Kolonialism och nykolonialism verkar idag!

2
1285

 

 

Editorial: MUMBAI, MAHARASHTRA, INDIA, April 12, 2017 – The Mahalaxmi Dhobi Ghat open air laundromat in Mumbai. Bild Tidningen Extrakt.

En läsare och FIb-are skrev i mail till mig och andra ”Det var en lysande uppläxning som Vijay Prashad gav oss! Med oss menar jag först de styrande kretsarna i Väst men också alla oss som inte fullt ut förstått att kolonialism inte främst är historia utan fortfarande verkar fullt ut – oftast i form av nykolonialism, rasism och allmänt nedsättande attityder mot allt i ”Global South”.
Det är för mig viktiga skäl för att gilla uppkäftigheten hos Kina, Indien, Pakistan och andra som vägrar följa den västliga propagandan. Det bör andra i väst också göra – oavsett om man gillar dessa länders inrikespolitik.”

Vijay Prashad är en indisk historiker, redaktör och journalist. Han är chefsredaktör för LeftWord Books och direktör för Tricontinental: Institute for Social Research. Han har skrivit över 20 böcker, bland andra The Darker Nations: A People’s History of the Third World (The New Press, 2007), The Poorer Nations: A Possible History of the Global South (Verso, 2013), The Death of the Nation and the Future of the Arab Revolution (University of California Press, 2016) och Red Star Over the Third World (LeftWord, 2017). Han skriver regelbundet i Frontline, the Hindu, Newsclick, AlterNet och BirGün.

Har tidigare publicerat av honom Vår tids stora tävling är mellan mänsklighet och imperialism: USA, Kina, Kuba och Corona och Hur USA stryper Haiti i försöken att tvinga på Venezuela regimskifte

Föregående artikelVita Hjälmarna (White Helmets) följer med al-Qaida till Ukraina?
Nästa artikelUkraina-kriget på väg att ta slut…? (Postat 16 mars kl 14.30)
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Budskapet i detta inlägg har en stark koppling till Ukrainakriget. På en världskarta ser man att de länder som infört sanktioner mot Ryssland är koncentrerade till en liten del av världen. Bland dessa länder finns alla före detta västliga kolonialmakter, bl.a. England, Holland, Belgien, Frankrike, Spanien och Portugal, samt koloniala metastaser som USA, Kanada och Australien. Men världens f.d. kolonier deltar inte i sanktionerna. Det gäller nästan hela Latinamerika, även Mexico och Brasilien, nästan hela Afrika, och nästan hela Asien, inklusive Indien och Asien. Det är logiskt, för kolonialismen är fortfarande aktiv, ledd av USA. En liten del av världen försöker fortfarande dominera resten av den. Man har maktmedel: miltär, västdominerade ekonomiska institutioner, västdominerade massmedia. På 90-talet försökte USA göra Ryssland till en amerikansk råvaruproducerande koloni. Putin och andra ryska patrioter satte stopp för det. Nu står Ryssland, tillsammans med Kina, i vägen för det stora nykoloniala projektet. Att kuva Ryssland är ett nödvändigt steg för att återkolonialisera världen. Det är mot den bakgrunden man måste se vad som händer i Ukraina.

  2. Det sista vettet har väl lämnat pedofilmaffian i Washington! Senaten i skurkstaten USA tycker att Putin ska ställas inför rätta i Haag för krigsbrott? Det är mycket möjligt att han borde men då ska alla krigsförbrytare från USA och GB dit först och det är en diger lista bara sedan 1990-talet! Clintons, Bush, Obama, Biden, Blair och många fler ska dit först innan man ens nämner Putin som kandidat för åtal. Det som är mest magstarkt är att USA inte ens erkänner Haag som en internationell, vilket inte heller Ryssland gör.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here