Varför har väst omfamnat nazisterna i Ukraina?

10
1767
Azovkrigare med nazi-flagga 220525. Bild K.M. Bhadrakumar
Källa:https://steigan.no/2023/07/hvorfor-har-vesten-omfavnet-nazistene-i-ukraina/?utm_source=substack&utm_medium=email

Den judiska tidskriften Forward har i flera artiklar kritiserat västvärldens stöd till nazisterna i Ukraina. I den här artikeln frågar tidningens tidigare nyhetsredaktör Larry Cohler-Esses varför västvärlden stöder nazister som glorifierar massutrotningen av judar och polacker i Ukraina under andra världskriget. Larry Cohler-Esses är en prisbelönt journalist med utmärkelser från bland annat Society for Professional Journalists, Religious Newswriters Association, New York Press Association och Rockower Awards for Jewish Journalism. – Ed hos Steigans nättidning.

Av Larry Cohler-Esses.
Red Romelsjö: Vi har uppmärksammat Forward (Vorwärts) i bl.a. artiklarna

Ledande politiker: ”SD är ett allvarligt hot mot demokrati”. Men hur är det med Zelensky och Poroshenko? och New York Times medger nu åter att Ukraina har problem med nazism medan DN tiger. Ett antal andra artiklar om nazism och Ukraina finns nämnda längst ned.

____________________________________________________________

Det är svårt att veta om Paul Massaro (rådgivare i den amerikanska Helsingforskommissionen och fellow vid bland annat National Endowment for Democracy) var okunnig eller likgiltig för det nazistiska ursprunget till den banderoll han stolt viftade.

Flaggan, som skickades till honom av den ukrainska arméns Azovbrigad, innehöll en nästan faksimil av den så kallade vargängelsymbolen som användes av nazistiska Waffen SS. Det är Azovs officiella insignier. Men när kritiker kritiserade honom för selfien han postade på Twitter i februari, var Massaro – en hög tjänsteman i en kongresskommission som främjar mänskliga rättigheter och demokrati – ovillig att be om ursäkt.

Azovs symbol.

Istället hyllade han den ”heroiska sista ställningen” som Azov hade hållit mot Ryssland i förra årets belägring av Mariupol, och firade den ukrainska regeringens beslut att formellt höja den till brigadstatus när dess led svällde med nya rekryter.

Manifestationen för att hylla Bandera i Ukraina efter 2013. Bandera är hedrad hjälte av många ukrainare för att ha lett den politiska flygeln av den antisovjetiska självständighetsrörelsen, men betraktas som en förrädare av andra för att ha lett ett upprorskrig mot sovjetiska styrkor och samarbetat med Nazityskland. (Bild och bildtext från Radio Free Europe, Radio Liberty)

Sex dagar senare publicerade Massaro ett lysande foto på sig själv bärandes en armlapp för att hedra Stepan Bandera, en ukrainsk nationalist från andra världskriget vars styrkor dödade tiotusentals judar och polacker i flera pogromer. ”Hej, se vad jag fick”, rubricerade han bilden.

Paul Massaro twittrade ett foto på sig själv bärande en armlapp för att hedra Stepan Bandera, en ukrainsk nationalist från andra världskriget vars styrkor dödade tiotusentals judar och polacker i flera pogromer av Screenshot from Twitter

Kritiker reagerade våldsamt, men Massaro vägrade ge upp. Han noterade att ukrainare ser Bandera, som samarbetade med nazisterna i deras år långa kamp mot Sovjetunionen, ”genom linsen för kampen för ukrainsk självständighet.”

Massaro tog så småningom bort båda inläggen. Men hans tweets och svar exemplifierar en obekväm trend: Nästan 18 månader in i Rysslands krig mot Ukraina har västvärldens tolerans mot högerextrema aktörer nått nivåer som inte setts sedan 1930-talet.

Fiendens fiende

I sin existentiella kamp mot ryska inkräktare har Ukraina hyllat några problematiska hjältar av fascistiskt ursprung. Och dess allierade – inklusive judiska ledare och liberala politiker som vanligtvis är försiktiga med sådana krafter – har till stor del tonat ned eller förnekat fenomenet.

Minst 13 medlemmar av kongressen, till exempel, har träffat Azovbrigadens medlemmar och deras makar under de senaste nio månaderna, trots att kongressen förbjudit amerikansk finansiering av enheten sedan 2018 på grund av dess extremistiska rötter. I juni träffade en Azov-delegation chefen för Human Rights Watch, som 2015 rapporterade om ”många anklagelser om illegal internering och användning av tortyr” av Azov.

Azovmedlemmar har också välkomnats två gånger vid Stanford University , där de hyllades av USA:s förre ambassadör i Ryssland Michael McFaul och den kända statsvetaren Francis Fukuyama, som senare berättade för nyhetswebbplatsen SFGate att han såg dem som ”hjältar”.


Larry Cohler-Esses är en prisbelönt journalist. Han har tidigare fungerat som Forwards associerade chefredaktör och nyhetsredaktör, Editor-at-Large för Jewish Week, en undersökande reporter för New York Daily News och som personalskribent för Jewish Week såväl som Washington Jewish Week. Larry har skrivit mycket om arab-judiska relationer både i USA och Mellanöstern. Hans artiklar har vunnit priser från Society for Professional Journalists, Religious Newswriters Association, New York Press Association och Rockower Awards for Jewish Journalism, bland andra.

Relaterat
Ukraina raderar ryska namn, i nynazistisk stil
Ukraina antar två nya lagar som förbjuder anknytning till ”ryskt” på offentliga platser.
Bokbål i Ukraina. 100 miljoner böcker.
Nytt bokbål på gång? Ukraina drar tillbaka 19 miljoner ryska böcker från biblioteken
Ledande politiker: ”SD är ett allvarligt hot mot demokrati”. Men hur är det med Zelensky och Poroshenko?
Visar Natos proxykrig i Ukraina att Nazitysklands nederlag enbart var en paus för fascismen?
CIA leder ett hemligt intensivt träningsprogram i USA för ukrainska elitstyrkor med nazistinslag
USA, Sverige och nazitoleranta Ukraina vill inte fördöma nazismen i FN-resolution.
USA:s kongress välkomnar välkänd fascist och nynazist från Ukraina (talmannen)
Ukraina inrätter ny helgdag för nazistledare och mottar hundratals miljoner av svenska skattepengar.
Zelenskij utnämner nazist till Ukrainas hjälte.
USA-finansierade Roman Protasevitj, på flygplanet, tjänstgjorde med nynazister i Ukraina.
Nynazist ny talman i Ukrainas parlament.

Föregående artikelVad sa afrikanska ledare till Putin?
Nästa artikel”Krisen blottar den svenska osäkerheten”
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

10 KOMMENTARER

 1. Nazisterna i Ukraina är nyttiga idioter för USA:s agenda och får därmed inte kritiseras av MSM fulmedia. Hade det varit tvärtom hade de helt enkelt kallats vad de är…Nazister! Svårare än så behöver analysen inte vara och den värsta skandalen är hyckleriet i vasallstaterna till USA som redan direkt efter andra världskriget lät nazister rentvättas trots att de var grova brottslingar. Historien upprepar sig…

 2. Intressant kortfattad artikel i dagens Swebbtv.

  En ”vänsterprofil” i USA som heter Jimmy Doore talar om den ”regelbaserade världsordningen”.

  Är det den som diverse personer här brukar nämna som FN:s ”internationella lagar”?

  I varje fall menar vänsterprofilen att det för Västvärldens del är hyckleri eftersom de (USA) inte själva följer lagen.

  Redaktören här brukar hävda att USA är det landet i världen som i särklass efter Andra Världskriget utfört mest krigiska invasioner, eller interventioner som de gärna kallar dem.

  Om ett land är så våldsamt, har man då efterlevt och respekterat ”internationella lagar”?

  Läs gärna Swebbtv:s artikel nedan. Ett tips!

  https://nyheter.swebbtv.se/skitsnack-vast-foljer-ingen-regelbaserad-ordning-enligt-vansterprofilen/

 3. Bara en mindre korrektion av översättning. Det heter inte ”vargängelsymbolen” den har inget med änglar att göra. Symbolen kommer från en medeltida metod att jaga vargar. Metoden fungerar precis som en vanlig metkrok att fånga fisk med. En metallkrok göms inne i ett stycke kött. När vargen äter köttet fastnar han på kroken precis på samma sätt som en fisk på en metkrok. En bättre översättning är vargkroken, precis som vi säger fiskkroken.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Wolfsangel

 4. Det känns bra att bloggen nu tycks ha övergivit begreppet att regimen i Kiev skulle vara ”nazitolerant”. I min åsikt rör det sig om grym, råbarkad, grovt nazistisk diktatur av värsta slag, och fullt jämförbar med Tredje Rikets diktatur. Man förbjuder all politisk opposition, stänger media, och stoppar alla val, samtidigt som hundratusentals unga ukrainare sänds mot en säker död. Detta av en ledare som precis som 1933 valdes demokratiskt (?)

  Vad som är anmärkningsvärt är att denna nazidiktatur sponsras av Sverige, och USA, med vapen och pengar, samtidigt som svenska reguljära media formligen pumpar ut propaganda av samma snitt som en gång i Tredje Riket. Hur ofta har vi hört frasen ”Rysslands fullskaliga invasion”, medan Ryssland, precis som 1945, arbetar på att avnazifiera och avrusta, denna gång Ukraina, då Tyskland.

  https://www.rt.com/russia/580542-cv90-ukraine-sweden-captured/

  Jag tycker vi behöver skärpa tonen, höja rösten, och börja kalla en spade för en spade.

  https://www.rt.com/news/580727-us-frustrated-zelensky-nato/

 5. ”En förmodligen minnesvärd händelse för västerländska publiker av alternativa medier, förekom på olika youtube-videos.

  Det var när Yevhen Karas, ledaren för den ukrainska nynazistiska ungdomsorganisationen C14, bestämde sig för att tala från hjärtat vid någon högerkonferens.

  Nyckeln var att det europeiska stödet till Ukraina, vilket motsvarade stödet till den ukrainska högern, härrörde från insikten att ukrainska högerkrafter var erfarna och mycket motiverade i frågan om att döda ryssar, men att det också var det enda gemensamma intresse som någonsin kunde existera mellan de två.

  När väl ukrainska nationalister lyckades genomföra den slutliga lösningen på den ryska frågan, skulle Europa oundvikligen bli deras nästa mål och enligt Karas förstod alla detta.

  Av denna anledning var det ingen som gjorde eller borde se västvärlden som ett block som är vänligt mot den ukrainska nationella idén, trots vad den idealistiska allmänheten kanske tror, ​​utan snarare var förhållandet ett tillfälligt, villkorligt utbyte.

  Även om Karas knappast kan sägas vara en mycket inflytelserik person helt ensam, rörde han sig verkligen i rätt kretsar för att fånga upp vad verkligt inflytelserika personer tänkte.

  Jag tvivlar inte ett ögonblick på att hans uttalanden speglar ukrainska tjänstemäns och beslutsfattares tänkande.

  Förakt för allmänheten som en separat enhet, misstro mot erbjuden västerländsk hjälp men klurig förståelse för hur denna hjälp kan användas för att uppnå vissa grundläggande och ideologiskt motiverade mål…”

  Posted by: Skiffer | Jul 3 2023 17:36 utc | 312
  kommentar på
  https://www.moonofalabama.org/2023/07/ukraine-open-thread-2023-157/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here