Kina ifrågasätter G7-medlemmarnas trovärdighet

5
1159

Källa: https://swentr.site/news/576647-china-slams-g7-members/

G7-mötet har avslutats, med signaler om fortsatt stöd från bl.a. USA till till USA/Natos krig mot Ryssland i Ukraina. Och med hård kritik av mer fredliga och ekonomiskt framgångsrika Kina.

______________

Peking har anklagat det USA-ledda blocket för att försöka påtvinga andra sin vilja.

Det internationella samfundet kommer inte att låta det USA-ledda G7 dominera världspolitiken och kommer inte heller att rätta sig efter de provästliga regler som gruppen driver, sade det kinesiska utrikesministeriet i ett uttalande på lördagen.

”Kina kommer aldrig att acceptera de så kallade reglerna som påtvingas av ett fåtal. Det internationella samfundet accepterar inte och kommer inte att acceptera de G7-dominerade västerländska reglerna som försöker dela upp världen utifrån ideologier och värderingar”, stod det i uttalandet.

Utrikesministeriet fortsatte med att anklaga gruppen för att agera på uppdrag av ”Amerika först”-politiken och försöka påtvinga andra sin vilja. ”Detta visar helt enkelt hur lite internationell trovärdighet betyder för G7”, sade ministeriet.

Borta är de dagar då en handfull västländer bara kan vilja lägga sig i andra länders inre angelägenheter och manipulera globala angelägenheter.

G/ är en informell klubb som består av USA, Kanada, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien, Italien och Japan. Vid de årliga mötena deltar vanligtvis också tjänstemän som företräder EU.

I en gemensam kommuniké som antogs vid toppmötet i Hiroshima i Japan på lördagen räknade G7 upp flera anklagelser riktade mot Peking, bland annat teknikstöld, ”ekonomiskt tvång” och brott mot de mänskliga rättigheterna i hemlandet. Gruppen sade att den starkt motsätter sig ”alla ensidiga försök att ändra status quo med våld” när det gäller Taiwan och Sydkinesiska havet.

Peking svarade med att säga att ”frågor som rör Hongkong, Xinjiang och Tibet är enbart Kinas inre angelägenheter”. Kina anklagade G7 för att äventyra freden i regionen genom att ge ”stöd till ’Taiwans självständighetskrafter'”.

Även om G7-medlemmarna avstår från att formellt upprätta diplomatiska förbindelser med Taiwan har USA sålt vapen till Taipei och lovat att försvara det mot en eventuell attack från fastlandet. Amerikanska politiker har också träffat tjänstemän från Taiwan, vilket lett till hård kritik från Peking, som motsätter sig alla former av diplomatiska kontakter med myndigheterna i Taipei.

Relaterat
G7-mötet 2022: Nato och G7 hotar med kraftig militär upptrappning mot Ryssland, och ännu mer

Föregående artikelIran (5) – “Vita revolutionen” och “festernas fest”
Nästa artikelUkrainsk sommar: den västerländska propagandamaskinen tröskar vidare
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

5 KOMMENTARER

 1. G7, ja vad är det?
  Är det kanske gräddan av den västerländska kapitalismen, eller med ett annat ord ”demokratin”?

  Hur som helst läste jag på SVT, eller om det var Fria Tider, att två ”västdemokratiska” länder i Asien, Japan och Sydkorea är två länder där det finns fiendeskap emellan.
  Vad exakt motsättningarna rör sig om vet jag ej, någon annan får gärna förklara det här, men påståendet om den solidariska liberala demokratin stämmer inte.
  Egentligen undrar jag om de demokratiska länderna är särskilt överens mer än att gemensamt låta påskina att man är en gemensam enhet.

  SVT Public Service spär på västerlandets hybris genom att tala om den informella gruppen G7 som ”Världens ledare”.

  Kanske är det så, den liberala demokratin med västerlandets kapitalism har målet att bestämma över världen.
  De länder som inte kan eller vill underordna sig demokratin blir till fiender som behandlas med våld.
  Våldet, det enda språk som kapitalisten ytterst förstår.

  Jag tror att Kina och Ryssland är det enda länderna i världen tillräckligt ekonomiskt och militärt starka att utmana den kapitalism-totalitära borgerligheten från USA och Europa till Rysslands med dess allierades gränser.

  Men som sagt, den västliga borgerligheten är inte helt enig.
  Där finns motsättningar som försvårar dess totalitära västkapitalistiska globalism.

  • @arbetarklass 21 maj, 2023 At 21:32
   ”G7, ja vad är det?” Det är en maffia liknande kartell av de gamla kolonialmakterna som byggde sin välfärd och lyx på att mörda och plundra andra folk på deras tillgångar.

   Det finns egentligen ingen fiendskap mellan Japan, Sydkorea och resten av Asien, speciellt Kina. Båda är ockuperade av USA som har omfattande ockupationstrupper och militära baser där, och USA har integrerat länderna som virtuella lydstater i USA hegemonin. I Japan pågår nu omfattande demonstration och kravaller för att kasta ur ockupationsmakten USA, aldrig rapporterat utan mörkat i svenska USA styrda media.

   Motsättningarna rör sig om att USA försöker använda Japan och Sydkorea som en baser för att ta kontrollen över resten av Asien. Något som USA har arbetat på sedan WWII. Andra exempel är Vietnam kriget, Afghanistan, eller USA ockuperade Taiwan. Andra exempel igen är USA nyliga försök att ta kontrollen över Kazakstan och Myanmar, eller Sydkinesiska Havet.

   De gamla kolonialdiktaturernas makt bleknar, och det är just vad vi ser effekterna av.

   Historiskt var Kina den ledande kraften i Asien och världen. Korea, och Vietnam, var politiskt oberoende och valde sina egna ledare och skötte sina egna affärer, men var år skickade man en ambassad (regeringsdelegation) till Kina med gåvor och försäkrade Kina om ett gott fortsatt samarbete. Japan har alltid hävdat sitt oberoende av Kina, men japans kultur, konst, språk och skriftspråk är utvecklat med Kinas som grund. Få vet att hälften av Japans talspråk även idag är kinesiska.

 2. Vad vi upplever är dödsryckningarna från de gamla kolonialmakterna som levde gott på att invadera, erövra och plundra andra folk på deras tillgångar.

  Inget land i världen skyddar sin befolknings mänskliga rättigheter så väl som Kina, och alla dessa falska anklagelser om förtryck är bara påhittade i propaganda syfte. Är man i Kina är det inte så svårt satt ta reda på, bara att resa dit och umgås. Det kan man göra även elektroniskt idag, trots USAs intensiva försök att stoppa direkta kontakter mellan människor i olika länder.

  Propagandan, helt enligt mallen från förra seklet och nazisternas metoder, är oerhört stark. Lär er att ignorera den. Som någon skrev.

  När USAs djupa skugga bleknar i världen sprider sig freden ljus. När USAs dånande krigstrummor tystnar sprider sig fredens musik.

  Det syftar på USAs intensiva propaganda genom svenska traditionella media som DN, Bonniers, Schibsted och Public Service.

  Den som strävar mot en fredlig och harmonisk värld bör omedelbart installera TikTok och WeChat och söka etablera vänner och direktkontakter i andra delar av världen. Sanningen och verkligheten är propagandans värsta fiende.

 3. Jo arbetarklass. Fiendeskapen du nämner mellan Japan och Sydkorea, går 80 år bakåt, på 30talet fram till 2a världskrigets slut där. Japan hade Korea under ockupation dom åren som bekant. Dom japanska soldaterna mördade och plundrade Korea under ockupationen mycket brutalt. Sedan våldtog och tog man dom koreanska kvinnor som” lagliga”sexslavar medans man sköt ihjäl männen. Det är alla dessa vidriga grymheterna, som Japan begick under ockupationen som Sydkorea stör sej på. Det finns fortsatt många överlevande från Korea denna perioden på 40talet, som då var barn. Och som EJ tycker landet fått en välförtjänt ursäkt. Då japanska ledare genom dessa deccenier efteråt uttalade sej jävligt korkat också tycker man om dessa händelser. Den förre japanska ledaren Shinso Abe som mördades förra året, är den ena av dom som uttalat sej korkat tycker man tex. Så det har att göra med alla dom vidriga grymheterna koreanska folket utsattes för under ockupationen av Japan dom åren. Massmorden på löpande band, massvåldtäckterna, Och alla bränder mot civila befolkningens hem. Där japanska soldaterna massor med gånger sköt ihjäl dom civila männen, och sedan tog sej alla ”lagliga nöjen” mot dom unga koreanska kvinnorna. Sydkorea har tyckt att Japan dessa deccenier efteråt inte gett en ”seriös” riktig ursäkt som dom förtjänar. Då det funnits flera japanska ledare efteråt som direkt utallat sej korkat om denna perioden under 2a världskrigets åren. Man tycker från Koreas håll att Japan varit otroligt nonchalant om denna perioden. Så därför dessa sydkoreanska demonstrationer i Sydkorea också, när dessa Japans och Sydkoreas presidenter träffades förra veckan. (Kortare förenklade versionen)

 4. G7 borde läggas ned. Jag hade kunnat gå med på det om Kina och Ryssland vore med. Helst fler än dessa också. Därför gillar jag G20 som på allvar representerar mer länder, Och framförallt majoriteten av världens befolkning. Vad fan är detta G7 för västerländska SKIT med vanliga Usa i spetsen, som tror man kan kasta sitt skit på ALLA? Det är direkt respektlöst och nonchalant denna högst korkade gangster klubben. Det är ju Nato i annan form bara, med den eviga vasall-staten Japan ju. Ett Japan som Usa ALDRIG lämnat sina militärbaser där, sedan man kärnvapen bombade landet efter 2a världskrigets slut. Nej lägg ned denna Usa ledda korkade gangster klubben och bilda nytt. Kan tänka mej att arabförbundet kan vara med. Afrikanska unionen samma sak. Ryssland och Kina självfallet. Men även länder från Latinamerika. Bara ett exempel. Den kan döpas om till ( Globala konferansen) Bara ett exempel, att hitta namn är MINSTA problemet. De enda jag ser med denna löjliga träffen är INGET annat än kaxiga och högst nonchalanta korkade klantskallar ärligt talat. Vad är detta för löjligheter G7. Slutar med vad Usa ville och kastar SKIT på Kina. Medans man själva sedan förra året, ägnar sej åt Proxy krig mot Ryssland utan MINSTA lilla tanke på fredsförhandlingar eller Fred. Bara försvaga och tillfoga så mycket skador som möjligt mot Ryssland är HELA målet. Oavsett dom höga kostnaderna för Europas befolkningar. Men även alla tusentals och tusentals HELT onödiga människoliv som går i sjön. Bra och korrekt svarat av Kina måste jag säga

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here