Krig pågår: Den nya krigsmaskinen är en tyst evighetsmaskin som arbetar kontinuerligt med ett brett spektrum av strategier.

7
2219
USA soldater. shutterstock_245431444

Denna artikel av Terje Alsnes har först publicerats på Spartacus.no och sedan i Derimot.no.Den har översatts av Rolf Nilsson.


Krig pågår

Den nya krigsmaskinen är en tyst evighetsmaskin som arbetar kontinuerligt med ett brett spektrum av strategier.

Första världskriget varade i fyra år och tog livet av 18 miljoner människor. Det andra världskriget varade i sex år och kan ha kostat så mycket som 70 miljoner liv. Även om krigen var grymma och lidandet enormt, slutade de. Dagens imperialistiska krig är ihärdiga i jämförelse, de är till synes eviga, men för aggressorn ska kostnaderna bäras. Förlustsiffrorna är så låga att den inhemska opinionen inte bryr sig. Det oändliga kriget berör oss inte, vi märker det knappast.

Den nya imperialismen ser inte ut som gammaldags markinvasioner. Den liknar det kalla kriget med flera fronter, ekonomisk krigföring, blockader och svältsanktioner, drönarangrepp, beväpning av proxy-militser, CIA-stödda kupper, vidsträckta tekniska övervakningsnätverk, unik sofistikerad psykologisk krigföring och medier som styr berättelserna för att underlätta för den.

– Caitlin Johnstone “Imperialism 2.0: Notes From The Edge Of The Narrative Matrix”

I linje med nyliberal ideologi kan allt med fördel överföras till marknaden, inklusive krigföring.

Man kan tala om en partiell privatisering av de nya imperialistiska krigen.

Offentligt-privat partnerskap

I stället för att offra värnpliktiga har krig blivit ett yrke och en karriärväg och en investerarvänlig industri. Sådana offentlig-privata partnerskap dämpar kritiken mot krig. Regeringen undviker att släktingar skyller på dem för personliga förluster när motvilliga meniga kommer hem i kistor. Då är krigsprofitörernas aktieutdelningar något mycket bättre. Trots allt har man lärt sig något sedan Vietnamkriget.

Krig är det dyraste och mest ödeläggande som finns.

President Trump benådade nyligen fyra legosoldater från företaget Blackwater, vilka har dömts för massmord i Irak. Erik Prince, grundaren av Blackwater, är bror till Trumps utbildningsminister Betsy DeVos, så benådningen anses också vara en väntjänst. Prince har en bakgrund i Navy Seals, en specialenhet som fungerar som dödsskvadron för CIA. Vanligtvis kallas han för ”affärsman” av Wikipedia, inte krigsprofitör eller lönnmördare. Hans företag köptes upp av privata investerare, bytte namn till Academi 2011 och tillhandahåller nu ”tjänster” till både den federala regeringen och CIA.

Alltför elak/snäll bild?

En växande, lönsam marknad

Globalt kommer privata militära och säkerhetstjänster att omsätta 223 miljarder dollar år 2020. Det är västvärlden som har visat vägen för privatiseringen av krigföring. Oavsett om man genomför hemliga operationer i krigszoner, bekämpar narkotikasmugglare i Latinamerika eller pirater utanför Afrikas horn, används privata aktörer av många regeringar och företag. Faktum är att fler amerikanska kontraktsanställda, från olika säkerhetsföretag, har dödats i Afghanistan, Irak och Syrien, än amerikanska soldater.

Sådana företag utför uppdrag som traditionellt har utförts av nationella arméer och underrättelsetjänster. Uppdragen kan sträcka sig från att tillhandahålla beväpnade vakter, att underhålla vapensystem och att träna lokala styrkor och säkerhetspersonal. Bland de ledande aktörerna finns företag som Academi, Booz Allen Hamilton, G4S Plc och Securitas AB. Den årliga tillväxten på denna marknad beräknas till 7,4% under det kommande decenniet.

 

Krig genom ställföreträdare

Det är otänkbart för USA att skicka stora trupper till Mellanöstern för att ockupera stater. Det är helt enkelt inte möjligt. Därför är målet att använda så få soldater som möjligt och istället få lokalbefolkningen att kämpa för sig. Detta kan göras genom att alliera sig med etniska eller religiösa minoriteter eller låta etablerade terroristgrupper göra jobbet. Sådana allianser eller underförstådda bindningar är aldrig permanenta, men tjänar syftet under en tidsperiod. Detta är en cynisk maktpolitik där moral inte har något värde.

I dag används legosoldater, för annars skulle befolkningen protestera mot att offra sina barn för krigsindustrins profit.

Hur ska vi annars förstå detta uttalandet:

Man måste vara försiktig så att man inte slår ut IS. För det är IS som på många sätt legitimerar en fortsatt amerikansk närvaro i Syrien sa  överstelöjtnant Tormod Heier till NRK Urix 11 april 2018

När uttalandet kommer från en professionell soldat och forskare som Heier, har det visst sanningsvärde, kreditibilitet. Naturligtvis vet han hur militära strateger tänker och agerar.

Förenta staternas ”terrorismbekämpning” i Mellanöstern, där Norge deltar, är i själva verket en cynisk maktpolitik. Att bekämpa terrorism är sekundärt, det som är viktigt är att styra terroristaktiviteten i en riktning som tjänar ens intressen. Därför har USA och dess allierade tillåtit en stadig ström av utländska krigare in i krigszonerna i Mellanöstern, vilket säkerställer att de har gott om tillgång till resurser för att bedriva sina affärer. Det är milt sagt flytande gränser mellan att vara en ”frihetskämpe” – typ Mujahedin, och att vara en terrorist associerad med en gren av Al Qaida i Syrien.

”Kriget mot terror”, som George W. Bush proklamerade 2001, och som Norge så exemplariskt har ställt sig bakom, är därför en framgång, även om terrorn fortsätter. Det tjänar den västerländska imperialismens intressen och bildar en rökridå, som förhindrar den inhemska opinionen från att se vad som händer.

al-Nusra är en viktig grupp bland terroristerna i Hayat Tahrir al-Sham i Idlib.

Att beväpna och utbilda lokala miliser / terrorister har högsta prioritet. Norge bidrar så gott man kan. Vid ett slutet möte beslutade Stortingets utökade försvars- och utrikesutskott att norska specialstyrkor skulle skickas till Jordanien för att genomföra militär utbildning av milisen ”New Syrian Army” (NSyA). Idag kan ingen berätta för oss vad dessa syrier gör, milisen försvann som dagg i öknen, med amerikanska vapen och norsk utbildning i sitt bagage.

USA-sponsrad terror i Afghanistan

Medan talibanerna deltar i fredsförhandlingar i Doha har USA-stödda miliser stått bakom flera massakrer på civila i Afghanistan. Sedan invasionen 2001 har USA stött milis med pengar, vapen och utbildning, precis som de en gång gjorde med ”frihetskämparna” i Mujahedin. Som vice president under Obama var Joe Biden en anhängare av att använda sådana proxy-grupper för att bibehålla kontrollen och för att begränsa USA: s närvaro. Detta kommer att fortsätta.

Vad har USAs militär egentligen i Afghanistan att göra?

Vad inköpta miliser inte kan åstadkomma kan säkert fixas av drönare, styrda från kontrollrum i Nevada. När Obama beordrade tjänstemän att ge honom listor över mål att döda genom drönarattacker kommer Biden troligen att göra detsamma. Då är det bra att veta att den norska militära underrättelsetjänsten har varit en perfekt partner för National Security Agency (NSA) i Afghanistan och bidragit med betydande mängder information. Norsk signalövervakning från E-tjänstens anläggning vid Eggemoen nära Hønefoss upptäcker ockupationsmaktens fiender och bidrar i nästa omgång till att dessa ”passiveras”. Det är så vi dödar utan att sätta oss själva i fara.

Eftersom ”kriget mot terror” utkämpas till låg kostnad när det gäller antalet västerländska döda, är det få som bryr sig och ännu färre som kräver ett slut på mördandet och lidandet.

Kostnaden för krig

De som bär kostnaderna är folket i länder som Afghanistan, Irak, Syrien och Pakistan. Minst 800 000 människor har dött till följd av direkt fientlighet, varav mer än 335 000 är civila. Det är troligt att många gånger fler har dött på grund av undernäring, skadad infrastruktur och miljöförstöring till följd av krig.

21 miljoner afghaner, irakier, pakistanier och syrier lever som krigsflyktingar och internt fördrivna människor under mycket eländiga förhållanden.

Om vi inkluderar länder i Afrika har det USA-initierade ”kriget mot terror” skapat 37 miljoner flyktingar. I den utsträckning som det norskstödda terroristkriget problematiseras alls, är det när några tusen av dessa flyktingar når hela vägen till Norges gränser. Då har vi en kris.

Källor:

”Imperialism 2.0: Notes From The Edge Of The Narrative Matrix”, caitlinjohnstone.com 13.12.20, ”Trump Pardons Blackwater Assassins For Nisour Square Massacre”, wsws.org/en 24.12.20, Privat militär- och säkerhetstjänstmarknad till totalt 457,3 miljarder dollar 2030 ”, ASDNews

19.02.20,“ Detta är Syrien-gruppen norska specialstyrkor kommer att träna ”, vg.nr 03.06.16,“ Kommer att vara ett vapen för Biden ”, klassekampen.no 24.12.20,“ Obama beställer USA att utarbeta utländsk mållista för cyberattacker ”, theguardian.com 07.06.13,« The Snowden document: Norway is the NSA’s dream partner », dagbladet.no 18.12.13,« Costs of War », Watson Institute, Brown University

 

 

Föregående artikelVärlden säger Nej till kriget i Jemen -webbinarium
Nästa artikelSvenska rymdstationen Esrange expanderar

7 KOMMENTARER

 1. Bland det bästa jag läst om USAs krig mot terrorn och hur detta proxykrig går till! Denna artikel borde vara obligatorisk läsning för alla inom vänstern, inte minst V. V som lyckats hamna fel i alla dessa krig som nämns: man stödde svensk trupp till Afghanistan fast man ändrat sig sen. Man stödjer fortfarande svensk trupp i Irak med motiveringen att de utbildar kurdiska Pesh Merga som slåss mot IS. Men Pesh Merga samarbetar/har samarbetat med både USA (som nu övergett dem) och Israel. Pesh Merga är ett ex. på det som i artikeln kallas etniska och religiösa minoriteter som USA utnyttjar. I det fallet mot Syrien. V har stött alla sanktioner Sverige infört mot Syrien och demoniserar Assad som en blodig diktator och vägrar därmed acceptera Syriens lagliga regering som kämpar för sitt land mot imperialism. Libyen nämns inte men där stödde V insatsen av svensk JAS-plan som vägledde USA/Natos bombplan i ödeläggelsen av landet med Afrikas kanske högsta levnadsstandard. Idag har Libyen inbördeskrig, ingen fungerande regering, slavhandel osv. Är V och andra inom vänstern stolta över detta?

 2. https://www.globalresearch.ca/iraq-biggest-corruption-scandal-history/5734808

  I länken ovan en riktigt lång men detaljerad och läsvärd artikel om den sanslösa korruptionen som drabbat Irak efter invasionen 2003. Irak dräneras på sina rikedomar som aldrig förr och ockupationsmakten tar de fetaste bitarna och låter marionetterna som utplacerats få sin beskärda del. Enligt BNP-siffror är Irak ett land med per capita -inkomster på mellannivå. I praktiken ett av de eländigaste länderna för att ”eliten” lägger beslag på rubbet.

  USA tog över efter Storbritannien och imperialismen ändrade karaktär. Fast i början försökte man på traditionellt vis, som i Korea och Vietnam. Men där blev de egna förlusterna alltför stora för att accepteras på hemmaplan. Den första stora proxyoperationen blev Afghanistan på 80-talet mot Sovjetunionen.

  Delningarna av hela nationer blev ett bestående inslag. Kunde man inte få allt, delade man landet på lokalbefolkningens bekostnad och konflikterna och spänningarna blev därmed permanenta. Och i stället för att arbeta för återförening arbetar man för största möjliga splittring för att på så vis behålla sitt inflytande. Tänk Palestina, Korea, Taiwan, Irak, Syrien, Jemen.

  Hela Mellanöstern har varit ett konfliktområde ända sedan Ottomanväldet upplöstes. Först var det Storbritannien och Frankrike som stred om godbitarna och därefter kom USA in. Irak och Syrien t.ex, har aldrig haft en lugn stund utan att de västliga makterna inte skulle ha konspirerat mot dem.

 3. Krig pågår.
  Ja, det gör det ju alltjämt någonstans runt jordklotet.
  Jag kan inte direkt minnas någon period med total fred på jorden.

  Även i Sverige vill jag påstå det pågår ett krig.
  Dock ej med vapenmakt.
  Ett kulturkrig.
  En strid om visioner för framtiden i det här landet.
  Ska Sverige få vara ett genuint Sverige eller ska Sverige bli en sammanblandning av omvärlden.
  Främst då från s.k. ”MENA-länder” dvs. länder i Mellanöstern och Nordafrika.
  Större delen av mainstream-politiken eller landets officiella politik verkar vara överens om den saken liksom viss extrem- och ytterlighetspolitik.
  Men där finns motstånd från en politisk höger som växer sig allt starkare.
  Den politiska högern uppfattar jag numera som en rad personligheter med stark politisk vilja.
  Den politiska högern grundar sig alltså inte på en kollektiv vilja i avseendet vikten läggs uteslutande på massrörelse även om sådana tendenser möjligen kan uppstå.

  Det har varit en del inre strul hos högerpartiet Sverigedemokraterna och jag tror det grundar sig i att partiet inte är en kollektiv rörelse som utgår från någon form av lära eller dogm.
  Det gör det lite svårare därför det saknas ”rättesnöre” att falla tillbaka på.
  Men på senare tid har jag tyckt mig märka de här ”starka” individerna på något sätt börjat samarbeta.
  Av den anledningen de inte kan verka enskilt längre därför då blir de sårbara.
  Det är ju betydligt enklare att täppa käften på en stackare än på hundra tillsammans.
  Den nya ”given” verkar heta tillsammans blir vi starkare.
  Jag tror faktiskt tillsammans med större kvinnlig representation kommer det här fungera.
  Så kommande riksdagsval 2022 är långt ifrån avgjort för en fortsatt snart hundraårig makttradition för partiet Socialdemokraterna.
  Så välkommen till kulturkriget om Sveriges framtid!
  För omkring tio år sedan minns jag landets nybyggda moskéer var utsatta för illdåd och angrepp.
  På senaste åren har det varit tyst om det, jag har inte hört eller läst något i alla fall.
  Istället börjar svenska kyrkor och kyrkogårdar angripas av diverse attentat och stölder.
  Vem eller vilka som ligger bakom de här illdåden vet jag dessvärre inte alls.

 4. Bra artikel, för den förklarar även varför USA är så rasande över att Kina har stängt ner deras terrorism verksamhet i Xinjiang och Hong Kong, och det är därför vi nu ser denna massiva propagandaström av falska anklagelser om mänskliga rättigheter, tvångsarbete, osv. Kina fångade helt enkelt in hela den i Syrien USA utbildade och radikaliserade terrorist armen, och radikaliserar och yrkesutbildar de forna USA terroristsoldaterna.

 5. Fråga kolon: Tror du att Peking skulle acceptera en oberoende granskning i saken på plats i Xinjiang? Bara för att få ett slut på debatten om övergrepp har skett eller ej.

  Jag skulle satsa mina marker på att det skulle bli ett nej och att det finns naturliga orsaker till det. Bolla lite själv med tanken för att ett nej indikerar ju att det förmodligen finns nått fuffens i görning.

  • Frågan är vem som skulle utföra denna ”oberoende granskning” när vi vet att USA har slagit sina klor i de flesta internationella organisationer som skulle kunna utföra en sådan granskning? I Kina är man nog rätt säkra på att en ”oberoende” granskning fjärrstyrd av USA är en utopi! Sen kan man ju undra varför världen blivit en tummelplats för USA:s försök att blanda sig i allt och överallt och framförallt varför EU inte satt ner foten för länge sedan? Fundera på den saken Erik Stålgren!

  • Här får du en undersökning om en av de ideologer/politiker som sprider ”Väst”s giftig propaganda om bl.a. Kina i Frankrike, och en länk till en bok av en journalist, Maxime Vivas, som har varit i Xinjiang 2 gånger (efter en tidigare reportageresa i Tibet).

   https://www.investigaction.net/fr/raphael-glucksmann-le-nouveau-substitut-de-la-cause-ouighour
   Raphaël Glucksmann, le nouveau substitut de la cause ouïghour
   22 Jan 2021 Källa: Observatoire du néoconservatisme

   https://www.laroutedelasoie-editions.com/notre-catalogue/essais/ouighours-pour-en-finir-avec-les-fake-news
   Ouïghours, pour en finir avec les Fake News
   Maxime Vivas
   Genre : Essai / actualité
   Format : 12 x 19 cm
   Nombre de pages : 176
   ISBN : 979-10-97042-707
   Langue : Français
   Prix : 14 euros
   Publication : 10 décembre 2020

   Vivas stödjer sig på data från FN och WHO, samt även på en grundlig undersökning genomförd av Världsbanken, som definitivt inte är en kinesisk propagandakanal, i motsats till https://xjdp.aspi.org.au/data The Xinjiang Data Project. (This website was produced by researchers at the Australian Strategic Policy Institute’s International Cyber Policy Centre in partnership with a range of global experts who conduct data-driven, policy-relevant research.)

   Jag har läst varken boken eller den australiska sajtens påståenden, men däremot ett samtal om boken:
   https://www.investigaction.net/fr/ouighours-que-se-passe-t-il-au-xinjiang-entretien-avec-maxime-vivas
   Ouïghours : que se passe-t-il au Xinjiang ? Entretien avec Maxime Vivas
   27 Déc 2020 Källa: Initiative Communiste

   Världsbankens undersökning torde gå att få om man letar efter den.

   Kontentan av vad Maxime Vivas sa är att det visst går att undersöka på plats vad som händer i Kina.

   Mer om boken (som jag inte har hunnit läsa än): https://www.initiative-communiste.fr/articles/international/ouighours-aujourdhui-tibet-hier-cia-ned-medias-organiques-de-droite-et-de-gauche-tartufes-affabulateurs-etc-nous-font-courir

   « Ouïghours » aujourd’hui, « Tibet » hier : CIA, NED, médias organiques de droite et de « gauche », tartuffes, affabulateurs, etc., nous font courir…
   «Ils nous font courir », écrit Maxime Vivas. «Nous courons, sur des claquements de langue des affabulateurs : ils veulent qu’on cavale derrière le leurre qu’ils ont lancé. Et c’est ce que je suis en train de faire sur le Xinjiang. Avec vous [Et moi de même ! M.A.]. Nous sommes piégés, vous et moi. J’écris, vous lisez sur des mensonges antichinois et non sur des vérités dont nous avons besoin en tant que consommateurs d’informations et en tant que citoyens […] [1]»
   Par Michel AYMERICH sur son blog

   Annars, med tanke på att någonstans mellan 5000 och 15 000 uigurer stred som legoknektar i Syrien för ”Väst”s räkning, och att några tusen av dem återvände hem med en terroristutbildning i bagaget, är det fullt logiskt att de kinesiska myndigheterna reagerade, i synnerhet efter en följd av blodiga attentat. De som spärrades in får nog vara glada för att de inte försvann spårlöst under hemresan. Jänkarna är ju kända för att göra sig av med de lakejer som kan bära på graverande vittnesmål.
   Xi kunde ju ha bjudit Syrien på en rejäl skottpeng för varje terroristlik, men partiet föredrog tydligen omskolning. Det är samma metod som Anonyma Alkoholister och andra avhopparorganisationer använder när de besöker skolorna. Förfarandet bygger på övertygelsen om att ingen människa är ond i sig, utan att vi alla, såsom sociala varelser, är i huvudsak produkter av omständigheterna.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here