Köp Nordiska Fredsalmanackan 2022!

4
1259
Framsidesbilder: Robottestskjutning i Vidsel, Sverige, atomubåt i Tromsö, Norge, fredsdemonstrationer i Finland och Danmark.

Nordisk Fredsalmanacka 2022 på 32 sidor presenteras på sid 2 nedan och sedan följer presentationer av två av de 15 fredsorganisationerna i Nordiska Fredskalendern.

Nordiskt fredssamarbete

Såväl geografiska som historiska skäl gör att fredsrörelserna i de nordiska länderna bör samarbeta. Norge och Danmark är Natomedlemmar och Sverige och Finland är alliansfria, men med nära samarbete med Nato. De nordiska länderna ligger dessutom ”inklämda” mellan stor- makterna.

Det viktigaste konfliktområdet mellan stormakterna under det kalla kriget låg i Centraleuropa. Nu är det fokus på Östersjön och Arktis. De nordiska länderna ligger inte längre i periferin. Om det blir en militär ur- laddning kommer vi att påverkas.

Det talas ofta i nordisk press om att Ryssland bygger militär kapacitet, Ryssland övar mer än tidigare, Ryssland hotar, Ryssland är aggressivt…. Natoländerna sägs reage- ra! Det är ju snarare tvärt om. Bedömningen av Ryss- lands roll i upprustningsspiralen borde avgöras av det reella styrkeförhållandet inte löst grundade påståenden. Nato är flera gånger starkare och Ryssland rustar därför i ett underläge, inte tvärt om.

FN:s konvention om förbud mot kärnvapen som röstades fram av en majoritet i FN:s Generalförsamling och har senare ratificerats av över 50 länder bör få stöd från de nordiska länderna.

Vi vill att Norden ska verka för fred!

Lars Drake, Riksföreningen Nej till Nato, Sverige

Geir Hem, Stopp Nato, Norge, Ulla Klötzer, Kvinnor mot Atomkraft och Kvinnor för Fred, Finland Tine Spang Olsen, Stop Terrorkrigen – Ud af NATO, Danmark.


 

För varje månad finns det till höger på sidan ”Viktiga årsdagar” som gäller fred. På omstående sida finns en bra text av en fredsorganisation om någon fråga som rör och krig. Totalt presenteras text av 15 föreningar om freds- (och krigs-) politik.

Köp Nordiska Fredsalmanackan! Kostar bara 50 kr! Många köper den.

Jag kan också sända per post: 50 kr + 44 kr (porto) + 4 kr (kuvert)=98 kr.

Har börjat sälja den – maila

Och vilken fin present!

Betalning via Swish går bra!


Jag publicerar nedan texten från Folket i Bild Kulturfront, där jag är ordförande i Stockholmsavdelningen.

 


Jag publicerar också texten från Sveriges Fredsråd, där jag är sekreterare.

Föregående artikelFölj folkets vilja om kärnvapen
Nästa artikelRyssland har lämnat in ett klagomål mot Ukraina till Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter . Hur gick det?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

  1. Finns det plats för egna minnesanteckningar?
    Ex. Frissan torsdag 12 mars kl 14.
    Hittar inga exempel på detta.
    Tack

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here