KRIG: Orsaker och konsekvenser

5
5523

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad…. Läs och begrunda!

Påminner om att USA:s krig har dödat mer än 20 miljoner i 37 länder sedan 1945, och miljoner i andra länder. Föga kritik i Västmedia.

 


Detta är första föredraget vid mötet ”För rätten till fred” på ABF 14/12 2019, med ett sjuttiotal deltagare. ”För rätten till fred” – viktigt möte med tal, debatt och flera musiker lördag kl 13-16 på ABF. Kom dit!
Ett lyckat möte med en engagerad publik.
Talare är Agneta Nordberg, ordförande i Sveriges fredsråd. Föredraget har även publicerats på hemsidan för Sveriges Fredsråd, som bildades 1946.
Sveriges fredsråd.


KRIG: Orsaker och konsekvenser

Den 28 december, 2018, blev jag intervjuad av en journalist på SvD. En fotograf var också med tog en massa foton. Efter någon vecka kontaktade journalisten mig och beklagade att chefredaktören på SvD vägrat låta publicera intervju med mig. Ironiskt nog hade denna intervjuserie en rubrik… ”alla röster ska få höras”.

Brexit-anhängarna i Storbritannien vann och högerns ledare, Boris Johnson, sågs som segerherre. Men kommer Storbritannien egentligen att kunna bedriva en självständig politik? Jag tror inte det. Om jag slår upp kartorna i de rätt nyutgivna böckerna The Bases of Empire av professorerna Catherine Lutz och David Vine, ser jag att USA har 57 militärbaser i Storbritannien, inklusive världens allra största avlyssningsbas, Menwith Hill, och ett antal baser för rymdkrigföring- däribland Fylingdales. Duncan Campbell, som besökt Sverige några gånger, gav ut boken, The Unsinkable Aircraftcarrier, och bilden på omslaget visar att hela denna brittiska ö i praktiken är en startbana för USAs stridsflyg.

Bild från Sveriges fredsråd.

Jag slår upp orsaker till krig i Wikipedia och där står: Ekonomi, att lägga under sig mer land, religion, nationalism, vedergällning, inbördeskrig, revolution. Imperialism nämns inte som någon orsak. Men imperialism ligger inbäddat i meningen ”att lägga under sig mera land” och i synnerhet då olje-och mineralrika länder. Ett imperium har varit särskilt framgångsrikt i att lägga under sig stora delar av världen framför allt länderna i det oljerika Mellanöstern.

Men för att kunna vidmakthålla och dominera imperiet har USA 1000 militärbaser utanför sitt lands gränser och har delat in världen i 9 militära kommandon: EUCOM-Europa-kommandot, AFRICOM-Afrika-kommandot, PACOM, Stillahavs-kommandot, CENTCOM, Mellanöstern-kommandot, NORTHCOM, Nordkommandot, SOUTHCOM, Sydkommandot (kontrollerar hela Latinamerika). USSTRATCOM, USAs Strategiska kommando, som ansvarar för rymd- och kärnvapenstyrkorna. Och slutligen Transportkommandot. Denna information är klargörande mot bakgrunden av att häpnadsväckande många som jag mött på senare tid hänvisar till Kina som det stora hotet mot världsfreden!

Men hur har det varit möjligt att USA har kunnat etablera baser och kommandon över hela världen? Jag slår upp boken, Confessions of an Economic Hitman, av John Perkins. HITMAN betyder MÖRDARE. Alltså: Bekännelser av en ekonomisk mördare. På sid.15 säjer han: ”Jag uppmanades av min arbetsgivare att förmå regeringar sätta igång med stora byggnadsprojekt. Länderna skulle förmås att ta svindlande stora lån som skulle betalas tillbaka till USAs storföretag t.ex. Bechtel, Halliburton, Brown and Root, m.fl.

Jag skulle aktivt arbeta för att länderna skulle bli bankrutta genom att förmå dem att ta massiva lån. De skulle på så sätt stå i skuld till sina långivare och landets ledare skulle på så sätt bli lätta att övertala om USA t.ex. ville installera militärbaser i deras länder, eller få deras röster i FN i någon viktig fråga för USA, eller få tillgång till deras olja och andra naturresurser. John Perkins fortsätter: ”Jag kunde ibland låna ut 1 miljard dollar till ett land för att övertala dess ledare att inte alliera sig med Sovjetunionen. Att skuldbördan drabbade de allra fattigaste som varken skulle kunna få hälsovård, skola eller riktiga bostäder, var det ingen som tänkte på.”

Jag fortsätter med orsakerna och kollar lite i William Engdahls bok: A century of War: Anglo-American Oil Politics and the New World Order. I inledningen sägs: ”Berättelsen om olja och politisk makt har stått i centrum av världspolitiken och varje större krig som utkämpats sedan 1914. Ända sedan mänskligheten för ett sekel sedan antog ett globalt ekonomiskt system baserat på petroleum som drivmedel, har världen styrts av lögner. Exxon Mobile, Chevron,BP, Shell och flera andra oljebolag har större inflytande än USAs president över besluten att föra krig t.ex. i Irak eller Afghanistan, eller att skicka soldater till det oljerika Darfur eller att hota Venezuelas president. Deras makt är mycket större än presidentens makt i Vita huset. Deras samarbete med Pentagons krigsmaskin är praktiskt taget total”.

Och idag är det stora företag som tillverkar batterier till elbilar och mobiltelefoner som bl.a. ligger bakom kontrarevolutionen i Bolivia som anses ha världens största på litiumtillgångar, viktiga för tillverkning av just elbilar och mobiltelefoner..
Andra stora företag ligger också bakom: Lockheed Martin, Boeing, General Dynamics, Raytheon, BAE Systems tillverkar alla typer av krigsmateriel stora slagskepp, hangarfartyg, ubåtar, pansarvagnar, de provocerar fram krig runt om i världen för att få avsättning för sina produkter, skapar hotbilder och konflikter. Cheferna för dessa stora företag sitter högt upp i makthierarkin i USA och nära Vita Huset.

Före och efter krig. Bilder från Irak, Libyen, Jemen och Syrien.

Konsekvenserna
En av de otäckaste konsekvenserna av USA krig i Mellanöstern är framväxten av ISIS. De fanns inte före Irak-kriget, 2003.
En annan otäck, ja ohygglig sak, är människornas fasansfulla kamp i överfulla båtar när de försöker ta sig över Medelhavet från de förstörda länderna, några lyckas, många drunknar.

USAs Sjätte Flotta har sin hemmahamn i Italien vid Medelhavet och deras fartyg patrullerar regelbundet hela Medelhavshavsområdet…. borde inte denna ofantliga armada kunna hjälpa de nödställda? Flyktingar har kommit och kommer till Sverige från bl.a. Afghanistan – en del utvisas – några tar sitt liv i desperation över att de inte får uppehållstillstånd. Och hur handlar vårt neutrala och alliansfria land i allt detta? Tvärtom vad som vore att vänta lierar sig vår regering och försvarsminister Hultqvist allt öppnare med USA. Och köper försvarssystem för miljarder.

Jag har under flera år arbetet med att ta reda på vad Sverige gör som världens tredje största avlyssningsland. Sveriges statsminister Carl Bildt tillät 2008, FRA att samarbeta med NSA på Lovön för avlyssning av de ryska militära kablarna som ligger på botten av Östersjön. Vi bör ägna mer uppmärksamhet åt vad som händer på Lovön.

USAs president Trump har nyligen signalerat att USA kommer att föra krig via rymden. Svensk rymdindustri och NASA samarbetar på Esrange, utanför Kiruna, som förutom att skjuta upp raketer, är världens största nedladdningsstation från satelliter. Planer finns att från Esrange sända upp minisatelliter med uppgift att destabilisera, kanske helt förstöra de kinesiska och ryska satelliterna. Dessa mini-satelliter har konstruerats på Ångströmlaboratorierna i Uppsala.

Esrange ligger inom stridsövningsområdet, North European Aerospace Testrange, NEAT, åtta gånger så stort som Blekinge. På detta område får Natoländer att utprova olika vapensystem, drönare mm. USA/Nato tillåts att genomföra ofantligt stora nära nog ständiga återkommande krigsövningar på land, i havet och i luften, i stora delar av norra och södra Norden och i Östersjön.
Baltops återkommande marina stridsövningar i Östersjön, Saber Strike, Spring Storm, Iron Wolf, Black Eagle, Noble Jump och Aurora, Northern Wind genomfördes våren 2019 i norr liksom Arctic Challenge Exercise.
Denna medgörlighet inför USAs krav har gjort att Sverige har blivit ett första rangens bombmål.

Jag bläddrade igår i boken The Sun Never Sets av Joe Gerson. På sid 260 hittade jag följande uttalande av den pensionerade, grekiske generalen G. Koumanakos:
”När USA installerar en militärbas i ett land, under täckmantel som en säkerhetsåtgärd, hamnar hela landet under USAs makt. Det är svårt för att inte säga omöjligt att arbeta för fred när en utländsk stormakt befinner sig i landet. Deras närvaro består av en utländsk flotta och utländska militärbaser. Hela landet och dess invånare förvandlas till bombmål och den nationella suveräniteten och oberoendet skadas.”

Föregående artikelFina tal från manifestationer för Julian Assange! Läs! Kommentera!
Nästa artikelVart är Ryssland på väg?

5 KOMMENTARER

  1. Afghanistan, för att ta ett exempel, är en förlustaffär för amerikanska skattebetalare men en vinstmaskin för ett stort antal inblandade företag och organsationer, och det är det som räknas. Därför har kriget pågått i arton år. Tillkommer givetvis det geopolitiska intresset att kunna spana på Kina, Iran och Ryssland på nära håll.

    I kongressen uttalades följande för ett par veckor sedan ”Vi måste förse Ukraina med vapen så att de kan föra krig mot Ryssland där och vi inte behöver slåss mot ryssarna här hemma”. Detta sades på fullt allvar och alla nickade instämmande. Eller som amerikanen Ivan Eland sade om sina studier av USA:s politik: ”Räkna aldrig bort enfalden och dumheten som förklarande faktor”. Och med ett imperium på nedgång blir dumheten både mer omfattande och oberäknelig, det är det som utgör en stor fara.
    En kommentator här skrev förra veckan att han slutade läsa så fort han upptäckte att källan till nyheten kom från Ryssland. Personen hade tydligen glömt att klok politik bygger på att man förstår hur motparten tänker. Det var bättre förr. I USA hade analytiker på CIA avdelats för att sätta sig in i hur Sovjetunionen tänkte och fick rapportera ända upp till presidenten. På så vis kunde de värsta misstagen undvikas. I dagens gyttjebrottning är sådana finesser bortglömda. Trump lovade sina väljare att upphöra med den fientliga politiken mot Ryssland men har i praktiken handlat precis tvärtom.

  2. Afghanistan misslyckandet och vad hände efter 20år förutom död och elände,även helt okontrollerat flyktingkris till Europa. Terroristerna styr idag. Samma med olagliga invasionen av både Irak först och senare Lybien,död och elände förutom dom uppkomna terrorist grupperna och alla terrorist attacker mot Europa också.Sen flyktingkris på det också. Syrien ytterligare en i raden och samma resultat,med samma terrorist grupperna som slitit sönder landet och flyktingkriser till Europa som vanligt. ALLA dessa låg Usa bakom tvärsigenom,nu tar jag bara några snabb exempel på vad krigsförbrytarna Usa ställt till med för katastrofer på sistone,med flera miljoner döda och bara katastrofer. Vi har Latinamerika och massor med annat också,men tar snabb lista nu. Samtidigt som man jämt fyllt Saudiarabiens alla vapenlager år efter år jämt, där man bombat sönder dett fattiga Jemen i snart 7år helt i det tysta från våra väst medierna. Olagliga Sanktioner har delats mot ALLA detta decenniet på så vidrigt sätt mot ALLA som vägrat dansa efter krigsbrottslingarnas pipa.Förutom Ryssland har vi Venezuela, Syrien, Nicaragua, Cuba, Iran med så många fler,ja listan är ju för lång. Det varit ju värsta sanktionskriget utan dess like detta decenniet. ALLT detta har Usa själva legat bakom och man bara fortsätter hota,mobba, förstöra, döda och skapa elände med katastrofer överallt.Man skapat o göder olika terrorist grupper överallt. Skulle kunna skriva så många sidor,men tar kortast versionen nu. EU bara svalt allt och fortsätter svälja allt.Det är OTROLIGT. Man ökar ständigt bara dåliga spänningar överallt i världen,men framförallt här i Europa utan minsta lilla kritik nånsin av medierna och EU, tvärtom så är det Ryssland som betett sej”aggresivt”inom sina egna gränser. Usa ägda Nato verkar vilja förgöra EU när man jämt fortsätter att både skicka tunga vapen åt Ukraina regimen år efter år, för att sen hela tiden hetsa dom mot Ryssland. Detta utan att nån EU regering eller media säger stopp och låt oss kolla vad som pågår här. Nazi älskaren Ukraina har ALDRIG följt eller tänkt följa Minsk avtalet,vilket alla vet om och sett år efter år. Trots detta så skyller man det helt falskt på Ryssland då. Det är så mycket galet och sjukt som händer och pågår mot så många länder samtidigt,helt olagligt.Vare sej det är alla kuppförsöken,dom helt olagliga krigen eller dom mycket orättvisa och olagliga skadliga sanktionskrigen mot så många länder helt av samma idioter från Washington. Men trots det så håller EU fortfarande HELT tyst ihop med medierna. Usa tillåts härska och förstöra som dom vidriga krigsbrottslingar man är,helt olagligt utan ens NÅGON kritik av någon EU land eller EU media. Alla vet vilka lögnare, korrupta fuskare och krigshökar Washington är,men det är ju bara tyst?Det är ju mer än HÄPNADSVÄCKANDE detta och hur det fortsätter som om inget hänt och händer. Helt SJUKT och OTROLIGT

  3. Det europeiska OSSE där Sveriges utrikesminister tidigare denna månad var ordförande för HAR förstört ALLT. Hur kan man vara så pantad att tillåta Usa även helt dominera och äga OSSE. Det borde man ALDRIG tillåtit. När hörde Ann Linde i ALLA intervjuer efteråt,var det helt uppenbart att det sämsta möjliga även här var redan gjort och Usa tillåts styra äga OSSE. Detta borde varit neutrala arenan. Vilka idioter alla EU länder med svenska utrikesministern och alla deras medier

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here