Kinas AI-bonanza – Att fånga stora fiskar

2
585

 

En artikel av Goodfrey Roberts 19 oktober på

https://herecomeschina.substack.com/p/chinas-ai-bonanza?utm_source=post-email-title&publication_id=247534&post_id=138027857&utm_campaign=email-post-title&isFreemail=true&r=103ae5&utm_medium=email

Tusentals kinesiska forskare – som författar 40 % av de amerikanska forskningsrapporterna – flyr från USA. Washington vill nu förbjuda AI-samarbete med Kina, trots att Peking har tio gånger fler smarta människor¹, spenderar fyra gånger mer än USA på FoU och utvecklar världsomvälvande AI-appar som den i den här berättelsen. (1)

Medan ChatGPT entusiasmerade amerikanska konsumenter fokuserade Kina sina AI-forskare på handelsfinansiering, gruvdrift och sjöfart. Och president Xi betonade högteknologi vid BRI-mötet, han pekade på en app som låter länder handla i sina egna valutor. Men vissa statsöverhuvuden fascinerades av en helt annan möjlighet.

AI med industriell styrka

Kineser vet att korrupta regeringar gör mer skada än krig. Det är därför som korrupta tjänstemän – överviktiga, känslokalla och omgivna av fnittrande bimbos – är skurkarna i de flesta historiska dramer. Så när Xi skapade den nationella tillsynskommissionen, Kinas högsta tillsyns- och antikorruptionsmyndighet, gav han den i uppdrag att ”göra korruption omöjligt”.

Kommissionen köpte genast en superdator och tränade den på bedrägerifall från Dengs tid, matade den med nuvarande tjänstemäns personliga ekonomiska deklarationer och började leta efter mycket effektiva tjänstemän som också är mycket effektiva skurkar.

I år har mönster som är osynliga för blotta ögat fått en försvarsminister, en utrikesminister, borgmästare och chefer för frivilligorganisationer på fall, och allmänheten har älskat det.

Den omöjliga drömmen?

Sedan 2021 har tusentals frivilliga tjänstemän fått betalt i spårbara e-yuan. Nu vill kommissionen att alla ska få betalt på det sättet. De menar att korruption kommer att bli nästan omöjligt med personliga finansiella uppgifter i arkivet. Dessutom kan provinsiella och utländska regeringar ladda appen med sina egna data och hitta sina egna skurkar.

BRI:s statschefer – vars popularitet skulle öka om de kunde skapa en ärlig byråkrati – är fascinerade, och en av dem vill genomföra det nästa år … …

Den ryska e-rubeln har använts i handeln i två år och president Putin har följt Kinas AI-utveckling noga (han känner några av förövarna personligen). Om han kan få ordning på sin byråkrati kommer 180 miljoner ryssar att bli rikare och deras lands internationella status kommer att öka. Och om Kina och Ryssland, de stora pojkarna, lyckas med detta kommer resten av världen att följa efter.

(1). America’s IQ of 100 means 95% of us have IQ scores between 70 – 130; one in 11,300 has a 160 IQ, the same as the % of people who are 6’10” tall. China’s IQ of 105, multiplied by its population, produces 300,000 geniuses to our 30,000.

Föregående artikelTror ”Vänstern” ens på sig själv?
Nästa artikelKraftsamling för Palestina lördag kl 15-17 och söndag kl 13
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Vad är det här för idioti?

    Den ryska e-rubeln har använts i handeln i två år och president Putin har följt Kinas AI-utveckling noga (han känner några av förövarna personligen). Om han kan få ordning på sin byråkrati kommer 180 miljoner ryssar att bli rikare och deras lands internationella status kommer att öka. Och om Kina och Ryssland, de stora pojkarna, lyckas med detta kommer resten av världen att följa efter.

  2. Kollade Världsbankens statistik, och den säger att 2022 hade Ryska Federationen 143,555,736 invånare. Man kanske får 180 miljoner ryssar om man räknar in tidigare sovjetiska ryska medborgare som nu bor i avknoppade tidigare sovjetrepubliker. Men då kanske man också borde räkna bort icke etniska ryssar som bor i nuvarande Ryssland från de 143 miljonerna? – Oväsentlig anmärkning från mig.
    Men det är intressant hur ”väst” skjuter sig i foten med sanktioner och dåligt uppförande mot exempelvis kinesiska forskare i utlandet. USA och Europa lär inte utveckla sin vetenskap så bra om kineserna mobbas så de åker hem. Men däremot ökar forskarkadern på hemmaplan i Kina, och de kan utveckla kvantfysik, datachips, rymdteknik och annat fint ännu snabbare. Allt medan våra akademier och universitet i ”väst” stagnerar.
    En annan intressant sak är att under Maos tid så mobiliserades massorna för att om möjligt rensa ut dåliga ledande personer inom näringsliv, politik, militären, kulturen etc. Nu använder Kina datateknik och AI för samma sak. Ny metod, men liknande mål. Bort med korruptionen!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here