Krönika över mediahändelser

12
2284

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad. Ingemar Siby har senare bl.a. publicerat artikeln Mccarthyismen sticker upp sitt fula hydrahuvud i Sverige!

Ingemar Siby har kommit med intressanta förslag för min blogg. Tack Ingemar! Ingemar har tidigare varit kommunpolitiker för Mp. Han skriver:

Ingemar Siby

”Detta är mitt första försök att skriva en krönika. En krönika för Global politic på Anders förfrågan. Tanken är kortfattat presentera vad som förevarit på olika mediekanaler, som Anders inte hinner med att publicera eller få översatt.

Först ut är Tucker Carlsson. Nyhetsankare på Fox News – den stora konservativa TV-kanalen i USA. Han levererade för några dagar sedan en rejäl bredsida mot Demokraterna och Biden. Han härledde hela Ukrainakriget till Hillary Clintons valförlust mot Trump. Och han varnade för att om Ryssland och Kina bildar ett block är det slut med USA:s topposition i världen.

Tuckers bevisföring är något diffus, men går ut på att när Demokraternas lögn om Rysslands hackerinblandning i valet till Trumps fördel avslöjades, behövdes något som ledde uppmärksamheten bort ifrån lögnen. Då återupplivade de kalla kriget och en hetskampanj startades mot allt ryskt. En hetskampanj värre än MCarthy:s på 1950-talet. Vem som helst kunde bli anklagad för att vara Putinspion. Och Ryssland anklagas för att vara ett hot mot USA:s säkerhet: Ett större hot än Kina. Alldeles galet anser Tucker: USA borde vara vän med Ryssland för att hålla Ryssland borta från Kina. Det USA drivna Ukraina kriget trycker istället ihop ”kommunistataterna”!

Tucker påpekar att inga stora media redovisar Rysslands ståndpunkt. (Inte ens Democracy Now.) Medvetet för att hålla USAs befolkning okunniga. Tucker redovisar USA:S kostnader för att hålla Ukraina under armarna: En stat som inte är en demokrati. Och han påstår att Biden och medarbetare har hybris: Jämställer sig med GUD!

 

 

Vadan detta utbrott? Tucker har gnisslat lite då och då över Ukrainakriget, men tog nu definitivt bladet från munnen. I bakgrunden finns opinions siffror, som pekar på allt större ovilja för att stödja Ukraina. Inom republikanerna stiger oviljan, med ”Trumpgruppen” (bl.a. de 20 representanthus ledamöterna) som pådrivande. Och säga vad man vill om Trump, men någon krigshetsare tycks han inte vara.

Kan Tuckers inhopp möjligen bryta de krigshetsande mediernas enhetsfront? Det behövs verkligen! I en intervju med den tyska parlamentsledamoten för Die Linke, SEVIM DAĞDELEN framgår med förfärande tydlighet hur tyska media har hetsat fram besluten om stridsvagnar samt försvarsministern Christine Lambrecht avgång, till förmån för den mer USA vänlige Boris Pistorius. Anledningen är att tyska media och dess redaktörer är djupt involverade i Atlantic Counsil och dess tankesmedjor. Democracys egna reportrar påstår dessutom i intervjun att USA media är mer krigshetsande än regeringen Biden.

DAĞDELEN ger också en skrämmande bild av folkets situation i Tyskland: 2 miljoner tyskar hade förra året inte råd att köpa mat, utan var tvugna att utnytja offentliga mattjänster. Samtidigt som de stora förtagen gjorde vinster på 100 miljarder.

https://www.democracynow.org/2023/1/25/germany_leopard_tanks_ukraine_russia_war

Denna intervju är något gammal – sett ur vår digitala världs perspektiv: 25: januari.

Vid läsningen av denna intervju, uppstår självklart tanken: Hur djupt involverade är våra svenska media i USA:s sfär och mediaindustri. Någon anledning måste finnas till enögdheten i rapporteringen. Underligast är SVT:s och SR:s ensidighet: De har ju lagkrav på sig att vara opartiska. Det vore bra om någon orädd undersökande journalist ville gräva i detta. Magnus Berg har tagit tjuren vid hornen och skickat ut material brett för att avslöja Nato-propagandan. Han och andra borde också bearbeta Granskningsnämnden för Radio & TV. Även TV4 har krav på sig att vara opartiska!

Redaktören: Här om Magnus Bergs insats Är Sveriges Radios Maria Persson Löfgren ett sanningsvittne?

Ett typexempel på hur SR åsidosätter sina regler, är ”Ekonomi extra” den 24:e februari. Programmet handlade om handel mellan EU och Ryssland. Trots alla saktioner fortsätter handeln. Typiskt är att de experter radion anlitat är traditionella s.k. ”nationalekonomer”. (Den engelska termen ”Political Economy” säger dock bättre vad detta pseduvetenskapliga ämne är: Politiska värderingar omvandlat till siffror.) Ekonomer utbildade i neoliberalistisk anda.

Gudrun Schyman. Wikipeida.

Ingen av de två intog Rysslands perspektiv. Vilket är typiskt för radion. Om någon skulle antyda rysk position, eller ens fred, tystas denne snabbt, som t.ex. Gudrun Schyman i morgonekot den 12:e januari. Gunnar Hökmark fick däremot fritt utveckla sin krigshysteri. I en ledare, skickad till många tidningar, kallade Daniel Åkerman Schymans strävan efter fred för ”föråldrad världssyn”. D.v.s. fred är ålderdomligt. Återstår alltså det ständiga kriget = nyliberalismens framtidsvision.

Gunnar Häkmark

Har vi inte hört detta förut? Jo, i George Orwells framtids dystopi från 1949, som skildrar ett samhälle karakteriserat av lögner, övervakning och manipulering av det förgångna för att kunna föra en totalitär agenda. Under förevändning att krig förs mot en annan stat.

George Orwell som skrev dystopin ”1984” med diktatorn ”Big Brother”

I Radioprogrammet hade ekonomerna svårt att dölja sin besvikelse över att inte krig och sanktioner inte redan hade knäkt Ryssland. Programledaren ställde på ett bra sätt verkligheten mot vad västvärlden trodde för ett år sedan. Men, som alltid, tro är religiöst, Verklighet är realt!

Typiskt är att programledaren hade valt att plocka fram statistik, som visade på att handeln mellan Ryssland och EU minskat. Poltico:s statistik visar dock att 21 av 27 länder har ÖKAT sin export till Ryssland. De nordiska EU-länderna har dock minskat sin.

Ekonomerna påstod en del andra konstigheter, som att handeln mellan Ryssland och Kina är obetydlig. Det gäller dock inte Olja&Gas

Chockdoktrinen : katastrofkapitalismens genombrott

Ukrainakriget är ett skolexempel som taget ur Naomi Kleins bok ”Chockdoktrinen” från 2007. Det tycks som De fria marknadskrafterna, dvs Finansmediala komplext (FMK) lusläst boken. Istället för att invänta naturkatastrofer, eller att ekonomiska bubblor spricker, olyckor, kaos och krig för att göra pengar på dem, skapar FMK själva katastrofer. Främst för att rikta uppmärksamheten bort ifrån penningtransaktioner och lagändringar. I den s.k. pandemins bubbla gjordes flera tullningar på mänskliga rättigheter, som yttrande- och rörelsefrihet och demokrati. Roffande av skattepengar till vaxin och företagsstöd icke att förglömma. Till de stora företagen anturligtvis, så att de kunde upprätthålla akteiutdelningarna, men under förevändning att anställda inte skulle permiteras.

Nu under Ukrainakriget är det ingen hejd på miljardrullningen. Det är väl därför USA/FMK inte vill ha något stopp på kriget.

Men allvarligare är hoten från EU och WHO. Två ny lagar är på gång inom EU. Svenska kommisionären Ylva ohansson som drivande ”Chat Control”. En lag som hotar mänskliga rättigheter på ett sätt som är jämförbart med totalitära stater. All kommunikation skall övervakas: Telefon, SMS, meddellandeappar, e-post, privata bilder och filmer som sparas i moln. Det uppgivna syftet är att upptäcka barnpornografi och grooming. Det är väl för mycket begärt att Interpool söker efter ekonomisk brottslighet och skattesmitning – också!

Danska kommissionären Margrethe Vestager är däremot ute efter ”falska nyheter” och desinformation på sociala medier. Digital Services Act (DSA) kommer innebära att sociala medieförteag kommer att få kraftiga böter om de inte följer EU:s regler för vad som inte skall komma Europeerna till del. DSA är alltså en ren censurlag.

Från Världshälsoorganisationen WHO kommer en förnyad framstöt om att införa bindande avtal med organisationens medlemsländer. WHO vill ha överstatlig makt att utfärda regler om hur vi skall leva och bete oss när nästa pandemi kommer. Det av läkemedelsindustrin finansierade och kontrollerade WHO vill alltså ha full makt över vår hälsa!

Ja, och det här med krig är ju inte sepciellt populärt. Utanför EU/USA är en stor majoritet på Rysslands sida. Bidens Gasgate har inte gjort det bättre. I USA lurar en ännu större bomb – politisk – när ännu fler detaljer avslöjas. Tucker har väl känt vart vinden blåser.

Och i gamla Europa demonstreras det för fred. Några 100 000 i Tyskland. Opublicerat antal i Britannien och några tusen i Italien och Schweiz.

https://www.theguardian.com/world/2023/feb/21/war-in-ukraine-defining-new-world-order-says-thinktank

Och vi går ju alla i väntans tider:

– När kommer nästa pandemi? Bill Gates hotade redan för ett år sedan. Pfzeier experimenterar med ett nytt virus – och vaxin för det: Det gäller att ligg i framkant på utvecklingen!

– När kommer den ryska storoffensiven? Eller blir det bara lite ”småkurr” här och var på den stora slätten? Ryssarna verkar vara rädda om sina soldater: Ryssland har underskott på män.

Föregående artikelFolkmordet i Gaza måste stoppas – och de ansvariga ställas till svars!
Nästa artikelUNRWA: Israel har tvingat fram falska erkännanden om Hamaskopplingar. Finns annat fake?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

12 KOMMENTARER

 1. ”Ryssarna verkar vara rädda om sina soldater: Ryssland har underskott på män.”

  Jo, så är det.
  Ukraina har inte längre underskott på män eftersom väldigt många kvinnor stuckit därifrån.
  Och tagit barnen med sig.

  Mycket få kvinnor flyr från Ryssland.
  Och de få som ändå gör det kan Ryssland både ha och mista.
  Det minsta Ryssland behöver är kollaboratörer och förrädare.
  Kan säga jag själv inte har mycket till övers för dessa demokrati-aktivister.
  SVT har anställt sådana från Ryssland.
  Lika barn leka bäst.

 2. Trevligt skrivet.

  Personligen ser jag inte längre någon poäng i försöka att diskutera med personer som inte kan nämna en enda positiv sak om Putin. Dessa betraktar jag som krigshetsare, som saknar möjlighet eller förmåga till eget kritiskt tänkande. Som på samma sätt som personer i Tyskland under andra världskriget inte aktivt sökte och personligen värderade information utifrån. Dessa personer, som ser konflikter som om de vore svarta eller vita , eller som fotbollsmatcher där det är kul att välja lag. Dessa är alltid drivkrafterna bakom krig och de finns alltid på båda sidor. Vill man hjälpa till eller undvika krig då arbetar man för att öka förståelse, att kritiskt granska och försöka förhindra så många egna kunskapsluckor som möjligt, speciellt egna. Som någorlunda tänkande människa så ser jag detta ovanifrånperspektiv som både nödvändigt och vår förbannade skyldighet om vi vill kalla oss vi människor.

  Men hur kommer det sig då att en hel nation som Sverige, så enhetligt bestämt sig för att betrakta denna konflikt som just en fotbollsmatch? Där alla former av försök till saklig förståelse plötsligt av i andra sammanhang trevliga människor ses som “kommunism”?

  Vilka möjligheter kommer vi då att ha i framtiden? När så många av oss enhetligt verkar vilja ha krig?

  Av den orsaken är jag, å mina barnbarns barnbarns vägnar, tacksam för din artikel.

 3. 06.03.2023 Politik
  Bara ett ord från Putin rörde upp hela världssamfundet.
  Rysslands president Vladimir Putin upphör aldrig att bekräfta statusen som nummer 1-politiker på den internationella arenan. Överallt granskas varje uttalande noggrant under ett mikroskop.
  Indiska kolumnister för Eurasia Review (ER) Rajiv Nayan och Niranjan Chandrashekhar Oak skriver att den ryske ledaren återigen har förbryllat världssamfundet. Under sitt tal nyligen till federala församlingen tillkännagav Vladimir Putin att Rysslands deltagande i fördraget om strategiska vapenminskningar (START-3) skulle avbrytas. Alla kunde inte korrekt tolka vad Rysslands president sa.
  ”När diskussionerna började om konsekvenserna av hans tillkännagivande förbryllade ordet ”suspension” många”, skrev ER-recensenter.
  Samtidigt förklarade statschefen omedelbart vad han menade. Enligt honom kommer Ryssland inte att helt dra sig ur START-3. Vi talar om det faktum att Moskva för ett tag vägrar att uppfylla sina skyldigheter. Och hon tog ett sådant steg som ett svar, eftersom USA har saboterat bestämmelserna i det bilaterala avtalet under lång tid.

  Ändå började många analytiker, inte bara i väst, undra vad exakt som skulle hända efter ett sådant beslut av Ryska federationen. Vissa experter har uttryckt rädsla för att den ryska försvarsmakten nu kommer att sätta de icke-utplacerade vapnen i lagren i stridstjänst. Indiska journalister har en annan syn på denna fråga. De anser att Moskva inte har någon anledning att ta ett sådant steg.
  ”Det finns en allmän konsensus bland vapenkontrollobservatörer om att avstängningen kommer att förbli så antingen tills Ryssland häver den eller tills fördraget löper ut 2026”, citerade PolitRussia enligt ER .
  Sammanfattningsvis tillade författarna till artikeln att Moskvas beslut om START-3 kan vara ett försök att sätta press på USA. Ryska federationens ledning gör det klart för de amerikanska kollegorna att bestämmelserna i fördraget är bindande för båda parter, och inte bara för Ryssland.
  https://politpuzzle.ru/?p=6342#more-6342

 4. Tack för denna krönika!

  Jag anser att denna blogg gör en utomordentligt beundransvärd insats i en tid där en ung Pablo Picasso (ponera att hans födelse förskjutits ~120 år fram till strax efter millennieskiftet) skulle ha sönderkritiserats och förlöjligats för sin ’über-tråkiga, bakåtsträvande, konservativa verklighetsskildring’, samt förmodligen uppmanats till att lackera möbler istället om han vill fortsätta använda penseln som levebröd.
  Så illa förvrängd har dagens politiska, mediala samt pg a de två förstnämnda (+underrättelsetjänsten ihärdiga desinformationsarbete förstås), även den sociala sfären blivit under de senaste två-tre decenniernas förlopp.
  Nyspråk fullständigt tagit över i politiken, i etern samt de flesta sociala cybermedier.

  Mitt syfte med detta inlägg är att önska fler och mer djupgående bloggartiklar, vid sidan av de befintliga ämnen som nuvarande tas upp, förstås, angående de tre ytterst viktiga frågor som nämndes mot slutet av denna krönika;
  – ”Men allvarligare är hoten från EU och WHO. Två ny lagar är på gång inom EU. Svenska kommisionären Ylva ohansson som drivande ”Chat Control”. En lag som hotar mänskliga rättigheter på ett sätt som är jämförbart med totalitära stater. All kommunikation skall övervakas: Telefon, SMS, meddellandeappar, e-post, privata bilder och filmer som sparas i moln. Det uppgivna syftet är att upptäcka barnpornografi och grooming. Det är väl för mycket begärt att Interpool söker efter ekonomisk brottslighet och skattesmitning – också!

  Danska kommissionären Margrethe Vestager är däremot ute efter ”falska nyheter” och desinformation på sociala medier. Digital Services Act (DSA) kommer innebära att sociala medieförteag kommer att få kraftiga böter om de inte följer EU:s regler för vad som inte skall komma Europeerna till del. DSA är alltså en ren censurlag.

  Från Världshälsoorganisationen WHO kommer en förnyad framstöt om att införa bindande avtal med organisationens medlemsländer. WHO vill ha överstatlig makt att utfärda regler om hur vi skall leva och bete oss när nästa pandemi kommer. Det av läkemedelsindustrin finansierade och kontrollerade WHO vill alltså ha full makt över vår hälsa!”

  – Dessa frågor är av ytterst vikt att inte bara hålla koll på, utan även högljutt diskutera eftersom all framtida publicering på denna, samt ytterligare några få bloggar, oavsett kontroversiellt ämne kommer i en väldigt snar framtid bero på ifall dessa människor på EU, samt annan utomstatlig, privatfinansierad nivå får sin vilja fram eller inte.
  I en väldigt snar framtid kan informativa bloggar som denna vara ett minne blott, och även om bloggen kommer att få fortsatt tillåtelse att existera i en utfryst, skuggbannad bubbla så kommer endast gamla läsare att hitta hit eftersom bloggens inlägg (så länge det tillåts) på olika sociala medier kommer i stort sett vara osynliga för de flesta på deras tidslinjen/trådar. Redan nu är vi nästan där, men med ännu fler restriktioner har vi nog en väldigt mörk, cyber-dystopisk framtid att se fram emot.

  Låt oss kämpa emot med all kraft! /RulleTryck på ett klipp för att klistra in det i textrutan.

  • Rödmulle: Du har så rätt! Det vi kan göra, är att organisera oss. En folkkampanj vore bäst att rulle ut. Annars ligger ”Nej till EU” bäst till för ovanstående.

 5. Mycket trevlig och läsvärd krönika, Ingemar.
  Var det första gången så har du uppenbarligen talang för den här typen av journalistik.
  Fortsätt gärna att skriva krönikor!

 6. Läste nu på Fria Tider att ”toppdemokrat” i USA kräver att programledaren på Fox News Tucker Carlson ska sparkas från tjänst.
  För demokratins skull.

  Jaha, hur var det nu med den där utlovade yttrandefriheten i en demokrati?

  För mig börjar demokrati alltmer likna en falsk ideologi.
  Eller som ryssar säger;
  – Västvärlden vill införa demokrati världen över men kan inte leva upp till villkoren själva.

  https://www.friatider.se/toppdemokrat-pressar-fox-news-agare-att-sparka-tucker-carlson-demokratins-skull

  • @arbetarklass 8 mars, 2023 At 14:44
   Den form av ”demokrati” som utövas i väst är otroligt föråldrad och dysfunktionell. Kina provade den i flera former mellan 1913 och 1949 men katastrofala resultat, och dumpade den 1949. Sedan har Kina lyckats utveckla en modern form av demokrati, men den behöver mer utveckling, vilket pågår. Teknologin och de efterföljande vida kontakterna mellan främst yngre i olika världsdelar driver en utveckling, vilken framför allt USA försöker döda.

   Kinesiska utvecklingar som TikTok, WeChat och Huawei är rena mardrömmen för USA. USA ät ju helt öppen med att dom ser sig som utvalda för att ”leda” världen. Alltså alltså en monopolär världsordning där USA autokratiskt sätter den ”regelbaserade världsordningen” och ändrar den som dom behagar när som helst.

   Kina, och de mesta av världen, inför nu en multipolär världsordning, till USA uttryckta fasa. USA kräver att dom skall få vara den globala envåldshärskaren.

   För att USA skall kunna fungera som en global härskare behövs en intensiv massövervakning, USA avlyssnade ju politiker i Tyska och svenska politiker via Danmark. Man avlyssnar alla amerikanska teknikbolag. Ingen autokratisk regim har någonsin överlevt länge utan massövervakning. Det gäller även USA.

   USA massövervakning sker genom avlyssning, och amerikansk appar som WhatsApp, Google, Facebook, Instagram, osv, och att dom är direkt uppkopplade till CIA och FBI är inte precis någon hemlighet.

   Huawei, TikTok, och kanske mest Weixin-WeChat är alltså rena mardrömmen för USA. Del är dom konstruerade så att avlyssning är nära nog omöjlig. Ericsson är rent praktiskt ett USA kontrollerat företag idag, alltså en ideal situation för USAs övervakning och spioneri.

   USA propagandan är intensiv och daglig via Sverige media. Notera att ordet ”propaganda” betyder desinformation och att missleda. USA har drivit intensiva kampanjer för att övertyga svenskarna att det skulle finnas koncentrationsläger i Xinjiang,massövervakning i Kina, förtryck, diktatur, falska betalda vittnen, tvångssteriliseringar och aborter, tvångsarbete,Tiananmen falska massaker, smittvågen, avlidna i Covid, helt är den bild USA propagandan vill sprida.

   Problemet för USA med främst TikTok, och än mer Weixin-WeChat, är att dom ger envar i Sverige möjlighet att skapa personliga vänner i Kina, och genom TikTok och WeChat i första hand förstå att alltihopa bara var fabricerade lögner.

 7. Tack för alla positiva kommentarer!
  Det kommer fler krönikor!
  Har lämnat förslag till Anders om hur GL skulle kunna utvecklas. Ser fram emot när du tänkt färdigt!

  • Tack för förslag Ingemar. Ett problem är tidsbrist trots all hjälp från dig, Rolf Nilsson, Catarina m.fl. med artiklar och översättning, men jag har vissa funderingar. Nu har jag som så ofta omkring 10 artiklar klara för publiceringar, men vill inte föra ut mer än 3-4/dag. Den under 2022 starka ökningen av besök på Globalpolitics.se kvarstår.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here