Kommentarer till Stefan Löfvéns tal i FN:s generalförsamling

11
2394
Stefan Löfven. Foto Kristian Pohl. Regeringskansliet.

Även Sveriges statsminister Stefan Löfvén framträdde i FN:s generalförsamlingen nyligen.

Rolf Nilsson har läst talet och kommenterar nedan.


Rolf Nilsson kommentarer till Stefan Löfvéns FN-tal.

Covid19
Han betonar de prövningar som pandemin medfört och betonar vikten av samarbete
och solidaritet, att ingen lämnas efter, att alla får tillgång till vaccin. Ungefär som
Kinas linje.

Han uttrycker Sveriges stöd för en regelbaserad internationell ordning och för
multilateralism, också i linje med vad Kina och Ryssland står för.
Han uttalar ett starkt stöd för FN och internationell rätt, vilket borde betyda ett stöd
för FN-stadgan, som inte medger inblandning i andra länders inre angelägenheter.

Trots det konstaterar han att valet i Vitryssland var riggat och inte kan godkännas.
Bevis för påståendet anförs inte.

De utmaningar han listar är, förutom pandemin
– klimatkrisen,
– ökande ojämlikhet,
– brott mot internationell rätt
– och hot mot internationell fred.

Beträffande internationell rätt fördömer han Ryssland (annekteringen av Krim och inblandningen i Ukraina), men kritiserar inte med ett ord USA:s olagliga krigföring och extraterritoriella sanktioner.

Inte heller fördömer han Israel trots passusen om
fred och tvåstatslösning. Kriget i Jemen tas upp som en humanitär fråga, men inget
fördömande av Saudierna.

Han stödjer JCPOA men kritiserar inte att USA först
lämnar avtalet och sedan försöker införa olagliga sanktioner mot Iran.

Han uttalar stöd för Internationella brottmålsdomstolen men undviker att nämna
USA:s sanktioner mot den.

Han avkräver Ryssland en undersökning av Navalnys förgiftning och kallar Navalny
oppositionsledare. Det är ungefär som att utnämna Gudrun Schyman till
oppositionsledare i Sverige.

Han uppmanar Ryssland och USA att förlänga START-avtalet, men ingen kritik mot
att USA ensidigt lämnat alla sådana avtal.

Han uppmanar NordKorea att göra sig av med sina kärnvapen, men undviker att
nämna Israels innehav.

Sammantaget tar han upp många av de problem världen står inför och det är bra att han stöttar FN, internationell rätt, Internationella brottmålsdomstolen osv., men det
framgår tydligt att det är tabu att rikta kritik mot USA och dess allierade. Han
undviker att kritisera Kina, medan Ryssland får ta emot kritik.

Man kan säga att ett visst mått av hyckleri tyvärr vidlåder vår röst i FN. Löfvéns tal borde förstås ha publicerats på SVT:s hemsida för alla att ta del av, men den ambitionen saknas Man kan också undra hur Fidel Castro skulle ha uttryckt sig i sitt tal om han hade levt och fått chansen.

Föregående artikelHur går det i domstolen för Julian Assange? Rapport inifrån rättegången
Nästa artikel”Eftersom jag är marxist är jag mot dagens migration”

11 KOMMENTARER

 1. ”Beträffande internationell rätt fördömer han Ryssland (annekteringen av Krim och inblandningen i Ukraina), men kritiserar inte med ett ord USA:s olagliga krigföring och extraterritoriella sanktioner.”
  Det vore bra om SL förklarade på vilket sätt är Ryssland inblandat i Ukraina. Att han, utan att ens läsa Minsk2 avtalet, likväl som svenska media, upprepar som en goja Poroshenkos lögner från besöket 2015. SL har inget emot att USA ockuperat och exploaterar olja från Syrien. Hur är det med alla utländska trupper, bl annat från Sverige, i Ukraina?

  Enligt ukrainska regimens representant till Minsk, Vitold Fokin:
  På frågan om vi är i ett krig med Ryssland sa den ukrainska representanten i TCG att han inte hade sett ett enda tillförlitligt faktum som talar för att det finns ett krig med Ryssland i östra Ukraina.
  https://vesti.ua/strana/rossiya-minskie-soglasheniya-poroshenko-o-chem-rasskazal-fokin-na-zasedanii. (fick sparken efteråt av Z!!)

  Ryssland, under alla dessa år, har skickat förnödenheter en gång i månaden, pga ukrainska totala blockad sedan 2014-2015.

 2. Stefan Löfven är en rädd dumbom precis som flera andra sossar i regeringen. Hur kan de se sig själva i spegeln när det gäller Assange t.ex utan att lyfta ett finger för att ge honom den upprättelse han har all rätt till. Våldtäkt??? Alla som har läst polisförhören i ärendet (som fanns på nätet) inser att det inte handlar om ngn våldtäkt. Ändå är tystnaden total. Också från opposition och svensk media. Det enda som gäller för svenska politiker är den ”transatlantiska länken”. Moder Svea har kraftig slagsida och frågan är inte om utan när hon förliser och vad som händer i kölvattnet med landet Sverige. De enda som hade kunnat förhindra detta var sossarna men de valde att liera sig med borgarna och vi är där vi är. Jag känner en viss förtvivlan över sakernas tillstånd och jag skäms som svensk.

 3. Du kunde ha talat om dessa satans mördares brott när du ändå höll på om brott mot internationell rätt. Men du valde att hålla tyst. Historien blir inte barmhärtig!

  ”This tiny country, ruled by a minority of power-greedy Zionists, linked to a worldwide Zionist-dominated network over the western financial system, and hellbent to rule the world – as the Chosen People, has violated countless UN Resolutions calling for a halt of her deadly aggression on the Palestinian people. And not only on Palestine, but to stop her interference all over the Middle-East, Syria, Iraq, Lebanon, Iran – to mention just a few. To no avail.”

  http://thesaker.is/palestine-anniversary-of-the-death-of-a-child-30-september-2000/

   • Sionism är INTE lika med judendom. Sionisterna stjäl och vill fortsätta stjäla mark, hus/hem och egendom från Palestinier. Att vara emot sionism är INTE att vara judefientlig. Att påpeka att sionisterna har ett globalt nätverk aktiv främjar och främjat plundringen av Palestina är att beskriva sakförhållanden, inte ”konspirationsteorier”. Det vet de flesta sansade människor. Så @andersl, sluta blanda korten, äpplen och päron.

 4. Den namnlöse, med signatur ”Konsten att moja sig offentligt” skrev ”…as the Chosen People…” vilket även en femteklassare menas det judiska folket.
  För du namnlöse, du menar väl inte att ”the Chosen People” avser Zionister?

   • Har du slut på argument nu? Eller förstod du att du gjort ett logiskt feltänk? Oavsett vilket så förstår nu alla vad du egentligen är för en person.
    Du måste vara försiktig med att kopiera och klistra texter som du inte förstår utan att tänka igenom vad som avses.

    • Du kan inte ständig kräva förklaringar från andra. Prova att tänka själv. Det lönar sig i längden ska du se

 5. Man ska nog inte jämföra Löven med Fidel Castro. Hr Svetsare hade kanske inte haft så mycket att prata om med juristen Castro som i sin tur hade som uppgift att ordna polaritet på nära håll till Florida med skapandet av en sociaistisk modell på Kuba. Fidel Castro och hans kommunikation med folket med timslånga tal över massmedia är det få som glömmer därborta. Lövens infantila orala stapplande passar däremot bra på dagisnivå eller kanske på SFI. Löven&Co och hans regerings tafatta försök att skapa en liknande polaritet gentemot Putins Ryssland verkar bli ett projekt som snart sjunker in i den kosmiska glömskan. Såvida den glömskan finns, allt verkar ju bli väl noterat idag.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here