Svenska rymdstationen Esrange expanderar

19
3196

 

Detta är ett föredrag som hölls på ett nordiskt/ryskt zoom möte av Agneta Norberg, f.d. ordförande i Sveriges Fredsråd. Hon är en av Sveriges främsta experter på rymdkrig.


Esranges´ expansion

”Genom tystnaden förstår du vikten”, sa professor Noam Chomsky. Jag tänker på detta när jag läser rapporterna om utvecklingen av rymdinstallationer i norra Sverige. Ett annat citat av Bruce Gagnon kommer i åtanke: ”Alla civila rymdprogram kan användas för militära ändamål.” Bruce Gagnon är grundaren av det globala nätverket mot vapen och kärnkraft i rymden.

1982 publicerades en bok i Norge: The Bomb-target Norway, av Jorgen Johansen. Det var en skrämmande katalog över de amerikanska militära installationerna längs den norska landmassan. Boken varnade den norska befolkningen för att Norge inledningsvis skulle utgöra ett angreppsmål om krig skulle bryta ut mellan Sovjetunionen och USA.

Det avslöjades flera amerikanska militärbaser, vapenlager, radarinstallationer och avlyssningsstationer längs den norska landmassan. Viktigast var informationen om de stora radarinstallationerna i Norge, vissa nära den ryska gränsen.

Idag har Sverige gått med i klubben. Många svenska rymdinstallationer installeras från norr till söder i det ”neutrala och alliansfria” landet Sverige: Lerkil i söder och Esrange, i norra Sverige – världens största station för nedladdning från satelliter.

Esrange Space Center ligger inte långt från staden Kiruna. Esrange kontrollerar eller övervakar 24 satelliter från denna stationen. Swedish Space Corporation som driver stationen har ingått en allians med USA-bolaget, Universal Space Net. Det kallas ”The Priora Net” (SSC förvärvade 2009 det amerikanska bolaget USN, som från januari 2016 bytte namn till SSC Space US, Inc, som tillhandahåller satellitdriftstjänster på den amerikanska kontinenten. SSC och SSC Space US har under flera år gemensamt drivit det globala markstationsnätverket, SSC Universal Space Network, tidigare PrioraNet ö.a.).

Idag arbetar Esrange i nära samarbete med NASA och presenterades från början som ett civilt projekt. Det har nära samarbete med Vandenberg Air Force militärbas, i Kalifornien. Dessutom skjuter Esrange upp sondraketer (för mätningar i atmosfären eller rymden för att få data ö.a.) och höghöjdsballonger.

I oktober förra hösten tillkännagav den svenska regeringen att Esrange kommer att ta emot miljoner i nya anslag för att skjuta upp satelliter. Den första raketen med satelliter ombord kommer att skjutas upp 2022. Detta innebär en betydande expansion och projektet ”The New Esrange” kommer att behöva åtminstone 20 nya anställda.

Esrange är redan en av de mest aktiva uppskjutnings-platserna i världen och det senaste beslutet gör det möjligt att fortsätta med målsättningen att kunna skjuta upp små satelliter eller minisatelliter i omloppsbana under 2022.

Sveriges nya strategi, som beslutades 2018, kommer att betona vikten av att utveckla Esrange för att ”till fullo utnyttja” dess potential. Det kommer att ”stärka Sveriges position som en framträdande rymdnation”

Esrange placeras i NEAT, en förkortning för North European Aerospace Test range. NEAT är det största testområdet i Västeuropa. Vid NEAT kommer tester av olika rymdfarkoster att utföras. Missiltester kan genomföras genom att använda ett avlyst markutrymme på 1650 km2. På samma sätt kan uppskjutning av mätraketer och stratosfäriska ballongflygningar utföras med hjälp av raketutskjutnings-ramp, markinstallationer och ett reserverat, obefolkat markområde på 5200 km2.

NEAT resurser, (bara några exempel):
GPS-system – mobila differentiella GPS-system, Gps-Transponders. Målsystem: Fjärrstyrda måldrönare. UAV och UCAV (stridsdrönare, ö.a.) testas på NEAT.

Sverige kommer att vara ett av de få länder i världen som har förmågan att skjuta upp små satelliter. ”Vi är stolta över att ha fattat detta beslut”, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, under sitt besök i Esrange.

Vad är minisatelliter bra för? Så småningom hittade jag ett rimligt svar:

De kan användas som ett antisatellit-vapen och förstöra och skada militära motståndares satelliter … vilket betyder Kinas och Rysslands satelliter.

Sverige har med sin närhet till Ryssland blivit en tjänstvillig och lydig vasall för USA.

Vilken skam!

Föregående artikelKrig pågår: Den nya krigsmaskinen är en tyst evighetsmaskin som arbetar kontinuerligt med ett brett spektrum av strategier.
Nästa artikelÄven Vänsterpartiets Rossana Dinamarca gick i armkrok med USA-höken Madeleine Albright

19 KOMMENTARER

 1. Agneta Norberg kan inte ha letat speciellt mycket efter information om minisatelliter, och av någon outgrundlig anledning har Agneta fastnat för att förklaringen att ”de kan användas som ett antisatellit-vapen”.

  Själv är jag ingen satellitexpert men det tog mig inte många minuter att hitta följande:

  ”Miniatyrsatelliter, eller lättviktssatelliter, är en sorts artificiella satelliter som har mycket låg vikt och liten storlek. En orsak till att skapa mindre satelliter är att man vill minska på kostnaderna. En tung satellit kräver en stor raket vid uppskjutningen, vilket i sin tur kostar mycket att finansiera. En mindre och lättare satellit kan utnyttja en billigare farkoster för uppskjutning.”

  – Luleå tekniska universitet. Fokus på teknologidemonstration och fjärranalys – inom jordobservation samt atmosfärsvetenskap i samarbete med EISCAT. https://www.ltu.se/research/subjects/Rymdtekniska-system/Nyheter/Regeringens-Esrangesatsning-stor-betydelse-for-Lulea-tekniska-universitet-1.203016

  – Från tidskriften Ny Teknik. Mindre satelliter är billigare eftersom de kan serieproduceras, är enklare att skjuta upp och dessutom kan flyga i insektsliknande svärmar för att täcka ett större område. Svärmarna kan exempelvis ge trådlöst internet till människor i fattiga länder och på otillgängliga platser, bidra i klimatforskningen och upptäcka skogsbränder eller oljeutsläpp. https://www.nyteknik.se/innovation/esrange-tror-pa-lonsamhet-for-minisatelliter-6891027

  – Från Sverige Radio. Minisatelliter skapar it-boom. https://sverigesradio.se/avsnitt/710130

  – En äldre artikel om minisatellit byggd av Italien. The NINA-2 goal is the survey of galactic and solar cosmic rays at 450 km altitude. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0273117702006269

  – Earth observation minisatellite mission of the Russian Space Agency, Roskosmos and ROSHYDROMET/Planeta. https://earth.esa.int/web/eoportal/satellite-missions/k/kanopus-v-1

  – En artikel om hur USA tänker använda minisatelliter för att kontra andra länders vapen som ska slå ut USA:s satelliter. https://www.nyteknik.se/innovation/landerna-har-redan-vapen-som-ska-sla-ut-usa-s-satelliter-6916560

  Det finns sida upp och sida ner på Google med länkar till artiklar och information om minisatelliter, för den som är intresserad av att läsa och lära sig. Förutsättningen är dock att man inte få ha en massa förutfattade meningar om att det är ”den store satan” som ligger bakom utvecklingen 😉

  • Signaturen Anders (det är på här forumet påtaglig många som försvarar den svenska anpassningen till den nordamerikanska dominansen som skriver under signatur) skriver:
   ”Det finns sida upp och sida ner på Google med länkar till artiklar och information om minisatelliter, för den som är intresserad av att läsa och lära sig. Förutsättningen är dock att man inte få ha en massa förutfattade meningar om att det är “den store satan” som ligger bakom utvecklingen”
   Men just en av de källor som Signaturen Anders använder, Ny Teknik, skriver den 10 december 2014 att Sverige och USA bygger militär satellit. Och att projektet bland annat Sverige och USA ta reda på vilken militär användning de kan få av nanosatelliter. Försvarets materielverk, FMV, leder utvecklingsprojektet på svensk sida, men även försvarsmyndigheten FOI deltar, liksom FRA, Försvarets radioanstalt.
   Alltså det handlar om vilken militär användning minisateliter kan ha och att den malt som signaturen Anders lite ironiskt kallar “den store satan” är i högsta grad inblandad. I artikeln står det också att:
   ”FRA tycks också samarbeta med sin amerikanska motsvarighet NSA ifråga om Napa3. Dokument från den amerikanska signalspaningsmyndigheten som läckts av Edward Snowden – och som avslöjats av SVT:s Uppdrag Granskning – visar att FRA och NSA utbyter information kring Napa3.
   Enligt agendan för ett möte i USA våren 2013 skulle dåvarande FRA-chefen Ingvar Åkesson uppdatera höga NSA-chefer om läget i projektet. Fredrik Wallin vill inte bekräfta att underrättelseorganisationerna samarbetar kring satellitens signalspaningsdel”
   https://www.nyteknik.se/nyheter/sverige-och-usa-bygger-militar-satellit-6396347
   Så det verkar som om Agneta Norberg har en del på fötterna når hon skriver om att Sveriges rymdforskning är djup länkad till USA:s användning av rymden som ett militärt slagfält.

   • Jag har inga problem att referera till artiklar och information som ger en så bred bild som möjligt av användning av dessa typer av satelliter. Däremot är Agneta Norbergs slutsats i högsta grad bedräglig när hon insinuerar att dessa endast kan användas militärt.

    Läs igen vad hon skriver: ”Vad är minisatelliter bra för? Så småningom hittade jag ett rimligt svar. De kan användas som ett antisatellit-vapen och förstöra och skada militära motståndares satelliter … vilket betyder Kinas och Rysslands satelliter.”

    Läs även Martin Gustavssons insiktsfulla kommentar.

    • ”Den Store Satan” var ett uttryck som myntades av framlidne Ayatollah Khomeini efter att de amerikanska inkräktarna och ockupanterna drivits ut ur Iran. Vad som är intressant är att Sverige nu har etablerat sig som ”Den Lilla Satan” och en del av USA, militärt, politiskt, kulturellt och med en del av den amerikanska propagandamaskinen. Sverige styrs nu som underordnad från Washington militärt, politiskt, kulturellt och media. Det har systematiskt smugits på svenska folket utan deras medgivande.

   • Rent tekniskt, anledningen till att nano- eller minisatelliter skapades av USA var att USA använder satelliter i stor utsträckning för militära ändamål, militära hot som riktade sig mot främst Iran, Ryssland och Kina eller andra stater USA söker ta kontrollen över. Då tog de hotade länderna fram försvarssystem som kunde eliminera hotet från USA satelliterna vid behov. USAs svar blev minisatelliter, att slå ut en svärm på 30 minisatelliter som tillsammans gör samma jobb som en stor satellit är svårare än att slå ut en enda stor satellit. Någon fördel vid uppskjutning finns inte i praktiken utan är bara en propagandaursäkt. Att skjuta upp 30 minisatelliter på vardera 100 Kg är samma vikt som att skjuta upp en tre tons stor satellit. Båda uppskjutningarna gör samma jobb.

  • Det enda du är ”expert” på @andersl är att försvara barnamördarnas och marktjuvarnas israel och dess hemska och otaliga brott.

 2. Jag vet inte om vi per automatik bör dra slutsatsen att Esrange och deras raketingenjörer kommer bidra till klandervärd krigsförbrytelse. Det skulle kunna vara precis tvärtom. Högt IQ, tillsammans med korrekt analys, kan leda till anständighet också.

  Rymdforskning, beredskap, totalförsvar och världsfred går, i min mening, hand i hand. Vi behöver all hjälp vi kan få, särskilt från raketingenjörer på Esrange! Försök i stället tända ljus i mörkret! Vi behöver alla varandra om det här ska sluta väl för framtidens generationer.

  Raketingenjörer har också barn, släkt och vänner och de önskar sig inget radioaktivt nedfall. Jag lovar! De vill heller inte skicka sina barn i döden i meningslösa krig.

  https://peacecompassionunderstanding.wordpress.com/2021/01/24/music-video-the-peace-day-24-january-2021-international-peace-bureau-noam-chomsky/

 3. Det finns dessutom något som det talas tyst om som varken uppmärksammas ifrågasätts. Varför bygger och planerar jättelika USA-företag upp ett 20 tal mastodontlika datorhallar i Sverige från norr till söder? Det skäl som företagen anger är att lågt pris på el.
  Företagen Apple, Facebook, Amazon, Google, Microsoft mfl. etablerar sig över stora delar av världen och då inte bara av som företagen uppger, av kostnads- miljö- och klimatskäl. Redan utpekade städer i Sverige är Avesta, Västerås, Eskilstuna, Katrineholm, Gävle, Sandviken och Luleå.
  ”Datorhallar” kan användas till mycket annat än att sälja oskyldiga varor och tjänster. De kan också användas av militära enheter, säkerhets- och underrättelsetjänster något som vi redan idag ser exempel på i form av pågående cyberattacker mot främmande länder, informations- påverkanskampanjer för att politiskt skapa, styra och kontrollera egna och andra länders politik och opinionsyttringar.

  • Anledningen till dessa massiva kluster av datorhallar, USAs Utah anläggning är världscentret, är massövervakningen. Alla diktaturer måste massövervaka, även USA, annars överlever dom inte, och Sverige är del av den massiva USA diktaturen. Det är en huvudanledning till att USA företagen etablerar sig här. ”Val” och ”demokrati” är bara potemkinkulissen för att dölja verkligheten, hur det verkligen fungerar. Formella regeringar styr lika mycket som galjonsfiguren på segelskeppet. För att kunna massövervaka måste BigData samlas in, datalagringsdirektivet till exempel, och lagras någonstans. Finns inte BigData lagrad någonstans finns ingen data att analysera och att få fram en analys som kan ligga till grund för propaganda som driver agendan och opinionen i den riktning diktaturen behöver för att överleva. Propaganda levereras genom media, och Sveriges största media, Bonniers och DN, är ju helt öppna med sin ”agendasättande journalistik” för att styra det svenska samhället, politiken, agendan, opinionen och handlingarna, hur folk röstar. Även Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp, Zoom, Jitsi, Microsoft, SKYPE, och många fler ingår i systemet att samla in BigData. Kina går ifrån BigData, alltså massiv central lagring av information. Lagring kostar pengar, dessa stora datacenter är inte billiga att driva. I Kinas folkstyrda samhällssystem behövs varken BigData eller massövervakning. Istället satsar man på distribuerad lagring, informationen finns endast på användarens mobiler, där den inte går att massövervaka. Exempel är WeChat. Min mobil, kollade just, har 11.23 GB lagring, vilket är litet. Med 1.8 miljarder mobiler i Kina, många har två eller tre, finns det alltså omkring 25 miljarder GB lagring totalt. 25,000,000,000,000,000,000 bytes, vilket är sådär 8 gånger mer än värdens största data center i Utah, men det är konstruerat för att kunna byggas ut väsentligt. Företagen upplyser inte om några tekniska data, men datacenter i Sverige är små jämfört med Utah. Gräver man lite och spekulerar lite kommer man fram till att det skulle finnas omkring 300 gånger så mycket lagringskapacitet på svenska mobiler jämfört med Google’s datacenter. Därför är Kinas appar och system säkra för övervakning och spioneri, såsom tekniken är tillämpad går det inte att genomföra, och det är därför USA bekämpar Kina teknologin så intensivt. Spioneri och massövervakning är ett överlevnads villkor för länder som USA-Sverige.

 4. Ett annat exempel:

  https://www.kth.se/sci/centra/rymdcenter/studentsatellit/studentsatelliten-mist-1.481707

  Sondraketer, ballongmissioner och framförallt satelliter spelar en stor, ja avgörande, roll för
  miljö- och klimatforskning. Esrange har ett mycket bra läge (flyg Arlanda-Kiruna
  går snabbt), vilket gör att anläggningen är flitigt utnyttjad.

  Agneta Norberg kokar onekligen soppa på en spik när hon till slut slår
  fast att små satelliter främst har militära applikationer.

 5. Jag tror inte att jag sagt att mini-satelliter endast har militära applikationer men att min slutsats är att de kan användas militärt. ALLA rymdinstallationer har s. k ”dual use” kan alltså användas både civilt och militärt. Det är vad Bruce Gagnon sagt vid flera tillfällen. Han är ledare för Global Network Against Weapons and Nuclear Power in Space http://www.space4peace.org Titta gärna denna sida!

  • Vi kan utan problem generalisera detta till att ALL teknik har s. k ”dual use”. Jag kan inte komma på någon teknologi som inte kan användas både civilt och militärt, så jag ser ingen anledning till några braskande rubriker för att insinuera att just Esrange skulle vara etablerat och minisatelliter framtagna med syfte att användas militärt.

   En liknande artikel publicerades här på bloggen förra hösten och då var det ett avslöjande att ”5G har också en militär dimension”. En rubriksättning värdig en kvällstidning.

 6. Jag har tagit mycket av mina informationer om mini-satelliter dels från bl.a. rapporter om vad som görs vid Ångströmlaboratorierna i Uppsala. De har tillverkat en prototyp av en mini-satellit. Dels har jag info från Defence Indistry Daily, 30 juni, 2011. Där säjs bl.a följande: ”Microsatelites can be used for missions that larger satellites can´t perform such as setting up a constellations of communication nodes or conducting in- orbit inspections of larger satellites. They could even be used as anti-satellite weapons to destroy key satellites of opponents…..”.
  The slogan for the small satellite approach is: ”faster, better, smaller, cheaper”… a slogan that the Pentagon has embraced with gusto.

 7. Sverige och Sovjetunionen inledde redan 1972 ett mångårigt rymdsamarbete initierat av de båda ländernas vetenskapsakademier. Sverige har till denna dag bra relationer med Ryssland inom rymdområdet.

  Vid ett tillfälle skulle sovjetiska, franska och svenska forskare genomföra ballongexperiment från Esrange. De sovjetiska teknikerna och forskarna och deras utrustning transporterades med sovjetiska militärfordon. När de kom till Karesuando trodde invånarna att Sovjetunionen invaderat Sverige och ringde i panik polisen.

  En svensk astronom hade vi ett tillfälle utrustat en ballong med en infrarödkamera för att studera astronomiska objekt. Men en ballong låter sig inte styras, så det bar sig inte bättre än att den drev in i Sovjetunionen. Det röda flygvapnet skickade upp en MIG som sköt ned ballongen. Astronomen fick så småningom tillbaka sin kamera i hyfsat skick. Det uppstod aldrig några ”hard feelings” från någon sida.

 8. Kommentar från R☮︎nny i R☮︎nneby

  USA-kollaboratörer (vem vaktar väktaren?)
  Se hur marknadens ombud finansmarknadsminister Peter Norman [M] bäddade för fortsatt utförsäljning och kommersialisering i inslaget här:
  https://uppsagd.wordpress.com/ssc-styrelse/
  Varken styrelseledamöterna i svenska rymdbolaget (SSC) Lars Leijonborg (f d partiledare för [L] eller Håkan Syrén (general, f d MUST-chef och ÖB) har gjort sig kända som några socialister.
  https://www.sscspace.com/wp-content/uploads/2018/03/protokoll-fran-arsstamma-22-april-2016.pdf
  Inte heller nuvarande styrelseledamöterna Anna Kindberg Batra [M] eller f d MUST-generalen Gunnar Karlsson är några socialister precis.
  https://www.sscspace.com/about-ssc/management-organization/

  Att det Esrangebaserade svenska rymdbolaget enbart har civil agenda kan någon försöka inbilla mig *bah*.

  • Ravn-X (Aevum) – skjuts upp den 1 okt 2021
  https://spacelaunchnow.me/launch/ravn-aslon-45/
  https://spacenews.com/aevum-unveils-autonomous-aircraft-that-launches-rockets/
  201209 Ny Teknik
  Ravn X världens största drönare. På hög höjd ska den agera flygande raketramp för satelliter. US Space Force (Amerikanska rymdvapnet) finns redan bland kunderna.
  https://www.nyteknik.se/popularteknik/har-ar-jattedronaren-som-ska-skjuta-upp-satelliter-7006503

  Kring kubsatelliter (mm) vill jag tipsa de uppmärksamma att kika på följande:
  • Blackjack (DARPA)
  https://spacenews.com/lockheed-martin-wins-darpa-contract-to-integrate-blackjack-satellites/
  ”Blackjack är ett amerikanskt projekt att placera en konstellation bestående av 20 satelliter i låg bana i rymden (Low Earth Orbit LEO) under 2022 för att visa att ett LEO system förmår tillhandahålla globalt sammanhörande höghastighetskommunikationer.”

  • ASLON 45
  ”The Agile Small Launch Operational Normalizer-45 (ASLON-45) is a USAF mission that will consist of multiple 3U and larger U.S. government cubesats to LEO at a 45 degree inclination.”
  https://smallsatnews.com/2019/11/12/atlas-and-aevum-partner-for-usafs-aslon-45-leo-mission/
  https://exonews.org/tag/aslon-45-satellite/

  • Pit-Boss (extremt DARPA-projekt)
  https://www.seakr.com/seakr-selected-as-pit-boss-prime-for-darpas-blackjack-program-advanced-space-processing/
  https://www.satellitetoday.com/government-military/2019/11/19/raytheon-designs-pit-boss-for-darpa/
  “Rather than sending data down to a ground station for processing, which takes time we don’t have, Pit Boss will send data from space straight to the right operator at the right time.”
  Pit Boss konceptet utvecklas av:
  – Scientific Systems Company –
  – SEAKR Engineering –
  https://www.seakr.com/seakr-selected-as-pit-boss-prime-for-darpas-blackjack-program-advanced-space-processing/
  – BAE Systems –

  • Starlink
  ”SpaceX mål är att ta nätverket i bruk under 2020 och på sikt ska det bestå av över 40 000 Starlink-satelliter i omloppsbana för att täcka in hela planeten.”
  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Starlink

  • Boeing 702X – satelliter till MEO med Low latency
  https://www.boeing.com/space/boeing-satellite-family/702X/index.page?&dclid=CN2Dqt2A7O0CFRGXmgoddFME_A

  • Småsatelliter (under 100 kg) – Kub- och nanosatelliter m fl
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Small_satellite#Nanosatellites
  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Miniatyrsatellit
  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Jonmotor (särskilt intressant för utvecklingen av navigeringssystem i miniatyrsatelliter.)
  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/SMART-1
  • Blue Canyon Technologies
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Attitude_control
  https://spacenews.com/darpa-okays-blue-canyons-satellites-for-blackjack-program/

  • Rymdtelemetri
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Telemetry

 9. Tack för viktig information Ronny Stark! Jag samlar info om Esrange. Nu på lördag är jag inbjuden att delta i en internationell diskussion om rymdkrigföring och Esrange roll och då passar ju dessa informationer bra!

 10. Från R☮︎nny i R☮︎nneby
  Det var bara skrap på ytan. Jag har massor av sådan information, betydligt mer detaljerat. Militariseringen av rymden har starka kopplingar till den snabba utvecklingen mot global 5G-baserad höghastighetskommunikation via satellit, olika former av transportfordon för placering av massor av småsatellite i LEO;
  • OneWeb,
  • Ravn X med uppskjutning i oktober,
  • Virgin som för några veckor sedan placerade ut satelliter via flygplan,
  • Starlink som redan håller på att från markuppskjutningar nedlusa LEO med kubsatelliter,
  • etc.
  När man granskar aktörerna närmre är det fullkomligt uppenbart att Esranges läge, och redan etablerade roll (även civil) är en våt dröm för aggressiva militärer med rymddominans och förstaslagsstyrka högst upp på agendan. Svenska folket är av brist på insyn och av ointresse/okunskap gissantagna där krigshetsande vapenindustri (Thales, Lockheed Martin, Northrop Grumman, Boeing, SAAB/BAE och massor fler) flyttar fram sina rymdbaserade positioner i ett läge där Sverige gör freden störst tjänst genom att tillhandahålla en absolut NATO-, kärnvapen- och alliansfri zon som inte nedlåter sig att upplåta plats och teknologi för deras planer på överlagt mord (krig). Detta handlar inte om ’försvar’ utan om förberedelse för krig. Esrange status som renodlat civilt är ungefär lika trovärdigt som Sverige som alliansfritt utan samarbete med världens nu värsta krigsorganisationer med terror som främsta kännetecken, d v s USA och NATO. Våra USA-kollaboratörer, högt uppsatta USA-utbildade officerare i svenska försvarsmyndigheten, gör likadant med USA/NATO som de svenska nazistiska tysksympatiserande generalerna (som armechefen greve Douglas) gjorde på Tysklands sida i Finland under andra världskriget. De tidigare tysksympatiserande officerare som fortsatt höll positioner i högsta försvarsledningen efter kriget försökte sedan rentvätta sitt tyskstöd genom att bli falska (dolt för svenska folket) redskap åt USA/CIA/NATO. Historien upprepar sig, men med apartheitstaten USA som drivande motor i ett imperialistiskt ’lebensraum-agerande’ i stället för Tyskland. Vi borde aldrig ha tillåtit dessa generaler planera för svensk kärnvapenrustning under 1950-60-talet. Det de och dess medlöpande politiker gjorde var rent brottsligt. Tack vare fredsrörelsen, och trots ’landsfadern’ Erlander, blev inte Sverige ett kärnvapenland. Vi måste stoppa nutidens generaler, grevar, politiker och miljardärsfamiljer att kuppa oss på samma sätt. De spionerande Finnar som gick nazitysklands ärende och tillhandahöll underrättelser som kostade massor av allierade sjömäns liv då tyska ubåtar lurpassade på konvojer till Sovjetunionen – de togs omhand av sina tyskvänliga Svenska grevar och generaler i operation Stella Polaris 1944. Bevismaterialet städades undan av de inblandade svenska armegeneralerna 1960, samma år som nazistgeneralen Douglas omkom. USA/NATO-understödjande rymdbolaget (SSC) försätter sig i samma belägenhet. För mig framstår svenska Rymdbolagets generalers och politikers engagemang i Esrange lika farligt för freden som Quislings hängivna tyskvurm under WWII. Den stora skillnaden är att Sverige nu endast hotas av USA, inte som Finland då, klämdes mellan hot från aggressivt Sovjet och sin hemska ’vapenbroder’ Tyskland. Varken Finland eller Sverige hotas av Ryssland (även om de svenska Atlantic Council-lakejerna envist försöker framställa det så). Till och med forna Sovjetstater håller fria demokratiska val. Somliga av dem uppvisar fascistoida diktaturfasoner trots det. De strategiska nyckelpositionerna, rymdbasen (Esrange/Vidsel), spioncentraler (Lovön/Lerkil), hamnar- och flottbaser, öar i Östersjön (Gotland) etc skall vara moder Sveas lika fredade intima delar, som hon själv bestämmer över, som hela svenska folket förväntar sig. Släng ut alla hallickar inom politik, krigsmaskineri och näringsliv som först gör henne svårt ’heroin’-beroende (Esrange spelar en allvarlig roll i det spelet) och sedan förvandlar henne till en lättköpt slampa att sälja ut till USA/NATO. Så länge som hon tillåts ’gå på streetan’ saknar allt prat om Esrange som harmlöst renodlat civilt all trovärdighet.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here