Kriget mot Tyskland har just gått in i sin hetaste fas

8
1236
Bild: Southfront

Denna artikel av Moon of Alabama 27 september har översatts av Rolf Nilsson. Den är två dagar gammal, men lika aktuell.

Kriget mot Tyskland har just gått in i sin hetaste fas

Så sent som igår redogjorde jag för hur USA vinner sitt krig mot Europas industrier och människor.

Det kriget, som döljs bakom den av USA skapade Ukrainakrisen, är utformat för att förstöra Europas tillverkningsfördel jämfört med USA. Det är dock mer sannolikt att det stärker Kinas och andra asiatiska ekonomiers ekonomiska ställning.

Jag har hävdat att Tyskland måste öppna Nord Stream II-ledningen som kan föra rysk naturgas till Tyskland utan att korsa andra länders territorium. Tyskland måste också tillåta Siemens att reparera de defekta Nord Stream I-kompressorerna. Det är faktiskt oundvikligt om Tysklands industri ska överleva.

Andra har kommit till samma slutsats och beslutat att sabotera rörledningarna för att göra det omöjligt att öppna dem igen:

Tre offshore-ledningar i gasledningssystemet Nord Stream har fått ”exempellösa” skador på en dag, sade Nord Stream AG, som driver nätverket, på tisdagen i vad en tysk tjänsteman har antytt att det rör sig om en ”riktad attack”. Nord Stream 2 drabbades av en gasläcka som sedan följdes av ett tryckfall på Nord Stream 1.

Företaget sade också att det var omöjligt att uppskatta när gasnätverkets arbetsförmåga skulle vara återställd.

Att tre rörledningar samtidigt skadas under havet är uppenbarligen ingen olycka.

En tysk ekonomitjänsteman sade till Tagesspiegel: ”Vi kan inte tänka oss ett scenario som inte är en riktad attack.”

De tillade: ”Allt talar mot en tillfällighet”.

 

https://www.moonofalabama.org/14i/nsdamage-s.jpg

Brittiska Telegraph hävdar utan bevis eller logik att Ryssland är den skyldige:

Ryska sabotage mot gasleveranser till Europa befaras efter att tre offshore-ledningar i Nord Stream-ledningssystemet drabbats av ”aldrig tidigare skådad” skada på en enda dag.

Ryssland har hållit inne med gasleveranser till Europa för att slå tillbaka mot de västerländska sanktioner som införts för den olagliga invasionen av Ukraina. Tyska tidningar rapporterade källor som sade att läckorna var resultatet av en ”riktad attack”.

Som vi konstaterade i gårdagens artikel är påståendet om att Ryssland håller inne med gasleveranser till Europa helt och hållet falskt:

Nord Stream II skapades för att göra Tyskland oberoende av gasledningar som går genom Polen och Ukraina. Att blockera den var det dummaste Tyskland kunde göra och ändå gjorde förbundskansler Scholz det.

Under de följande månaderna blockerade Polen Yamal-rörledningen, som också förde rysk gas till Tyskland. Ukraina följde upp med att stänga av två ryska rörledningar. De viktigaste kompressorstationerna i Nord Stream I-ledningen, som det tyska företaget Siemens hade byggt och har underhållskontraktet på, gick sönder den ena efter den andra. Sanktioner förbjuder Siemens att reparera dem.

Det är inte Ryssland som har blockerat sin gas och olja från de europeiska marknaderna. Det var de tyska, polska och ukrainska regeringarna som gjorde det.

Ryssland skulle faktiskt gärna sälja mer. Putin har nyligen återigen erbjudit sig att driva så mycket rysk gas som möjligt genom Nord Stream II till Tyskland: …

Om Ryssland skulle skära av rörledningar i Östersjön skulle det skada dem som för norsk gas till Europa, inte de rörledningar som Ryssland äger och som ger Ryssland ett visst inflytande.

Ryssland har därför säkert inget rimligt intresse av att sabotera Nord Stream-systemet. Andra har dock sådana intressen. De vill sannolikt att Tyskland ska ”hålla sig i linje” med deras krig för att avkolonisera Ryssland. De viktigaste potentiella aktörerna bakom detta är USA, Storbritannien, den ukrainska och polska regeringen eller en blandning av dessa.

Geografin och Östersjöns grunda djup verkar utesluta att en amerikansk eller brittisk ubåt gjorde skadan. Ukraina har inte tillgång till Östersjön. Polen, som redan har försökt att förhindra eller försvåra byggandet av Nord Stream II, är den mest sannolika aktören bakom detta även om jag tvivlar på att landet skulle våga agera på egen hand.

Tänk på detta från april 2021:

Utvecklarna av Nord Stream 2-ledningen har anklagat utländska flottstyrkor för ”provocerande” aktiviteter i närheten av byggnadsarbetet. Den kontroversiella rörledningen är färdig till cirka 93 procent, och två ryska rörläggnings-fartyg är på plats och arbetar med projektet på danskt vatten.

Andrei Minin, filialdirektör för Gazprom-ägda Nord Stream 2 AG, sade till TASS att ”utländska krigsfartyg och fartyg uppvisade högre aktivitet” i närheten av verksamheten, och att ”sådana handlingar är provocerande och kan leda till skador på gasledningen”. Han anklagade också Polen för att ha placerat ut ett militärt M-28 patrullflygplan för att undersöka platsen.

”Den polska flottan genomför inga provokativa operationer och har utfört sina lagstadgade uppgifter i enlighet med internationella lagar”, svarade den polska arméns centralkommando i ett inlägg i sociala medier. ”M-28B Bryza-flygplan genomför regelbundet patrullflygningar i Östersjöområdet.”

Polen motsätter sig starkt utvecklingen av Nord Stream 2, som kommer att ge Gazprom en alternativ undervattensväg för att leverera naturgas till västeuropeiska kunder. För närvarande måste gasen passera genom rörledningsnätverk på land i Polen och Ukraina, vilket ger värdefulla transitavgifter och ger båda länderna – som inte alltid har hjärtliga förbindelser med Ryssland – en viss energitrygghet.

Polen har reagerat ilsket på president Joe Bidens beslut att upphäva USA:s sanktioner mot Nord Stream II och varnat för att åtgärden kan hota energisäkerheten i Central- och Östeuropa.

”Informationen är definitivt inte positiv ur säkerhetssynpunkt, eftersom vi mycket väl vet att Nord Stream II inte bara är ett affärsprojekt – det är framför allt ett geopolitiskt projekt”, säger Piotr Muller, talesman för den polska regeringen.

Den 7 februari förklarade Biden att han skulle besluta om Nord Stream II öppnas:

Efter att båda ledarna verkade undvika att nämna rörledningen, under upprepade frågor från journalister vid en presskonferens på eftermiddagen, sade Biden, som stod bredvid den tyska förbundskanslern, att Nord Stream 2 inte skulle gå vidare om Ryssland invaderar Ukraina, i en varning till Rysslands president Vladimir Putin om potentiella ekonomiska konsekvenser.

”Om Ryssland invaderar, vilket innebär att stridsvagnar eller trupper korsar Ukrainas gräns igen, kommer det inte längre att finnas något Nord Stream 2”, sade Biden under presskonferensen med Scholz, som inte gick lika långt som Biden, men insisterade på att USA och Tyskland förblir ”absolut enade”.

Den 27 februari sanktionerade Biden det företag som äger rörledningen.

Polen har under sitt nuvarande högerledarskap varit extremt fientligt inställt till Tyskland. Den här månaden förnyade Polen till och med sitt krav på krigsskadestånd från Tyskland, en fråga som lösts för flera decennier sedan:

Polens högsta politiker sade på torsdagen att regeringen kommer att begära ett skadestånd från Tyskland motsvarande cirka 1 300 miljarder dollar för nazisternas invasion och ockupation av landet under andra världskriget.

Jaroslaw Kaczynski, ledare för partiet Lag och Rättvisa, tillkännagav det enorma kravet i samband med offentliggörandet av en efterlängtad rapport om vad åren av nazitysklands ockupation har kostat landet, samtidigt som det är 83 år sedan andra världskriget inleddes.

Annalena Baerbock. Bild Wikimedia.

Tysklands utrikesministerium sade på torsdagen att regeringens ståndpunkt förblir ”oförändrad” i och med att ”frågan om skadestånd är avslutad”.

”Polen avstod för länge sedan, 1953, från ytterligare gottgörelse och har upprepade gånger bekräftat detta avstående”, sade ministeriet i ett e-postsvar på en fråga från Associated Press om den nya polska rapporten.

Det är hög tid för den tyska regeringen att vakna upp och inse att ett krig har inletts mot dess land.

Och nej. Det är inte Ryssland som för det.

Föregående artikelRyssland uppmanar EU att behandla USA som misstänkt för sabotage av rörledningar
Nästa artikelDN. ”Även USA kan ha motiv att skada Nord Stream”
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

8 KOMMENTARER

 1. Sanningen är solklar: skall europeisk liksom tysk industri klara sig -och överleva!- framtida krävs en industriell sammanväxning mellan företag, koncerner och råvaruindustrier mellan Europeiska unionen och Ryska federationen. Det är denna framtidsvision de så kallade amerikanska Brzezinski- och Wolfowitzdoktrinerna vill stoppa; att sabotera för Europa.

  I slutet på 1990-talet gick den europeiska ekonomin (”EU-15”) om den amerikanska i storlek och styrka, ett förhållande som nu existerat i över 25 år. Det anges till och med i den amerikanska underrättelsetjänsten
  CIA:s ofta mycket tillförlitliga statistikbok. Europeiska unionen är därmed världens största och mest produktiva ekonomi, Kina är världens största industri- och handelsnation.

  Det är dessa regioners fiender som idag vill förstöra den europeiska ekonomin, och de krafterna är framför allt amerikanska.

  Vilka har i alla år sprungit drängtjänst åt Washington för att störa det europeisk-ryska ekonomiska samarbetet? Vilka tjänar på att det ”brakar samman”? Idag, om fem, tio och tjugo år? Tjänar Europa, Tyskland eller Ryska federationen på det? Nej.

  Det är -och måste vara- helt andra inblandade.

  De amerikanska Förenta staterna är och förblir Europas främsta ekonomiska och geopolitiska fiende.

  Det är där vi måste börja leta.

  • Europa skräms av nya explosioner av gasledningar.
   Norge och Turkiet har börjat höja militära styrkor för att skydda sin olje- och gasinfrastruktur till havs. Vad händer om Norge och Turkiet drabbas av terrorattacker i sina vatten? Vad är syftet med att väst kommer ikapp denna rädsla? Och vad ska Europa egentligen vara rädd för?
   Explosionen av rör i Östersjön av Nord Stream 1 och Nord Stream 2 orsakade rädsla bland ägarna till annan maritim infrastruktur. I synnerhet kommer Norge – nu den största leverantören av gas till EU – att skicka väpnade styrkor för att skydda olje- och gasplattformar till havs från eventuellt sabotage. Detta tillkännagavs officiellt av landet. För, som Norges statsminister Jonas Gahr Sture förklarade, fick man information från Sverige och Finland om att skadorna på ryska gasledningar orsakades av medvetna handlingar. Enligt Sture skulle det vara frestande att skylla på Ryssland för denna händelse, men han har hittills vägrat dra några slutsatser, bara uppmanat till att gå till botten med vad som hände och vem som ligger bakom.

   Det fanns också inofficiell information om att turkisk kontraspionage också stärker åtgärderna för att skydda den turkiska strömmen och dess kritiska infrastruktur. Den turkiska marinen och Natos fartyg kommer att stärka kontrollen över havsbaserad olje- och gasinfrastruktur i Medelhavet och Svarta havet. Dessutom stärks kontrollen över brittiska medborgare som anländer till Turkiet. Detta är obekräftad information.

   Det är märkligt att den ryska federationens FSB bokstavligen den 22 september officiellt meddelade att det var möjligt att förhindra ett försök från de ukrainska specialtjänsterna att begå en sabotage- och terroristhandling vid en olje- och gaskomplexanläggning. Själva anläggningen namngavs inte direkt, men det specificerades att energiförsörjning till Turkiet och Europa sker genom den. Det vill säga, vi skulle kunna prata om den turkiska strömmen.
   Vad händer om vi teoretiskt sett antar att Norges farhågor kommer att besannas och deras gasinfrastruktur kommer att undermineras av en okänd person, och Europa kommer att stå utan norsk gas?
   Det kommer att bli en ofattbar kollaps av Europa, det kommer att kastas tillbaka till stenåldern, då inte bara industrin kommer att stänga, utan folk kommer verkligen att börja frysa och dö på gatan, anser Igor Jusjkov, expert vid finansuniversitetet under Ryska federationens regering och den nationella energisäkerhetsfonden. Norge är den största gasleverantören till Europa. År 2021 var det den andra (efter Ryssland) gasexportören. Gazprom förra året levererade 155 miljarder kubikmeter gas och Norge – 113 miljarder kubikmeter. I år har situationen förändrats dramatiskt.
   ”Nu har den dagliga tillförseln av rysk gas till Europa sjunkit till 50 miljarder kubikmeter årligen istället för förra årets 155 miljarder. Det vill säga vi pratar om en exportnedgång med 100 miljarder kubikmeter årligen. Enligt årets resultat blir det dock cirka 100 miljarder kubikmeter, men bara på bekostnad av det första halvåret, eftersom utbudet började minska från början av sommaren”, säger Igor Jusjkov.

   Européerna kunde ersätta de förlorade volymerna rysk gas dels på grund av ökningen av LNG-inköp, dels på grund av den mer aktiva användningen av kol istället för gas, dels på grund av en minskning av gasförbrukningen med 30 % under åtta månader av år (främst på grund av industrisektorn). Och bristen på gas består fortfarande. Andra rörledningsleverantörer – Azerbajdzjan och Algeriet – levererar ungefär samma mängd som tidigare. Gastillgången från Norge ökade på grund av minskad oljeproduktion, men inte mycket. Norge kan inte radikalt öka gasproduktionen, bland annat på grund av utarmningen av fält.
   ”Norge ombads att tillhandahålla så mycket gas som möjligt, vilket har blivit dyrare och mer lönsamt än olja. Hur gjorde hon det? Tidigare pumpade Norge tillbaka en del av gasen i den underjordiska reservoaren för att utvinna mer olja. Och nu har gasproduktionen vuxit lite just för att man slutade pumpa tillbaka gas i reservoaren. Detta bekräftas av nedgången i oljeproduktionen”, förklarar Igor Jusjkov.

   Om Europa berövas minst ytterligare 50 miljarder kubikmeter norsk gas, för att inte tala om lite mer än 100 miljarder kubikmeter, så kommer Europa inte att kunna ersätta dessa förluster på något sätt. Det finns redan en brist på LNG i världen, och det finns helt enkelt inte tillräckligt med LNG-terminaler som tar emot, konstaterar experten. Detta kommer att leda till Europas kollaps, utarmning och dess förvandling till ett afrikanskt land, bara med svår frost.
   Om vi ​​i teorin antar att det okända kommer att undergräva den turkiska strömmen, så kommer situationen för Europa fortfarande att vara mindre kritisk. För det första är exportvolymerna mycket mindre. EU-länderna får bara 15,75 miljarder kubikmeter gas från Ryssland genom denna pipeline, och Turkiet får samma summa.
   Blue Stream pumpar gas endast för Turkiet. Men om Ankara förlorar billigare gasledningsgas från Ryssland har man inget annat val än att börja köpa mer LNG från världsmarknaden. Och här kommer Turkiet att börja ta bort den redan knappa LNG från EU och Storbritannien. Trots det faktum att på vintern kommer kampen för LNG att intensifieras även utan Turkiet, på grund av den ökade efterfrågan på denna gas från asiatiska konsumenter.
   Detta hotar i alla fall Europa med stigande priser under eldningssäsongen, en större nedtoning av industrin, men med bevarande av värme åtminstone i hus, även om det kommer att finnas en risk att befolkningen i vissa länder också blir lidande.

   Låt oss förtydliga att i den nuvarande situationen, samtidigt som man bibehåller åtminstone de ukrainska och södra vägarna för gasförsörjning från Ryssland till Europa, finns det inget tal om problem med uppvärmning på vintern i husen där människor bor. Europa kan bara komma undan med nedläggning av fabriker, köpcentrum och andra affärsanläggningar.

   En annan fråga är att experter anser att Norges rädsla är låtsad och man har verkligen ingenting att frukta att okända krafter ska undergräva dess olje- och gasinfrastruktur. Eftersom Norge är ett västerländskt land är det en del av Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, och viktigast av allt, Nato.

   ”Ingen deklarerar krigslagar i Mexikanska golfen, där de amerikanska olje- och gasplattformarna finns. Att underminera Nord Streams är en målmedveten åtgärd som inte utfördes av abstrakta amatörterrorister, utan av mycket professionella tjänster, säger Aleksey Gromov, energidirektör vid Institutet för energi och finans.

   Den tidigare polske utrikesministern, parlamentsledamoten Radoslaw Sikorski, vågade tacka USA direkt på sitt sociala nätverk för att de skadat gasledningarna Nord Stream och Nord Stream 2. Även om han senare tog bort denna post.

   ”Det är tydligt för mig att huvudmålet med att undergräva Nord Stream är att fysiskt förstöra gasinfrastrukturen som har förenat Ryssland och Europa i decennier sedan 1960-talet. Så fort denna länk är borta kommer Europa inte att ha något annat alternativ än att köpa amerikansk LNG”, tillägger energidirektören för Institute of Energy and Finance.

   Dessa krafter i kampen mot Ryssland syftar inte till att förstöra EU eller Storbritannien. De största köparna av norsk gas är Storbritannien och Tyskland. Det är fullt möjligt att försvaga dessa länder, men inte döda dem. Det blir dyrare att spara senare.
   ”I väst försökte de först röra upp temat att det var Ryssland som sprängde sig självt. Men nästan ingen tror på denna version, inte ens i väst. Vi kunde redan inte pumpa gas genom Nord Stream och hoppades att frosten skulle tvinga Europa att be oss att använda rören”, konstaterar Gromov.

   ”Uttalanden om att nu alla maritima infrastrukturanläggningar är osäkra, låt oss skydda dem, görs nu för att skapa informationsbrus. Och med dess hjälp, för att avleda allmänhetens uppmärksamhet från huvudfrågan: om det inte var Ryssland som sprängde gasledningarna, vem gjorde det då? Detta är ett försök att ingjuta rädsla hos vanliga människor att det påstås finnas några osynliga krafter som hotar hela Europa med en energiapokalyps.”– säger samtalspartnern.

   Men explosionerna av ryska gasledningar, enligt experter, begicks av ganska specifika västerländska artister. Först på listan: USA, Storbritannien, Polen. Och detta skedde, med största sannolikhet, med tyst samtycke från Danmark, Norge, Finland, Sverige och andra, som av en lyckosam slump inte märkte någon misstänkt aktivitet i Östersjön, dit ganska många fartyg alltid går. ”Dessutom sker explosionen omärkligt, även om vi lever under förhållanden av total satellitövervakning, när allt övervakas”, tillägger Gromov.
   ”Omfattningen av sabotaget är sådan att jag är rädd att vi har förlorat dessa två Nord Streams för alltid. Och detta förändrar strategiskt förhållandet mellan Ryssland och Europa inom gassektorn.”

   Turkiet har inget att vara rädd för att undergräva heller, eftersom det lyckas bygga sin politik på ett sådant sätt att det har normala relationer med både Ryssland och Ukraina (spannmålsuppgörelse), och vara en del av Nato. ”Med tanke på den viktiga roll Turkiet spelar i den nuvarande konflikten verkar det för mig som att ingenting hotar dess gasledningar. Det var Nord Streams som alltid stod som ett ben i halsen på Storbritannien och USA, och de försökte sätta käppar i hjulen hela tiden, men det fanns ingen sådan inställning till den turkiska strömmen, ”tror Gromov.
   Jusjkov är dock inte så kategorisk. Han utesluter inte att sabotörerna helt enkelt inte skulle kunna genomföra en explosion i Svarta havet, där rören till Turkish and Blue Stream ligger.
   ”Det finns objektiva svårigheter här. För det första är Turkiet självt inte intresserad av detta, och det är osannolikt att landet skulle samarbeta med västerländska underrättelsetjänster som vill undergräva gasledningen. I Östersjön kunde europeiska länder blunda för vad som hände. För det andra är djupet i Svarta havet mycket större än i Östersjön. Därför är det inte ett faktum att samma metoder för att underminera kan fungera här”, anser Igor Jusjkov.
   Det är dock värt att oroa sig för den turkiska strömmen inte bara på grund av risken att undergräva infrastrukturen. Han kan skadas utan bomberna. Faktum är att den turkiska Stream-operatören fråntogs sin exportlicens i förtid på grund av sanktionerna den 18 september, rapporterade Gazproms dotterbolag, South Stream Transport BV, den 29 september. Även om operatörsföretaget säger att gastransporten genom rörledningen fortsätter För turkiska och europeiska konsumenter har risken för leveransavbrott ökat många gånger om.
   Dessutom växer riskerna för att gasexporten från Ryssland kommer till noll i år varje dag. Och det kanske inte ens kräver subversion. Ukrainsk transit kan avbrytas om Naftogaz fortsätter sin ogrundade rättsliga strid mot Gazprom. Ryssland varnade denna vecka för att man skulle tvingas införa sanktioner, vilket automatiskt skulle innebära ett stopp för transiteringen genom Ukraina.
   Och den turkiska strömmen och den ukrainska transiteringen är de enda vägarna för att leverera gas från Ryssland till Europa som har varit i drift.
   https://vz.ru/economy/2022/9/30/1180000.html

 2. Handeln mellan EU och USA är mycket större och mer betydande än handeln mellan EU och Ryssland. EU och USA är mer tekniskt jämbördiga, det är begränsade områden där USA ligger före. USA är en spinoff från brittiska imperiet och har en gemensam kulturell bakgrund med västeuropa, medan Ryssland och västra europa sedan tusen år befunnit sig på ganska olika kulturella spår. USA och EU kommer inte att bli fiender, det finns alldeles för mycket som förenar. Däremot vill Ryssland att USA och EU ska bli fiender.

  USA varnade EU för att bli beroende av rysk fossilenergi, och det visade sig vara korrekt. Merkels sabotage mot tysk kärnkraft ser allt märkligare ut ju längre tiden går. Merkel gjorde Tyskland beroende av rysk gas. Var hon en sovande rysk agent hela tiden?

  • Nej, faktiskt inte! Europas viktigaste handel går inte västerut, den går ÖSTERUT!

   Den europeisk-kinesiska handelsaxeln är världens största och viktigaste, under de flesta år 700-800% större än den amerikansk-kinesiska handeln. Så måste Europa välja handelsavtal blir det med Kina, inte Nordamerika.

   Det är de amerikanska Förenta staterna som inte går i modern tid att passa in i Europas politiska ekvation. Europa kan inte samtidigt ha två moraler: att ekonomiskt och socialt överleva med Asien och Euroasien, Europas enda överlevnadslivlina, eller den andra i lyda under den amerikanska modellen som vill söndra och härska inuti Europa och Asien. Europa måste BLI herrar i eget hus, vilket förnekas oss idag, av Washington. Enbart.

   Utrikespolitik handlar historiskt INTE om värderingar, utan grannrelationer. Amerikanerna har skippat all ideologi och fört in massor av värderingar i utrikespolitiken, och måste föra krig med dessa, och alltid förlora. De så kallade kaoszonerna som skall skära av Europa från Asien (Mellanöstern, Syrien, Irak, Iran, Afghanistan o.s.v.).

   Vill Europa överleva ekonomiskt MÅSTE vi följa just Merkels väg. Vi måste ha både NordStream 3, 4 och 5 liksom De nya Sidenvägarna!

   Det är de tidigare västtyska politikerna som var SÖVDA Washington-agenter, som aldrig på lång sikt såg till Tysklands och Europas långsiktiga bästa.

   Sedan 1990-talet har Tyskland fört en korrekt och korrigerad utrikespolitik.

   Ekonomiskt går Europas sol upp i öster, aldrig i väster.

   Vi är redan i den post-amerikanska epoken, tyvärr förstår inte många gamla västtyskar och andra västeuropeiska politiker det, till Europas HANDIKAPP OCH NACKDEL.

  • Vänsternationalism och nationalsocialism, redogör gärna för skillnaden mellan dem! Vänstern behöver krossa allt som har med kultur, religion och tradition att göra. En sann vänster är progressiv och inte konservativ och en sådan kamp måste föras internationellt. Arbetarklassen måste smida en solidarisk och jämlik värld fri från sådan feodal indoktrinering. Det kulturella, traditionella och nationalistiska tankesättet har varit borgarnas främsta verktyg att styra arbetarklassen med. Nu får det vara slut på eländet!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here