Kina växlar spår i medlingen för fred i Ukraina

10
1438
Illustration: Liu Rui/Global Times

Ny artikel

https://www.indianpunchline.com/china-shifts-gear-on-ukraine-mediation/ av återkommande M.K Bhadrakumar

Trots allt buller från Washington samordnar allt fler länder sina leveranskedjor med Kina. Till och med den brittiske utrikesministern spelar ouverturer till Kina , medan Zelensky hade ett ”långt och meningsfullt” telefonsamtal med Xi Jinping i onsdags. Washingtons position, sanktioner och allt, håller på att upplösas.

Det är för tidigt att förutsäga vad som kommer att komma ut av tisdagens tal i Mansion House av den brittiske utrikesministern James som Cleverly beskriver regeringens hållning till Kina. Global Times välkomnade talet försiktigt. 

Det är uppenbart att Storbritannien känner att det är brådskande att gräva sig upp ur rävhålet där de befann sig efter kollapsen av Five Eyes-försöket att uppmuntra protesterna i Hongkong. Storbritannien kan inte ligga långt efter när europeiska länders allmänna intressen som har djupa ömsesidigt fördelaktiga ekonomiska band med världens näst största ekonomi visar sig som ovilja att drivas fram som ett avantgarde i konfrontationen med Kina. (Se min blogg Vem tjänar på ett evigt krig i Ukraina? )

Xi, Zelinski. Bild CNN

Som sagt, timingen är intressant. Cleverlys tal kom precis efter telefonsamtalet mellan Kinas president Xi Jinping och Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy (på den senares begäran.) Från sin unika plats på den transatlantiska axeln kan Storbritannien ana skakningar som påverkar Indo-Stillahavsområdets geopolitik och Ukrainakonflikten, som i vissa sätt hänger ihop. Storbritannien positionerar sig.

Innehållet i konversationer på ledningsnivå avslöjas aldrig offentligt, och den överväldigande massan ligger under vattnet, som isberg som kalvar från glaciärer. Men den kinesiska utskriften av Xi-Zelensky-konversationen i tisdags förmedlar en positiv ton.

Xi hyllade de kinesisk-ukrainska relationerna som ”strategiskt partnerskap som främjar utvecklingen och vitaliseringen av de två länderna”, fortsatte Xi med en smickrande hänvisning till Zelenskys personliga roll. Xi uttalade också Kinas konsekventa ställning genom att ”Ömsesidig respekt för suveränitet och territoriell integritet är den politiska grunden för förbindelserna mellan Kina och Ukraina.” Xi visade vilja att främja de två ländernas strategiska partnerskap i ett långsiktigt perspektiv.

I Ukrainafrågan nämnde Xi tre nyckelpunkter: Kinas ”kärnposition är att underlätta samtal för fred”, som det står i positionsdokumentet den 24 februari : Peking avser att vara proaktiv och dialog och förhandlingar är den enda vägen framåt.

Den framträdande punkten ligger i Xis hänvisning till ”rationellt tänkande och röster som är på frammarsch” den senaste tiden, och att Kiev borde ” gripa tillfället och bygga gynnsamma villkor för den politiska uppgörelsen”. 

Med ögonen på bollen kan Xi ha antytt att Zelensky fortfarande skulle kunna vinna med knapp marginal om bara den riskabla, meningslösa idén om en ”motoffensiv” som Washington och London hade planterat i hans sinne ställdes åt sidan.

Xi, Zelinski. Bild CNN

Xi kände av Zelenskiys mottaglighet och föreslog kanske att Kina kommer att ” göra sina ansträngningar för en tidig vapenvila och återupprättande av fred.” I synnerhet: ”Kina kommer att skicka den kinesiska regeringens särskilda representant för eurasiska frågor till Ukraina och andra länder för att ha en grundlig kommunikation med alla parter om den politiska lösningen av Ukrainakrisen.”

Men ingen tidshorisont nämndes. Ändå har Xi gjort ett proaktivt drag. Vad kan beräkningen vara? På det uppenbara planet har Xi just hållit en serie samtal med europeiska ledare som besökte Peking, vilket övertygade honom om att ”Ukrainakrisen utvecklas på komplexa sätt med stor inverkan på det internationella landskapet”, som han sa till Zelenskiy.

Samtidigt avslöjade de läckta Pentagon Papers att oenighet, misstro och skillnader mellan USA, Europa och Ukraina är allvarliga och blir värre. Å andra sidan är Washington inte bara det största hindret för vapenvila och fredssamtal, utan driver de västallierade att samla sig bakom sin indo-Stillahavsstrategi för att hålla tillbaka Kina.

Det är här Frankrikes president Emmanuel Macrons extraordinära utbrott i sin intervju med Politico , ombord på Cotam Unité (Frankrikes Air Force One) när han återvände från Kina efter att ha tillbringat cirka sex timmar med Xi, blir ett avgörande ögonblick.

Macrons rörande uppmaning att Europa bör undvika ”att hamna i ett block kontra blocklogik” ekade i Zhongnanhai (det kinesiska kommunistpartiets centrala högkvarter, bland annat) – nämligen Europas längtan efter strategisk autonomi; Europas gnagande tvivel och trötthet över att vara en ”vasall”; och Europas många utmaningar inom social styrning och dess prioritering av utveckling och välstånd, vilket i slutändan inte lämnar det något annat val än att omfamna Eurasien med större anslutningsmöjligheter, utveckla bilaterala ekonomiska och handelsmässiga band med Kina och återuppbygga banden med Ryssland. En lavin av kinesiska kommentarer följde på Macrons uttalanden. ( här , här , här , här , här )

Ett avgörande argument kan dock ha varit den senaste tidens läcka av hemligstämplade dokument från USA och NATO om den ukrainska militären och Kievs efterlängtade ”vårmotoffensiv” (en läcka som det amerikanska justitiedepartementet sedan dess har inlett en utredning om.)

Dokumenten avslöjade ett antal svagheter och brister hos den ukrainska militären och avslöjade Washingtons topphemliga bedömning att den ukrainska militären befinner sig i en kritisk situation efter de senaste motgångarna. Faktum är att de uttryckte viss osäkerhet och förlust av självförtroende föll över Kiev, som är allt mer osäker om ståndaktigheten och tillförlitligheten hos västerländskt stöd.

Till detta kom det faktum att de läckta underrättelserapporterna visar att USA ”även spionerar på Ukrainas högsta militära och politiska ledare, en återspegling av Washingtons kamp för att få en klar bild av Ukrainas stridsstrategier. » (New York Times) Shadows of Edward Snowden — så här behåller USA sin hegemoni! 

Icke desto mindre skrev en ledarartikel i Global Times : ”Som tiden går har det internationella samfundet engagerat sig i mer svalare reflektioner kring denna upphettade konflikt. Framför allt ökar förhandlingsviljan bland alla parter, och mer rationella röster växer fram i olika europeiska länder. På ett sätt har möjligheten att främja en politisk lösning på Ukrainakrisen vuxit.”

Xi följde snabbt upp samtalet med Zelenskiy genom att utse Li Hui, biträdande generaldirektör för departementet för Eurasien vid utrikesdepartementet, att leda Kinas delegation för att lösa krisen i Ukraina. Det är ett smart beslut.

Li Hui, som är en av Kinas skickligaste Eurasienhänder, tjänstgjorde tidigare som sändebud till Kreml under en utomordentligt lång period på tio år (2009-2019). Han är väl förtrogen med både den ukrainska och ryska situationen, förstår slaviska folks psykologi och han talar naturligtvis ryska.

Utnämningen av en särskild representant innebär ett seriöst försök att aktivera medlingsfunktioner för att bygga broar. Men det finns enorma utmaningar. Ryssland välkomnar allt som kan föra slutet på Ukraina-konflikten närmare, men slutsatsen kommer att vara att de fortfarande behöver uppnå målen för sin speciella militära operation i Ukraina.

Ryssland ser inte heller någon tydlig vilja från västs sida till en fredlig lösning. Det kan man förstå, eftersom Washington är helt beroende av en militär lösning och total seger.

Kina-förmedlade förhandlingar kommer att vara ett stort slag mot USA:s strategi i Ukraina, och om det lyckas kommer det att sätta USA på efterkälken även i Indo-Stillahavsområdet. På kort sikt kan därför trycket på Zelensky att starta ”motoffensiven” bara byggas upp.

Föregående artikel”Av-dollarisering” sker i en ”överväldigande takt”, säger finansexpert 
Nästa artikelThe Great Food Reset har börjat – Vi förlorar alla på det globala kriget mot jordbrukarna
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

10 KOMMENTARER

  • @Annie Andersson 29 april, 2023 At 20:08
   Det gör även Indien, och handeln och samarbetet utanför USA hegemonin utvecklas lavinartat, medan dollardominansen dör. USA lämnas utanför. BRICS, SCO, RCEP, BRI, osv och 85% av världen går idag emot USA och dansar inte längre efter USAs pipa. USA blir alltmer isolerat. Bara att USAs propaganda genom svenska MSM och Public Service mörkar det och istället påstår att världen utanför USA hegemonin blir alltmer isolerad. Det är alltså omkring 96% av värden som blir isolerad från USA. Vem isoleras från vem? USA börjar bli ensam och övergiven.

   —Top economist frets that US is getting ‘lonely’
   https://www.rt.com/news/574769-larry-summers-sees-us-losing-influence/

 1. Igår omintetgjorde Ryska militären en kommandocentral i Ukraina. Måtte det vara som sist (för en månad sedan eller så) – då stektes en hel del Nato ”officerare” plus ukrainsk militär (sammanlagd 400 fick välkomnas av djävulen).

  ”On Friday, Russia’s Defense Ministry said that its aviation units delivered a group strike using long-range cruise missiles against targets in Ukraine, disrupting the advance of Ukrainian armed forces’ reserves. Russian forces have launched a cruise missile strike against Ukraine’s Kherson command post, the Russian Defense Ministry said.

  ”On the evening of 28 April, the Russian Armed Forces carried out a group strike with long-range, sea-based precision weapons at the location of the command of the combined grouping of troops of the AFU ’Kherson’. The goal of the strike has been achieved,” the ministry said.
  The military ministry also described the combat operations in different sectors of the front.”

  Det behövs inga fredssamtal eller annat liknande trams. Ryssland ska inte förhandla. Ryssland ska bara slå till! På de bara Ryssland, säger världen!!!

 2. Rysslands före detta President Dmitry Medvedev är med på noterna och säger att det som behovs är en NEDMONTERING avd HELA Regimen i Kiev. Parallellt ska Ryssland helt förstöra ukrozionazi enhetens militära arsenal och försvar.

  Medvedev la till följande (ett utsökt musikstycke till oss som älskar Ryssland)

  ”Russia must pursue those who manage to flee, and seek “retribution” against the “key figures of the Nazi regime, regardless of their location and without statute of limitations,” Medvedev stressed. Anything short of that would not suffice.”

  Alltså på liknande sätt som i fredags då ca 600 ukrozionazi och legosoldat avskum reducerades till aska av Rysslands precisions bombningar, fat på en mycket större skall.

  Om inte så lär dessa ukrozionazi avskum “will not calm down, and the drug-addled nonsense can turn into reality and the war will drag on for a long time. Our country does not need that,”

  Vartenda ukroxzionazi ska jagas, ställs inför rätta och/eller skickas till Djävulen för vidare behandling – med början på ormens huvud (på ren svenska)

  OBS: Medvedevs uttalande var med anledning av Voldemort Kokainskys intervju på SvT där också dussin ören experten Paasikivi var med i ett hörn och uttalade sig om väder och lera)
  Mer om det här: https://www.nyhetsbanken.se/2023/04/ukrainaoffensivens-hogre-matematik.html

 3. Clown Prince Zelensky’s Charge of the Light-Headed Brigade into Crimea

  Den ukrainske coke-head-clownen prins Zelensky föreställer sig att hans lämlar åter utkämpar Krimkriget 1853-1856, där Sir Colin Campbells 93:e höglandare gav oss den ”tunna röda linjen” (fin målning, Robert Gibb) av galanta skottar som slaktade de ortodoxa kristna horder, där Lord Raglan’s Light Brigade berömt laddade fel ryska vapen (fin dikt, Lord Tennyson) och där Florence Nightingale (Fleet Streets Lady with the Lamp) gjorde sig ett namn och tröstade den döende Tommies, svältdrottningen, som dömdes till döden på Krim.

  Även om Krim inte är främmande för blodsutgjutelse, verkar alla strider som utkämpats där ha varit besläktade med Stalingrads en dålig dag. När de röda körde över Krims vita i det ryska inbördeskriget hade de en fördel med fem mot ett och de attackerade från över de grunda myrarna som skilde Krim från resten av Ryssland, ett alternativ som Zelenskys lämlar inte har.
  https://strategic-culture.org/news/2023/04/29/clown-prince-zelensky-charge-of-light-headed-brigade-into-crimea/

 4. Zelenskys bästa rådgivare hotar Kina
  Mikhail Podoliak hävdar att Peking kommer att lida en förlust i status om man behåller sin vänskap med Ryssland

  Ukrainas president Vladimir Zelenskys mest framstående rådgivare, Mikhail Podoliak, har hävdat att Kina måste följa västvärldens ställning till Ukraina, annars kommer landet att uppleva att dess ställning i världen försvagas och dess ekonomiska makt försvagas.

  Peking har dock inte gett någon indikation på att man tänker följa hans råd.
  ”Nu måste Kina göra ett val”, sa Podoliak till Ukrainas Rada TV på fredagen.

  ”Antingen fungerar det inom de ramar som definieras av internationell rätt, och ersätter sedan Ryssland i ordets fulla bemärkelse, eller så fortsätter Kina att stå åt sidan och sedan kommer det gradvis att förlora sitt inflytande, inklusive ekonomiskt inflytande.”

  Podoliaks uttalande kom två dagar efter att Zelensky och Kinas president Xi Jinping talade i telefon, i deras första kända samtal sedan Rysslands militära offensiv började i februari förra året. Enligt den kinesiska sidan betonade Xi att Pekings ”kärnposition” i konflikten är att ”dialog och förhandlingar är den enda hållbara vägen ut.”

  … Podoliak har försökt slå in en kil mellan Moskva och Peking tidigare. I slutet av förra månaden frågade han den italienska tidningen Corriere della Sera varför Kina skulle ”hjälpa Ryssland, som upplever sin civilisations kollaps?”
  https://swentr.site/russia/575538-podoliak-ukraine-china-demands/

  • I bland undrar man ju om regimen i Kiev har någon som helst kontakt med verkligheten? Att ett bankrutt land som Ukraina kommer med hotelser mot världens största ekonomiska och politiska makt Kina visar väl på hur illa det är med förståndet. Troligtvis en följd av den löjliga USA-propagandan som det arma före detta landet översvämmats med det senaste årtiondet.

   • Det är NARKOTIKAN som talar, Benny. Därför hotelserna och illusionen om att Ukraina betyder något🤣🤣🤣

 5. Idag trillade ner goda fortsatt nyheter. Ryssland genomför en storskalig attack påUkrainas krigsindustri i Kiev, Sumy and Dnepropetrovsk regioner. Den uppenbara innebörden av detta är att Zelenskys omtalade motoffensiven är ”dead on arrival” som jänkarna säger.

  The Russian military has launched a large-scale missile attack against Ukraine’s military industry, disrupting production of weaponry and munitions, the Defense Ministry said on Monday.

  Tonight, the Russian Armed Forces of the Russian Federation launched a group missile attack with long-range precision weapons, air and sea based, on the military-industrial complex of Ukraine,” the ministry said during its daily media briefing, adding that “all assigned targets were hit.”

  While the Russian military did not specify which locations had been targeted exactly, Ukrainian media reported strikes in Kiev, Sumy and Dnepropetrovsk regions. The latter has apparently experienced the worst, with a massive explosion reported on the outskirts of the city of Pavlograd.

  Unverified footage circulating online shows the aftermath of the strikes near the city. The attack apparently also caused a massive secondary explosion, followed by multiple lesser blasts. Available footage shows numerous columns of white smoke at the location, typically caused by the detonation of solid-fuel projectiles such as anti-aircraft missiles.

  The Pavlograd strike destroyed the stockpiles of fuel and ammunition of Ukraine’s 46th Airborne Brigade, which has been readying itself for the much-hyped looming Ukrainian counteroffensive, Vladimir Rogov, a senior Russian official in Zaporozhye Region, has claimed, citing the reports of locals. The strikes also destroyed two S-300 anti-aircraft batteries stationed in the area, the official told news agency TASS.”

  https://www.rt.com/russia/575611-ukraine-military-industry-strikes/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here