Krigets syfte: I krig är territorium arenan, inte striden.

13
1290
Ukraina motoffensiv. Bild Euronews
Tom Appel, medlem i styrelsen för Svenska Fredskommittén mailade mig 13 juni.
”Bifogar en översättning av en bra analys av Will Schriver, The Object of War.
_________________

 För de som har följt mina kommentarer om det här kriget under en längre tid, ber jag (Will Schriver) om ursäkt för att jag ännu en gång återvänder till ett ämne som har varit ett återkommande tema för mig. Jag känner mig tvungen att göra det både på grund av min frustration över att det omfattar ett koncept som fortfarande är dåligt förstått, och mer omedelbart eftersom jag tidigare idag stötte på ett Twitter-inlägg med följande:

”Den ukrainska armén har tagit mer territorium sedan den 6 juni än vad Ryssland har gjort sedan början av detta år.”

Jag tänker inte ens länka till det, för det spelar ingen roll vem som sa det och var. Det är ett uttryck som har varit nästan allestädes närvarande bland Ukraina/NATO-anhängare i detta krig – inklusive ett stort antal förmodade ”militära experter”.

I grund och botten är det inget annat än vad som vanligen kallas ”cope” – en villfarelse som man vädjar till att ”klara” med den kognitiva dissonans som framkallas av rikliga motsägelsefulla indikationer.

Tyvärr finns det ett berg av falskheter till följd av psyops som allmänt anses vara obestridliga sanningar. Men de kommer så småningom att ge vika för obestridliga fakta. Faktum är att i västerländska medier har vi nyligen börjat se många bevis på detta.

När historiker ser på dessa frågor i efterhand, kommer det att bli betydligt mer allmänt och bättre förstått att Nato och dess ukrainska ombud förlorade detta krig – och förlorade det rejält – främst på grund av deras tro till den ofta uttryckta idén att på något sätt att ta och hålla ”territorium” är ett meningsfullt mått på framgång i krig.

Som jag först skrev för nästan ett helt år sedan i en av mina tidigaste formella kommentarer om detta krig – och som jag oupphörligt har upprepat sedan dess – är krigets syfte att förstöra fiendens armé.

Om det målet uppnås mest effektivt genom att slåss på offensiven och erövra territoriet, då är det vad du bör göra.

Om man däremot mer effektivt och ekonomiskt kan förstöra fiendens armé från en stark försvarsposition, även om det innebär att man avstår från territorium för att inta en sådan position, då är DET man ska göra.

Utan något överordnat strategiskt imperativ är förvärvet och/eller bibehållandet av ”territorium”, i sig, ett mållöst mål.

Faktum är att om den hanteras klokt och professionellt – och särskilt om din eldkraft avsevärt överstiger din fiendes (vilket är fallet för ryssarna i detta krig) – kan man nästan alltid mer effektivt och ekonomiskt förstöra fiendens styrkor från en defensiv ställning.

Ryssarna har konsekvent utmärkt sig i detta avseende under krigets gång.

Naturligtvis förstår jag mycket väl att många – även bland proryska analytiker – fortsätter att betrakta stridsreträtterna i slutet av 2022 i Kharkov- och Cherson-regionerna som förödmjukande vändningar för ryssarna.

Jag å andra sidan, från de tidigaste dagarna av dessa AFU-motoffensiver, och fortsätter till nutid, är helt och hållet övertygad om att båda operationerna var förutsedda, planer förutfattade och reträtter beundransvärt utförda av det ryska överkommandot.

Kom ihåg att till sommaren 2022 hade ryssarna redan på ett omfattande sätt förstört den ursprungliga inkarnationen av The Mother of All Proxy Armies. I februari 2022 hade de starkaste delarna av den armén placerats i Donbass och i Mariupol, fyllda med drömmar om att återerövra Donetsk, Lugansk och Krim. Men dessa planer visade sig vara långt bortom deras förmåga, och båda dessa koncentrationer av ukrainsk militärmakt förstördes effektivt under krigets första fyra månader.

Och när den verkligheten blev uppenbar under senvåren, fattade Ukrainas NATO-herrar det ödesdigra beslutet att avsevärt eskalera västvärldens inblandning i detta krig genom att leverera mer avancerad tunga vapen och ammunition (M-777 haubitser, HIMARS raketgevär, HARMS antiradarmissiler , etc.) till Ukraina, och skicka tiotusentals hastigt mobiliserade ukrainska män till olika europeiska baser för formell Nato-utbildning.

Ryssarna insåg förstås att spelet hade förändrats. Projektet att demilitarisera Ukraina hade plötsligt förvandlats till nödvändigheten av att förbereda sig för att möta NATO-blockets kombinerade militära styrka. Och detta dikterade att ryssarna måste: dra ihop sina linjer, kraftigt öka produktionen av militär utrustning och ammunition och genomföra en egen truppmobilisering.

Jag är övertygad om att det erkända behovet av att förbereda sig för möjligheten till direkt Nato-intervention har väglett majoriteten av ryska aktioner sedan mitten av sommaren 2022.

Att dra ihop sina linjer innebar mest av allt att dra sig tillbaka från de mest sårbara delarna av deras flanker i Cherson och Kharkov. Och därför gjordes planer på att göra det.

Men ingen av dessa rörelser var en ”svans mellan benen” oordnat tillbakadragande som vissa kommentatorer har hävdat. Snarare tvärtom! Redan från början av deras stridsreträtter tillfogade ryssarna överväldigande oproportionerliga förluster för de ukrainska/NATO-styrkorna – både vad gäller personal och utrustning.

Och när ryssarna väl hade genomfört dessa reträtter och intagit väl genomtänkta positioner i befästa försvarslinjer, stoppades AFU:s framryckningar med döda i deras spår!

Varje efterföljande ukrainskt försök att bryta de ryska linjerna har resulterat i ytterligare kostsamma förluster – förluster som bara kunde fyllas på i mindre och mindre grad genom tvångsrekryteringar av allt fler otränade ukrainska män och desperat tiggande om mer och mer Nato-vapen från minskande västerländska lager.

Nu bevittnar vi operationerna av den tredje ukrainska armén i detta krig – beväpnad nästan uteslutande med Nato-vapen, och i vilken ett betydande antal Nato-frivilliga deltar.

Och allt tyder på att saker och ting inte utvecklas på det triumferande sätt som NATO/AFU-anhängarna hoppats på.

Detta borde inte komma som någon överraskning för någon med en förståelse av den nuvarande stridsordningen på respektive sida av detta krig.

Utan att fördjupa sig i de olika detaljerna räcker det med att säga att här i juni 2023 har Ukrainas väpnade styrkor och dess NATO-allierade aldrig varit svagare och mindre kapabla. Omvänt har Ryska federationens väpnade styrkor aldrig varit starkare och mer kapabla. Och alla som inte håller med om denna bedömning är antingen hopplöst lurad av propagandan från #TheImaginaryWar psyop, eller propaganderar själv aktivt.

Inget fantiserande kan någonsin ändra det faktum att Ukraina aldrig hade en chans att vinna detta krig.

Exakt hur händelserna utspelar sig från denna punkt och framåt återstår att se. Krig har en otäck vana av oförutsägbarhet. Trots det, som jag upprepade gånger har hävdat, anser jag att direkt Nato-intervention i kriget är extremt osannolik. Som sagt, jag avskyr att underskatta galenskapen hos de svindlande dårarna som för närvarande använder maktens spakar i imperiet.

I vilket fall som helst är jag fortfarande starkt övertygad om att även om USA/NATO skulle göra den dumdrisiga blundern med direkt intervention, så är de helt enkelt oförmögna att besegra ryssarna i ett konventionellt krig i Ukraina. Ja, de skulle omedelbart utöka krigets omfattning, insatser och grymhet, men de kunde inte vinna det, och de skulle lida ett förödmjukande och katastrofalt nederlag om de försökte det – ett som sedan skulle backa dem in i ett hörn där de kan bara ge efter för frestelsen att använda kärnvapen.

Och det skulle naturligtvis vara en katastrof för hela planeten.

 

Föregående artikelHar den stora globala krisen utlösts med avsikt?
Nästa artikel”Supergongo” – Världen styrs av mäktiga banker, företag, militär kapacitet och kontroll av media
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

13 KOMMENTARER

 1. En briljant kortfattad och tydlig analys, verklighetstrogen är rätta ordet men framför allt seriöst skrivet utan en massa onödigheter.
  Så föddes en ny stjärna för mig, Will Schriver.

  • Instämmer. Saklig. Inga krusiduller och absolut inget fantiserande.
   Will Schrivers analys är allt än allt det som är typisk för dussin ören expert som värmde/värmer svenska och andra länders tv soffor. Förresten det är nästan död tyst från svenska dussin ören expert lägret. Var håller dessa hu numera?

   Det är snart ett år sedan ”The Mother of All Proxy Armies” förstördes av Rysslands smarta krigsföring. Dags att fira det🥂🍾

   Äkta experter (Ritter, mm) talar om att ”come summer” så är ukrozionazi armén finito👌👌👌

 2. För USA och Natos så är syftet med detta krig att plundra Ryssland. på deras naturtillgångar. Det är vad jag hör flera f.d. överstar som varit med om USA:s flera krig i världen säga. De kan gå långt för att uppnå sitt mål, som att döda alla ryssar på Krim.

  The Ukrainian armed forces are ready to kill or capture all Russians in Crimea, said former U.S. Army Commander-in-Chief Ben Hodges 
  ”The Ukrainians’ strategic goal is to retake Crimea, and if they can do that by withdrawing the Russians without firing a single shot, so much the better. But if they have to kill or capture every Russian on the peninsula, they will do it.”
  New Sincerity. 
  Comment: Russians make up about 80% of the peninsula population of 2 million. Does Ben Hodges sugggest killing 1.6 million people? It would look like genocide. 
   InfoDefenseENGLISH  InfoDefense

  När Ben Hodges uttalar att ukrainsk militär är redo att döda alla ryssar på Krim, så är det beviset på att det är USA som styr allt vad ukrainsk militär gör. Detta är absolut inte något som medborgare i Ukraina vill. De bryr sig inte om Krim, och vill hellre ha fred. Bara 10% vill att Krim skall till Ukraina medan 69% vill ha fred med Donbass.

  För Ryssland handlar kriget om deras överlevnad som nation. Att inte bli plundrade och utsugna som under Jeltsins tid vid makten. Att folket inte skall behöva leva i fattigdom, för att vi skall bli rikare. som Ritter Scott sa: I detta krig är Ryssland på rätt sida av historien. De bekämpar nazismen som växer och gror i Ukraina.

  • Det är samme kretin Ben Hodges som uttalade sig förra året (2002), så här:

   ”I believe that Ukraine will have liberated Crimea by the summer [2023] and I believe that because we’ve talked about who has the superior will? The Ukrainian soldiers and Ukrainian people.”

   Kretinen siade även om att ”Putin kommer att förlora allt han hade vunnit sedan 2014”

   Med kretin Hodges (och svenska kloner) som vänner har ukrozionazi seglat sitt tragiska öde.

  • Du läser ju hans kommentar på ett jätte konstigt sätt. ”The Ukrainians’ strategic goal is to retake Crimea, and if they can do that by withdrawing the Russians without firing a single shot, so much the better. But if they have to kill or capture every Russian on the peninsula, they will do it.” det får du til bevis att USA ligger bakom allt Ukrainska militären gör och att dom vill döda alla ryssar. Han menar uppenbarligen Ryska soldater och han beskriver vad Ukrainas mål är. Du vrider och vänder på det för att det ska passa vad du tycker tycker du att det är ett ärligt sätt att föra en debatt.

   • ”retake Crimea” 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
    ”Strategic goal”🤣🤣🤣🤣🤣🤣
    Ukraina kan inte ens ”retake its wounded soldiers”.

    Kanske talade Ben om vad som kan hända andra sidan av 2100-talet. Ja, sure some strategy🤣🤣🤣🤣🤣🤣

   • Tackar vet jag, ryskan K-52 helikoptern🤗🤗🤗

    Russian military shows off double tank kill. Fresh footage shows an attack helicopter destroying two Ukrainian tanks just seconds apart. The helicopter’s crew fired two guided missiles in quick succession at the tanks, hitting both of them. The vehicles caught fire and began emitting thick plumes of black smoke, the footage shows. The Russian military said both tanks were destroyed along with their crews in the attack.

    https://www.rt.com/russia/578102-ukraine-tanks-double-kill/

  • Det finns någon här som missat att Ukrainsk militär, har jagat och dödat civila som de anser är på Rysslands sida i konflikten. Det finns ett videoklipp där man ser hur de för upp personer på en kulle, dödar dem och kastar dem nedför. Personer kunde identifiera dessa, och sa att de var lärare i staden, och deras brott var att undervisa på ryska.

   Hela Krim är definitivt på Rysslands sida i denna konflikt och sagt att de kommer ta till vapen om ukrainare kommer med vapen för att driva bort dem.
   Även Navalny EU:s favorit ansåg att Krim var ryskt och att Ryssland borde ta till vapen om någon försökte ta Krim från Ryssland.

   Nedan inslag i ukrainsk TV har jag lyssnat på i en video, och man uppmanar alltså alla att försöka döda ryska barn, så de inte växer upp och skall hämnas sina föräldrar om man dödar föräldrarna istället. Så de anser det bättre att döda barnen.

   ☠️ A kind reminder of who’s in power in Ukraine. Be sure to read carefully.
   15.03.2022. Ukrainian journalist Fakhrudin Sharafmal quoted an associate of Adolf Hitler in a live broadcast on Channel 24 and said he would kill Russian children, urging his colleagues to do the same.

   ”I will allow myself to quote Adolf Eichmann: ’To destroy a nation you have to kill their children first. Because killing their fathers will only make them grow up and take revenge. And if you kill the children, they will never grow up and the nation will disappear. The AFU cannot kill Russian children because it is forbidden by the rules of war and conventions, including the Geneva Convention.

   But I am not in the AFU. If I get the chance to massacre the Russians, I will definitely do it. I will stick to the Eichmann doctrine and do everything to ensure that neither you nor your children will ever live on this earth….We need a victory.

   And if that requires slaughtering all your families, I’ll be one of the first to do it. Hail to the nation! We hope there will never be such a nation as Russia and the Russians on this earth again.”

   @ukraine_watch

   • Men Vivianne kan du inte svara på det jag skrev istället för att berätta nån anekdot. Du återgav vad Hodges sa jag påstod att din tolkning av vad han säger är befängd. Bemöt det. På vilket sätt säger han nåt av det du påstår?

    Och vad nån journalist säger på Ukrainsk tv på vilket sätt har det med nåt att göra. Är han talesman för Ukrainska staten?

  • Hodges säger ””The Ukrainians’ strategic goal is to retake Crimea,”. Jag menar att det är en lögn. Min tolkning är att han ljuger. Eftersom det är NATO:s mål, men inte Ukrainas mål.
   Så i och med att han säger det, så vet vi att det är vad Washington vill.
   Medborgare i UKraina har deltagit i en stor undersökning som USAID är ansvariga för, om vad de önskar av sina politiker. En fråga var om man tycker det är viktigt att Krim skall återgå till Ukraina, det var bara 10% som ansåg det viktigt.

   Så när USA påstår att Ukraina vill något så är det egentligen vad USA vill.
   F.d. överste Douglas Macgregor som har kontakter även nu med högre militär som finns i Polen och får rapporter direkt av dem. Han säger att Ukraina gör ingenting som inte Washington har godkänt. Han anser det osanning när Washington låtsas att de inte vet vad Ukraina tänker göra, för det är USA som helt styr Ukraina. Han var den första jag hörde i amerikansk TV i februari 2022, som sa att Zelensky var en ”puppet” och att han inte kunde se något hjältemodigt i den mannen, sa han med en rätt föraktfull ton. för det var ju vad EU och USA försökte propagera med. Journalisten på TV blev förvånad över svaren Macgregor gav och försökte snabbt avsluta intervjun.

   Eftersom jag vet vad ukrainska medborgare anser om Krim, ja t.o.m. Navalny och dessutom har många internationella journalister varit på Krim, och alla de intervjuar identifierar sig som ryssar. Då blir det extra tydligt att det är Washington som ligger bakom, när de påstår att det är viktigt för Ukraina att erövra Krim. För det är absolut inte viktigt för ukrainare.

   En f.d. sovjetisk flygofficer torterad av Ukraina, för att han ville skydda befolkningen i Donbass som blev bombade av ukrainskt flyg, och meddelade dem i förväg så de kunde ta skydd. Han bodde själv i västra Ukraina. Han sa: En liten kriminell minoritet har tagit över makten i Ukraina, då USA gjorde kuppen där år 2014.
   Så sant, de hotar och torterar människor fortfarande till tystnad förutom att försöka döda så många som möjligt av de etniska ryssarna, de som de inte lyckas fördriva ut ur Ukraina.

   Man borde förstå att NATO, verkligen vill ha en bas på Krim. De kan begå många ondskefulla brott för att få igenom det.

 3. För en gångs skull kan det visa sig att mediekoncentrationen paradoxalt kan bidra med någonting positivt. Nämligen genom att snabbt byta samtalsämne och glömma vad som förevarit. När alla katastrofala felbedömningar kommer fram i dagen kunde man förvänta sig att någon ställs till svars eller att skrivbordsgeneralerna tvingas lämna sina uppdrag.

  Men nähej, en ny kris har brutit ut, kanske maktkampen i USA om presidentämbetet, en ny hälsokris eller annat vapenskrammel. Ukraina är historia. Det gick åt skogen men vi gjorde vad vi kunde. Vi accepterar inte slutresultatet men kan inte göra något åt det. Ni vet, ryssarna o.s.v.

  Covid-hysterin är ett färskt exempel. Nästan bortglömd utan att någon ställts till svars eller att några missgrepp medgivits eller rättats till. Tvärtom verkar det som att man kommer att upprepa alla de misstag som gjorts om man lyckas dra igång en ny panikhistoria.

  Jag tror inte heller att NATO kommer att sända egen trupp. Dels så finns det fortfarande ett antal realistiskt kalkylerande generaler även om vi inte ser dem i nyheterna. Dels börjar det gå upp för vissa som Macron och t.o.m. några i USA, se artikel i Newsweek, att det globala syd inte köper den västliga propagandan och värre än så, skrattar åt den. PR-byråerna som fungerar som producenter av respektive hysteri som för tillfället körs, har säkert flera bra alternativ redo. Bara en knapptryckning och nya faror dyker upp som måste bekämpas.

 4. Att vara en fiende till USA är farofyllt
  Att vara en klientstat till USA är ödesdigert
  Det vet Ryssland
  därför valde Putin den farofyllda.
  ×××

  ST. PETERSBURG, 15 juni /TASS/.
  Rysslands hypotetiska användning av kärnvapen kan hända uteslutande under extraordinära omständigheter och kommer endast att vara möjlig i defensiva syften, sa det ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zakharova till en nyhetsbriefing vid sidan av St. Petersburg International Economic Forum (SPIEF) på torsdagen.

  ”Rysslands kärnvapenavskräckningspolitik är strikt defensiv. Den hypotetiska användningen av kärnvapen är tydligt begränsad av extraordinära omständigheter inom ramen för strikt defensiva syften”, sade hon.

  Zakharova påpekade att Moskva var helt engagerad i principen om otillåtligheten av kärnvapenkrig.

  ”Det kan inte finnas några vinnare i det. Det får aldrig släppas lös. Vi uppmanar konsekvent alla andra parter till det gemensamma uttalandet från ledarna för de fem kärnvapenstaterna om förhindrande av kärnvapenkrig och otillåtligheten av en kapprustning att följa dessa postulat,” betonade Zakharova.

  Samtidigt uteslöt hon inte att Rysslands beslut att avbryta det strategiska avtalet om vapenminskning (New START) skulle kunna bli reversibelt.

  ”I det här fallet, ja, bara om Washington visar den politiska viljan och anstränger sig för att lindra spänningar och trappa ner och skapa förutsättningar för att fördraget ska kunna fungera fullt ut”, tillade Zakharova.

  Rysslands president Vladimir Putin meddelade den 21 februari att Moskva avbryter sitt deltagande i New START, men inte drar sig ur det helt. Han betonade dock att Ryssland, innan det kunde återgå till att diskutera den fortsatta driften av fördraget, ville inse hur detta dokument skulle ta hänsyn till inte bara USA:s arsenaler utan även andra Natos kärnvapenmakter – Storbritannien och Frankrike. Den 1 mars undertecknade Putin en lag som avbryter Rysslands deltagande i New START.

 5. Denna hatstämning för krig,iscensatt av maktens kolportörer, utan mål och mening mot en civiliserad världsordning som enbart leder till död och elände för det Ukrainska folket, vill jag betrakta vara ett mycket grovt brott mot mänskligheten. Betänk att det är kärnvapenmakter som är i krig mot varandra om inte i praktiken så genom ombud.
  Inte ens någon röst om fred framför krig kommet till tals i våra medier som backas upp av en enig riksdag i vårt land.
  Jag är övertygad att det finns många bland dom som inte har mod att framställa en annan mening än krigets och NATO/USA;s förödande alternativ.
  Det talas högt om att vi skall sluta handla Marabous produkter samtidigt hör vi inget från samma röster att bojkotta Israels produkter som tillverkas på ockuperad Palestinsk mark.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here