Ukraina-kriget på väg att ta slut…? (Postat 16 mars kl 14.30)

9
1520

Ryssland uppger att man genast avslutar kriget i Ukraina om Zelensksy går med på dessa krav. Även Lavrov uttalar sig positivt. här.

 

Jag tror att avstående från Nato-medlemskap är det viktigaste. Krim är redan integrerat i Ryssland. Folkrepublikerna har erkänts av Ryssland. Man kan kanske i en överenskommelse skriva in att man ska ha fortsatta bilaterala förhandlingar om status för folkrepublikerna och ha folkomröstning gällande dessas status.

Ukraina måste erkänna Krimhalvön som ryskt territorium.
Regionerna Donetsk och Luhansk måste erkännas som självständiga stater.
Ukraina måste avsluta sitt militära motstånd.
Ukraina måste skriva in i sin grundlag att landet ska vara neutralt och att inte får gå med i några [militära] allianser.

Föregående artikelKolonialism och nykolonialism verkar idag!
Nästa artikelOliver Stone – Hollywood ännu hårdare censurerat sedan 9/11. Flera exempel!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

9 KOMMENTARER

 1. Jag har bara översatt via Google ”Fred är bra nyheter, jag uttrycker vår tacksamhet till Globalpolitics för dess fina arbete och att dess redaktör berättar sanning om händelserna. ”

 2. Jag har länge sagt att detta, som konflikt under en hel del år fram till händelserna med invasionen nu i februari 2022, var, krig eller större konflikt, invasion eller inte, en avgjort klar ”anti-Nato-manöver”. Senare dessa veckor dök också dessa förhandlingsförslag upp: ”Vi (Ukraina) har insett att vi inte kommer att ansöka och bli medlemmar av Nato”, och är beredda att tillkännage vår neutralitet.

  Vi har ringat in krigets och den tidigare konfliktuppbyggnadens huvudsakliga problem, både från Ukrainas tillkännagivanden och från de tidigare ryska kraven: nämligen just de fyra bokstäver vi vet utlöst denna svåra kris från Washingtons snabba militäretablissemang: Nato.

  De fyra bokstäver detta krig i sin helhet handlar om, när man skär bort alla emotionella bedrövelser och krigselände vi sett under detta krig.

  Det är faktiskt inte ”EU” man talar om, eller OS, eller Eurovision utan just Nato. Inte heller hur de framtida ukrainska valen och demokratin skall se ut omformas eller inte. Ryssland har dessutom erkänt -för bra många veckor sedan in i konflikten- att man politiskt fullkomligt erkänner sittande president Zelenskyj som legitim president i Republiken Ukraina.

  På lång sikt kan knappats ”utbrutna” stater som de Luganska och Donetska Folkrepublikerna klara sig på egen hand. Rimligen bör befolkningarna i dessa landsdelar erbjudas OSSE-övervakade val om dess status där de säkert återgår till Ukraina, och att Republiken Krim, precis som dess befolkning önskar, helt de jure och de facto tillerkänns av Ryska federationen, Ukraina liksom kanske Europeiska unionen som en del av Ryska federationen, liksom att Ukraina intar en militärt sett neutral status i sin konstitution som Irland, Schweiz, Österrike och andra och där man inte får hålla främmande militärmakters materiel, utrustning, utbildning och övningar; liksom att det i ett fredsfördrag införs politiskt förbud (som i t.ex. Finland) mot högerextremistiska och andra våldsbenägna grupper och att Ryssland befriat från sanktioner vid fredsfördragets ingång avsevärt hjälper till att ekonomiskt och praktiskt bygga upp det som skadats i Ukraina, och att dessa jobb liksom bidragande pengar skall primärt gå till ukrainska företag och dess ukrainska anställda så långt det är möjligt.

 3. Stefan Hedlund bombliberal ”professor” och självutnämnd ”rysslandsexpert” hävdar att kriget måst fortsätta för att man i Ryssland uppfattar sig som segrare i kriget om ett fredsavtal skrivs på? Han kan alltså inte acceptera att Ryssland kanske anser snart att man vunnit kriget och att oskyldiga måste dö för hans galna bombliberala fantasier. På 1990-talet var han ofta i TV som ”expert” på Ryssland men t o m på SVT Dessa ”liberala” skrivbordskrigare finns överallt.

  • Ryssland söker inte någon ”seger”, man har ingen avsikt att ”segra” och erövra Ukraina. Avsikten är att avlägsna det amerikanska krigshotet och stoppa USAs krigsförberedelser med NATO expansionen.

 4. En amerikansk general uttalade sig i dag i Aftonbladet (16 mars 2022) och han anger att Ryssland KOMMER ATT VINNA kriget på grund av sin storlek, eldkraft, reserver liksom modernare utrustning och uthållighet. Dessa finns inte på den ukrainska sidan, dess ofta visade hjältemod till trots.

  Professor Stefan Hedlund till trots, men någon SJÄLVUTNÄMND Rysslandsexpert är han då inte. Alla professorer utses genom regeringsbeslut. Professor Hedlund har haft en del lite aningen märkligare käpphästar och påstående om Ryssland genom tiderna; som år 1991 när han trodde en halv miljon ryssar skulle tälta utanför Arlanda efter att ha flytt från det sönderfallande Sovjetunionen det årsskiftet 1991/1992. Jag insåg naturligtvis att det inte skulle komma en endaste vare sig ryss eller annan frusen björn. Och nej, ingen tältade då heller vid Arlanda.

  Men hans förutsägelser om hur det då nya Ryssland i början på 1900-talet skulle bokstavligen plundras efter Nomenklatura-klassens nederlag året 1991, och hur dessa statens pengar ”privatiserades” och hamnade ofta i ”Londongrad” – d.v.s. stulna pengar smugglades ut och tvättades vita i de fina västerländska bank- och finansstäderna. Jag tror enbart finansstaden Frankfurt i Tyskland tog i med hårdare nävar med de här problemen tidigt. Professor Hedlund kallade dessa nya tjuvklasser för hur de angrep och stal det sovjetiska folkets hårt arbetade egendom för ”Århundradets största brott (i fredstid)”. Hans bok ”ÅRHUNDRADETS BROTT” (233 sid., utg. 2000, Fischer & Co.) sammanfaller väl med vad som hände och dessutom senare hände, och borde läsas av alla som numera är så upprörda världen runt av oligarkväldets excesser – mer än 30 år senare!

  Jag tillhörde dem som varnade för hur dessa nyrika tjuvfamiljer flyttade till bl.a. London (”Londongrad”), tvättade biljoner vita, köpte hela fotbollslag och allt: vi kallades då för alltifrån ”gammel-stalinister” till ”okunniga extremister” vars avsikt var att ”förstöra”(!) såväl ”finansmarknaden” som ”Londons ’rykte’ som finansstad”. Och det här var i mitten på 1990-talet: d.v.s. sisådär 30 år sedan.

  Ibland har helt enkelt dessa snabbkapitalister, vita som svarta, dålig etik och alltför oförutseende affärsmoral, liksom de institutioner som tar emot dessa pengar, svarta som vita.

  Men, de är ju alltid kloka decenniet efteråt!! Det är väl det som kallas för affärsmoral.

 5. Usa senat vill/kräver att krigsbrott ska utredas. Låt oss då börja med alla deras egna VIDRIGA krigsbrott,i flera länder. Ingen president i Usa har rena händer dessa decennier. Från Clinton och Busch till Obama och Trump till Biden nu. Dessa borde ställas och utredas för alla VIDRIGA krigsbrott också rakt igenom då. Hur kan man ens våga nämna detta

 6. Ganska rimliga krav, och Ryssland tycks bli framgångsrik i att eliminera hotet från USA. Därmed kan freden vara nära.

  Om du är instängd med en känd psykopat och mördare, han dra fram en kniv och säger han skall döda dig, står du då still och väntar med att göra något tills kniven tränger in i dig. Det beskriver Ukraina. USA, som har en mycket lång och uppenbar meritlista av aggression, krig och död, tydligt förberedde krig på Ryssland och Kina, ska Ryssland då sitta till och vänta på att USA startar kriget och då kalla det olagligt, eller eliminera risken nu. Det är precis vad Ryssland gör.

  Kraven, stoppa USAs krigsförbrytelse med NATO expansionen, avskaffa USAs legotrupp Azovbataljonen, avrusta, stoppa all aggression, neutralitet. Knappas för mycket begärt. Ta bort orsaken till problemet försvinner både problemet och gör lösningar överflödiga.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here