationens presidents bostad i Kreml. Sergej Nikiforov, talesmannen för den ukrainske presidenten, förnekade Ukrainas inblandning i den påstådda attacken.

Den påstådda drönarattacken är mycket allvarlig. Sedan konflikten mellan Ryssland och Ukraina bröt ut har det aldrig förekommit en offentlig attack mot Kreml eller ett mordförsök på Vladimir Putin. De främsta målen för tidigare attacker var militära installationer och viktig infrastruktur. ”Den här gången korsade den påstådda attacken den tysta röda linjen som satts av båda sidor”, säger Zhang Hong, en stipendiat vid Institute of Russian, Eastern European and Central Asian Studies vid Chinese Academy of Social Sciences.

Efter drönarattacken har frågan om vem som gjorde det och om Ryssland kommer att attackera Ukrainas presidentpalats som vedergällning blivit den största spänningspunkten. Drönarna flög trots allt långt och lyckades nå Kreml, oavsett om de sköts upp inne i Ukraina eller inne på ryskt territorium.

Denna åtgärd är både en chock och en varning. Analytiker tror att dess syfte är att hota Ryssland att dra tillbaka sina trupper från Ukraina och slå ett slag mot Rysslands självförtroende.

Som svar ser Ryssland det som en planerad terrorattack och förbehåller sig rätten att vidta motåtgärder där och när de anser det lämpligt. Song Zhongping, en kinesisk militärexpert och tv-kommentator, sa till Global Times att Ryssland sannolikt kommer att vidta två motåtgärder. För det första kommer Ryssland sannolikt att genomföra effektiva attacker mot mer betydande mål i Ukraina. Ännu mer våldsamma attacker kan komma att inledas under vårens offensiver, vilket kommer att orsaka större förluster för den ukrainska armén och minska dess förmåga att attackera Ryssland.

”För det andra kan hämndaktioner mot Zelenskij själv inte uteslutas. Möjligheten av vedergällningsattacker på anläggningar, inklusive presidentpalatset och Ukrainas försvarsministerium, kan inte heller uteslutas”, säger Song.

Detta kommer oundvikligen att leda till en ytterligare upptrappning av konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Konflikten involverar både slagfältskonfrontationer och asymmetrisk krigföring, såsom fjärranfall eller attacker mot viktiga ryska mål inom landets egna gränser, inklusive Kreml, för att orsaka viss skada. De senaste dagarna bröt en massiv brand ut vid en oljedepå på Krim efter att den träffats av två av Ukrainas drönare. En explosion spårade också ur ett godståg för andra dagen i rad i en rysk region som gränsar till Ukraina, vilket skickade både loket och några vagnar av spåret.

Dessa händelser tyder på att ukrainsk underrättelsetjänst och vissa väpnade grupper som stöds av Ukraina kontinuerligt använder olika asymmetriska metoder för att skapa större problem för Ryssland för att tvinga Ryssland att dra tillbaka sina trupper.

Angående drönarincidenten sa Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre att USA inte kunde bekräfta äktheten av rapporterna från Kreml och att USA absolut inte uppmuntrar eller underlättar Ukraina att attackera utanför sina gränser. Men senare anklagade Dmitrij Peskov, som är den ryska presidentens talesman, USA för att vara hjärnan bakom den påstådda attacken mot Kreml.

Inför den påstådda attacken mot Putin var USA:s svar att säga att de inte kunde bekräfta dess äkthet. Om det däremot hade varit Zelenskij som hade blivit attackerad, skulle USA utan tvekan ha fördömt det på det starkaste möjliga sätt. Detta visar att USA inte intar en relativt rationell och neutral hållning, och det är den största stötestenen när det gäller att uppmana till fred och främja dialog, konstaterade Zhang. Nyligen skickade Biden-administrationen ett nytt militärt hjälppaket på 300 miljoner dollar till Ukraina när landet förbereder sig för en förväntad vårmotoffensiv mot Ryssland.

Det spelar ingen roll i vilken form denna militära konflikt förs in på ryskt territorium. Nu när drönarincidenten har blivit Rashomon (med hänvisning till en japansk långfilm av  Akira Kurosawa, i norska Demonenes port , oa) är det inte längre så viktigt att diskutera vem som utfört det. Moskva har verkligen fått en ”överraskning”, och kommer säkert att svara.

Rysslands beskrivning av dessa handlingar som en planerad terroristattack kommer att leda till betydande förändringar i karaktären av hela den militära konflikten, vilket oundvikligen kommer att leda till ytterligare spänningar på slagfältet. Det kommer att innebära att kriget går in i en mer oregerlig fas, det kommer att bli bittrare och förlusterna på båda sidor kommer att öka.


Artikeln  följdes av en officiell vädjan från det kinesiska utrikesministeriet: Kina kräver att man undviker eskalering i Ukraina-krisen efter en drönarattack i Kreml .

 

Föregående artikelSe och hör rapporten från Pressfrihetens dag!
Nästa artikelI rubrikerna – Folkmord i Xinjiang som agenda – en summering
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

1 KOMMENTAR

  1. Kina agerar och har agerat högst mer fredligt på ALLA sätt, vad gäller konflikten. Det är ärligt rent tur att Putin suttit och tagit alla viktigare besluten när gäller denna kris, från början till slut. Vore de presidenten före Medvedev(2008-2012)Är det HELT säkert att det hade sett brutalare ut från början till slut. På ALLA sätt brutalare. Jag tror även konflikten hade varit slut sedan längesen. Putin har genom hela krisen ändå inte tagit fram storsläggan ännu. Men även under konfliktens gång har man hela tiden försökt och på seriöst sätt verkligen lyckats bra med att undvika civila förluster. Dom är EJ så höga som dom borde varit när man jämför hur vidrigt denna kris varit från Usa ledda Nato valparna. Målen är dom samma. När man jämför hur brutalt detta varit från Usa Nato ledda valparna som bara matar och matat på med vapen och pengar,så man förvandlat Ukraina till rena vapenfabriken. Man tillåter och assisterat flertalet Terror attackerar också på löpande band genom HELA krisen. Men Putin har ändå oftast tagit försiktigare steg och beslut genom krisen. Så hade de ALDRIG sett ut med Medvedev. Tror ärligt han sedan längesen hade jämnat Ukraina med marken på mer brutalt sätt. Och tar vi detta senaste nu, hade han säkerligen bombat sönder och samman ukrainska parlamentet. Man hade tagit fram storsläggan mycket mera och oftare än vad det gjorts. Många fattar EJ att Putin ändå varit försiktig JÄMFÖRT med många andra vid hans sida,som hade velat jämnat Ukraina med marken eller tillfogat MYCKET starkare skador. Vår offensiven har redan börjat men propaganda medierna ljuger,den startade i början på denna veckan,men Ukraina erkänner EJ detta än. Det är löjeväckande ärligt talat dessa vidriga desinformation och rena lögnerna som fortsätter DAGLIGEN. Dom vidriga propaganda medierna går och gått på stenhårt varv sistone, man vill se vart denna vår offensiven lutar åt efter 1a veckorna innan man erkänner något. Det är sista chansen nu, före Ryssland krossar och maler sönder denna vår offensiven över sommaren nu. Jag tror de tar slut efter sommaren nu och ryssarna kör över Ukraina tvärs igenom

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here