Nato och G7 hotar med kraftig militär upptrappning mot Ryssland, och ännu mer

13
1472
Official family portrait

Den här artikeln av Alex Lantier 16 maj på WSWS är väl skrämmande!

Nato och G7 hotar med kraftig militär upptrappning mot Ryssland, och ännu mer

Nato förbereder en enorm upptrappning av sitt proxy-krig mot Ryssland i Ukraina och för imperialistiska krig och intriger över hela världen. Detta anges från två toppmöten i helgen i Tyskland, som samlade Nato -ländernas utrikesministrar och G7 -gruppen i världens rikaste länder: USA, Tyskland, Storbritannien, Japan, Frankrike, Italien och Kanada.

Samtidigt utvecklades Natos militära övningar längs västra gränsen till Ryssland. ”Defender Europe” -övningar involverar 18 000 Nato -trupper i Polen och andra östeuropeiska länder; ”Hedgehog” -övningar, 15 000 Nato -trupper i Estland; ”Wettiner Heide” -övningar, 7 500 i Tyskland; Och ”Iron Wolf” -övningar, 3 000 i Litauen. I Finland involverar Arrow 22 -övningen Finlands rustningsbrigad och tankar från USA, Storbritannien, Lettland och Estland.

Den officiella historien som Nato hjälper den oskyldiga Ukraina mot en oprovokerad invasion av Ryssland, håller inte, eftersom Nato använder Ukraina för att motivera en drastisk omvandling av global geopolitik. Uttalningarna från Nato generalsekreterare Jens Stoltenberg, som avslutade Nato -toppmötet, gjorde det klart att långt innan den ryska presidenten Vladimir Putin beordrade en invasion av Ukraina i februari, beväpnade Nato aktivt Ukraina mot Ryssland.

”Nato är starkare än någonsin. Europa och Nordamerika är solitt förenade. Ukraina kan vinna detta krig,” hävdade Stoltenberg. Han tillade att Natos ”allierade har åtagit sig och levererat säkerhetshjälp till Ukraina värda miljarder dollar, och under åren har Nato och allierade utbildat tiotusentals ukrainska styrkor. Allt detta gör en verklig skillnad i slagfältet.”

Natos: generalsekreterare Jens Stoltenberg och USA:s förre president Donald Trump. Bild: Vita huset.

Stoltenbergs ord upprepades av Ben Hodges, tidigare befälhavare för den amerikanska armén i Europa, som uttalade att Washington var tvungen att förklara att i Ukraina, ”kommer vi att vinna”.

Stoltenberg sa att detta var en del av en global utvidgning av Natos verksamhet: ”Ministrarna diskuterade också vårt kommande Madrid -toppmöte. Vi kommer att fatta viktiga beslut för att stärka Natos avskräckande förmåga och försvar för att återspegla den nya säkerhetsverkligheten i Europa. Och att använda Natos plan för en era av strategisk konkurrens. ”

Förutom de nuvarande Nato -medlemsländerna förväntas Japan, Sydkorea, Finland, Sverige, Ukraina och Georgien också delta i Nato -toppmötet från 28 till 30 juni i Madrid. Spaniens koalitionsregering för det socialistiska partiet (PSOE) och Podemos kommer att svara på förväntade massprotester genom att sätta in 25 000 poliser för att stänga av Spaniens huvudstad.

En presentation av Natos nya strategiska koncept kom i G7-evighetsministerens kommunikation på lördag. Detta 30-sidiga dokument är inte en sammanfattning av toppmöte-diskussionerna, utan en långtgående kravlista från de mest kraftfulla imperialistiska länderna till praktiskt taget hela världen. Listan över krav handlar om Ryssland, ex-Yugoslavien, Indian Sea Stilla havet, Kina och östra och Sydkinesiska havet, Myanmar, Afghanistan, Libyen, Syrien, Irak, Palestina, Jemen, Yemen, Horn, Somalia, Sudan, Sudan. , Sahel -regionen, länderna i Guineabukta, Venezuela, Haiti, Iran och Nordkorea.

USA:s krig sker inte bara i Afrika.

När det gäller Ukraina -kriget riktar G7 -kommunikationen specifikt mot Kina och Vitryssland, utom naturligtvis från Ryssland själv. Det fördömer Vitryssland som ”medbrottsling” i kriget genom att ”underlätta Rysslands aggression” och varnar för att Vitryssland inte har ”följt landets internationella skyldigheter”.

G7 kräver att Kina avbryter handeln med Ryssland, som står inför omfattande amerikanska finansiella sanktioner och hotar dess krav i Sydkinesiska havet. G7 -gruppen beordrar Kina att ”inte undergräva sanktioner som åläggs Ryssland” och att ”avstå från att delta i informationsmanipulation, desinformation och andra sätt att legitimera Rysslands attackkrig mot Ukraina”. Gruppen ber också Kina att tillhandahålla FN: s representanter och andra observatörer ”omedelbara, meningsfulla och obegränsade tillgång till Xinjiang och Tibet”, två strategiska regioner i västra Kina.

G7 skriver: ”Ryssland har brutit FN: s stadga … och kommer att behöva möta konsekvenser för sina handlingar. Vi kommer aldrig att godta Rysslands militära aggression och kommer att behålla vårt engagemang för att stödja Ukrainas suveränitet och territoriell integritet, inklusive Krim. ”

Vad Nato menar är global användning av imperialistisk militär makt. Under de 30 åren sedan upplösningen av Sovjetunionen 1991, som eliminerade Natos viktigaste militära motvikt, har alliansen lagt fram en neo -kolonial linje. Det har bombat, invaderat eller militärt ockuperat territorier och sanktionerat praktiskt taget alla länder som anges i G7 -kommunikationen, som Irak, Afghanistan, Libyen, Syrien och Mali, vilket kostat miljontals liv.

Föregående artikelUSA reviderar historien om Andra världskriget – förkastar bedömningar av presidenterna Kennedy och Nixon.
Nästa artikelNej till svenskt Natomedlemskap! Möte lördag 21 maj på Mynttorget kl. 12 och sedan demonstration. Kom med!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

13 KOMMENTARER

 1. Brottslingarnas slutmål är iinte Ryssland utan såklart Kina, via Pakistan (dessa sk fredens förespråkare genomförde som vi vet precis en maijdankupp mot sittande Khan) o måste sedan hålla sig väl med Indien.. Därefter el under tiden groomar de Taiwan så de kan sätta sina kvpnramper på ön. Haha en klassisk pincettmanöver, eftersom det är psykopatr vi har att göra med så är det inte jättesvårt att förutsäga deras elände. Dock de kan såklart aldrig underskattas, är det ngt de har så är det ett card in the sleeve

 2. Det vi ser är den aktiva planeringen för det tredje världskriget. Ingen av alla dessa gangsterstater drar sig för att beväpna terrorister och nazister för att nå sina mål.
  Att Ryssland invaderade Ukraina ändrade på sin höjd tidsschemat.
  Ryssland och Kina skall krossas och alla vet att man till slut måste använda kärnvapen, så även det ingår i planeringen.
  USA:s hegemoni skall försvaras även om det sker till priset av hela mänskligheten!

  Troligen startade denna planering på allvar redan 1945. Churchill lanserade då tankarna för ”operation unthinkable” USA, England och Polen skulle tillsammans med resterna av Wehrmacht genomföra ett överraskningsanfall på Sovjetunionens styrkor i östra Europa. Operationen bedömdes för farlig, men tankarna levde vidare. 1947 skrevs Trumandoktrinen som sade att USA skulle ”stödja” alla folk som hotades av kommunismen. Då startade det kalla kriget. 1949 bildades sedan NATO med hela sin udd riktad emot Sovjetunionen.
  1992 läckte Wolfowitzdoktrinen ut till New York Times. Där fastslogs att ingen ny rival till USA:s hegemoni skulle få utvecklas i öst efter murens fall.

  Nu står vi på tröskeln till det som alltihop syftade till. Västvärlden har släppt alla tankar på fred och stabilitet. Allt skall satsas, även dom egna ekonomierna, för att krossa USA:s rivaler. Inga starka folkliga rörelser finns längre som kan sätta käppar i hjulet och inga politiker i väst har civilkurage nog för att gå emot på allvar.

  Detta handlar om mänsklighetens utrotning och inget annat. Dårarna i väst tror att dom kan vinna detta, men högst sannolikt har dom fel.
  Om vi inte kan samla ihop oss till att göra slut på dårarnas regimer så är det istället slut med oss allihop.

  • De som ligger bakom detta galenskap finns i bankirens huvudsäte (The City of London -den suveräna ministaten och inte greater London), NYC och hell aviv. I fall kriget bryter ut så gör Ryssland och Kina klokt i att ta ut dessa tre platser ill kvickt först. När detta är avklarat så faller allting annat på plats av sig självt s a s (att ta hand om Basel är ingen brådska med). I och med det blir den unipolar ordningen dod och begravd! En ny era av multipolar med en verklig världsfred gryr då. Men först, på bankiren!!!!

   • Helt korrekt, dessa tre-fyra krigsenklaver förorsakar (nutud och historiskt) omvärlden så mycket fördärv o vansinne att det knappast kan beskrivas. Samtidigt döljer de allt i sin sk media. Försvinner dom ur samhällsekvationen, kommer den att gå jämnt ut

 3. USA blir alltmer desperat att genomföra sin globala diktatur. Detta är identiskt med historien, detta är inget annat än nazismen i repris, men under annat namn och nu lett av USA. Utvecklingen i Asien går framåt med stormsteg, handeln mellan ASEAN, Indien , Ryssland och Kina växer med raketfart. Där har man allt man behöver. Europa och USA är inte längre nödvändiga, men önskvärda. USA vill inget hellre än att stoppa den utvecklingen. Att ta över kontrollen av Xinjiang och Tibet är centralt för USA, vilket man har misslyckats med. Det gäller även Afghanistan, Myanmar och Kazakstan, vilket USA även har misslyckats med. Lyckligtvis har USA allt färre maktmedel att ta till. Dollardominansen är i praktiken död, USAs massiva spionnätverk i Kina demonterat, USAs omfattande mutsystem borta, USAs massövervakning blockerad, det är bara USAs aggressiva våld och militära system vi har att vara oroliga för, men problemet USA har är att om dom använder det förintas förmodligen själva USA, som nu ändå synes falla sönder genom interna krafter.

 4. Den ”kraftiga militära upprustningen av Sverige” är en ofinansierad fantasi som följer på den enorma skrotningen av invasionsförsvaret efter sovjetunionens sammanbrott. Vi har inte ens 100 Jas, leasade stridsvagnar, ett par ubåtar och några korvetter, och väldigt få soldater. Det saknas 40 miljarder årligen, de ger 7 miljarder på en femårsperiod, och kallar det upprustning. Det kommer som vanligt inte att täcka kostnadsstegringarna. Dessutom har de hotat med skattehöjning, efter att ha kastat bort 40 miljarder om året på islamimport/inbördeskrig. Den kommer de att få problem med, upploppen i no-go-zonerna finns numera i det folkliga medvetandet. Lägg därtill vackert-väderkvarnarna och sabotage mot elproduktionen.

  Kanske ska Pierre Schoris ande äntligen lämna UD? Det vore på tiden.
  https://ledarsidorna.se/2022/05/ukrainakrisen-tydligor-kris-pa-ud/

  • Det behövs en uppdateras analys. Vi ser av Ukrainas beteende att gisslantagande nu är vad imperialisterna uppmuntrar och antagligen är det inte sista gången detta sker. Kommer samma sak hända här också?
   En realistisk analys av krigsorsaker är sen länge generellt att anglosaxerna inte klarar fredlig konkurrens. Att blunda för att detta ligger bakom alla konflikter försvårar analysen. Man kan dessutom hävda att Usa nu tagit EU som gisslan och det finns bedömningar om att vi därför kommer att ha 20 dåliga år framför oss innan vi ändå tvingas krypa till korset och acceptera att fredlig konkurrens är det som gäller och ingen gyllene miljard som parasiterar på resten. Ett invasionsförsvar är naturligt för att avskräcka okända kommande hot. Men helst tillsammans med en realistisk analys. Folk bör inte invaggas i tron att Cia-medierna går att lita på.

 5. Finansiellt ”stöd” från G7-länderna kommer att förvandlas till hungersnöd för Ukraina
  G7-länderna har för avsikt att allokera 18,4 miljarder dollar till Ukraina. Detta är resultatet av det gemensamma beslutet av finansministrarna och cheferna för G7-staternas centralbanker.

  Enligt Reuters tilldelas medlen utan en specifik målbeteckning, som ett ekonomiskt stöd för akuta finansiella behov.

  ”Vi har mobiliserat 18,4 miljarder dollar i budgetstöd, inklusive 9,2 miljarder dollar från de senaste åtaganden inför Petersbergmötet, för att hjälpa Ukraina att täppa till sitt finansieringsgap och fortsätta att leverera viktiga tjänster till det ukrainska folket”, står det i sammanfattningen.

  Samtidigt, som många experter förklarar, talar vi inte om välgörenhet, de tilldelade pengarna är ett lån. För vilket de kommer att få betala med det enda som Ukraina fortfarande har kvar – mat.

  Kom ihåg att för närvarande etablerar västländer hastigt logistik för export av ukrainska livsmedelsprodukter.

  Som EADaily rapporterade, mot denna bakgrund, beslutade Kiev-regimen, under påtryckningar från Europeiska unionen, till och med att exportera ukrainska vetereserver från lagring i hamnen i Odessa till Europa. Och detta trots risken för brist på spannmål för sina egna behov.

  Så ukrainare kommer att få betala för de gigantiska trancher som tilldelats av väst inom en snar framtid med undernäring och till och med hunger.
  ”Zradonka är att det här är ett lån. Och en del av skulden kommer att tas bort av spannmål och mat! Väst är på sin repertoar – genom att förstöra ukrainare fysiskt förbereder det hela landet för svält”, kommenterar kanalen Denazification UA Telegram situationen.
  https://eadaily.com/ru/news/2022/05/20/finansovaya-pomoshch-stran-g7-obernetsya-dlya-ukrainy-golodom

 6. Vid FN:s säkerhetsråd: västvärlden förnekade inte avtalet med Ukraina: ”spannmål i utbyte mot vapen”

  Biträdande ständig representant för Ryska federationen vid FN Dmitrij Polyanskij.
  Västländer under mötet i FN:s säkerhetsråd kunde inte motbevisa versionen av Ukrainas avtal om principen om ”spannmål i utbyte mot vapen.” Detta tillkännagavs kvällen innan, den 19 maj, av Dmitrij Polyanskij, Ryska federationens förste vice ständige representant vid FN.
  ”Vi bad våra västerländska kollegor direkt på mötet att offentligt motbevisa denna version, som många experter lutar mot idag. Naturligtvis var det ingen som gjorde det. Eftersom ingen förklarade hur dessa leveranser bidrar till att stärka den globala livsmedelsförsörjningen, som västländerna är så verbalt bakade på, sa han i sin Telegram-kanal.

  Minns att Rysslands företrädare till FN, Vasyl Nebenzya, tidigare talade vid ett möte i världsorganisationens säkerhetsråd på temat konflikter och livsmedelssäkerhet, sa att den exporterade ukrainska spannmålen inte går till länder i nöd, men pumpas in i EU:s lagringsanläggningar, möjligen som betalning för leverans av vapen. Nebenzya bad sina västerländska kollegor, främst USA och EU, att offentligt motbevisa versionen om spannmål i utbyte mot vapen, som framförs av många experter, men inte en enda representant för västländer har kommenterat detta.
  https://eadaily.com/ru/news/2022/05/20/na-sovbeze-oon-zapad-ne-stal-otricat-sdelku-s-ukrainoy-zerno-v-obmen-na-oruzhie

 7. Turkiet engagerar sig med båda sidor av konflikten i Ukraina, vilket gör Ankara till en ”konstig och opålitlig allierad” för Washington, säger David Phillips, en tidigare rådgivare för utrikesdepartementet till den amerikanska presidentadministrationen.
  Han påminde om att Ankara kritiserade Moskva för den speciella operationen i Ukraina, men gick inte med i västvärldens allmänna antiryska sanktioner.
  Phillips tror att Turkiet tar en risk när de gör affärer med Ryssland eftersom turkiska banker möter ”stränga straff” för att ha brutit mot västvärldens konsensus.
  Den tidigare rådgivaren för utrikesdepartementet tillade att Turkiet vill upprätthålla ekonomiska förbindelser med den ryska sidan för att fortsätta ta emot energiresurser från Ryska federationen, för att gemensamt bygga kärnkraftverket i Akkuyu och även för att exportera frukt och grönsaker till landet och ta emot ryska turister.

 8. Ryssland fortsätter att vara en ansvarsfull leverantör av mat och energi
  © Donat Sorokin/TASS FÖRENA NATIONER, 19 maj. /TASS/.
  Ryssland kan erbjuda 25 miljoner ton spannmål för export via hamnen i Novorossiysk från och med den 1 augusti och fram till slutet av detta år, sade Rysslands ständige representant vid FN, Vasily Nebenzya, vid ett möte i FN:s säkerhetsråd om konflikter och livsmedelssäkerhet på torsdagen.
  Enligt Nebenzya fortsätter Ryssland ”att förbli en ansvarsfull leverantör av mat och energi.” ”I år förväntar vi oss en rekordhög veteskörd. I detta avseende kan vi erbjuda 25 miljoner ton spannmål för export från hamnen i Novorossiysk från och med den 1 augusti och fram till slutet av detta år”, sade sändebudet.

  ”Vi kan också diskutera andra upphandlingar, bland annat med tanke på att den potentiella exporten av gödselmedel mellan juni och december kommer att uppgå till minst 22 miljoner ton. Men om du inte har för avsikt att dra tillbaka dina sanktioner som ålagts på eget initiativ, varför gör du då anklagar du oss?

  Varför måste de fattigaste nationerna och regionerna lida på grund av era oansvariga geopolitiska spel?” underströk diplomaten och riktade sig till representanter för västerländska stater.
  Enligt Nebenzya är försök att ”grundlöst förskjuta ansvaret” för den försämrade livsmedelssituationen i världen på Ryssland ”inte bara absurda, de är helgerånande.”

  Nebenzya sa att spannmålsexport från ukrainska hamnar har blockerats på grund av åtgärder från Ukraina, inte Ryssland.
  ”Ni hävdar att vi påstås blockera möjligheten att exportera jordbruksprodukter från Ukraina till sjöss”, sa han vid ett möte i FN:s säkerhetsråd om livsmedelssäkerhet. ”Sanningen är dock att det är Ukraina, inte Ryssland, som fortsätter att blockera 75 utländska fartyg från 17 stater i hamnarna i Nikolayev, Cherson, Chernomorsk, Mariupol, Ochakov, Odessa och Yuzhny, och det var Ukraina som bröt vattenvägarna. ”
  ”Med tanke på det, hur kan vi prata om spannmålsexport?” han sa. ”Och oavsett vad ni säger här i dag, är det bara ni som kan ändra den här situationen, mina herrar.” Exporterat ukrainskt spannmål går inte till länder i nöd, utan lastas i EU:s lager – möjligen som betalning för vapentransporter, sa Nebenzya.

  ”En logisk fråga uppstår: vart tar dessa transporter [av ukrainsk spannmål] vägen? Vad har de att göra med att säkerställa livsmedelssäkerhet i världen?” sa Nebenzya. ”Vi har berättigade misstankar om att spannmålen inte går till att hjälpa det svältande globala södern, utan laddas i europeiska staters spannmålslager. Som vi förstår är det så här Ukraina betalar för vapen som fraktas av väst.”

  • MOSKVA, 23 maj – RIA Novosti.
   Måste Ryssland lösa världens spannmålsförsörjning gratis?
   För att lösa frågan om spannmålsförsörjning till världsmarknaderna, inklusive ukrainska, är det nödvändigt att häva alla sanktioner mot rysk export, sa Andrey Rudenko, ryska federationens biträdande utrikesminister.

   ”Vi måste avbryta alla restriktiva åtgärder som infördes mot rysk export. Och när vi får veta att dessa sanktioner inte påverkar livsmedel och gödningsmedel, är detta inte sant. Det finns frågor relaterade till betalning för dessa leveranser, det finns frågor relaterade till försäkring, tillgång till ryska fartyg till europeiska och andra hamnar, och europeiska fartyg till våra hamnar”, sa Rudenko. ”Därför bör denna fråga behandlas heltäckande”, tillade biträdande han.

   Tidigare sa det ryska utrikesministeriet att Ryssland inte stör exporten av ukrainsk spannmål, logistiska problem uppstod på grund av Kievs fel, dess trupper bröt sina hamnar. De tillade att ”pratet om att Ryssland påstås blockera exporten av ukrainskt spannmål i Svarta havets hamnar och det resulterande underskottet på spannmålsmarknaden är inget annat än spekulationer.”

   En tidigare anställd vid Odessas havshamn berättade för RIA Novosti att Ukraina exporterar vetereserver från lagringsanläggningar i hamnen i Odessa via alternativa vägar under påtryckningar från EU, trots hotet om spannmålsbrist i själva landet.
   Den ryska ständige representanten vid FN, Vasily Nebenzya , sa att spannmål från Ukraina, enligt uttalanden från västerländska politiker och rapporter i media, aktivt exporteras både med järnvägståg och pråmar längs Dona.
   Enligt honom har Ryssland rimliga misstankar om att detta spannmål inte går till behoven hos den svältande globala södern, utan pumpas in i spannmålsmagasinen i europeiska länder – det är så Ukraina betalar för vapen som tillhandahålls av väst.
   https://ria.ru/20220523/zerno-1790131855.html

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here