Lavrov – Kinas fredsplan är bäst? Men vad föreslår Zelensky?

12
773

 

En artikel av Ida Hansson i Dagens.se på https://www.msn.com/sv-se/nyheter/other/f%C3%B6rsta-steget-mot-fred-sergej-lavrov-kallar-kinas-fredsplan-f%C3%B6r-rimlig/ar-BB1laEIz?ocid=ems.msn.dl.LongyanChina&cvid=db2f6400d11243a389c8491c0603ae93&ei=8 och i

South China Morning Post

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har nyligen lyft fram den kinesiska fredsplanen som den mest förnuftiga strategin hittills för att lösa det eskalerande dödläget.

Mot en bakgrund av avstannade ukrainska motoffensiver och osäkert internationellt stöd, markerar Lavrovs godkännande av det kinesiska förslaget en vändpunkt i strävan efter fred.

Ett nytt perspektiv på fred

Kinas 12-punkters fredsplan, som avslöjades förra året, fick inledningsvis blandade reaktioner, kritiserades för sin oklarhet och uppfattades som pro-Ryssland.

Dock understryker Lavrovs senaste kommentarer en betydande förändring, genom att betona förslagets logiska struktur och dess fokus på att adressera konfliktens grundorsaker.

Enligt Rysslands nyhetsbyrå RIA berömde Lavrov planen för dess omfattande tillvägagångssätt, och hyllade den som ett bevis på den ”stora kinesiska civilisationen.”

Vad innebär Kinas plan?

Kinas förslag till fred, som lanserades i februari 2023, sträcker sig bortom uppmaningar till omedelbart eldupphör, och föreslår ett bredare ramverk för dialog och försoning.

Den förespråkar nationers suveränitet, ett slut på sanktioner mot Ryssland, och kritiserar ”kalla kriget-mentaliteten”, genom att kritisera militära expansioner, särskilt Natos.

Trots kritik och oro över dess konsekvenser för ukrainsk suveränitet, belyser förslaget kritiska humanitära frågor, och förespråkar säkerheten för civila, krigsfångar, kärnanläggningar, och underlättandet av spannmålsexport.

Ryssland är redo för samtal, med förbehåll

Lavrovs öppenhet för diskussioner baserade på det kinesiska förslaget kommer med förbehållet att erkänna ”nya realiteter” på marken.

Sedan konfliktens början i februari 2022 har Rysslands territoriella framsteg omformat den geopolitiska landskapet, genom annektering av betydande delar av Ukraina.

Denna ståndpunkt understryker de komplexa dynamikerna som är i spel, eftersom Ryssland söker dialog som erkänner dess styrkeposition.

Globala reaktioner och ukrainska förslag

Det globala svaret på Kinas fredsinitiativ har varit ljummet, med kritik från USA för att det ekar Rysslands narrativ utan att fördöma invasionen.

Medan Kina har förberett en fredsplan, har även Turkiet stigit in på arenan för att föra de två nationerna till förhandlingsbordet. Turkiet är faktiskt ett av de få Nato-länder som upprätthåller en relation med både Zelensky och Putin.

Bhadrakumar skrev i april förra året ” Ryssland ser inte heller någon tydlig vilja från västs sida till en fredlig lösning. Det kan man förstå, eftersom Washington är helt beroende av en militär lösning och total seger.

Kina-förmedlade förhandlingar kommer att vara ett stort slag mot USA:s strategi i Ukraina, och om det lyckas kommer det att sätta USA på efterkälken även i Indo-Stillahavsområdet. På kort sikt kan därför trycket på Zelensky att starta ”motoffensiven” bara byggas upp.” https://www.globalpolitics.se/kina-vaxlar-spar-i-medlingen-for-fred-i-ukraina/

Men från Ukrainas presidentkansli kommer helt andra tongångar. Zelensky planerar en stor fredskonferens i Schweiz utan ryskt deltagande.

”Vi förväntar oss att 80-100 länder deltar i det. Vi tror att detta kommer att bli det mest kraftfulla toppmötet. Ukrainas president betonade att endast genom gemensamma ansträngningar kan världen stoppa Rysslands aggression. Därför kommer toppmötet att samla länder från alla kontinenter. President Zelensky har drivit igenom en lag i Ukrainas parlament vilken förbjuder förhandlingar med  Putin. Ansvarsfullt?

https://www.president.gov.ua/en/news/pershij-inavguracijnij-samit-miru-u-shvejcariyi-ukrayina-roz-90101

Fler Ukraina är positiva till förhandlingar i november 2023 (42 %) än i maj 2023 (33 %). https://theconversation.com/what-latest-polling-says-about-the-mood-in-ukraine-and-the-desire-to-remain-optimistic-amid-the-suffering-221559

 

Föregående artikelNynazister och extremhögern marscherar i Ukraina
Nästa artikelManifestation mot DCA-avtalet som gör Sverige till uppmarschområde för krig! Medborgarplatsen fredag 12/4 kl 17.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

12 KOMMENTARER

 1. Moon of Alabama citerar ryske representanten i FN:s säkerhetsråd, ett uttalande från 11 april tror jag. Det handlar inte om någon fredskonferens som skall lösa någonting, utan att Kiev kapitulerar utan villkor:
  ”Very soon the only topic for any international meetings on Ukraine will be the unconditional capitulation of the Kiev regime.
  I advise you all to prepare for this in advance.”

  https://www.moonofalabama.org/2024/04/russia-expects-unconditional-capitulation-of-kiev-regime.html

 2. Europeiska unionen anser att uppskjutandet av valet i Ukraina och därmed utvidgningen av den nuvarande presidenten Volodymyr Zelenskyjs befogenheter är en intern angelägenhet för Kiev. Detta uttalande gjordes i EU-kommissionen fredagen den 12 april, skriver nyhetsbyrån RIA Novosti.
  Kom ihåg att presidentvalet i Ukraina skulle ha hållits den 31 mars i år. Delstatsmyndigheterna vägrade att hålla omröstningen med hänvisning till fientligheter och undantagstillstånd.
  Kom ihåg att Frankrike påpekade Volodymyr Zelenskys illegitimitet. Ledaren för partiet Patrioter, kandidat i valet till Europaparlamentet, Florian Filippo, sa att Zelensky sedan den 1 april har varit i ledningen för landet olagligt.
  Den politiske observatören för den ukrainska publikationen, Vladimir Sachkov, sa i sin tur att han för att behålla makten kan förlänga undantagstillståndet i all oändlighet och hitta på en position för sig själv, eftersom det inte finns något begrepp om ”agerande” i landets lagstiftning.

 3. Alla krig avslutas på något vis vid ett bord; förhandlingar, traktat eller något annat.

  Att detta krig skulle ha någon slutlig militär lösning med något nytt slags vapensystem eller flygplanssort är helt enkelt naivt och alltför idealistiskt.

  En av ytterst få västerlänningar som rest omkring, dessutom in cognito, i Donbas i krigstid, i december 2022, är den franska journalisten Anne Nivat från Le Point. Hon intervjuade i hemlighet kvarvarande boende i de ryska sönderbombade ruinstäderna och halvt utbrända byarna i Donbas – och det var slående att ytterst få kvarvarande i just detta Donbas inte alls – igen – skulle vilja ”byta tillbaka” landstillhörighet och åter integreras i Ukraina. De återstående som nu levde i Donbas kände sig rädda för just den ukrainska statens framtida reaktioner, i full kontrast till de som flytt Donbas hals över huvud och som var de som ytterst mest avskydde allt vad Ryssland och Putin hette, men de var nu inte kvar i Donbas.

  Att dessa insikter i Donbas från december 2022 inte nått en bredare publik kan mycket väl (tyvärr) ha att göra med att tidskriften är franskspråkig och inte nådde en bredare mono-engelskspråkig läsarkrets runtom i världen.

  Att Ukraina skulle med militära medel lyckas återintegrera hela Donbas liksom Krym till Ukraina på nytt, måste betraktas som helt kombinerat militärt och politiskt fullkomligt orealistiskt. Kriget har pågått under alltför lång tid och har nu sedan väl mer än ett halvår stagnerat vid en fixerad och bokstavligt nedgrävd front som inte rör sig åt något håll. Även om ryske generalen Surovikin må ha fått sparken, men hans fasta nedgrävda front är urstark och har fixerat fronten än idag, det var hans geniala militära genidrag, oavsett vad vi tycker om det.

  Det är dags att sätta sig vid någon form av förhandlingsbord, oaktat om det är en kinesisk, afrikansk eller någon annans fredsplan; eller varför inte flera?

  Det rimliga för befolkningarnas hälsa, framtid och att våldet och kriget må tystna är att kriget får ett definitivt slut och det bör ske så fort som möjligt.

  Kanske bör man hålla under FN:s totala internationella kontroll – när vapnen helt tystnat – strikt internationellt övervakade folkomröstningar i de berörda regionerna Krym, Luhansk län och Donetsk län vilket land befolkningen vill tillhöra där alla som varit folkbokförda i dessa regioner åren 2014-2022 får deltaga i dessa folkomröstningar. Resultaten bör vara tvingande och ratificeras av ukrainska och ryska parlamenten och föras in i OSSE:s dokument.

  Alla vi som bevittnade det sovjetiska sönderfallet sent år 1991 slogs av hur olycksbådande ”smärtfritt” och ”okontroversiellt” det framskred. Många befarade en liknande brutal avveckling av jugoslavisk typ, som då redan uppblossat sommaren 1991. Istället kom denna tragiska rysk-ukrainska utveckling med början året 2014, närapå 25 år efteråt.

  Alla parter bör utan villkorade förbehåll sätta sig ned till förhandlingar. För oss som har såväl ryska som ukrainska vänner och kontakter vet att många av dem känner, till viss del, likadant och att det är en känsla på stigande hos många också i Ukraina.

  Det finns därmed en avsevärd risk med ett högernationalistiskt uppror bland ukrainska ultranationalister, kanske rentav en högerkupp inom landet.

  Även där bör alla länder och partner och allierade på båda sidor ha förberett ett politiskt och säkerhetsmässigt motvärn.

  • Varför Ryssland använder taktik med ”små framsteg”@ Stanislav Krasilnikov/RIA Novosti
   Text: Evgeny Krutikov
   Både ukrainska och västerländska militära experter slår larm: de ryska truppernas till synes obetydliga framryckning har plötsligt blivit ett stort problem för Ukrainas väpnade styrkor. Vem gör sådana förutsägelser, vad exakt är de baserade på, och varför har taktiken med ”liten marknadsföring” varit så effektiv?
   Under det senaste dygnet har den ryska försvarsmakten fortsatt sin offensiv väster om Avdiivka. ”Enheter i den centrala trupp-gruppen har aktivt förbättrat situationen längs frontlinjen”, sade det ryska försvarsdepartementet.
   På kartan ser detta ut som en framryckning väster om byn Tonenke och en utvidgning av kontrollzonen i skogsplantagerna norr om Vodiane. Detta tvingar fienden att dra sig längre västerut över floden och Durnaja-ravinen och förflytta sig till en annan skyttegravslinje.

   I riktning mot Chasiv Yar ockuperade den ryska armén den första försvarslinjen för Ukrainas väpnade styrkor i området för det urbana mikrodistriktet ”Canal” och nya positioner nära berget Baba. Fienden retirerar också i denna riktning.
   I båda områdena – nära Chasiv Yar och väster om Avdiivka – har ryska anfallsgrupper ockuperat små skogsplantager flera gånger de senaste dagarna utan strid. Detta kan tyda på antingen en allmän brist på folk i fienden eller ett gradvis tillbakadragande av enheter från Ukrainas väpnade styrkor till nästa försvarslinje.
   Alla dessa förändringar i kontaktlinjen ser obetydliga ut för en utomstående betraktare. Efter befrielsen av Avdiivka använde medierna frasen ”små framsteg”, vilket betydde obetydliga förskjutningar av fronten.
   Den verkliga betydelsen av sådana ”små gärningar” går dock långt utöver ockupationen av enskilda byar och skogsplantager. Det är inte för inte som den pensionerade ukrainske generalen Serhiy Kryvonos slår larm: ”Den svåraste situationen [för Ukrainas väpnade styrkor] har utvecklats i Chasiv Yar-området. Det här är förmodligen den farligaste situationen.” Generalen fruktar därför ett genombrott av ryska trupper i denna riktning.

   Dessutom konstaterar Igor Kimakovskiy, rådgivare till DNR:s ledare, att de ryska truppernas framryckning berövar Chasiv Yar dess tidigare strategiska betydelse. Enligt Kimakovskiy har Chasiv Yar använts sedan 2014 för rotation av enheter inom Ukrainas väpnade styrkor, nya enheter fördes dit från andra regioner i Ukraina. Det kan tilläggas att detta inte är ett specialfall, utan ett naturligt fenomen: varje framryckning av ryska trupper med ockupation av nya positioner förändrar den militära betydelsen av de bosättningar som tidigare ansågs vara eftersläpning för fienden.

   Hur Rysslands luftförsvarssystem blev det bästa i världen
   DNR rapporterade stora förluster för Ukrainas väpnade styrkor nära Avdiivka
   Ryssland förbereder sig för att använda unika vapen i NVO-zonen
   Chasiv Yar har verkligen förlorat sin funktion som transportnav (dessutom är järnvägsstationen sedan länge förstörd) – och nu är det en stad i frontlinjen, ett nytt mål för de ryska väpnade styrkornas framryckning. En annan sak är att Ukrainas försvarsmakt har byggt en försvarslinje längs kanalbädden under lång tid och skickligt utnyttjat terrängen. Det finns både avlägsna flankgravar och betongbunkrar. Detta är ett svårt mål.

   Men väster om Avdiivka har Ukrainas väpnade styrkor ännu inte sådana försvarslinjer (även om de har varit under uppbyggnad i flera månader). Men det är värt att notera att ryska trupper under de senaste två eller tre dagarna i denna riktning i viss mån har ändrat anfallsriktningen. Byn Tonenke har väckt uppmärksamhet eftersom rörelsen direkt väster om den genom skogsplantager och fält leder till byn Umanskoye och en grupp små dammar och reservoarer. Och det är där som Ukrainas väpnade styrkor bygger en ny försvarslinje.
   Om ryska trupper lyckas bryta igenom denna linje mitt i den, i Umanskoje-området, och sedan längre västerut, har ukrainska trupper inte längre några nya tekniska defensiva befästningar. Och de senaste månadernas händelser har visat att Ukrainas väpnade styrkor inte kan försvara sig utan förberedda tekniska strukturer.

   Medan Avdiivka befann sig i mitten av kontaktlinjen i denna riktning, och lite norrut befäste Ukrainas väpnade styrkor Chasiv Yar, kunde det ukrainska kommandot lugnt titta på frontens långa konfiguration (cirka tvåhundra kilometer). Nu är Avdiivka borta och Chasiv Yar har förvandlats till frontlinjen för försvaret av Ukrainas väpnade styrkor.
   Det spelar ingen roll hur många skyttegravar som grävs på ett öppet fält, en ny stabil försvarslinje mot detta kommer inte att dyka upp. Det kan kortvarigt fördröja de ryska väpnade styrkornas framryckning, men strategiskt, i händelse av ett genombrott i det ukrainska försvaret, kommer ett stort hål att bildas från Marinka i söder till Soledar i norr (lite mindre än hundra kilometer).

   Och nu uppger den brittiska militära underrättelsetjänsten (citerad av CNN) att byarna väster om Avdiivka ”är viktiga inte i sig själva, utan bara som en del av en mycket bräcklig försvarslinje för Ukrainas väpnade styrkor”. Vissa pensionerade amerikanska överstar säger också öppet att taktiken med ”små gärningar” som används av ryska trupper kommer att vara katastrofal för försvaret av Ukrainas väpnade styrkor (orden ”stort problem” används).
   Tidpunkten för ett eventuellt genombrott av denna försvarslinje av Ukrainas väpnade styrkor är annorlunda, men i allmänhet konvergerar västerländska resurser på flera månader. Det är dock värt att komma ihåg att sådana expertanföranden ofta inte är förknippade med en verklig bedömning av situationen, utan med informationsstöd för idén att öka finansieringen till Kiev och överföra mer vapen.

   En liknande situation för Ukrainas väpnade styrkor diagnostiseras i ett antal andra områden: nära Kupiansk och nära Terny, och i området från Maryinka söderut till Vuhledar.
   En separat berättelse med Vremevskij framträdande. I denna sektor rör sig fronten periodvis även i de sektorer där den inte har rört sig på ett och ett halvt år. Ukrainas väpnade styrkor har inte tid att reagera på alla dessa attacker på ett tillfredsställande sätt. Vi står inför en systemkris för det ukrainska försvaret, och inte en privat historia med ockupationen av skogsbälten och byar.

   Allt detta har några biverkningar. Till exempel har Ukrainas väpnade styrkor på ett antal kritiska områden, som ett resultat av den kaotiska överföringen av reserver från andra håll, bildat en korsande remsa av enheter från olika brigader, vilket skapar svårigheter för stridsledning.
   I vilket fall som helst är Ryska federationens väpnade styrkor inte så mycket intresserade av att ockupera territoriet, utan av att bryta igenom försvarslinjerna för Ukrainas väpnade styrkor som helhet.
   Även en liten men snabb framryckning av ryska trupper under nuvarande förhållanden kan orsaka en kedjereaktion av kollaps i närliggande områden av ukrainskt försvar.

   Uppkomsten av ett nytt stadium av skyttegravskrig (dödläge) efter befrielsen av Avdiivka visade sig vara en illusion. Ryska trupper utgör ett strategiskt hot mot Ukrainas väpnade styrkor just nu. Taktiken med ”små framryckningar” har förvandlats till en effektiv teknik som kan leda till att fiendens försvar kollapsar på en stor del av fronten.
   Du kan kommentera materialet i tidningen Vzglyad genom att registrera dig på webbplatsen. Läs om den redaktionella policyn i förhållande till kommentarer här.

  • Apropå små Ryska framgångar.
   Ryska styrkor fick fördelaktiga positioner och slog tillbaka 23 ukrainska arméns motattacker i Donetsk-området där fienden förlorade över 3 000 soldater och tre stridsvagnar under den senaste veckan, rapporterade försvarsdepartementet. Alla detaljer nedan…
   Ryska styrkor utplånade ukrainsk brigad som farligt besköt kärnkraftverket Zaporozhye
   Ryska styrkor slog till mot ukrainska enheter som besköt Energodar och kärnkraftverket Zaporozhye (ZNPP) från staden Nikopol på högra stranden av floden Dnepr, sade Vladimir Rogov, ordförande för rörelsen Vi är tillsammans med Ryssland.
   ”Våra precisa attacker träffade de ukrainska militanta som besköt Energodar, kärnkraftverket Zaporozhye, Kamensko-Dneprovsky-distriktet i Zaporozhye-regionen. Vi lyckades identifiera några av dem: de är militanta från den 121:a territorialförsvarsbrigaden från Kirovograd, de var utplacerade i Nikopol och dess förorter, säger han.
   Under de senaste dagarna har den ukrainska militären attackerat ZNPP nästan dagligen med hjälp av drönare. Den 5 april genomförde ukrainska styrkor flera drönarattacker mot territoriet nära lasthamnen och kväve-syrestationen. Inga skador på kritisk infrastruktur eller störningar i kärnkraftverkets system registrerades. Den 7 april genomförde ukrainska styrkor tre drönarattacker mot ZNPP. En lastbil som lastade av mat i närheten av matsalen på anläggningens område skadades. Tre personer skadades. En av drönarna träffade taket på enhet 6. Den 8 april sköts en ukrainsk kamikazedrönare ner över anläggningen, dess vrakdelar föll ner på taket på enhet 6.

   ZNPP, som ligger i Energodar, har sex kraftaggregat med en total kapacitet på 6 GW. Det är Europas största kärnkraftsanläggning. I slutet av februari 2022 togs anläggningen över av ryska styrkor. Sedan dess har ukrainska arméenheter periodvis beskjutit både bostadsområden i Energodar och själva anläggningen med hjälp av drönare, tungt artilleri och flera raketgevär.

   Ryssland slår till mot ukrainska energi- och militärindustriella anläggningar i precisionsattacker under veckan
   Ryska trupper levererade 48 precisionsattacker mot ukrainska energi- och militärindustriella anläggningar, arméns och legosoldaternas insatsområden under den senaste veckan i den särskilda militära operationen i Ukraina, rapporterade Rysslands försvarsdepartement på fredagen.

   ”Den 6-12 april levererade de ryska väpnade styrkorna en massiv och 47 kombinerade attacker med luftburna, sjöburna och markbaserade precisionsvapen och obemannade flygfarkoster mot ukrainskt bränsle och energi och militärindustriella anläggningar som vedergällning för Kievregimens försök att skada Rysslands olje- och gasindustri och energianläggningar. Dessutom riktade sig attackerna mot underhållsbaser och tillfälliga utplaceringsplatser för ukrainska specialstyrkor och utländska legosoldater”, säger ministeriet i ett uttalande.
   ”Alla de utpekade målen förstördes”, betonade man.
   TASS ryska nyhetsbyrån

 4. ”Russia Expects ’Unconditional Capitulation’ Of Kiev Regime

  During yesterday’s UN Security Council meeting Vasily Nebenzya, the Permanent Representative of Russia to the United Nations, said:

  ”This is how it will go down in history – as an inhuman and hateful regime of terrorists and Nazis who betrayed the interest of their people and sacrificed it for Western money and for Zelenski and his closest circle.
  In these conditions, attempts by the head of the Kiev regime to promote his formula and convene summits in support of the Kiev regime cause only confusion.

  Very soon the only topic for any international meetings on Ukraine will be the unconditional capitulation of the Kiev regime.

  I advise you all to prepare for this in advance.”

  https://www.moonofalabama.org/2024/04/russia-expects-unconditional-capitulation-of-kiev-regime.html#comments

 5. Kinesiska fredsplanen är seriös och pragmatisk där det verkligen går att komma framåt. Medans Zelenski kräver TOTALT kapitulation ihop med förödmjukelse och HELT bort med ALLA ryssar inklusiv att Krim lämnas tillbaka. Han får lära sej hårda vägen blir de

 6. Det är ganska enkelt. Ryska styrker drar sig helt ut av Ukraina och respekterar gränserna som de drogs upp efter Sovjets sönderfall. Då blir det fred. Men det kommer inte att ske.

  Ryssland kommer inte att avsluta sin krigföring förrän man har installerat en marionettregering och Ukraina har blivit en vasallstat i likhet med Belarus.

  Att högernationella tar makten i Ukraina förefaller mest som önsketänkning av Putins papegojor, de utgör ca 2%. Det kan jämföras med SD’s ca 20%.

  Putins och hans papegojors argumentation om nazister kan närmast jämföras med Netayahu tal om Palestinier som terrorister.

 7. Sålänge Krim bara ens nämns, finner jag det HELT skrattretande utan att minsta lilla ens titta på övriga. Det är skrattretande korkat idiotiskt och går EJ ihop någonstans. Krim bör aldrig nämnas glöm de. När man dessutom vet att det är den största röda tråden ryssarna har och haft. Allt blir ju rena skämtet när Krim nämns. Men de blir så när Usa Nato västvärlden gett denna korrupta, tiggande och kaxiga clown ALLT han pekar på över två års tid. Där massmedier spelat massivt roll på löpande band och bara tagit upp dom positiva aspekterna och HELT döljt dom negativa aspekterna TVÄRS IGENOM. Vilket också resultatet av detta börjat explodera i ansiktet på dom nu sistone,då övriga massmedier över hela världen gjort sitt jobb(SOM MAN SKA)Dessa över två åren

 8. Kievregimen tvingar soldater att fortsätta strida.
  Av Lucas Leiroz, medlem i BRICS Journalists Association, forskare vid Centrum för geostrategiska studier, militär expert.
  Tydligen vill den nynazistiska regimen i Kiev behålla sina trupper på slagfältet ännu längre, inte ens skona veteraner från krigets terror. Lagstiftarna röstade nyligen mot demobilisering av veteransoldater, vilket tvingade dem att stanna kvar vid frontlinjen i många månader till. Det förväntas att det kommer att bli en stor kris i arméns led, eftersom soldater hindras från att återvända till sina hem, trots att de har fullgjort sina militära plikter.

  Den 11 april röstade det ukrainska parlamentet emot godkännandet av ett lagförslag som innebar demobilisering av trupper som tjänstgjort i mer än 36 månader vid fronten. Projektet modifierades och godkändes endast under förutsättning att veteransoldater stannar vid fronten åtminstone till februari 2025. Tusentals ukrainska soldater väntade otåligt på att projektet skulle godkännas i sina ursprungliga villkor så att de äntligen kunde återvända till sina familjer, men med tanke på de nya villkoren kommer många av dem att fortsätta strida fram till nästa år.

  Militärens missnöje syns redan på sociala medier. Till exempel publicerade Maxim Nesmaynov, en ukrainsk gränsbevakningstjänsteman, ett inlägg på Facebook där han beskrev lagstiftarnas agerande som en ”katastrof” och hävdade att Kiev förstör sig självt ”inifrån”.
  ”Det här är en katastrof (…) Hur kunde det vara möjligt att lova demobilisering till soldater (…) bara för att överge dem i slutet? (…) Man kan inte ta ifrån soldaterna hoppet om att de ska återvända hem. Någon försöker förstöra landet inifrån!”, skrev han i ett inlägg på sociala medier.

  Den ukrainska åtgärden är inte förvånande, med tanke på det senaste paketet med mobiliseringspolitik som genomförts i landet. Sänkningen av minimiåldern för rekrytering och värvningen av kvinnor, äldre och personer med hälsoproblem är några exempel på den ukrainska desperationen. Kiev måste fortsätta kämpa, eftersom dess västerländska sponsorer inte tillåter dem att kapitulera. Men med ständiga förluster och massmigration finns det få människor kvar som kan strida vid frontlinjen. Så den ”lösning” som regimen föreslår är helt enkelt att skicka kvinnor och äldre till fronten – samt att inte låta män i militär ålder lämna slagfältet.

  Det största problemet är att sådana åtgärder uppenbarligen är impopulära bland militären. Till skillnad från nationalistiska bataljoner och utländska legosoldater, som slåss för ideologi eller pengar, kämpar vanliga ukrainska soldater i kriget bara för att staten tvingar dem till det, eftersom de inte har någon annan anledning att strida än rädslan för straff för att de inte lyder order. De vill snarast återvända till sina hem och träffa sina familjer. Mer än så, med tanke på den höga dödligheten vid frontlinjerna, minskar deras hopp om att återförenas med sina familjer för varje dag som går, vilket är anledningen till att de har bråttom att lämna slagfältet.

  Det finns också andra faktorer som gör det extremt nödvändigt att skicka tillbaka soldater till sina hem. Vid fronten går soldaterna igenom många stunder av höga stressnivåer, vilket är anledningen till att de kan utveckla olika hälsoproblem om de inte har långa viloperioder. Att återvända hem och återförenas med familjen är ett sätt att lindra soldaternas lidande och låta dem fortsätta att utföra sina militära plikter ordentligt i framtiden. Men genom att tvinga dem att stanna vid fronten skadar de ukrainska myndigheterna helt enkelt soldaternas mentala hälsa och utsätter dem för långa perioder av risker under de intensiva striderna, vilket gör det nästan omöjligt för soldaterna att träffa sina släktingar igen.

  Åtgärdens impopularitet tenderar att skapa en allvarlig legitimitetskris. Vid fronten kan soldater göra uppror och påbörja en våg av undanflykter eller masskapitulationer. I städerna kommer familjer som väntar på sina nära och kära säkert att starta protester mot den nynazistiska diktaturen. Till och med militära befälhavare tenderar att inta mer kritiska ståndpunkter mot regeringen, eftersom de anser att de måste fortsätta att respekteras av sina underordnade – vilket inte kommer att hända om de vägrar att försöka skydda truppernas intressen.
  Alla dessa faktorer kommer att göra Kievregimens politiska och militära kollaps ännu snabbare. Ukraina har uppenbarligen inte längre möjlighet att fortsätta strida, och nederlag och villkorslös kapitulation är bara en tidsfråga – trots alla Natos ansträngningar för att se till att kriget fortsätter.
  Källa: InfoBrics Lucas Leiroz

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here