Kina & Ryssland: ”Dum är den som dumt gör”

14
272

En artikel av Julian Macfarlane https://julianmacfarlane.substack.com/p/stupid-is-as-stupid-does?utm_source=post-email-title&publication_id=837411&post_id=145220160&utm_campaign=email-post-title&isFreemail=false&r=103ae5&triedRedirect=true&utm_medium=email

Den senaste tiden har det talats mycket om ”alliansen” mellan Ryssland och Kina. Amerikanerna har insisterat på att kineserna hjälper ryssarna i deras krig i Ukraina, och använder detta som en ursäkt för att sanktionera olika kinesiska företag. Jag säger ”ursäkt” – för amerikanerna har satt ihop ett storskaligt sanktionsprogram som är utformat för att hämma den kinesiska utvecklingen och i slutändan försvaga Kina som global aktör. Man vill lamslå den kinesiska industrin.

Det beror inte på att Kina vill ersätta USA som hegemon.

Kineserna är inte intresserade av hegemoni – bara av att göra affärer. Win-win-grejer.

Franklin Roosevelt

Men för USA betyder ”hegemoni” absolut kontroll – medan Ryssland och Kina förespråkar en slags internationell demokrati – den typ av globalistiska saker som FDR (Franklin Delano Roosevelt, ö.a.) föreställde sig innan han dog – och som Truman och Eisenhower och efterföljande presidenter undergrävde. ”Du är fri att göra vad du vill, så länge du gör som du blir tillsagd”.

USA befinner sig i krig – inte bara med Ukraina – utan också med Kina.

I detta syfte främjar USA en starkare självständighetsrörelse i Taiwan som tar kontroll och försöker lösgöra sig från moderlandet. Man vill ”ukrainisera” Taiwan.

För att göra det skulle man behöva blockera Kina militärt – och även ekonomiskt. Det skulle innebära krig – vilket är dumt – eftersom USA bara kan förlora.

Kineserna har dock många smarta människor – och de har ”respekt” om man så vill för amerikanernas dumhet – de underskattar inte den enorma förmågan att göra fel sak vid fel tidpunkt av fel skäl! Ett problem för ett land med kärnvapen.

De inser också att även om det finns en viss sympati för ryssarna inom den amerikanska politiska högern – så finns det nästan ingen, vare sig till höger eller vänster, för kineserna.

Tucker Carlson

Tucker Carlson, till exempel, är pro-rysk men våldsamt anti-kinesisk. Han är rationell när det gäller ryssarna, men när han talar om Kina slår en kvasiracistisk strömbrytare om i hans huvud.

Ryssarna och kineserna har inga formella militära allianser som amerikanerna har med andra länder – Nato är det främsta exemplet – som skapar ”partnerskap” mellan nationer som bara lyder en – USA.

Men eftersom amerikanerna insisterar på att kineserna och ryssarna har en de facto-allians – och eftersom de agerar för att straffa kineserna – är det vettigt för kineserna att upprätta ett verkligt och effektivt militärt samarbete med Ryssland – särskilt nu när amerikanerna har förvandlat Filippinerna till en annan vasallstat där amerikanerna gör allt dummare saker.

 

USA hotar Kina med hjälp av sina baser i Japan och Filippinerna som backas upp av baser i Guam och Hawaii och naturligtvis Alaska.

Men USA kontrollerar inte Asien och Stillahavsområdet – bara några få länder där.

Ryssarna har till exempel byggt upp sina marina resurser i Stilla havet och har till och med genomfört övningar inte bara nära Japan utan även nära Hawaii.

Amerikanska baser i såväl Japan som Alaska, Hawaii och Guam är alla sårbara.

Ta en titt på kartan. Norra Stilla havet är en rysk sjö. Alla baser på Japans huvudöar är sårbara, liksom Guam och Hawaii från norr.

Den ryska marinen kan avfyra hypersoniska Zircon-missiler från nästan alla sina fartyg i Fjärran Östern samt från ubåtar. Det rör sig om svårupptäckta, manövrerbara kryssningsrobotar med en räckvidd på 1000 km, mach 9 m och stridsspetsar på 300 kg och minst dubbelt så stor förstörelsekraft i kinetisk energi.

Amerikanerna borde vara rädda för att ryssarna och kineserna samarbetar. Varför då göra saker som tvingar dem att göra det?

Dum är den som dumt gör.

Ett kinesiskt-ryskt NATO? Kommer kineserna och ryssarna att skapa en allians som Nato med något som liknar artikel 5?

På något sätt tvivlar jag på det. Eller om de gör det, måste det vara annorlunda. Och för att få med ryssarna i det fallet skulle amerikanerna behöva göra något riktigt dumt. Men vi vet att de är riktigt bra på det

Nato har alltid varit ett instrument för USA:s hegemoni. Det var aldrig en allians mellan jämlikar. Det är alltid ett fall av dumhet som följer dumhet.

Det militära samarbetet mellan Kina och Ryssland skulle ske på en mer jämlik grund.

Ekonomiskt – ja, Ryssland har resurser och Kina har teknik och en enorm industriell bas. Ryssarna skulle inte bara gå med på något som kineserna ville göra om de tyckte att det var fel, kineserna skulle inte följa ryssarna om de inte höll med.

Det är den typen av allians vi ser bildas nu – en intelligent, strategisk allians.

Föregående artikelHar den stora globala krisen utlösts med avsikt?
Nästa artikelKunde Stoltenberg ha avvärjt Rysslands invasion av Ukraina?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

14 KOMMENTARER

 1. Jag gillar verkligen detta. Kina och Ryssland såkallade alliansen och den mycket goda relationen. Inga ämnen är utanför bordet har man sett senaste decenniet nu sedan Xi tog över. Samma länder som leder Brics och framtiden. Råkade senast idag se ett klipp från Brics där vidriga sanktioner mot varandra är uteslutet. Usa spelar härska, hota, äga metoden. Med kalla krigets mentalitet där delstaten EU är så PINSAMMA. Man låtsas som att man lyssnar inget på vad Usa vill, gör och tänker. Senast förra veckan gick den mycket kända senatorn Lindsey Graham och HELT öppet pratade om att Ukraina är en Guldgruva vad gäller mineraler till värde för trillioner. Usa måste fortsätta och accelerera mer för att stötta Ukraina så dessa mineraler värda trillioner inte hamnar hos Ryssland och Kina. Ukraina kan bli ett av Europas rikaste länder med denna guldgruva som man sitter på. Usa måste göra allt i sin makt för att få tillgång till dessa så dessa ej hamnar hos Ryssland som kommer dela dom med Kina. Vilken jävla parasit ärligt talat. Detta är bara ett av så många exempel. Vapenindustrin behöver jag nog inte nämna. Det är bara Monster summor Usa gör här, genom att både förlänga kriget och skicka sina vapen till Ukraina. Vilka parasiter. Men är det någon av våra medier som slår upp dessa nyheter som ständigt varit på tapeten dessa två åren. Det har EJ gått månad utan att se Usa verkliga avsikter och vilka stora parasiter dom är. Men medierna slår dövörat till på samma sätt som EU gör. Det är övriga världen som visar ALLA uttalanden och vad som pågår. Brics med Ryssland och Kina är framtiden och den utvecklas bara vilket är bra för hela världen

 2. Få anar hur illa det är med USAs utrikespolitiska agenda. Den bisarra verkligheten sträcker sig bortom realitetens gränser, dvs det som är begripligt för den vanligt fungerande medborgaren.
  Sådant tar tid att förstå.

  Således bör landets (USA) diplomatiska representanters agerande ”nagelfaras”. Bryter deras agendor mot värdlandets intressen och säkerhet så upphör också dessa ambassadörers immunitet.

 3. Kom av nån anledning att tänka på nåt jag läste i Gunnar Fredrikssons bok INDIEN. Detta i en ABF studiecirkel som vi i SSU i Hararanda hade 1970. I USAIDs program stod (står?) det att amerikansk ekonomisk dominans är ett alternativ till militär kontroll. Undrar om jag kommer ihåg rätt. Jag tror det och det var logiskt då och har alltid varit det för imperialiststaten nummer ett. Professor John Mearsheimer säger att de i Washington är fångade i sin egen propagande. De är som medlemmar i en extrem sekt, ingen vågar avvika och de förnekar även uppenbara fakta in i det längsta. Som här
  Daniel Davis överste om militära fakta och konsekvenser av stöd till Ukraina.
  https://youtu.be/Cj7qBp3TR8s?si=Z19zdF4mqonVN9LH

 4. År 1997 skrattade J. Biden åt ryssar som tänkte samarbeta med Kina, om expansion av NATO fortsätter. Joe Biden talade om möjligheten av NATO-expansion och vad det kunde betyda för framtiden för utrikesdiplomatin. Han beskrev sitt stöd för utvidgningen av Nato och gav sina förutsägelser för senatens ståndpunkt i frågan. Tjeckien, Ungern och Polen var USA:s val för medlemskap i Nato. ”Och då säger ryssarna till mig. Om ni fortsätter att expandera Nato, kommer vi att etablera samarbete med Kina.” Jag skrattade nästan, jag kunde knappt hålla mig tillbaka, och jag sa till ryssarna: ”Lycka till killar. Om ni misslyckas med Kina, försök med Iran.” (Videon tid 08:00)….. Och det är där, vi är idag. Ryssland, Kina, Iran och länderna i Mellanöstern samarbetar. Redan då år 1997, var Joe Biden en arrogant skitstövel, som är ett typiskt inslag bland amerikanska ”politiker”. Jag önskar inte folk något ond, men den här jäveln är en komprimerad ondska. Den här jäveln förtjänar det, han har blivit nu. En dement marionettdocka, som till och med en stor del av amerikanska folket skrattar åt.
  https://www.youtube.com/watch?v=o7DbO51Z3Co

  • Skrattar högst den skrattar sist. Ryssland och världen har inte så mycket till övers för denne fjant. Numera är Bidet världens åtlöje, en sionist slav. På hans grav kommer det att klottras ”Genocide Joe, lies here”.

 5. Kina kommer inte att gå i militärallians med Ryssland, de har ju sett vad som hände med Armenia och är mer intresserade i handel. Tyvärr så ser det också dåligt ut för gasexporten till Kina. Det var väntat att Gazprom skulle skriva under kontrakt med Kina om att bygga Power of Siberia 2 vid Putins besök. Men Kina vill inte betala mer än vad ryssar betalar for den inhemska gasen, alltså inte så mycket som Europa har betalt, ca 3-4 gånger så mycket. Dessutom baserat på tiden det tog att bygga den förra pipeline, så tar det 10-12 år. Så hur skall Gazprom ersätta de ca 140 bcm gas som exporterades till Europa? Förra året så gjorde Gazprom en förlust på 7 miljarder USD, så det svider i Putins plånbok. Rätt åt honom.

  Ser man sen på att ca 30% av rysk GNP går till militären, nästa år beräknat till 40% jämfört med ca 2% av Sveriges GNP. Vad säger de s.k. fredsaktivisterna som frekventerar GP? Det bådar det inte bra för Rysslands framtid. Klart det ger ju jobb men det gjorde det också i Tyskland på trettiotalet. Antar de flesta vet hur det gick.

  • Du fattar fortfarande inte, eller? Rysslands ekonomi är varken beroende av import eller export för att överleva? Till och med Kadhammar på AB skrev en kritisk artikel om hur illa det ser ut i USA och den bankrutta ”unionen” kollapsar långt innan Ryssland. Och nog ser USA ut mer som Tyskland på 1930-talet med internt våld som trotsar all beskrivning för att vara ett s k i-land.

  • Varifrån fick du siffrorna? Från trollfabriker som FOI? ISW? Rand?
   Ryssland går från seger till seger. Fjärde största ekonomin i världen – smaka på det.
   Väst däremot krisar. Sveriges ekonomi har mer eller mindre avstannat sedan 2022.
   Kiev-regimen är på god väg mot stupet.

   Frågor om ”pipeline” ska du rikta till den främste pipelinebombaren genom tiderna, Biden. För övrigt befinner USA sig i sista imperiestadiet. Det går inte alls bra för regimen i israel heller – Hamas och Hizbollah visar hur man ska handskas med barnamördares regime.
   Noterbart är också att sedan den fick stryk av Iran så skryter inte sionisterna som de gjorde förut heller – de blev satta på plats👊

   • Nä, efter att Iran visade upp sin styrka med missilanfallet som svar på Israels provokationer så blev det väldigt tyst på krigshetsen mot Iran. Man ser ju hur fega Israel är att utmana Hezbollah en gång till med minnet hur illa det gick förra gången man skulle straffa det Iranstödda Hezbollah och man är medveten om att Hezbollah fått nya typer drönare och pansarskott från Ryssland vilket gör Israels stridsvagnar till lätta mål och i en man mot man strid så blir Israels förluster för stora för att accepteras. Israel är i en råttfälla men man har sin egen korkade regim att skylla för den uppkomna situationen.

  • Från vilken källa får du dina kunskaper? Hallandsposten?
   Kina och Nordkorea har redan undertecknat en militär allians med Ryssland. Efter att USA tvingat sina europeiska vasaller att begränsa inköp av rysk olja och gas steg priset på dessa råvaror flera gånger. Ryssland får mer pengar för mindre mängd. Angående NS2. NS2 finansierades av stora EUROPEISKA företag. Det var de som drabbades ekonomisk av sprängningen. Ryssland fixade de sista 10 mil, då USA hotade att frysa bankkontona för alla inblandade. Om det tar 10-15 år att bygga en ny pipeline bekymrar inte ryssarna. Och varför skulle Ryssland bygga en ny pipeline? De behöver inte göra det. De har gott om naturgas. Det är Europa som behöver billig naturgas. Det är europeiska företag som ska finansiera och bygga den nya gasledningen. Det kanske inte kommer att behövas göra, efter att ryssarna besegrat nazisterna/fascisterna i Kiev.

 6. Vissa som skriver här jätteofta verkar skadade av Usa Nato ledda propagandan. Hur många lögner har EJ kommit fram under krisen? Putin var ju sjuk minns man😂Allt från Parkinsons till Alzsheimer demens och listan är lång. För över två år sedan sa man att Ryssland håller på att kollapsa våren 2022. Dom hade INGET och även krigade med spadar😂
  Befolkningarna i Europas länder måste matas med dessa lögner DAGLIGEN och ren desinformation och propaganda för att EJ tappa stöd hos befolkningar i respektive länder. Denna Usa Nato ledda desinformation och propaganda offensiv som egentligen startade redan 2014, men steg åt stenhårda taket från år 2022 har varit högst välplanerad och lyckad. Den saknar motstycke skulle jag vilja säga under de senaste ca80 åren då den fortfarande pågår. Goebbels från 30-40talet som var kungen på detta är avsatt från tronen. Visst tog de flera decennier men parasiterna Usa Nato lyckades till slut. Det finns övriga världen utanför Usa Nato västvärlden att se och hämta information till bland annat. Sedan finns MASSOR Av alternativa medier också där sanning och fakta talar sitt klara tydliga språk. Även denna blogg är högst uppskattad som har massor vad gäller både Ukraina, Usa Nato och EU. Ryssland världens mest sanktionerade land mår bra. Brics är framtiden där mycket händer.

  • Jag kommer ihåg, att i mars-april månad år 2022 hamnade jag av något misstag på SVT 1. I studio satt fyra experter (tre tjejer och en kille, ingen av dem var äldre 35 år) och de fick en enkel fråga av programledaren: ”När kommer Ryssland att kollapsa?” Alla fyra experter började skratta och svarade: ”Ryssland har redan kollapsat.” Dessvärre finns det gott om outbildade och hjärntvättade européer som litar på korrupta politiker och korrupta massmedier. Risken för ett nytt krig i hela Europa är stor.

   • Mycket bra du berättar det här Koroviev, så folk får veta hur den Västerländska Liberala Demokratin fungerar.

    Medieprofessorer och random experter inom Västerlandets så kallade ”Fri Media” avlönas för vad de framför och inte vad de egentligen vet.

    Vad gäller den mediala hanteringen av Ryssland till den stora arbetande massan så får denna Borgerlighetens mediala expertis den bästa hjälpen från Arbetarrörelse, Socialdemokrati och Fackföreningar.

    Inte så konstigt Sverige och Svenskarna blir som Fria Tider beskriver här nedan:

    https://www.friatider.se/svenskarna-mest-krigsvanliga

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here