Har den stora globala krisen utlösts med avsikt?

21
3011
Bild i artikeln hos Pål Steigan
Denna artikel med en kanske provocerande titel har publicerats i Pål Steigans nättidning och den har översatts av Rolf Nilsson.  https://steigan.no/2022/05/er-den-globale-krisa-utlost-med-vilje/

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

Världen upplever nu en kris som den aldrig har sett förut. Vi är mitt i en finanskris som slår alla tidigare rekord. Sedan genomför EU, vad kritiker har kallat en ”energipolitisk självmordspakt” där unionen fråntar sig möjligheten att säkerställa medborgare och industri tillräckligt med energi för att upprätthålla normala samhällen. Lockdown-politiken har kastat ut hundratals miljoner människor i nöd och fattigdom. Sedan ser USA till att sanktioner genomförs mot Ryssland, vilket redan har åstadkommit enorma ekonomiska följdverkningar. Att det pågår ett brutalt krig i världens spannmålsmagasin i Ukraina och Ryssland gör krisen ännu värre. Tysklands utvecklingsminister talar om en hungerkatastrof med miljontals döda.

Vi vet sedan tidigare att lockdown-policyn var något som aldrig har gjorts tidigare i världshistorien och att den kom på ett direktiv från WHO och deras stödjare. Vi vet också att BlackRock 2019 presenterade planen för den kommande krisen. Det var en finansiell operation utan motstycke, där finanseliten inte bara krävde att centralbankerna skulle trycka pengar som aldrig förr, utan också att de skulle få tillgång till ländernas statsbudgetar, genom att tvinga världsländerna att sätta sig i ännu större skuld – till samma finansinstitut. För detta ändamål var det nödvändigt att ”definiera de ovanliga omständigheter som kräver en sådan ovanlig samordning”. Och de ovanliga omständigheterna kom – som på beställning?

Kuppen, som finanseliten med BlackRock i förarsätet genomförde efter mötet i Jackson Hole, saknar motstycke. Vi skrev den 7 februari 2021:

Den största krisen i kapitalismens historia – förklädd till en hälsokris (Översättning av en artikel i Pål Steigans nättidning).

Krisen 2020–2021 är den största krisen i kapitalismens historia, mycket större än finanskrisen 2008 och även större än krisen som utlöstes 1929.

I rena pengar har mer än 6.000 miljarder dollar överförts till finansmarknaderna, medan arbetarklassen, de fattiga och medelklassen är de stora förlorarna: The Guardian: Covid-19 har kostat världsarbetarna 3.700 miljarder dollar.

Hundratals miljoner jobb har gått förlorade. Reallönerna har sjunkit enormt och kommer att fortsätta sjunka. Statsfinanserna har plundrats i stor skala till förmån för finanskapital. Detta kommer att leda till gigantiska nedskärningar i de offentliga budgetarna och tvinga fram en storskalig privatisering inom alla sektorer, så att ytterligare gigantiska förmögenheter ska skyfflas över till finanskapitalet.

FN:s International Labour Organization (ILO) har räknat ut att antalet förlorade arbetstimmar för världens arbetare år 2020 motsvarar en förlust på 255 miljoner heltidstjänster. Det är fyra gånger så många jobb som gick förlorade i finanskrisen, skriver ILO.

Och nu: energikris, hungerkris och avbrott i leveranskedjorna

Alla dessa kriser står i kö, men det verkar som att myndigheterna bara registrerar dem och i den mån de gör något är det till stor del genom åtgärder som förvärrar situationen ytterligare.

Det är svårt att inte fråga sig om dessa kriser har utlösts med avsikt. En som gör det är ekonomen Ernst Wolff.

Vi återger hans åsikter, inte för att vi nödvändigtvis håller med dem, eller med allt han säger, utan för att vi anser att hans åsikter är av intresse för en bredare publik och att de bör diskuteras på allvar.

Ernst Wolff: Svält- och flyktingkatastrofen är avsiktlig

På sin YouTube-kanal tar Ernst Wolff upp de aktuella kriserna och konsekvenserna. För honom är det klart: Det kommer att sluta med en krasch i valuta- och finanssystemet. Och enligt hans mening är detta också något önskat. För i slutet av utvecklingen finns det en global världsordning som vill forma den nya människan.

https://www.youtube.com/watch?v=XLqqNyUQfk4 (På tyska).

https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-jobs-idUSKBN29V06O

Globalisternas lekplatser

Utvecklingen har varit förutsägbar sedan en tid tillbaka. Avskaffandet av kontanter, kravet på mer globalisering på grund av pandemin och internationaliseringen av hälso- och sjukvården genom ett pandemiavtal med WHO, kriserna orsakade av corona-åtgärderna och de första trevande försöken att införa ett socialt kreditsystem i Europa – enligt uppgift till förmån för klimatet och människorna. För honom är en sak säker: vårt monetära system har nått sitt historiska slut och kan inte längre räddas.

Ingen tillfällighet: systemet skal bytas ut

År av nollräntepolitik och masstryckning av pengar har orsakat inflation som är svår att stoppa. Men för Wolff är detta ingen tillfällighet. För planerna på ett ”nytt system” ligger redan i lådorna och håller redan på att designas. Avskaffande av kontanter och införande av en ny digital valuta. Det är inte för ingenting som Europeiska centralbanken (ECB) har arbetat med en ”digital euro” under en tid. Och identitet, körkort etc. borde också in i den digitala tidsåldern – ”Det gröna passet” var bara en första provkörning. Det finns en stor risk att bli totalt beroende.

På den allsmäktiga statens nåder

Wolff sammanfattar planerna och konsekvenserna av deras genomförande enligt följande:

– Utlåning bör dras bort från affärsbanker och i framtiden kommer vi alla bara att ha ett konto i centralbanken. Med genomförandet av denna plan kommer vår ekonomi till 100 procent att vara underställd centralbanken, det vill säga i slutändan staten. Den kommer att kunna påföra oss individuella skatter och räntor, binda våra pengar till ett förfallodatum, hålla inne betalningar, binda vår ekonomi till ett socialt kodsystem i kinesisk stil och, i extrema fall, avskära oss från alla ekonomiska flöden. ”

”Creative Destruction” à la Klaus Schwab

Men eftersom folk inte frivilligt vill underkasta sig ett sådant system är det första man mäste göra att skapa så instabila förhållanden som möjligt. Och som Wolff hävdar är det precis vad som händer just nu – ledaren för World Economic Forum (WEF), Klaus Schwab, kallar det för ”kreativ förstörelse” i sin bok ”The Great Reset”.

Läs World Economic Forum: How to ensure the benefits of ‘creative destruction’ are shared by all

Med den destabiliseras finansiella, ekonomiska och sociala strukturer och bringas att kollapsa. Sedan ca 2020 med åtgärderna mot den påstådda pandemin, som störde leveranskedjor och produktion och därmed skapade leveransproblem och ytterligare kaos. Men energikrisen, som medvetet utlöstes av kampen mot klimatförändringarna och den påtvingade av-karboniseringen (minskningen av fossila energikällor) är också tecken på kreativ förstörelse i Wolffs ögon. Precis som den nu hotande svältkrisen orsakad av kriget mellan Ryssland och Ukraina.

Föregående artikelProtester mot utlämningen av visselblåsaren Julian Assange till död i USA:s inhumana fängelse! Stödkommittén
Nästa artikelKrigets syfte: I krig är territorium arenan, inte striden.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

21 KOMMENTARER

 1. Det största skojet med klimatbluffen och ”grön” energi ”glömdes” tydligen bort i artikeln? Man kan ju undra varför? Enorma mängder skattepengar har hamnat i oligarkernas fickor med omställningen till ”grön” energi…

 2. Ryssarna hotar med kärnvapen, väl medvetna om konsekvenserna. Det är klart att de tar till vilket vapen som helst. Lite svält i Afrika kan man alltid skylla på väst. Den vanliga metoden.

 3. Det är också min slutsats att kriserna är medvetet åstadkomna.

  Vill man veta varifrån allt härstammar så är ett besök hos World Economic Forum en ögonöppnare. [ https://www.weforum.org/ ] Där kan man läsa och se videos och föredrag om den framtid som WEF och våra – eller rättare sagt WEFs – politiker arbetar för. Så det är absolut inga hemligheter det som pågår, det är bara det att för våra – eller rättare sagt WEFs – journalister är denna agenda en no-go-zon som inte ska berättas för folket.

  Här är ett intressant inslag från WEFs Davosmöte 2018. En föredragshållare som berättar hur man med digital teknik och internet ska ta kontroll över människornas hjärnor inom en mycket snar framtid. https://www.youtube.com/watch?v=jduZQFaa4hA Under dagens promenad tänkte jag på detta och funderade på om inte de flestas hjärnor redan var under total kontroll av storkapitalet, men det är väl vi dissidenters hjärnor de vill åt.

  Att en kris är en mycket bra förutsättning och en väl använd förutsättning för att omskapa samhällen berättar Naomi Klein i sin bok Chockdoktrinen.
  Nu räckte inte coronakrisen till för att förtrycka all världens befolkning, så den kompletteras nu med ekonomisk kris (superinflation) och maktkris. Båda de senare kriserna är medvetet framställda genom sanktioner mot Ryssland, sanktioner som är ren och skär ondska mot den egna befolkningen och mot världens fattigaste, vilka kommer att dö av svält.

  Så vad ska vi göra mot detta? Jag har inte en susning. 🙂

  • ”Under dagens promenad tänkte jag på detta och funderade på om inte de flestas hjärnor redan var under total kontroll av storkapitalet, men det är väl vi dissidenters hjärnor de vill åt.” Så tänker jag också ofta, fast inte med ”total kontroll”, så är det aldrig Magnus.
   Så skriver du vidare ”Så vad ska vi göra mot detta? Jag har inte en susning.” Bäste Magnus, dina skriverier visar att du har många ”susningar”. Problemet är ”de flestas hjärnor…under…kontroll av storkapitalet.” Men var är det så? Inte i det Globala Syd (Kina, Indien, Latinamerika, Afrika osv,). Det gäller alltså för oss som lever i den del av världen, som nu i allt raskare takt, bland annat genom upprepad självbestraffning, får en stadigt minskande roll för det framtida skeendet på jorden.
   Visst är det tråkigt att det nu i Sverige råder ett klimat av stor okunskap; jag har svårt för att ens lyssna på Public Servis’ internationella nyheter numer. Men ändå tror jag, att de allmänna försämringar som självskadebeteendet resulterar i för vanligt folk i Europa, kommer att leda till allt fler motreaktioner. Om inte annat så framgår det av otaliga artiklar här på bloggen och på steigan.no (för att ta näraliggande nätskrifter) att ”storkapitalet” självt förbereder sig på folkliga motreaktioner.
   Själv muntrar jag upp mig med att översätta artiklar om vad som sker utanför bubblan du och jag lever i, samt att läsa bra, och ofta humoristiska artiklar som till exempel denna av en av mina favoritjournalister, Pepe Escobar. (Min första översättning av honom är från 2019 https://www.lindelof.nu/maga-missar-det-eurasiska-taget/) På norska https://steigan.no/2022/06/bildenberg-gjor-kina/ och på engelska https://www.strategic-culture.org/news/2022/06/03/bilderberg-does-china/
   Undras om jag inte läste den någon annanstans först? Det är likadant med artiklar och intervjuer med Micael Hudson. De finns på mängder av ställen. Det är nämligen som jag säger, någon ”total kontroll har storkapitalet inte”. Då dessutom det totala globala politiska skeendet nu går med hög hastighet, är det spännande att följa det. Jag tänker ofta ”Vilken skillnad mot när jag gick i pension 2007!” Vad kan inte komma att hända innan jag ”tar på mig träfracken”!

 4. Mats!
  Ja, vad göra.
  Vilka personer står bakom dessa teorier om världsherravälde.
  Är det fortfarande Milton Friedmans ekonomiska teorier tillsammans med Margaret Thatcher politiska idéer som skall ”krossa facket”? Förvisso gammalt tankegods som fortfarande har bäring. Eller?
  Vill mena; det goda samhällets fiende idag är svår att fånga in som en teori med ett tydligt namn, på samma sätt då det begav sig. Ty det är mycket som hänt i spåren av marknaden allt större inflytande och där kommer övervakningssamhället med dess möjligheter för den diffusa makten att styra framtidens förlopp.

 5. Covid-nedstängningarna skadade ekonomier och människor nåt oerhört. Nu kommer kriget i Ukraina att skapa ett kaos som får pandemin att framstå som en skön semester. Lägg till det den påstådda klimatkrisen. Dessa kriser liknar en flerstegsraket där den ena krisen avlöses av nästa. Vad mer har man i beredskap? Apkoppsepidemin är våldsammare än tidigare. Kina har importerat viruset i brist på eget. Ja, det är många trådar här. Hur kommer det sig att amerikanska folkhälsomyndigheten finansierade forskning på corona-virus i Wuhan? Och de amerikanska labben i Ukraina, som inte är en ”konspirationsteori” utan som bekräftades i ett kongressförhör av tidigare biträdande utrikesministern Victoria Nuland?

  • Jag tittade ikväll på ett föredrag från 3/6 2022 av Jacob Nordangård. Nordangårds specialintresse är just eliternas organisationer och deras arbete för en världsregering, vilket pågått sedan tidigt 1900-tal med bl a miljön som ett argument. I det föredrag jag såg kopplade han den nyss genomförda miljökonferensen Stockholm +50 med den långa historien av eliternas kamp mot nationalstaterna och för ett globalt elitstyre. Det är samma manipulativa argument som används nu som så många gånger tidigare. Men nu verkar det ju som om den globala statskuppen ska lyckas, i och med att allt fler av de väsentligaste politiska besluten avgörs i FN, WHO m.f. överstatliga organisationer där eliternas olika organisationer har betydande inflytande över dagordning och beslut.
   Del 1 – https://www.youtube.com/watch?v=GvEeC4pK9no
   Del 2 – https://www.youtube.com/watch?v=rwBOWDAb8vk

   Resultatet av Stockholm +50 finns nedskrivet i 10 punkter i en s.k. Stockholmsagenda. [ https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2022/06/stockholmsagendan-visar-vagen-framat-efter-stockholm50/ ] Några punkter är intressanta för den här diskussionstråden.
   Punkt 3 – ”Anta en systemövergripande förändring av vårt nuvarande ekonomiska system för en hälsosam planet.”
   Punkt 6 – ”Skynda på systemövergripande omställning av de sektorer där det finns störst effekt att hämta, så som livsmedel, energi, vatten, byggnader, tillverkning och mobilitet”
   Det är ju inom områden som ekonomi, livsmedel och energi som makthavarna nu har skapat kris. Kriser som säkert är avsedd att underlätta genomförandet av för folkflertalet obehagliga och oönskade beslut.

  • USAs coronavirus experiment i Wuhan stoppades av myndigheterna. Det var därför dom flyttade det till Fort Detrick, som är militärt och behöver inga tillstånd. Därifrån spreds det över världen. Kina har inte haft några ”lockdown” som i till exempel Australien eller Sverige. På kinesiska skrivs det ”begränsning”. Det bostadsområde jag bor i just nu har varit under ”begränsning” i ett par månader, men har öppnat denna vecka. Enda skillnaden är att besökare måste ta tempen med in IR termometer och lämna kontakt info på ett papper eller med en QR skanner. Vi som bor här kommer och går fritt precis som vanligt med våra elektroniska nycklar. Kina hade valet, antingen gör vi som i Sverige, och då dör 1.5 miljoner människor, vilket motsvarande dom gjorde i Sverige, hjälpta med stora doser morfin. Kina valde att ta kostnaden att rädda 1.5 miljoner. Visst går allt långsammare, folk och företag sitter på pengarna och spenderar inte, ingen stor inflation, levnadskostnaderna stabila, och inte mycket märks i samhället. Alla affärer är öppna och hyllorna fyllda.

   • Sverige hade ingen lockdown och ingen speciell överdödlighet.
    SARS-Covid-2 sekvenserades första gången i Wuhan efter ett coronautbrott där.

 6. Nu hittade jag också en bok – Det gröna kapitalet – av den för oss välkände författaren Mikael Nyberg som Jacob Nordangård nämnde i det föredrag jag tipsar om ovan. Boken kan laddas ner som PDF från Mikael Nybergs hemsida. [ https://mikaelnyberg.nu/wp-content/uploads/2015/02/Det-grona-kapitalet.pdf ] Mikael Nyberg beskriver själv boken så här:

  —–

  Det gröna kapitalet

  En rapport om storföretagen och miljön

  I april 1970 firades över hela USA en Earth Day för att uppmärksamma naturens sårbarhet. Miljöaktivister och milontals människor var ute på gatorna. President Richard Nixon medverkade, storföretag sponsrade och Conservation Foundation, som stöttades av de ledande finansfamiljerna, höll i arrangemangen.

  Denna dag var det massmediala genombrottet för det ekologiska tänkandet i USA. Redan här stod det klart hur medvetna företrädare för de största kapitalen tänkte hantera miljöfrågan. De knöt an till de politiskt mest omedvetna delarna av sextiotalets radikalism. Flummigt romantiska föreställningar om flower power användes till att stilla de svartas uppror i gettona och protesterna mot Vietnamkriget. Motståndet mot storföretagens miljöförstörelse förädlades till en kritik av Människans förhävelse mot Naturen, och befolkningsökningen i tredje världen utmålades som det stora hotet mot Jordens överlevnad. Mot krav på lagstiftning och regleringar till skydd för miljön lanserades privatmoralen: medborgarna skulle själva, genom sina val på marknaden, ta ansvar för miljön.

  Jag följer i Det gröna kapitalet den vidare utvecklingen från Romklubbens larmrapporter om tillväxtens gränser till FN-konferensen i Rio de Janeiro 1992 och PR-katastrofen för storkoncernen Shell vid oljeplattformen Brent Spar våren 1995. Jag kritiserar många av de stadgade miljöorganisationernas strategier. Det gröna kapitalet är inte så grönt som det utger sig för att vara, och folkrörelser kan inte nå framgång genom att ta efter motståndaren och satsa på lobbying och mediemanipulationer.

  128 sidor. Pocket. Bilder: Robert Nyberg. Miljöförbundet Jordens Vänner 1998. Slut på förlaget men tillgänglig här i pfd-format: Det gröna kapitalet.

 7. Faktum är att ”krisen” begränsar sig alltmer till de forna ”Ariska” kolonialmakterna, där den växer. De pågår ingen motsvarande ”kris” i Kina och närliggande länder, däremot en massiv omställning till en ny ordning.

  Europa avindustrialiseras, för USA går det bättre, men det betror på att USA delar ut och lever på bidrag, trycker mer pengar, och i stor utsträckning fortfarande på plundring av anda nationer, och när bidragen tar slut, vad händer då.

  Det väst-propagandan kallar för ”Lockdown-politiken” rörde sig aldrig om någon totalitär lockdown i Kina, utan ett smart system för att begränsa spridningen av det amerikanska viruset. Kinas vaccin var effektivt, och så var Kinas TCM. Kinas system räddade 4 miljoner liv. Kina avskaffade fattigdomen, väst odlade den. Med undantag för ett mycket fåtal produkter under mycket kort tid, som snabbnudlar, var det aldrig brist på mat i Kina, trots den massiva lögn propagandan i väst.

  Den massiva inflationen och finansiella problemen finns i väst. I Kina är inflationen 2% och tillväxtens sjönk måttligt till 3% under coronakrisen, men går nu mot 6.5%. Europa är i recession, USA lever på bidrag genom att trycka mer pengar.

 8. Det är omöjligt att förklara för Sverige hur långt Kina har kommit i utvecklingen. I veckan såg jag en skrytartikel om ett nytt svenskt system i en svensk tidning dom kallar ”Rekoring”, som gör att konsumenter kan handla mat direkt från producenterna. Kina hade ett välutvecklat sådant system för 10 år sedan, och som nu ytterligare har utvecklats. Mjukvaran från Kina kan användas gratis i Sverige, men svenskarna är för tröga.

  Det är inte bara om teknologi, utan att kunna göra bruk av den. Att köpa en bil löser inte transportproblem, man måste kunna köra det också

  I veckan besökte jag en dam som driver ett eget företag. Hon är nu pensionär men jobbar fortfarande 12 timmar om dagen, och har startat flera företag genom livet och är nu dollarmiljonär. Mobilen piper till, en annan dam kontaktar henne, och de två arbetar en timme tillsammans precis som om dom satt vid samma bord i samma rum, bara att den andra damen var i Singapore. Mjukvaran heter Weixin-WeChat, svenskarna kan använda den gratis, men är för tröga för att göra det. USA bekämpar den ilsket, men erbjuder inget alternativ.

 9. Planen var säkert precis det – utlösa en stor global kris och på så sätt säkra de ”utvalda” västerländska eliternas herravälde … för alltid. Till de ”utvaldas” förtret så har ekvationen Ryssland+Kina💞💞💞 satt TOTAL STOPP för de ”utvaldas” konspiration att ta hela världen i besittning. Fler och fler länder ansluter sig till BRICS; SCO, BRI, mm. Värst av allt dessa har planer på att inrätta alternativa valutor och betalningssystem till dollarn och/eller euron. En hel ny finansiell arkitektur håller på att byggas. Tappar de ”utvalda” kontrollen över internationella finansiella flöden så är det definitivt ajöss med herraväldet. Och så kommer att ske …

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here